În cazul bebeluşilor, muşcatul celor din jur reprezintă o modalitate de a descoperi lumea sau de a-şi manifesta afecţiunea. Însă atunci când un copil de 3 ani, muşcă, este vorba despre un comportament care trage câteva semnale de alarmă. Conform studiilor efectuate de cercetători, un copil muşcă din mai multe cauze.
Copilul de 3 ani care muşcă, îşi manifestă astfel anumite sentimente. Un copil care muşcă îşi eliberează toate tensiunile cumulate în timp în anumite contexte. Copilul poate fi nemulţumit, se poate simţi nedreptăţit, neînţeles sau abandonat. De asemenea, un copil care obişnuieşte să muşte la vârsta de 3 ani, poate fi un copil stăpânit de temeri şi nelinişti.
Conform psihologilor, chiar dacă adoptă acestă manifestare, un copil care muşcă nu se va simţi cu nimic mai bine după ce o face, ba chiar din contră, tensiunea va fi şi mai mare. Din acest motiv, părinţii vor aborda cu mare grijă aceste episoade, fără pedepse, astfel încât să descopere cauza care le-a generat şi să o remedieze.