fbpx

Erupţia dentară la bebeluşi

SUMAR:

  • Erupţia dentară la bebeluşi
  • Cum se manifestă erupţia dentară
  • Disconfortul erupţiei dentare este mai puternic noaptea?
  • Când se intervine asupra manifestărilor erupţie dentare
  • Jucăriile dentare, gelurile şi remediile naturiste
  • Concluzii
  • Resurse despre „Erupţia dentară la bebeluşi”

Erupţia dentară la bebeluşi

O etapă extrem de sensibilă şi solicitantă în perioada de creştere a unui bebeluş o reprezintă erupţia dentară. Cei mici sunt diferiţi, astfel că unii dintre aceștia manifestă toate simptomele specifice, iar alții nu prezintă niciun simptom care ar anunţa erupţia primului dinte. Simptomele nu sunt la fel pentru fiecare dinţişor. Se poate ca apriţia unui dinţişor să fie dureroasă, iar următoarea erupţie să fie aproape insesizabilă. Apariţia primului dinţişor este resimţită cel mai pregnant de către mititei, prin disconfort general şi durere. Sfredelirea mugurelui dentar prin gingie va genera durere şi stări nu tocmai plăcute. Debutul erupţiei dentare se va manifesta între vârsta de 5-6 luni şi un anişor. Întârzierea erupţiei dentare are drept cauze problemele nutriţionale, de rahitism sau afecţiunile sistemice. Coroanele celor 20 de dinţi temporari sunt formate încă de la naştere, la nivelul oaselor maxilare. Dentiţia de lapte va erupe pe parcursul primilor doi ani şi jumătate, trei ani de viaţă. Primii dinţişori care vor apărea sunt cei din partea de jos (incisivii centrali, de pe mandibulă, urmaţi de cei de pe maxilar. Sunt urmaţi de incisivii laterali, caninii şi molarii. În principiu, erupţia dentară are loc în pereche. Simptomele erupţiei dentare pot apărea chiar şi înainte cu două luni de erupţia propriu-zisă  a dintelui, drept rezultat al migraţiei muguraşilor dentari. Este o etapă foarte sensibilă şi solicitantă din viaţa micuţilor şi a părinţilor. Micuţii devin irascibili, plângăcioşi, greu de liniştit şi foarte obosiţi, deoarece somnul le este întrerupt de durerile cauzate de inflamația gingiilor. Vor avea tendinţa de a băgă orice în guriţă, astfel că trebuie avut grijă ce le este lăsat la îndemână. Hipersalivația este unul dintre simptomele specifice. Există cazuri în care erupția dentară este însoțită de stări febrile și de diaree, ceea ce implică supraveghere atentă pentru prevenirea complicatiilor., conform: mayoclinic.org.

Cum se manifestă erupţia dentară

Simptomele principale ale erupţiei dentare sunt agitaţia, abundenţa salivei, plânsul necontrolat, somnul agitat şi fragmentat, lipsa poftei de mâncare, chiar şi o stare uşor febrilă. Simptome pot fi manifestate începând cu două luni înainte de erupţia propriu-zisă a dintelui, un rol esenţial în manifestări avându-l toleranţa fiecărui bebeluş la durere. Cel mic se poate manifesta diferit la fiecare erupţie. Este posibil ca la prima erupţie să manifeste întreaga simptomatologie, iar al doilea dinţişor să erupă fără manifestarea simptomelor. Bebeluşul traversează modificări comportamentale, având tendinţa de a băga în guriţă tot ceea este la îndemână, jucăriile, degeţelele sau pumnişorii. Nu va mai fi deloc prietenos şi sociabil, vrând să stea mult în braţe, ocrotit de mamă. Programul de somn va avea de asemenea de suferit, cel mic dormind  fragmentat şi agitat. Erupţia dentară coincide ca timp pe perioada diversificării alimentare, astfel că este posibil ca bebeluşul să refuze hrana, deoarece asociază alimentele cu durerea, gingiile recţionând la orice atingere. Copilul nu va fi forţat să mănânce, ci i se va administra atât cât primeşte, acordându-se o atenţie deosebită hidratării. Se poate instala şi o uşoară stare febrilă. Dacă temperatura copilul va creşte până la 38 de grade, însoţită şi de vărsături sau scaune moi, atunci se va consulta medicul pediatru, deoarece s-a dovedit că aceste simptome nu au nicio legătură cu erupţia dentară, ci semnalează o problemă de sănătate, care coincide cu simtomatologia erupţiei dentare. Erupţia dentară va fi resimţită diferit de fiecare micuţ în parte. De regulă, erupţia primului dinţişor va fi cea mai solicitantă, urmată ca intensitate de erupţia caninilor. Foarte neplăcut şi dureros este contextul în care are loc erupţia mai multor dinţişori o dată, situaţie greu de gestionat, disconfortul şi irascibilitatea bebeluşului fiind foarte pronunţate., conform: mayoclinic.org.

Disconfortul erupţie dentare este mai puternic noaptea?

Erupţia dentară se va manifesta la fel atât noapte, cât şi ziua. Diferenţa care conferă un specific aparte durerilor nocturneconstă în faptul că pe timpul nopţii cel mic ar trebui să doarmă, iar erupţia dentară va tulbura somnul, trezindu-l brusc. Episoadele de plâns vor fi dese, durerea dentară suprapunându-se cu oboseala generată de somnul întrerupt. Se vor aplica local geluri dentare sau se va administra paracetamol sau ibuprofen care au efect analgezic și/sau antiinflamator. Programul de somn al bebeluşului are de suferit pe întrega perioadă a erupţiei dentare. Pentru a se evita oboseala accentuată şi agitaţia permanentă, cel mic va fi lăsat să doarmă, ori de câte ori dă semne că vrea să o facă, chiar dacă nu se încadrează în orele normale de somn. După ce se va depăşi  erupţia dentară, programul de somn  va reintra în normal., conform: parents.com.

Când se intervine asupra manifestărilor erupţiei dentare

Simptomele eruţiei dentare sunt clare, micuţul manifestând un comportament foarte uşor de înţeles de către cei din jur. Va fi irascibil, plângăcios şi agitat. Pentru a-l ajuta pe micuţ, imediat ce încep aceste manifestări, se poate apela la o serie de remedii. Dacă cel mic stă mult cu mânuţa în guriţă, i se pot da jucărioare speciale pentru dinţişori, care au rolul de a calma disconfortul local. Pentru plânsul necontrolat şi agitaţia generată de durerile locale, se poate apela la gelurile care conțin substanțe cu efect analgezic și anestezic, special concepute pentru a amorţi gingia inflamată. Este posibil ca cel mic să se irite pe faţă, în special în zona gurii, datorită faptului că salivează puternic. I se va spăla faţa cu apă călduţă şi i se vor înmâna jucăriile pentru dentiţie.  Astfle, când apare salivaţia puternică şi o uşoară iritaţie în jurul guriţei, când se trezeşte brusc plângând, când refuză mâncarea, când este irascibil şi greu de împăcat, şi vrea tot mai mult în braţe, înseamnă că va avea loc erupţia dentară, iar alegerea unei metode de liniştire a durerii, este necesară., conform: nhs.uk.

Jucăriile dentare, gelurile şi remediile naturiste

Erupţia dentară reprezintă o perioadă foarte solicitantă şi neplăcută pentru bebeluş. Disconfortul şi durerea localizate la nivelul gingiilor vor conduce la stări de agitaţie, somn întrerupt, lipsa poftei de mâncare, plâns şi nelinişte.

Pentru a-l linişti pe micuţ, se vor alege jucării pentru dentiţie sau alte obiecte destinate acestui palier, degetare dentare, coliere din mărgele din materiale nontoxice, care răcite şi aplicate pe gingii, vor calma zona şi vor diminua durerea – dacă nu știi exact ce fel de produse sau jucării diminuează disconfortul de la nivelul gingiilor la bebe, poți arunca o privire peste cele de aici. 

Pentru cei mai mărişori, se poate apela şi la ajutorul alimentelor preferate. Bucăţele de măr, banane sau morcovi, răcite bine, vor putea linişti gingia inflamată. Se pot prepara biscuiţi  cu o textură mai solidă, din ingredientele deja existente în meniul celui mic, tocmai buni de ronţăit cu gingiile. Se poate apela şi la efectul calmant al plantelor medicinale, însă cu mare prudenţă. Muşeţelul, măceşele sau cuişoarele pot fi aliaţi în lupta cu erupţia dentară, pentru cei mai mărişori. Se vor aplica local comprese sterile îmbibate în infuzia de plante, răcite în congelator., conform: mamanatural.com.

Concluzii

Erupţia dentară reprezintă un episod neplăcut şi solicitant pentru bebeluşi. Erupţia dentară începe în jurul vârstei de şase luni şi se produce până la vârsta de doi ani şi jumătate-trei. Nu toţi copiii resimt la fel erupţia unui dinţişor, unii reacţionând la fiecare dinţişor, alţii doar la prima erupţie. Apar disconfortul, agitaţia, plânsul necontrolat, lipsa poftei de mâncare, tendinţa de băga totul în gură, somnul întrerupt şi oboseala. Se va decide ce metodă atenuează durerea şi disconfortul celui mic, fie alegându-se jucăriile dentare, fie gelurile calmante sau medicamentele cu rolul de a linişti inflamaţia gingiuţelor. Este o perioadă solicitantă şi dificilă, însă depăşită, totul revine la normal, iar cel mic uită de durerile pricinuite de dinţişori. 

Resurse despre „Erupţia dentară la bebeluşi”

  1. mayoclinic.org
  2. nhs.uk
  3. mamanatural.com
  4. parents.com
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie