fbpx

Creșterea și dezvoltarea copiilor de la 1 an până la 2 ani – la ce ar trebui să se aștepte părinții?

SUMAR:

  • Ce poate face bebelușul la vârsta de 1 an?
  • Cum pot contribui părinții la creșterea și dezvoltarea bebelușului de 1 an?
  • Ce poate face copilul la vârsta de 2 ani?
  • Cum pot contribui părinții la creșterea și dezvoltarea copilului de 2 ani?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Creșterea și dezvoltarea copiilor de la 1 an până la 2 ani – la ce ar trebui să se aștepte părinții?”

Nu există nicio altă etapă a vieții în care să ne dezvoltăm și să ne schimbăm de la o zi la alta așa cum se întâmplă în copilărie, în special până la împlinirea primului an. După ce bebelușul a împlinit vârsta de 1 an, deja nu-l mai putem numi nici bebeluș, nici sugar, deși poate se hrănește în continuare la sânul mamei. Bebelușul este acum un copil mic și foarte activ, dar veți observa că ritmul său de creștere începe să încetinească.

Ce poate face bebelușul la vârsta de 1 an?

Pe măsură ce bebelușul continuă să crească, veți constata abilități noi și incitante care se dezvoltă. Desigur, nu trebuie să uităm faptul că micuții au un ritm diferit de dezvoltare, însă la vârsta de 1 an, majoritatea copiilor ating o serie de obiective specifice. De exemplu, va merge pe cont propriu pe la 15 luni, după care va începe să alerge, să se poată opri, să seghemuiască, după care va alerga din nou, se poate așeza pe un scaun, poate să urce și scările dacă are un sprijin solid, dansează și se bucură de muzică, se joacă cu jucării de tracțiune, poate construi turnuri din blocuri, poate să arunce mingea, se bucură că rezolvă puzzle-uri din 2 – 3 piese, mâzgâlește cu creioanele sau cariocile și poate imita desenarea unei linii drepte sau a unui cerc, se hrănește folosindu-și degetele, începe să folosească și lingura în timpul mesei, bea apă din propria ceașcă și se poate implica atunci când vine vorba de îmbrăcat și dezbrăcat, mai ales dacă are haine fără nasturi sau fermoare.

Tot după împlinirea vârstei de 1 an, bebelușului îi apar primii dinți molari din spate, în continuare doarme ziua, iar orele de somn noaptea sunt între 10-12 ore.

La această vârstă, dezvoltarea vorbirii este poate cel mai surprinzător aspect pentru părinți, deoarece ei își vor privi bebelușii cum devin ființe sociale care pot interacționa cu ceilalți. Din nou, fiecare copil își dezvoltă abilitățile de vorbire în ritm propriu, însă există anumite etape obișnuite la care ajung majoritatea copiilor din această grupă de vârstă. De exemplu, copilul imită sunetele și zgomotele animalelor, rostește 4 până la 6 cuvinte simple, la 18 luni deja poate spune 10-15 cuvinte, iar de la 18 luni și până la 24 de luni, folosește fraze simple sau propoziții formate din două cuvinte, cum ar fi „Mami, sus!”. În apropiere de împlinirea a 2 ani, copilul spune deja 100 sau chiar mai multe cuvinte. Adresează întrebări precum „Ce este asta?” și folosește fraze negative precum „Nu vreau”.

În ceea ce privește abilitatea copiilor de a înțelege ce se întâmplă în jurul lor, veți fi surprinși să vedeți că la vârsta de aproximativ 18 luni, copiii încep să înțeleagă simbolurile – relația obiectelor și semnificațiile lor. Și abilitatea de înțelegere a copilului evoluează în ritm propriu, însă câteva dintre etapele obișnuite pe care majoritatea copiilor le pot atinge la această vârstă includ saluturile și în special a-și lua la revedere. Până la vârsta de 18 luni, pot înțelege întrebări simple, cum ar fi „Unde este mingea?”, iar până la 24 de luni, pot înțelege întrebări și ordine formulate în doi pași, cum ar fi „Du-te în camera ta și ia-ți pantofii”. Tot la această vârstă, copilul înțelege permanența obiectului, adică înțelege că un obiect ascuns este încă acolo, apoi înțelege mai bine cauza-efect, îi place foarte mult să exploreze sertarele și cutiile pentru a vedea ce este în interior și deja se joacă mai mult, în special joc imitativ – o imită pe mami făcând treburi casnice sau își hrănește păpușa.

Ceea ce mai poate să facă micuțul este să își recunoască propria față în oglindă, să indice anumite părți ale corpului atunci când este întrebat, cum ar fi nasul, părul, ochii, poate cere ajutorul părinților indicând și înțelege utilizarea anumitor obiecte, cum ar fi aspiratorul pentru aspirarea pardoselii.

Și în ceea ce privește interacțiunea, copilul progresează. Pe măsură ce începe să meargă, va dori să își arate și să își exerseze independența, mergând puțin mai departe de părinte, dar întorcându-și capul după el. Anxietatea de separare și frica de străini se pot diminua, dar sunt șanse mari să recidiveze la aproximativ 18 luni. Cu toate că fiecare copil este unic și va dezvolta personalități diferite, câteva dintre trăsăturile comportamentale comune care pot fi prezente la majoritatea copiilor includ, întâi de toate, joaca alături de alți copii, dar lipsită de interacțiune – joc paralel se numește acest tip de joacă. În al doilea rând, în jurul vârstei de 18 luni, va începe să se agațe de părinți, poate începe să spună „nu” mai des la comenzile pe care le primește, poate avea accese de furie și poate să folosească o păturică sau o jucărie de pluș pentru a înlocui părintele și pentru a avea un sentiment sporit de siguranță, conform hopkinsmedicine.org.

Cum pot contribui părinții la creșterea și dezvoltarea bebelușului de 1 an?

În primul rând, părinții sunt încurajați să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a stimula siguranța emoțională a copilului lor de 12 luni. Pentru acest lucru, trebuie să îi oferiți micuțului jucării care pot fi umplute și golite, dar și jucării care favorizează jocul imaginar. Puzzle-urile simple alcătuite din 2-6 piese, precum și bilele de toate dimensiunile sunt recomandate. Ajutați-vă copilul să construiască turnuri din blocuri, încurajați-l să vă ajute la treburile din casă și oferiți-i hârtie și creioane mari pentru a mâzgâli și desena după placul inimii sale. Dacă nu știi exact ce tipuri de jucării sunt recomandate pentru copii cu vârsta de 1-2 ani, aici poți găsi multe sugestii de jucării de calitate.

Mai apoi, comunicați cu el folosind un limbaj simplu și clar, folosiți nume corecte pentru obiecte, chiar dacă micuțul nu le poate rosti – de exemplu, el ar putea spune „wa-wa”, iar voi să spuneți „Apă, așa este.” În mod ideal, ar fi bine să îi citiți copilului în fiecare zi folosind cărți cu povești ilustrate.

În cele din urmă, încercați să vă așezați copilul la masă alături de întreaga familie și oferiți-i o disciplină fermă, adecvată, dar fără a țipa sau a lovi, conform beaumont.org.

„Foarte important în această perioadă este să încercați să îl integrați pe cel mic cât mai bine în familie, să îl încurajați să participe la cât mai multe activități și să îl încurajați ori de câte ori aveți ocazia. Astfel, copilul își va putea dezvolta o serie de abilități extrem de folositoare ulterior.” farmacist Raluca Catana

Ce poate face copilul la vârsta de 2 ani?

După împlinirea vârstei de 2 ani, ritmul de creștere continuă să scadă. Copiii de 2 ani sunt foarte activi și nu mai au aproape deloc aspectul unui bebeluș. Toți micuții cresc într-un mod diferit, însă atât băieții, cât și fetițele de 2 ani vor lua în greutate 1,8 kg până la 2,7 kg pe an și vor crește în medie cu 4 – 6 cm pe an. În ceea ce privește dezvoltarea fizică a copiilor de 2 ani, veți avea surpriza de a-i vedea pe micuți că merg foarte bine și aleargă, pot sări, deși uneori sunt mai precauți, încep să arunce, să dea cu piciorul și să prindă mingi, pot sta pe un picior, explorează facilitățile de la locul de joacă sau din parc, se joacă cu yalele ușilor, încep să meargă pe tricicletă, continuă să contruiască turnuri din blocuri ceva mai complexe, toți cei 20 de dinți ar trebui să apară pe măsură ce se apropie de vârsta de 3 ani, se dezvoltă fie ca dreptaci, fie ca stângaci, iar apetitul pentru mâncare scade foarte mult.

Veți mai observa că întoarce paginile cărții rând pe rând, că are un foarte bun control al degetelor, că poate bea cu paiul, că începe să aibă control asupra vezicii urinare și asupra intestinului, adoarme ușor după-amiază și poate dormi 11-14 ore într-o perioadă de 24 de ore, asta incluzând și orele din timpul zilei.

Cât despre abilitățile de vorbire ale copiilor de 2 ani, se poate observa că vorbirea devine mai clară și micuții încep să formeze propoziții. Acum vor cunoaște 200 până la 300 de cuvinte, încep să alăture trei cuvinte, și anume subiect, verb, obiect, cum ar fi „Eu vreau mingea.”, știu să exprime ceea ce văd în imagini și pot numi unele părți ale corpului.

Abilitatea de înțelegere a copiilor de 2 ani evoluează foarte mult, așa că ei înțeleg posesiunea „a mea”, își pot spune numele și vârsta, știu dacă sunt băieți sau fetițe, numără până la trei obiecte și dau semne clare că încep să își dezvolte și abilitatea de a rezolva probleme.

Abilitățile sociale continuă să se dezvolte, așa că după împlinirea vârstei de 2 ani, copilul își va exprima independența față de părinți din ce în ce mai mult, va continua să se joace alături de alții, dar fără să interacționeze, va acționa ca și cum alți copii ar fi obiecte sau jucării, va contribui la îmbrăcat și dezbrăcat, dar totuși nu va înțelege încă ce înseamnă să împartă, este negativist și spune des „nu”, iar tantrumurile pot continua, conform stanfordchildrens.org.

Cum pot contribui părinții la creșterea și dezvoltarea copilului de 2 ani?

Sunt foarte multe lucruri pe care părinții le pot face pentru a susține creșterea și dezvoltarea copilului lor de 2 ani și, în special, pentru a-i oferi acea stare atât de necesară de liniște și de siguranță. Contează foarte mult acum să vă lăsați copilul să aleagă ori de câte ori este posibil, cum ar fi la momentul mesei „Vrei o banană sau o portocală?”. La fel de bine, lăsați-vă copilul să vă ajute în casă, la sortarea rufelor, la măturat sau la șters praful, permiteți-i să încerce să se îmbrace sau să se dezbrace singur mai ales dacă hainele nu au nasturi sau fermoare, lăsați-l să se joace cu blocuri, bile, creioane, plastilină și lut, dar supravegheați jocul, pentru ca micuțul să nu ducă obiecte în gură sau în urechi.

Tot acum, uitați-vă împreună la poze de familie și spuneți-i o poveste, citiți împreună cărți cu povești ilustrate, cântați, ascultați muzică pentru copii și dansați. Joaca poate fi din ce în ce mai diversă, așa că puteți face tot felul de decupaje într-o cutie mare de carton pentru a vă preface că este o casă sau o mașină, folosiți jucării în timpul băii sau distrați-vă turnând apă dintr-o cană în alta, oferiți-i copilului un telefon de jucărie sau lăsați-l să spună câteva cuvinte în timp ce vorbiți la telefon cu cineva și permiteți copilului să se joace cu abțibilduri sau cu autocolante pentru a elabora propriul design.

Pentru a susține abilitățile de învățare ale micuțului, numărați lucrurile cu voce tare, cum ar fi ouăle din cofraj, scările în timp ce le urcați sau degetele de la mâini și de la picioare, jucați-vă împreună cu bule de săpun, folosiți jucării de sortare, dar și jucării de diferite forme geometrice.

Îi puteți oferi copilului o jucărie de pluș sau o păpușă pentru a-i spori sentimentul de siguranță atunci când nu îi sunteți alături, dar și o tricicletă. După joacă, înaintea mesei, după studiu și ori de câte ori este necesar, ajutați-vă copilul să învețe să se spele singur pe mâini, iar în timpul băii sau în timp ce îl îmbrăcați, învățați-l părțile corpului, conform understood.org.

Concluzii

Indiferent de vârsta sa, este deosebit de important ca părinții să limiteze timpul pe care copilul îl petrece în fața televizorului sau în fața altor ecrane și să încerce să îi ofere cât mai multe experiențe sociale în afara casei, conformunderstood.org.

„Pentru o bună dezvoltare a celui mic, aceștia trebuie să aibă multă răbdare și să îi stimuleze mintea cu tot felul de activități, jocuri și situații.” farmacist Raluca Catana

Resurse despre „Creșterea și dezvoltarea copiilor de la 1 an până la 2 ani – la ce ar trebui să se aștepte părinții?”

  1. hopkinsmedicine.org
  2. beaumont.org
  3. stanfordchildrens.org
  4. understood.org
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie