fbpx

Beneficiile alăptării

SUMAR:

  • Alăptarea
  • Beneficiile  alăptării
  • Stimularea lactaţiei
  • Bebeluşul hrănit la cerere stimulează lactaţia
  • Pompiţa pentru sân, un ajutor în alăptare
  • Concluzii
  • Resurse despre „Beneficiile alăptării”

Alăptarea

Alăptarea copilului reprezintă procesul natural, sănătos şi firesc prin care mama îşi hrăneşte copilul. Laptele matern se constituie în cea mai sigură şi bogată sursă de nutrienţi necesară creşterii şi dezvoltării bebeluşilor. Laptele matern se va adapta nevoilor copilului şi fiecărui context şi fiecărei etape de creştere, deoarece este un aliment complex. Adoptând alăptarea pe cale naturală, mama va furniza nou-născutului primul lapte produs de glandele mamare. Colostrul are rolul de a contribui la adaptarea organismul celui mic şi să intre într-un proces normal de dezvoltare, având efecte benefice asupra plămânilor, sistemului digestiv și sistemului imunitar. Copilul va primi prin intermediul colostrului anticorpii necesari, precum şi o serie de nutrienţi care pun bazele dezvoltării fizice şi psihice. După două-trei zile, sânii mamei vor începe să producă laptele matern, sursa naturală  care  va ajuta la o bună desfăşurare a alăptării., conform: americanpregnancy.org.

Beneficiile  alăptării

Alăptarea reprezintă cea mai sigură şi sănătoasă sursă de hrană necesară creşterii şi dezvoltării nou-născuţilor. Alăptarea oferă bebeluşului şi mamei o serie de beneficii. Prin supt, micuţul îşi va dezvolta muşchii şi oasele faciale. Laptele matern va ajuta la micşorarea deficitul de vitamina A, va furniza anticorpi, va echilibra emoţional şi va susţine o creştere normală şi echilibrată. Alăptarea prezintă beneficii şi pentru mamă, grăbind procesul de ardere a caloriilor şi susţinând secretarea hormonului prolactina cu efect de relaxare şi liniştire. Alăptarea va reduce riscul de apariţie a cancerului mamar şi ovarian, de osteoporoză, de instalare a depresiei postpartum. Sânii mamei vor produce laptele necesar atâta timp cât bebeluşul suge. Alăptarea va asigura o hrănire foarte comodă a celui mic, putându-se efectua oriunde şi oricând. Lăpticul este la temperatura optimă, este steril şi nu presupune costuri. Alăptarea îl va ajuta pe cel mic să se liniştească ori de câte ori este agitat, somnoros sau obosit, asigurându-i o stare de confort şi linişte. Bebeluşii alăptaţi sunt expuși mult mai rar episoadelor de răceală, de infecţii ale gâtului sau ale urechiuşelor, căpătând o imunitate solidă. Cercetătorii au constatat faptul că micuţii hrăniţi la sân cresc mult mai echilibraţi din punct de vedere emoţional., conform: americanpregnancy.org.

Stimularea lactaţiei

Pentru ca cel mic să poată fi alăptat, trebuie să aibă loc stimularea lactaţiei. Aceasta poate începe încă din momentul naşterii prin punerea bebeluşului la sân. Cu cât nou – născutul va suge mai aproape de momentul naşterii, cu atât lactaţia va fi stimulată mai repede. Bebeluşul trebuie să sugă corect, să prindă bine mamelonul şi să înghită constant. Este foarte important ca poziţia nou – născutului în timpul alăptării să fie corectă. Se pot folosi pernuţele de supt şi un balansoar confortabil pentru  mamă. Este indicat ca micuţului să nu i se dea suzetă sau biberon, iar mesele să se constituie doar din lapte matern, chiar dacă începutul alăptării va fi mai greu.  Bebeluşul va fi stimulat să sugă, iar cantitatea de lapte va creşte. Golirea sânilor prin alăptare va asigura o activitate normală a glandelor mamare şi o alăptare corectă şi benefică. Micuţul va fi pus să sugă din ambii sâni, la fiecare masă. La masa următoare, va suge prima dată din sânul cu care a încheiat masa precedentă. Atâta timp cât bebeluşul va suge constant, cantitatea şi calitatea  laptelui vor fi pe măsura nevoilor lui, alăptarea se va putea prelungi, iar cel mic se va bucura de toate beneficiile laptelui matern. Mama este cea care contribuie atât la inițierea, cât și la întreținerea alăptării naturale a celui mic. După fiecare masă, sânii trebuie goliți complet pentru a preveni apariția unor complicații ulterioare. Dacă bebelușul nu reușește să facă acest lucru, este recomandat să se folosească o pompă de sân fie electrică, fie manuală pentru a extrage întreaga cantitate de lapte., conform: verywellfamily.com.

Bebeluşul hrănit la cerere stimulează lactaţia

Menţinerea lactaţiei se numeşte lactopoeză şi se produce atunci când bebeluşul suge corect,  stimulând terminaţiile nervoase din mamelon. Hormonii prolactina şi oxitocina joacă un rol important în timpul alăptării asigurând secreţia normală de lapte în glandele mamare. Deşi există un orar de mese, specialiştii recomandă ca micuţii alăptaţi să fie puşi la sân, la cerere, ori de câte ori doresc să sugă. Mama este cea care va depista dacă lăpticul este insuficient, atunci când cel mic nu ia în greutate sau chiar scade, când urina este închisă la culoare sau dacă guriţa îi este  uscată. Lăpticul nu este suficient atunci când se aud înghiţituri la intervale mari de timp în timpul suptului sau dacă bebeluşul udă mai puţin de şase scutece pe zi şi are scaune rare. Dacă mama se confruntă cu o insuficienţă a lactaţiei, va adopta tehnici cu rolul de a stimula lactaţia.

La recomandarea medicului, poate urma un tratament hormonal, se poate interveni prin intermediul alimentaţiei, consumându-se ceaiuri şi alimente care au rolul de a stimula lactaţia sau poate apela la pompiţa de sân, o  metodă eficientă pentru stimularea şi păstrarea lactaţiei – aici vei găsi toate produsele necesare pentru perioada alăptării, atât pentru tine, cât și pentru bebe. 

Este foarte important ca mama să insiste atunci când cel mic are tendinţa de a renunţa la sân. Doar sugând, cel mic îşi va asigura lăpticul bogat în nutrienţi, se va bucura de momente de linişte şi echilibru în timpul suptului şi va primi oricând masa sterilă, sigură şi la temperatura optimă., conform: kellymom.com.

Pompiţa pentru sân, un ajutor în alăptare

Apelarea la pompiţa de sâni reprezintă un mare ajutor atunci când mama vrea să ofere celui mic o alăptare corectă şi benefică. Sunt situaţii în care cel mic nu poate suge la sân, fie este prematur, aşa cum este posibil ca anatomia sânului mamei să nu permită un supt corect. În  aceste situaţii, pompiţa de sân va reprezenta cea mai bună metodă de stimulare a  lactaţiei. Pompiţa  de sân poate fi folosită şi atunci când cel mic nu poate suge atâta lapte cât secretă sânii, iar surplusul de lăptic trebuie scos pentru a nu genera probleme la nivelul sânilor. Există pompe manuale şi electrice, iar folosirea acestora presupune măsuri sporite de igienă, necesitând sterilizarea după fiecare utilizare, un spaţiu alocat acestui proces şi un mediu liniştit. Prin folosirea pompiţei, mama poate stimula şi menţine lactaţia, respectând orarul de masă al bebeluşului şi aplicându-şi o îngrijire corectă sânilor., conform: medela.com.

Concluzii

Laptele matern reprezintă compusul unic din care nou – născutul îşi asigură proteine, zaharuri, grăsimi, minerale, vitamine şi enzime, tot necesarul pentru dezvoltarea fizică şi psihică. Prin alăptare, mama asigură celui mic toţi nutrienţii de care are nevoie în primele luni de viaţă. Laptele matern este sterilizat, la o temperatura optimă şi la îndemână. Stimularea lactaţiei se produce prin punerea la sân a celui mic imediat ce se naşte. Mama poate apela la alte metode de stimulare a lactaţie, însă doar la indicaţiile medicului. Se pot urma tratamente hormonale, se pot consuma alimente sau ceaiuri care au rolul de a echilibra activitatea hormonală sau se poate opta pentru pompiţele de sân.

Resurse despre „Beneficiile alaptării”

  1. americanpregnancy.org
  2. kellymom.com
  3. medela.com
  4. verywellfamily.com
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie