fbpx

Cum se controlează greutatea bebeluşului

Sumar:

  • Greutatea nou – născutului la naştere
  • Evoluţia greutăţii în funcţie de vârstă şi sex
  • Cât de des  se cântăreşte bebeluşul
  • Cântărirea corectă a bebeluşului
  • Importanţa cântăririi corecte
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cum se controlează greutatea bebeluşului”.

Greutatea nou – născutului la naştere

Nou – născuţii vin amprentaţi cu particularităţi, aşa cum fiecare dintre noi suntem diferiţi. Nu  toţi bebeluşii se nasc cu aceeaşi greutate, circumferinţe şi lungime. Însă chiar şi în acest context al particularităţii, cercetătorii şi medicii neonatologi au stabilit repere şi limite între care se încadrează un nou – născut. Greutatea normală a nou – născuţilor la naştere este încadrată între 2500 – 4000 grame, pentru cei născuţi între săptămânile 37 – 40 de sarcină. Bebeluşii care cântăresc  mai puţin de 2500 grame sau mai mult de 4000 grame, impun o atenţie specială, fiind mai atent monitorizaţi de către personalul medical. Un nou – născut cu o greutate mică sub 2500 grame va fi tratat în regim special, astfel încât să poată depăşi eventuale cauze care au condus la deficitul de dezvoltare. O greutate de 1500 grame este considerată specifică prematurilor, aceştia necesitând măsuri deosebite şi un tratament special. Cei cu o greutate peste 4000 grame impun măsuri care vizează nivelul glucozei din sânge, astfel încât să nu se producă scăderea bruscă a acesteia şi dezechilibre. O dezvoltare excesivă poate semnala probleme de sănătate. Există factori care influenţează greutatea unui nou – născut la naştere, printre care moştenirea genetică, sarcinile multiple, gemeni, tripleţi sau mai mulţi, contextul medical şi stilul de viaţă al mamei pe perioada sarcinii, mediul în care s-a desfăşurat sarcina. Greutatea corporală la naștere mai mică de 2500 grame poate fi cauza unui deficit ulterior al dezvoltării inteligenței., conform: kidshealth.org.

Evoluţia greutăţii în funcţie de vârstă şi sex

Evoluţia greutăţii unui bebeluş va fi influeanţată de greutatea avută la naştere, de ritmul specific  de creştere şi de sex. Oscilaţiile ulterioare din perioada copilăriei sunt influenţate de o serie de factori. În jurul vârstei de un an, un bebeluş ar trebui să cântărească aproximativ de trei ori mai mult decât a cântărit la naştere. În primele şase luni de viaţă, fiecare bebeluş se va bucura de  creştere accentuată, ulterior ritmul de luare în greutate scăzând. Fiecare părinte este preocupat de greutatea bebeluşului, fiind cea mai sigură dovadă care indică faptul că procesul de creştere şi dezvoltare se desfăşoară normal. În întâmpinare nevoilor părinţilor, poate veni tabelul orientativ pentru monitorizarea greutăţii celor mici, stabilit de OMS.

Tabelul orientativ stabilit pentru fetiţe  

  • Vârsta                                                                              Greutatea în kilograme
  • 1 lună                                                                                      3,2 – 5,5
  • 2 luni                                                                                       3,9 – 6,6
  • 3 luni                                                                                       4,5 – 7,5
  • 4 luni                                                                                       5,0 – 8,2
  • 5 luni                                                                                       5,4 – 8,8
  • 6 luni                                                                                       5,7 – 9,3
  • 7 luni                                                                                       6,0 – 9,8
  • 8 luni                                                                                      6,3 – 10,2
  • 9 luni                                                                                      6,5 – 10,5
  • 10 luni                                                                                    6,7 – 10,9
  • 11 luni                                                                                    6,9 – 11,2
  • 12 luni                                                                                    7,0 – 11,5

Tabelul orientativ stabilit pentru băieţi

  • Vârsta                                                                                Greutatea în kilograme
  • 1 lună                                                                                       3,4 – 5,8
  • 2 luni                                                                                        4,3 -7,1
  • 3 luni                                                                                        5,0 – 8,0
  • 4 luni                                                                                        5,6 – 8,7
  • 5 luni                                                                                        6,0 – 9,3
  • 6 luni                                                                                        6,4 – 9,8
  • 7 luni                                                                                        6,7 – 10,3
  • 8 luni                                                                                        6,9 – 10,7
  • 9 luni                                                                                        7,1 – 11, 0
  • 10 luni                                                                                      7,4 – 11, 4
  • 11 luni                                                                                      7,6 – 11, 7
  • 12 luni                                                                                      7,7 – 12,0              

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS, dacă diferenţa între greutatea bebeluşului şi datele tabelului este mai mică cu 15% sau mai mare cu 20%, atunci părinţii pot considera că bebeluşul se confruntă cu o creştere deficitară sau o luare excesivă în greutate. Greutatea corectă a unui bebeluş se va calcula raportând-o la greutatea avută la naştere, stabilindu-se astfel dacă cel mic evoluează normal. Până la vârsta de şase luni, un bebeluş care se dezvoltă normal, va  acumula maxim 1 kilogram pe lună., conform: kidshealth.org.

Cât de des se cântăreşte bebeluşul

Chiar dacă părinţii sunt foarte atenţi şi interesaţi de evoluţia celui mic, nu se recomandă cântărirea zilnică. Nu va fi  deloc relevantă, iar interpretarea datelor se poate face greşit. Pentru primul an de viaţă, stabilirea unei scheme de cântărire reprezintă cea mai bună metodă prin care se poate urmări evoluţia şi dezvoltarea copilului. Imediat după naștere, greutatea bebelușului se diminuează cu aproximativ 10%, fapt ce implică o cântărire zilnică în maternitate. Însă acest obicei nu trebuie menținut și acasă. Se începe cu cântărirea o dată pe săptămână, iar dacă nu există cauze medicale care să impună acest lucru, se continuă cântărirea o dată pe lună până la şase luni. Între şase luni şi douăsprezece luni, se face la o lună, cel mult două luni, iar după vârsta de un an, copilul va fi cântărit o dată la trei luni, doar astfel putându-se monitoriza evoluţia. La început, nou – născutul nu va lua în greutate la fel în fiecare săptămână, deşi la finalul lunii va avea o anumită greutate, un punct bun de reper pentru a sesiza evoluţia. Doar cântărit corect şi la timpul potrivit, se poate stabili dacă micuţul se dezvoltă normal sau dacă există anumite întârzieri., conform: babycenter.co.uk.

Cântărirea corectă a bebeluşului

Indiferent de greutatea avută la naştere, un nou – născut va pierde în primele zile de viaţă câteva sute de grame. Acest fenomen este normal, iar pierderea o va recupera în primele două săptămâni de viaţă. Pentru a urmări corect evoluţia bebeluşului, cântărirea nu se face la întâmplare, pentru a nu exista erori şi a nu induce informaţii false. Cântărirea se poate face atât acasă, cât şi la cabinetul medical. Pentru a se evita grijile inutile, este recomandat ca medicul pediatru să efectueze cântărirea în primele luni de viaţă, stabilind astfel dacă dezvoltarea este normală, deficitară sau în exces, recomandând măsurile necesare care se impun.

Pentru cântărirea bebeluşilor, se folosesc tipuri de cântare special destinate până la greutatea de maxim 18 kilograme. Cântarul va fi bine calibrat, va avea o scală clară, va permite poziţionarea corectă a bebeluşului, cântărirea făcându-se astfel corect – tocmai din acest motiv, este esențial să te orientezi către un cântar de o calitate ridicată, cum sunt cele de aici

Bebeluşul va fi pus pe cântar când scala este la 0, va fi dezbrăcat şi poziţionat pe spate. Se impune notarea fiecărei cântăriri într-un caieţel sau în jurnalul bebeluşului, pentru a se putea stabili evoluţia şi dezvoltarea,  prin compararea  măsurătorilor., conform: wikihow.mom, nhs.uk.

Importanţa cântăririi corecte

Evident că dezvoltarea nou – născuţilor este sesizabilă şi fără cântărire, fiind un proces rapid şi vizubil, însă cântărirea este foarte importantă, furnizând date corecte şi concrete despre ritmul de creştere sau despre eventuale întârzieri. În funcţie de greutate şi de evoluţie, medicul poate recomanda fie suplimentarea şi modificarea hranei, fie diminuarea meselor. Pentru un bebeluş care nu ia în greutate sau ia foarte puţin, medicul va recomanda formule de lapte praf îmbogăţite. În cazul bebeluşilor alăptaţi care nu iau în greutate, se pot efectua teste ale  laptelui pentru a i se vedea consistenţa şi pentru a se stabili dacă trebuie intervenit cu formule de laptte praf. Cântărirea corectă ajută la descoperirea eventualelor probleme  digestive care alterează buna dezvoltare a celui mic. Deficitul de creştere poate ghida spre investigarea manifestarii refluxului gastroesofagian, a colicilor  sau a  unei activităţi intestinale dezechilibrate., conform: kidshealth.org.

Concluzii

Greutatea nou – născutului şi creşterea ulterioară sunt influenţate de o serie de factori. Pentru a vedea dacă bebeluşul se dezvoltă normal, va fi cântărit corect acasă sau în cabinetul medical, conform unei scheme bine stabilite. Cântărirea corectă va da asigurări că cel mic se dezvoltă normal. De asemenea, vor fi furnizate indicii care să conducă spre demararea de  investigaţii mai amănunţite sau spre modificări de alimentaţie, atunci când există un deficit de creştere în greutate. Chiar dacă părinții sunt tentați să îl cântărească pe cel mic cât mai des, este indicat să țină cont de recomandările medicului pediatru sau neonatolog.

Resurse despre „Cum se controlează greutatea bebeluşului”

  1. kidshealth.org         
  2. wikihow.mom
  3. babycenter.co.uk
  4. nhs.uk
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie