fbpx

Dezvoltarea copilului. Primii ani din viață au un rol decisiv

SUMAR:

  1. Dezvoltarea copilului este un proces fragil
  2. De ce sunt importante primele 1.000 de zile?
  3. Etapele din dezvoltarea copilului și însușirea unor aptitudini
  4. Activități pentru părinți și copii în primii ani din viață
  5. Ce spun studiile din Republica Moldova despre dezvoltarea copilului?
  6. Concluzii
  7. Resurse

Dezvoltarea copilului este un proces fragil

Viața este o călătorie magică plină de mister cu suișuri și coborâșuri, în care dezvoltarea copilului are un rol determinant și ireversibil. Copilăria timpurie reprezintă cea mai importantă perioadă din existența noastră pe pământ, având consecințe nemărginite asupra dezvoltării ulterioare a fiecărui individ. „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară,” scria Antoine de Saint-Exupery în „Micul prinț”. Această perioadă reprezintă un univers deosebit. Pentru cei mari, e un tărâm ciudat, ireal, uitat. În schimb, pentru cei care fac parte din ea reprezintă o lume reală, plină de armonie și fericire deplină. E rolul fiecărui părinte să creeze toate condițiile posibile pentru ca cei mici să crească într-un mediu propice.

Există numeroase cercetări și studii care au demonstrat modul în care trebuie abordată această perioadă de vârstă (0-7 ani) insistând pe practicile adecvate de îngrijire şi educaţie a copiilor. Cel mai important aspect este acela că fiecare copil este unic, iar unicitatea acestuia trebuie să reprezinte punctul de plecare în toate deciziile luate în privinţa lui.

Creșterea și dezvoltarea copiilor reprezintă un proces extrem de dinamic. Este foarte important să ne apropiem și să-l înțelegem pe cel mic. Tot ceea ce ştim, credem şi gândim despre copil se reflectă în tot ceea ce facem pentru el. Nevoile pentru o creştere adecvată variază în funcție de: vârstă, starea de sănătate a copilului și particularităţile individuale, conform „Arcadiamedical.ro”.

Este imperativ ca cei mici să crească într-un mediu familial sigur, plin de afecțiune și grijă. Astfel, vor putea să facă față mai bine provocărilor vieții și să-și atingă întregul potențial. Este important să fie înconjurați de o atitudine pozitivă care ajută în cele din urmă la dezvoltarea fizică și mentală și la bunăstarea copiilor încă de la o vârstă mică. O creștere pozitivă întărește capacitatea de a face față problemelor și are beneficii pe termen lung pentru copii, formându-l astfel spre o persoană echilibrată din punct de vedere emoțional.

  • „Poate că nu suntem capabili să pregătim viitorul pentru copiii noștri, dar putem cel puțin să ne pregătim copiii pentru viitor.,” spunea Franklin D. Roosevelt (fost președinte american).

Studiile arată că rolul fundamental al adultului în îngrijirea, creşterea, dezvoltarea şi educaţia copilului în perioada timpurie reprezintă pilonul decisiv în dezvoltarea copilului de la naștere și până la vârsta de 7 ani.

De ce sunt importante primele 1.000 de zile?

Dezvoltarea copilului reprezintă un proces amplu din toate punctele de vedere. Este un mozaic de emoții și informații, un amalgam de stări care vor clădi în cele din urmă un om. În primii ani de viață, neuronii din creierul copilului formează conexiuni noi la o rată de 1.000 pe secundă, un ritm care nu se mai repetă niciodată pe tot parcursul existenței, conform „Unicef”.

Metodele prin care cei mici asimilează informațiile sunt următoarele: metoda ludică, implicare activă și prin angajare și explorare a simţurilor. Găsiți aici o gamă variată de materiale și activități creative eficiente în crizele severe de furie și în special pentru copiii care cu greu își pot exprima verbal sentimentele.

Aceste aspecte sunt foarte importante în condițiile în care 60% din structurile mentale ale unui adult se formează în primii trei ani de viață. Copilul se naște cu 100 miliarde de celule nervoase, apoi în primul an de la naștere are loc o explozie sinaptică ce este susținuță de interacțiunile cu cei care îl îngrijesc. Se creează mii de interconexiuni între neuroni, astfel, la 6 ani, copilul are două treimi din creierul unui adult. La această vârstă, creierul unui copil are o imensă capacitate de a realiza zeci de mii de conexiuni dendritice între neuroni. Acest potențial de dezvoltare se finalizează în jurul vârstei de 10-11 ani, când copilul pierde cam 80% din acest volum de conexiuni neuronale. Atunci când vorbim despre dezvoltarea copilului, este foarte important să înțelegem că ceea ce nu se dezvoltă sau nu se utilizează la timp, se pierde definitiv. Astfel, persoanele aflate în jurul celui mic trebuie să îl ajute să fructifice la maxim acest avantaj ale cărui beneficii sunt extrem de folositoare ulterior.

„Primele 1.000 de zile de viață reprezintă o perioadă de oportunități, unică când se pune temelia unei sănătăți optime, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții. În această perioadă, părinții contribuie la apariția a 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, conexiuni care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi, va învăța și va face față stresului.”, susține Desiree Jongsma, reprezentantă UNICEF în Republica Moldova, într-o conferință de presă, conform sursei citate.

Etapele din dezvoltarea copilului și însușirea unor aptitudini

Educaţia timpurie este  marcată  de momente decisive pentru succesul de mai târziu al copilului.

Cunoaşterea proceselor de creștere și de dezvoltare a copilului în fiecare etapă de vârstă are o importanță semnificativă pentru înţelegerea acestei perioade de viaţă, dar și pentru înțelegerea unor aspecte care sunt normale sau patologice.

  • Dezvoltarea copilului de la 0 la 1 an

Copilăria este minunată pentru că orice este o minune. Bucuria vine atât pentru părinți, cât și pentru copii odată cu primii pași, primele zâmbete și chiar prin gestul simplu de a face cu mâna.  În primul an, bebelușii învață să-și focalizeze vederea, să ajungă la anumite obiecte și să exploreze lucrurile din jurul lor. În timpul acestei etape, cei mici încep să-și dezvolte afecțiunea și încrederea pentru părinții lor, dar fac și alte achiziții legate de dezvoltarea socială și emoțională. Comportamentul părinților, felul cum îi mângâie, cum îi țin în brațe sau cum se joacă cu ei, va seta tiparul felului de interacțiune pe care cei mici îl vor avea cu ceilalți.

  • Dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani

Universul magic începe să se contureze tot mai mult. Pe parcursul celui de-al doilea an de viață, cei mici încep să se miște tot mai mult și devin mai conștienți de ei și de mediul din jurul lor. Este în creștere dorința de a explora obiecte și persoane noi. Pe parcursul acestei perioade, apar câteva caracteristici interesante: copiii vor arăta o independență tot mai mare, se vor recunoaște în oglindă sau în fotografii, vor imita comportamentul altor oameni, vor fi capabili să recunoască numele persoanelor și obiectelor familiare și chiar vor forma propoziții simple.

  • Dezvoltarea copilului de la 2 la 3 ani

Următoarea etapă este foarte interesantă pentru că cei mici încep să exprime o gamă largă de emoții. Copiii vor experimenta schimbări la nivelul gândirii, învățării, relațiilor sociale și emoționale. Astfel, vor fi capabili să exploreze mai bine lumea și să înțeleagă sensul ei. În timpul acestei etape, cei mici vor putea să urmeze instrucțiuni mai ample, vor sorta obiecte în funcție de formă și culoare și vor imita acțiunile adulților și ale prietenilor.

  • Dezvoltarea copilului de la 3 la 5 ani

Lumea începe să se deschidă tot mai mult în această perioadă pentru cei mici. Vor deveni tot mai independenți și vor începe să își concentreze atenția tot mai mult la adulții și copiii din afara familiei. Vor dori să exploreze și vor manifesta curiozitate față de tot ce-i înconjoară. Interacțiunea lor cu familia și cu cei din jur îi va ajuta să-și contureze personalitatea și modul de a gândi și de a acționa. În timpul acestei etape, cei mici vor dezvolta o serie abilități: vor putea să meargă pe o tricicletă, să folosească o foarfecă, să observe diferențele dintre băieți și fete, să se îmbrace, să se joace cu alți copii, să cânte sau chiar să povestească.

  • Dezvoltarea copilului de la 6 la 7 ani

Deja lucrurile încep să se schimbe radical. Aptitudinile fizice, sociale și mentale se dezvoltă cu rapiditate în această perioadă. Este o perioadă importantă în care cei mici trebuie să capete o anumită indepedență. Părinții trebuie să fie atenți pentru că este și un moment critic din punct de vedere al dezvoltării încrederii în toate aspectele vieții, de la prieteni, la școală sau la alte activități de zi cu zi. Totodată, apar și alte forme lucide: încep să se gândească la viitor, înțeleg mai multe lucruri despre viață, sunt mai atenți la prietenie și la munca în echipă, vor să fie plăcuți și acceptați de către alte persoane., conform „All4kids.org”

Activități pentru părinți și copii în primii ani din viață

Bebelușii se nasc pregătiți să învețe, iar creierul lor se dezvoltă prin utilizare și repetiție. În primii cinci ani de viață, experiențele și relațiile stimulează dezvoltarea copilui. Joaca are un rol determinant pentru cel mic. De asemenea, oferă copilului posibilitatea de a explora, observa, experimenta și rezolva probleme. În acest proces de cunoaștere, părintele trebuie să-i ofere sprijin și încurajare în permanență. E important însă să găsim un echilibru. Copilul trebuie lăsat și să încerce lucruri pe cont propriu sau să facă greșeli. Restricționarea într-un mod ferm de la anumite activități nu fac altceva decât să îl determine pe cel mic să își piardă încrederea în sine.

Joaca, vorbitul, ascultatul și interacțiunea cu părinții îl ajută pe cel mic să învețe și să-și însușească abilități esențiale de viață. Aceste abilități includ comunicarea, gândirea sau rezolvarea problemelor. În plus, tot acest timp petrecut împreună cu copilul oferă părinților o doză incomensurabilă de bucurie. Așadar, toată lumea are de câștigat.

„În cele mai fericite amintiri din copilăria noastră, părinții noștri erau și ei fericiți.”, spunea scriitorul Robert Brault.

Iată câteva activități care nu ar trebui neglijate în procesul de dezvoltare a copilului:

  • Citiți împreună cărți.
  • Jucați-vă și explorați.
  • Mergeți la plimbări prin natură.
  • Faceți un puzzle sau un joc asemănător.
  • Oferiți copilului un amestec de experiențe energice, dar și liniștite.
  • Colorați împreună și practicați activități simpatice de lucru manual.
  • Învață-l pe cel mic câteva abilități sociale de bază.
  • Folosiți marionete (păpuși) pentru a juca roluri.
  • Ajutați-l să învețe lucruri esențiale, cum ar fi: spălarea mâinilor, folosirea toaletei, punerea adidașilor și folosirea tacâmurilor la masă.
  • Exprimați și recunoașteți sentimentele.

Este foarte important să creați un mediu calm și pașnic acasă. Acest lucru ajută enorm la dezvoltarea copilului. Indiferent de vârstă, nu neglijați hrana la orele potrivite și petreceți cât mai mult timp în aer liber. Nu uitați de somn! Copiii trebuie să meargă la culcare la o oră rezonabilă – este esențial pentru o viață sănătoasă. Jocurile și jucăriile potrivite reprezintă întotdeauna o alternativă mult mai bună pentru TV și desene animate.

Ce spun studiile din Republica Moldova despre dezvoltarea copilului

Într-o eră atât de agitată unde tehnologia acaparează tot mai mult viețile tuturor, este vital să nu fie afectat viitorul copiilor noștri. Importanța educației timpurii a fost recunoscută în Moldova anul anterior prin strategia „Educația 2020”. Obiectivul este ca 95% dintre copiii cu vârstele cuprinse 3 – 6 ani să aibă parte de învățământ preșcolar.

„Este foarte important ca întreaga societate să-și conjuge eforturile pentru a oferi tuturor copiilor posibilități egale de a accesa servicii educaționale și de îngrijire de calitate.”, a declarat Valentin Crudu, șeful direcției învățământ general al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, conform „Mecc.gov.md”.

Ultimele studii arată că accesul în unități educaționale pentru vârste timpurii este mult mai mic în mediul rural (64%) față de ​​mediul urban (82%). Diferența socio-economică este destul de semnificativă: merg la grădiniță 88% dintre copiii care locuiesc în cele mai bogate gospodării și doar 50% din copii care trăiesc în cele mai sărace gospodării, unde nevoia de educație preșcolară pentru dezvoltarea copilului este mai mare.

O analiză realizată de o echipă de cercetare de la Universitatea Yale indică faptul că 84% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 – 5 ani din Republia Moldova se dezvoltă potrivit vârstei. Cu toate acestea, copiii care frecventează instituțiile preșcolare au rezultate mai bune (86%), comparativ cu 78% pentru cei care nu le frecventează, conform sursei citate anterior.

Concluzii

Primele experiențe vor cântări enorm în modul în care un om se va comporta mai târziu în viață. Părinții și cei apropiați, educatorii, dar și mediul înconjurător contribuie la dezvoltarea copilului. Fie că vorbim de emoție, inteligență, curiozitate sau încredere, primii ani din viață au un rol determinant. Ei șlefuiesc și conturează imaginea celui care va păși cu adevărat în lume nu peste mult timp. Această perioadă trebuie tratată cu multă seriozitate de părinți. E momentul în care cei mici trăiesc într-o lume plină de magie și în care descoperă totul pentru prima oară. E o lume la care noi, cei mari, ne mai uităm uneori cu nostalgie întrebându-ne în ce moment viața s-a schimbat și a devenit prea serioasă.

„Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.” – Giacomo Leopardi (poet).

Resurse

  1. unicef.org
  2. educationalneuroscience.org.uk
  3. mecc.gov.md
  4. academia.edu
  5. totuldespremame.ro
  6. raisingchildren.net.au
  7. Ghid de bune practici pentru educația timpurie a copiilor între 3-6/7 ani
  8. all4kids.org
  9. goodto.com
Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie