fbpx

Cum ținem bebelușii ocupați în casă în sezonul rece?

SUMAR:

  1. Alături de bebeluș non-stop
  2. Sezonul rece și timpul petrecut în casă cu cei mici
  3. Activități distractive și educative în casă pentru bebeluși
  4. Concluzii
  5. Resurse

Când sunt bebeluși, copiii necesită îngrijire, timp și atenție non-stop din partea mamei, ceea ce poate fi copleșitor. Este o nouă etapă în viața acesteia, când lumea și prioritățile se schimbă radical. În primele luni de viață ale copilului, chiar când acesta doarme, mama nu se poate relaxa și este într-o permanență alertă. Este destul de normală această nouă și necunoscută perioadă până când cei doi, mama și copilul, se acomodează unul cu celălalt și încep să se cunoască. Mamele au nevoie de sprijin și este bine să îl ceară când simt nevoia. Odihna este importantă pentru mamă ca să se poată ocupa de copil. Din fericire, există suficient de multe gadgeturi și activități care ajută în acest sens, astfel încât să ajungă la a se distra copios cu copilul acasă, pe măsură ce acesta crește. psiholog Denisa Zdrobis

Alături de bebeluș non-stop

Odată cu venirea pe lume a primului copil, activitățile zilnice se schimbă pentru întreaga familie, dar în special pentru părintele care decide să rămână acasă, acesta fiind non-stop alături de bebeluș. În general, mămicile sunt cele care stau acasă cu cei mici din motive destul de evidente, dar preconcepția conform căreia bebelușul trebuie să se afle fizic lângă mamă non-stop, este complet eronată. Mai mult decât atât, studiile arată că acest lucru poate provoca dependență. Bebelușul poate fi lăsat pe păturica lui confortabilă din pătuț. Probabil își va mișca mânuțele și piciorușele în aer, iar dacă aveți la dispoziție un carusel muzical cu jucării pe care să îl poziționați deasupra pătuțului, acesta îi va distrage atenția. Bebelușii încă de la 2 luni de viață manifestă un interes legat de culori, sunete sau voci, iar o astfel de jucărie îl va ține ocupat o vreme. Pe măsură ce bebelușul crește, puteți să recurgeți la un scaun înalt de masă sau la un țarc. Toate aceste obiecte ajutătoare vă vor permite să vă dezlipiți de copil și să mai aveți câte un moment de respiro. Să petreceți mult timp numai în compania bebelușului poate fi extrem de obositor, în special în sezonul rece când suntem forțați să petrecem mai mult timp în casă.

Sezonul rece și timpul petrecut în casă cu cei mici


Dacă lunile călduroase ne oferă o gamă destul de variată de activități în aer liber, pe timpul iernii, poate fi o adevărată provocare să îi menținem ocupați o zi întreagă pe cei mici. Când e cald și soare afară, este ușor să ieși împreună cu bebelușul la o plimbare ori să stați pe o pătură la soare distrându-vă cu jucăriile lui preferate. Dar odată cu vremea rece, multe activități ies din discuție, iar timpul petrecut în aer liber se scurtează considerabil. Nimeni nu vrea să petreacă prea mult timp în frig, darămite să se joace ore în șir afară. Așadar, ce putem să facem când suntem obligați să petrecem atât de mult timp în casă între patru pereți? Cum putem să îi ținem ocupați pe cei mici?

Activități distractive și educative în casă pentru bebeluși
Iată câteva activități distractive și educative pe care să le încercați în casă alături de cei mici!

Fie că doriți să faceți amintiri și să petreceți timp împreună cu bebelușul dumneavoastră, fie că doriți să vă odihniți și să va relaxați în timp ce îl distrați pe cel mic, aceste activități ar trebui să vă țină ocupați pe amândoi, cel puțin până seara la culcare.

  • Explorarea împrejurimilor

Lăsați bebelușul să se târască, iar dacă deja merge singur, lăsați-l să exploreze și să atingă diferitele obiecte din fiecare colț al camerei. Acesta este un mod distractiv prin care îi permiteți copilului să exploreze împrejurimile, în timp ce îl supravegheați îndeaproape. Profitați de ocazie și numiți cu voce tare diferitele obiecte care îi stârnesc curiozitatea celui mic.

  • Uitați-vă pe fereastră

Petreceți timp la fereastră și observați împreună ce se întâmplă în fața blocului sau în fața casei. Vorbind constant cu cel mic, îl ajutați să își dezvolte vocabularul și să se familiarizeze tot mai mult cu limba maternă. Distrați-vă împreună și arătați-i și lui tot ce vedeți pe fereastră.

  • Distrați-vă la masă

Cine a spus că mesele nu pot fi și o sursă de divertisment atât pentru părinți, cât și pentru copii? Când bebelușul este așezat la masă pe scaunul lui înalt, îl puteți lăsa să se joace cu mâncarea în timp ce gustă, atinge, modelează, și, inevitabil, creează un mare dezastru în jurul lui. Profitați de ocazie pentru a imortaliza aceste momente amuzante. Înțărcarea celui mic și introducerea în alimentație a diferitor tipuri de mâncăruri solide poate deveni o experiență distractivă prin astfel de jocuri, iar indiferent dacă bebelușului îi place sau nu mâncarea, fețele pe care le face în timpul degustărilor îi vor face pe toți să zâmbească.

  • Cutia secretă cu jucării noi

Pregătiți și ascundeți o cutie cu mai multe jucării noi pentru cel mic și apelați la ea când dă semne de plictiseală. O nouă jucărie îl va distrage și cu siguranță îl va ține ocupat o vreme. Astfel, veți putea și dumneavoastră să vă relaxați puțin. Dacă nu aveți încă o astfel de cutie sau dacă doriți să adăugați jucării noi la colecția copilului, găsiți aici o gamă extrem de variată de jucării atât distractive, cât și educative pentru copilul dumneavoastră.

  • Faceți mișcare cu cel mic

Alocați timp și exercițiilor fizice și faceți puțină mișcare cu cei mici măcar câteva minute în fiecare zi. Căutați o rutină ușoară și determinați copilul să își întindă mâinile și picioarele copiindu-vă pe dumneavoastră și mișcările pe care le faceți, sau dacă este prea mic, întindeți chiar dumneavoastră picioarele și brațele bebelușului, oferindu-le mușchilor și un masaj ușor în același timp. O astfel de rutină este ideală după baie, dar și înainte de un pui de somn.

  • Jocul în oglindă 

Uitatul în oglindă este întotdeauna o activitate extrem de interesantă pentru copiii mici. Mișcările pe care le fac, dar și expresiile pe care le observă le atrag atenția și le stârnesc interesul. Atingeți-i ochii, nasul și așa mai departe în timp ce priviți împreună, astfel bebelușul va începe să-și identifice propriile trăsături în oglindă. Pe măsură ce crește, puteți să îl îmbrăcați în haine colorate și să îi puneți diverse accesorii pentru amuzamentul amândurora.

  • Ora de muzică

Faceți zgomote cu mâinile sau cu gura, cântați diverse cântecele amuzante, zdrăngăniți vasele și tigăile! Atâta timp cât copilul este acasă în grija dumneavoastră, ține doar de voi doi să decideți cu ce activități puteți să vă umpleți timpul, așa că puteți oricând să începeți orele de muzică. Profitați de ocazie și înregistrați unele dintre sesiunile acestea gălăgioase pentru a le împărtăși cu familia și prietenii.

  • Imitați zgomotele scoase de diverse animale

Și dacă tot suntem la capitolul zgomote, o altă activitate cu ajutorul căreia vă puteți distra copios, este imitarea sunetelor scoase de animale sau diverse obiecte: claxonul mașinii, fluierul trenului etc. Scoateți aceste sunete în preajma copilului și observați-i reacțiile. Acesta va fi uimit și va deveni atent, iar cel mai probabil va încerca să scoată și el aceleași sunete.

  • Dansați cu bebelușul în brațe

Această activitate este extrem de atractivă pentru micuț, deoarece bebelușilor le place să fie ținuți în brațe. Alegeți cântece line, melodioase și optați pentru mișcări lente pentru a nu-l speria pe cel mic.

  • Baie cu spumă

Pregătiți cada pentru baie, puneți câteva din jucăriile lui preferate la îndemână și, de ce nu, adăugați și puțină spumă pentru bebeluși. Profitați de ocazie și masați-i spatele, mâinile și picioarele. Acest lucru va determina bebelușul să asocieze persoana care îi face baie cu relaxarea și bucuria de a simți apa caldă și va întări și mai mult legătura dintre mamă și bebeluș. La urma urmei, o baie caldă și relaxantă este bine-venită în orice moment al zilei, nu doar înainte de culcare.

  • Baloane de săpun

Deși este o activitate mai des întâlnită în aer liber, baloanele de săpun nu sunt excluse de pe lista de activități pentru interior. Faceți baloane de săpun și suflați-le în direcția copilului, iar bebelușul dumneavoastră își va întinde instinctiv mâinile să le prindă. Această activitate este fantastică pentru dezvoltarea coordonării dintre mâini și ochi.

  • Gătiți și vorbiți cu bebelușul

Așezați copilul într-un scaun înalt de masă și povestiți cu voce tare tot ce faceți în timp ce trebăluiți prin bucătărie. Stimulați-i simțul mirosului cu ajutorul condimentelor. Cele mai des recomandate condimente sunt scorțișoara și cacao. Vorbind în permanență cu cel mic, îl veți determina să vă urmărească cu privirea, iar studiile arată că sunt mult mai dispuși să încerce un fel nou de mâncare după ce au urmărit prepararea lui. Dacă întâmpinați dificultăți în perioada înțărcării, această activitate vă poate fi de folos.

  • Apeluri video

Apelurile video cu familia și prietenii fac deja parte din rutina noastră și încet, încet putem să le introducem și în rutina copilului. Alegeți o persoană apropiată și petreceți puțin timp în fața ecranului. Nu încape îndoială, toată lumea va dori să vadă copilul și, cu restricțiile privind vizitele, apelurile video sunt o modalitate excelentă de a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi, dar și o oportunitate pentru cel mic să se familiarizeze cu ceilalți membrii ai familiei și prietenii apropiați.

  • Mingile multicolore din plastic

Jocul cu mingile multicolore din plastic este distractiv și nu necesită un efort prea mare din parte dumneavoastră. Ușoare și simplu de apucat de către copil, mingile ajută la coordonarea mișcărilor mâinilor și ochilor. Rostiți cu voce tare culorile mingilor. Se pot folosi în cădițe sau piscine gonflabile. Umpleți piscina sau cădița cu mingile din plastic și pur și simplu distrați-vă împreună.

  • Citiți o poveste înainte de culcare

Poate sunteți de părere că nu este necesar să îi citiți bebelușului și considerați această activitate complet inutilă, dar nu este niciodată prea devreme să îl introduceți în lumea cărților. Chiar dacă copilul nu se uită la poze, sunetul vocii dumneavoastră îl calmează, iar studiile arată că bebelușii ai căror părinți petrec mai mult timp vorbindu-le, dobândesc un vocabular mai bogat de la o vârstă mai fragedă.

Concluzii

O iarnă lungă și rece este o provocare și poate fi dificil să găsiți mereu lucruri distractive și unice de făcut cu un copil mic. Vremea rece de afară precum și contextul pandemiei ne obligă să petrecem extrem de mult timp în casă, dar acest aspect nu trebuie să afecteze creșterea și dezvoltarea copilului. Deși fiecare bebeluș este diferit, cu timpul, puteți crea o rutină pentru dumneavoastră și pentru copil. Având o gamă variată de activități cu ajutorul cărora să îl distrageți pe cel mic, veți reuși să ocupați o mare parte a timpului și îl veți ajuta să își consume din energie. Cu cât se apropie ora de culcare, alegeți activități relaxante și încetiniți ritmul pentru a-l pregăti de somn.

Resurse

  1. reginamaria.ro
  2. delamamici.ro/
  3. babyneeds.ro
  4. https://www.ruxandraluca.ro
  5. mami.md
Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie