Sumar:
- Alimente pe care să le eviți în rețetele pentru bebelușii și copiii cu alergii
- Rețete piureuri
- Rețete supe
- Rețete dulciuri
- Alte rețete pentru bebelușii și copiii cu alergii
- Concluzii
- Resurse despre „Rețete pentru bebelușii și copiii cu alergii”
Mai bine de 7% dintre bebeluşii şi copiii mici au predispoziţie către alergiile alimentare, datorită faptului că sistemul imunitar reacţionează eronat la o substanţă din hrană, adică la un alergen. Ori de câte ori copilul mănâncă alimentul la care este alergic, aproape imediat apar reacţiile specifice: eruţii cutanate, nas care curge abundent, ochi care lăcrimează, vărsărsături şi tuse. Uneori, după mai multe ore, poate apărea şi diareea. În cazul simptomelor severe ale unei reacţii alergice, cum ar fi umflarea gurii, a limbii sau a gâtului, dificultaţi în respiraţie, paloare, învineţirea buzelor şi chiar leşinul, se va interveni de urgenţă pentru că viaţa copilului este în pericol. Vom vedea în continuare care sunt alimentele care pot provoca alergii, câteva reţete pentru bebeluşii şi copiii cu alergii şi vârstele la care ele sunt recomandate.
Alimente pe care să le eviţi în reţele pentru bebeluşii şi copiii cu alergii
Unele mămici se întreabă dacă ar trebui să evite alimentele cu potenţial alergenic în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării. Răspunsul este că nu trebuie făcut acest lucru, dimpotrivă! Restricţionarea dietei în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, dar şi sănătatea mamei. După naştere, dacă sugarul este hrănit cu o formulă de lapte se recomandă un produs care nu include cazeină puternic hidrolizată sau formule de zer parţial hidrolizată, adică se vor evita formulele modificate.
Când se începe diversificarea la vârsta de 6 luni, se recomandă introducerea posibililor alergeni alimentari, pentru că astfel scade riscul de a dezvolta alergii la anumite alimente. Mai exact, după introducerea treptată a alimentelor solide, bebeluşului i se pot da unul câte unul şi alimente cu potenţial alergenic, cu respectarea intervalului de 3 – 4 zile între introducerea lor. Cu cât sunt introduse mai repede, cu atât cresc şansele ca bebeluşul să nu dezvolte alergii pe viitor. Ulterior, dacă cel mic nu reacţionează bine la ele, se vor evita. Alergenii alimentari (alimentele care provoacă cel mai des alergii) sunt laptele şi produsele lactate, oul, arahidele, nucile, migdalele, soia, fructele de mare, grâul, susanul, peşte, porumb etc. Dacă pentru unele alimente dispoziţia pentru alergii se diminuează şi aproape dispare pe măsură ce creşte copilul, pentru altele – cum ar fi crustaceele, peştele sau alunele – predispoziţia către alergie poate rămâne pentru toată viaţa.
Academia Americană de Pediatrie a confirmat că alăptarea bebelușilor reduce riscul ca aceștia să dezvolte ulterior diverse boli atopice și că diversificarea alimentației la bebeluși ar trebui începută în jurul vârstei de 6 luni, niciodată înainte de 4 luni., conform healthlinkbc.ca
Reţete piureuri
Se recomandă începerea diversificării alimentaţiei şi introducerea alimentelor solide în jurul vârstei de 6 luni, când copilul începe să manifeste interes pentru mâncarea pe care o vede, stă deja bine în funduleţ, îşi susţine foarte bine capul şi gâtul şi îşi pierde reflexul de împingere cu limba a alimentelor care ajung în guriţă. Se va începe cu piureurile de legume sau fructe. Deşi până acum s-a recomandat evitarea alimentelor cu potenţial alergenic, în prezent, medicii încurajează expunerea cât mai precoce şi mai regulată a bebeluşului la alimentele cu factor alergenic.
Se pot combina alimentele cu potenţial alergenic cu cerealele cu lapte sau cu alte alimente solide pasate, pe care bebeluşul deja le-a primit bine. Se vor administra în cantitate mică, se aşteaptă 10 – 15 minute şi, dacă nu au apărut simptomele de alergie, se poate administra mai mult.
Se recomandă începerea diversificării cu alimente cu un potenţial alergenic mai mic – cum ar fi ovăzul, rădăcinoasele, avocado, banane, cartofi dulci – şi, trenta, introducerea alimentelor cu potenţial alergenic crescut, dar sub formă de pudră, în cantitate mică şi combinate cu alimente deja acceptate foarte bine de copil.
Prezentăm în continuare câteva reţete de piureuri pentru bebeluşii predispuşi la alergii.
Cereale quinoa cu morcovi și mere – reţetă pentru 6 luni
Cerealele quinoa sunt cu mult mai recomandate pentru bebeluşi decât cele din orez, fiind mult mai bogate în proteine, fibre, magneziu, zinc, fier, iar în combinație cu măr şi morcov formează o masă ideală pentru un bebeluş de 6 luni. Aveţi nevoie de o jumătate de cană de cereale quinoa fierte, 30 g morcov fiert şi 30 g mere fierte. Toatea acestea se blenduiesc împreună până se obţine un piure cu o textură fină.
Piure de cartofi dulci şi morcovi – reţetă pentru 6 luni
Aveţi nevoie de 1 cartof dulce, 2 morcovi, 1 praz, supă de pui sau apă, ulei de măsline sau ulei vegetal. Se curăţă legumele şi se pun la fiert în apă sau în supă de pui în această ordine – prazul tăiat bucăţi mari cu câteva picături de ulei, apoi morcovii şi abia la final cartofii dulci. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se înmoaie foarte bine toate legumele. După fierbere, se va blendui până se obţine textura dorită în funcţie şi de vârsta bebeluşului.
Reţeta este foarte gustoasă dacă înlocuim cartoful dulce cu ţelină sau cu un alt tip de cartof.
Piure de mere cu ovăz şi stafide pentru micul dejun – reţetă pentru 7 luni
Acest piure uşor de preparat, consistent şi gustos este micul dejun perfect pentru un bebeluş de 7 luni. Aveţi nevoie de o lingură de făină de ovăz, un sfert de cană de apă, un măr mic, o jumătate de banană pasată, o jumătate de linguriţă de stafide aurii tocate sau 2 prune mici. Punem ovăzul la fiert cu mărul şi banana şi amestecăm continuu. După ce a dat în clocot, reducem flacăra, acoperim şi lăsăm să fiarbă la foc mic încă 5 sau 10 min. Compoziţia se blenduieşte pâna la obţinerea consistenţei dorite şi lăsăm să se răcească, după care adăugăm stafidele sau prunele tăiate mărunt. Se poate blendui din nou sau, dacă bebeluşul a început să mestece şi bucăţele mai mari, se poate lăsa aşa., conform parents.com, mykidslickthebowl.com, kidswithfoodallergies.org.
Reţete supe
Supa pentru bebeluşul de 6 luni care are predispoziţii pentru alergii poate fi concepută după orice reţetă de piure de legume, dar se va adăuga mai multă apă pentru o consistenţă cât mai fluidă. Supa este recomandată pentru un plus de hidratare, fiind ideală pentru prânz sau cină.
În continuare, prezentăm câteva reţete de supă uşor de preparat, foarte gustoase şi săţioase.
Supa de pui cu legume – reţetă pentru 9 luni
Aveţi nevoie de un copănel de pui, o ceapă mică, un morcov, o bucăţică de rădăcină de ţelină, 2 linguri de ulei, apă. Cărniţa se fierbe foarte bine până când carnea se desface de pe os. Separat se fierb. Dezosăm cărniţa şi o amestecăm la blender cu restul legumelor şi cu zeama de supă până obţinem textura şi consistenţa agreată de bebeluş.
Supa de morcov cu mere şi paste de orez – reţetă pentru 9 luni
Aveţi nevoie de un măr decojit tăiat cubuleţe, un morcov şi 3 linguri de paste de orez. Punem la fiert cu o cană cu apă sau zeamă de supă de pui, mărul şi morcovul tăiat cubuleţe mici. Pastele le vom fierbe separat conform specificaţiilor de pe ambalaj şi apoi le adăugăm. Compoziţia se poate blendui dacă bebeluşul nu a început încă să mănânce bucăţi mari, sau se poate servi aşa.
Supa de dovleac cu morcov – reţetă pentru 8 luni
Dovleacul fiert este iubit de bebeluşi datorită gustului dulce şi a texturii foarte plăcute. Supa de dovleac cu morcov bogată în vitamine va deveni curând prânzul preferat. Aveţi nevoie de 300 g de dovleac tăiat cubuleţe, un morcov tăiat cubuleţe şi o lingură de ulei. Fierbem foarte bine dovleacul cu morcovul şi cu lingura de ulei într-o cană de apă. Supa se poate aduce la textura dorită fie prin pasarea legumelor cu furculiţa, fie prin blenduire., conform ohsu.edu.
Reţete dulciuri
Bebeluşii, la fel ca şi adulţii, au nevoie uneori de un mic desert. Prezentăm câteva reţete de dulciuri pentru bebeluşii predispuşi la alergii, reţete care pot fi foarte bune şi pentru micul dejun.
Budincă de chia şi măr – reţetă pentru 7 luni
Este o cremă perfectă pentru bebeluşii cu alergii, foarte uşor de pregătit, care nu necesită coacere. Aveţi nevoie de 100 g piure de mere, 85 ml lapte (poate fi lapte de soia, lapte de orez sau lapte de migdale), 2 linguri seminţe de chia şi jumătate linguriţă de scorţişoară. Se amestecă toate ingredientele şi se lasă la frigider pentru cel puţin 20 de minute, timp în care seminţele de chia cresc în volum şi se înmoaie. Pentru un plus de dulce, se mai poate adăuga sirop de arţar.
Budincă de chia şi banane – reţetă pentru 7 luni
Iată o altă variantă de budincă pentru bebeluşii predispuşi la alergii, foarte uşor de pregătit şi foarte gustoasă. Aveţi nevoie de 1 banană foarte bine coaptă de 100 g, 85 ml lapte de cocos, 2 linguri de seminţe de chia. Se amestecă foarte bine banana pisată şi laptele şi se adaugă seminţele de chia. Pentru ca seminţele să crească în volum şi să se înmoaie, preparatul se va ţine la frigider cel puţin 20 de minute.
Clătite pentru bebeluşi cu măr şi ovăz – reţetă pentru 9 luni
Sunt adorate de copii şi perfecte pentru micul dejun. Aveţi nevoie de 150 g făină de ovăz, 150 g piure de mere, o linguriţă praf de copt, o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu, o linguriţă esenţă de vanilie, 250 ml lapte (poate fi lapte de soia, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de nucă de cocos), 1 cană cu sirop de arţar. Se blenduiesc foarte bine toate ingredientele (mai puţin siropul de arţar care se va folosi doar în momentul servirii pentru un plus de dulce). Se vor coace la foc mic într-o tigaie care nu necesită ulei, întorcându-se de pe o parte pe alta. După răcire, se pot servi simple sau cu sirop de arţar., conform mykidslickthebowl.com.
Alte reţete pentru bebeluşii şi copiii cu alergii
Prezentăm alte reţete pentru bebeluşii şi copiii cu alergii, reţete adorate de micuţi şi uşor de preparat de părinţi.
Paste cu sos de roşii – reţetă pentru copiii peste un an
Pentru această reţetă aveţi nevoie de jumătate de lingură de ulei, o ceapă mică tocată mărunt, 1 sau 2 tulpini de ţelină tocată, un morcov mic ras, 100 gr carne de vită sau de curcan, 3 linguri de pastă de roşii sau 3 roşii tăiate cubuleţe, busuioc, 50 g de paste, un căţel de usturoi sau un praf de piper. Încingem uleiul în tigaie şi călim ceapa cu ţelina şi morcovul timp de 2 sau 3 minute. Se adaugă carnea şi mai ţinem 5 minute pe foc amestecând continuu. Adăugăm roşiile sau pasta de roşii şi apă şi lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, timp în care amestecăm frecvent. După adăugarea busuiocului mai fierbem 5 min. Separat, fierbem pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi le adaugăm. Această reţetă se poate da şi copiilor de vârste mai mici, tăind-o sau pasând-o astfel încât ei să o poată mânca fără probleme.
Pui cu mere şi paste de orez – reţetă pentru 10 luni
Aveţi nevoie de o ceaşcă de paste de orez, un măr şi un copănel de pui. Fierbem copănelul foarte bine şi apoi îl dezosăm cu atenţie. Se fierb foarte bine pastele. Mărul se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se fierbe în puţină apă. La final, blenduim toate ingredientele până se obţine textura dorită.
Cina cu dovleac – reţetă pentru copiii peste un an
Pentru această reţetă care este ideală pentru cină, aveţi nevoie de 300 g de dovleac, o ceapă foarte mică tocată mărunt, 3 mere decojite şi tocate, 1/3 cană de prune uscate – sau alte fructe uscate tocate mărunt, jumătate de linguriţă de busuioc tocat mărunt, 200 g carne de vită sau curcan, 3 linguri de ulei, un căţel de usturoi, o cană de quinoa sau paste făinoase de orez şi o cană cu apă. Se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade. Dovleacul se pune într-o tavă cu un pic de apă, se acoperă cu folie şi se coace cca o oră în cuptor. Într-o tigaie, se încinge uleiul şi se rumeneşte un pic cărniţa, apoi adăugam ceapa şi mărul şi amestecăm continuu 15 minute. Adăugăm şi restul ingredientelor şi fierbem la foc mic timp de 30 minute amestecând frecvent. Punem acum şi dovleacul copt şi fie mai fierbem încă 15 minute, fie punem la cuptor preparatul pentru 10 minute., conform mykidslickthebowl.com, kidswithfoodallergies.org.
Concluzii
Toate reţetele prezentate pentru bebeluşii cu alergii sunt orientative şi adaptabile atât după preferinţele bebeluşului, cât şi după stilul şi alimentaţia părinţilor. Ideal este ca după vârsta de un an, copilul cu alergii să poată mânca exact ce mănâncă şi restul familiei şi să nu se ajungă la situaţia în care pentru el se pregăteşte separat mâncarea. Nu există remedii pentru alergiile alimentare, dar există modalităţi prin care se pot diminua simptomele şi se poate creşte toleranţa la alergenii alimentari, una dintre acestea fiind introducerea cât mai precoce a alimentelor cu potenţial alergenic, deci expunerea timpurie a copilului la alergeni. Ce ne mai rămâne de făcut este să încercăm să diversificăm alimentaţia bebeluşului cât mai devreme, să fim atenţi la modul în care el reacţionează la fiecare aliment nou introdus şi să nu ne pierdem încrederea că până la urmă organismul copilului va învăţa să trateze corespunzător toate alimentele fără să mai aibă reacţii alergice.
Resurse despre „Rețete pentru copii cu alergii”
- healthlinkbc.ca
- parents.com
- mykidslickthebowl.com
- kidswithfoodallergies.org
- ohsu.edu
- madeformums.com
- mamamia.com.au
Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.
Doctor Gabriela Albu
cmiberceni@gmail.com