fbpx

De ce să nu oferim sare bebelușului?

Sumar:

  1. Impactul negativ al sării asupra organismului
  2. De ce să nu îi oferi sare bebelușului
  3. Ce se întâmplă dacă bebelușul mănâncă prea multă sare
  4. Câtă sare poate să consume un bebeluș de 1 an
  5. Ce tip de sare poți să îi dai bebelușului
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „De ce să nu oferim sare?”

Impactul negativ al sării asupra organismului

Sarea reprezintă unul dintre cele mai importante ingrediente din zilele noastre și chiar ingredientul cheie în ceea ce privește gustul hranei. Totuși, consumul unei cantități mult prea mari de sare poate dăuna organismului uman și poate cauza diferite probleme. Acest lucru este valabil și pentru vârstele înaintate, dar și pentru bebeluși. Pentru a putea înțelege efectele negative pe care le poate avea sarea asupra organismului unui bebeluș, este important să se înțeleagă care sunt aceste efecte asupra corpului unui adult. Specialiștii sunt de părere că un om obișnuit consumă între 9 000 – 12 000 miligrame de sodiu într-o zi, dar acest lucru este de trei ori peste limita recomandată. Consumul maxim ar trebui să fie de 2 300 miligrame, deși de preferat ar fi sub 1 500. Din fericire, pentru majoritatea oamenilor, consumul excesiv de sare nu se vede și nu cauzează efecte grave. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu există un impact negativ la modul general. Impactul negativ al sării asupra organismului include probleme precum:

Presiunea sângelui – consumul excesiv de sare în mod constant poate cauza probleme precum hipertensiunea arterială (presiune ridicată a sângelui). Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, puteți încerca reducerea consumului de sare.
Sănătatea inimii – dacă aveți probleme cu inima, consumul de sare în plus ar putea cauza retenția de apă, retenție ce va afecta ritmul de respirație, va provoca hipervolemie cu hipertensiune arterială care, dacă devine permanentă, va conduce la constituirea cardiopatiei hipertensive.
Funcționarea optimă a rinichilor – problemele la rinichi sunt grav afectate de consumul de sare deoarece aceasta este responsabilă pentru retenția de lichide, lichide ce sunt necesare pentru funcționarea optimă a rinichilor. De asemenea, retenția de apă poate conduce și la acumularea kilogramelor în plus, dar și la balonare.
Diabetul – deși nu este direct legată de nivelul de zahăr din sânge, sarea poate intensifica riscul complicațiilor cauzate de diabet, conform specialiștilor (unitypoint.org).

 „Un aport constant crescut de sare reprezintă unul din factorii de risc demonstrați pentru apariția și agravarea hipertensiunii arteriale, patologie ce crește semnificatic riscul de evenimente cardiovasculare și cerebrovasculare letale.” Dr. Ghită Andreea medic specialist legist, expert certificat

De ce să nu îi oferi sare bebelușului

Având în vedere efectele pe care le poate avea sarea asupra organismului uman, este de preferat să se evite adăugarea acestui ingredient în mâncarea bebelușilor. Cei mici au nevoie de o cantitate foarte mică de sodiu în alimentația lor, anume mai puțin de 1 gram, 0,4 grame/zi, până ce ating vârsta de 12 luni. Acest lucru se datorează rinichilor bebelușului care nu se pot descurca cu o cantitate mai mare de sare. Până să înceapă diversificarea alimentației în jurul lunii a șasea, cel mic își ia cantitatea necesară de sare din laptele matern sau din laptele praf. După ce începe să consume și alte alimente, mulți părinți sunt tentați să adauge sare în mâncare, deoarece aceasta pare fără gust papilelor gustative adulte. Totuși, cantitatea de sodiu care se regăsește în mod normal și natural în fructe și legume este suficientă pentru un bebeluș (babycentre.co.uk).

Este important să nu se introducă sare în plus în alimentația celui mic deoarece foarte multe preparate special concepute pentru bebeluși au sare pe lista de ingrediente, deși părinții poate nu observă acest lucru. Adăugarea sării poate dăuna în mod serios rinichilor celui mic deoarece aceștia nu sunt suficient de dezvoltați încât să proceseze o cantitate mai mare de sare. De asemenea, adăugarea de sare în mâncare va altera percepția papilelor gustative și va formă o preferință pentru cel mic, preferință ce s-ar putea să îi dăuneze când va mai crește și va face alegeri și mai nesănătoase. În esență, sarea poate cauza aceleași probleme ca și în corpul unui adult, dar la o scală mai mică. Totuși, deși se produc la o scală mai mică, organele și corpul bebelușului se află într-o perioadă crucială de dezvoltare și fiecare element din dieta sa alimentară îl poate influența (parents.com).

„Este recomandată atât în cazul adulților, cât mai ales în cazul copiilor (care au organismul incomplet dezvoltat și sunt mai fragili), o dietă cât mai săracă în sare. ” Dr. Ghită Andreea medic specialist legist, expert certificat

Ce se întamplă dacă bebelușul mănâncă prea multă sare

Unele dintre cele mai recente studii arată că trei sferturi dintre bebelușii cu vârste cuprinse între 8 – 12 luni consumă mult mai multă sare decât ar avea nevoie, în special din cauza hrănirii cu alimente deja preparate din comerț. Dacă un bebeluș consumă o cantitate atât de mare de sare pe termen lung, dezvoltarea rinichilor va avea de suferit, iar paleta gusturilor celor mici va fi complet alterată atunci când vor crește. De asemenea, presiunea crescută a sângelui de la o vârstă atât de timpurie se va agrava pe măsură ce bebelușul va crește. Retenția de apă este o problemă, mai ales că cei mici nu sunt amatori ai consumului de apă și preferă laptele sau ceaiul atunci când este cazul. În mod normal, cantitatea de sare dintr-un preparat cumpărat de la magazin, cum ar fi un piure de morcovi cu carne de pui, nu ar trebui să depășească limita de sare recomandată. Totuși, dacă bebelușul are 2 sau 3 astfel de mese pe zi, sarea adăugată va depăși cu mult cantitatea recomandată (theguardian.com).

Atunci când bebelușii încep să consume prea multă sare, este posibil să manifeste un comportament ce ar putea să indice acest lucru.

Printre efectele cele mai comune ar fi:

Creșterea nivelului de sete – un bebeluș care are prea multă sare în organism s-ar putea să ceară mai multe lichide. Indiferent că este vorba despre apă, ceai sau lapte, cel mic va manifesta o necesitate sporită a acestei substanțe și va deveni iritat dacă nu o va primi.
Poftește alimente care nu sunt dulci – de regulă, majoritatea bebelușilor vor prefera piureurile din fructe care sunt ceva mai dulcegi și mai aromate. Dacă observați că bebelușul dumneavoastră are o înclinație mai mare către piureurile din legume și cărniță, mai ales cele cumpărate din comerț, ar fi indicat să sporiți puțin atenția asupra dietei pentru a vă asigura că cel mic nu consumă sare în exces.
Schimbarea culorii urinei – părinții sunt extrem de atenți la culoarea urinei și își pot da seama de schimbările care se petrec la nivelul acesteia. Dacă vi se pare că urina bebelușului este mai închisă la culoare, fiind un galben intens, este posibil să fie un semn al unui consum excesiv de sare. Totuși, este bine să vă consultați cu un medic specialist în această privință.
Părinții consumă multă sare – după ce se începe diversificarea alimentației, mulți părinți au tendința să mai dea bebelușului să guste și din ce mănâncă ei. Nu este o practică 100% greșită, dar pe termen lung și în cantități prea mari va afecta în mod negativ bebelușul. Mâncarea adulților este foarte bogată în sare și alte substanțe, iar consumul regulat al bebelușilor din această mâncare nu va face decât să le dea peste cap organismul (parents.com).

„Un aport excesiv de sodiu (sare) în cazul bebelușilor și copiilor poate induce o afectare a stării de sănătate pe termen lung, cu efecte negative asupra creșterii și dezvoltării acestora ” Dr. Ghită Andreea medic specialist legist, expert certificat

Câtă sare poate să consume un bebeluș de 1 an

Bebelușii, dar și copiii ceva mai mari au nevoie de o cantitate foarte mică de sare în dieta lor zilnică. Totuși, având în vedere câtă sare este adăugată în alimentele din comerț, controlul sării din alimentația copiilor devine un lucru tot mai greu de făcut. Cantitatea maximă de sare recomandată de specialiști pentru dieta unui bebeluș de 12 luni ar trebui să fie de mai puțin de 1 gram sare/zi. Pentru a se controla cantitatea de sare este important și felul laptelui pe care încă îl consumă bebelușul.

Există bebeluși care încă mai sunt alăptați de mamă deoarece aceasta încă mai produce lapte matern. În cazul în care bebelușul încă beneficiază de laptele matern, acesta deja are parte de toată cantitatea de sare de care are nevoie cel mic – laptele matern este menit să ofere toți nutrienții necesari unei dezvoltări optime. Consumul de sare ar trebui să fie și mai mic în acest caz. Dacă bebelușul beneficiază de formulă, atunci trebuie să se verifice cantitatea de sodium care este inclusă pe ambalajul laptelui praf.

Pe măsură ce bebelușul crește, consumul optim de sare se schimbă, astfel încât atunci când are între 1 – 3 ani, cel mic poate consuma până la 2 g de sare. Când va avea între 4 – 6 ani, copilul are voie și 3 g de sare zilnic. Cantitatea de sare crește, ajungând la 5 g de sare la vârsta de 7 – 10 ani și la 6 g de sare când va depăși vârsta de 11 ani (nhs.uk).

Pentru a controla câtă sare consumă un bebeluș de 1 an, este indicat ca părinții să evite anumite tipuri de mâncare și de gustări. În primul rând, gustările care sunt sărate, cum ar fi covrigii sau biscuiții sărați. Mulți părinți au tendința să dea astfel de gustări copiilor pentru a-i ține ocupați și pentru a le menține atenția ocupată, dar și pentru că pot calma durerile cauzate de ieșirea dinților.

Totuși, aceste alimente pot conține multă sare. În al doilea rând, cea mai sănătoasă și indicată metodă de a controla cantitatea de sare ar fi cea de a prepara în casă toate felurile de mâncare. Chiar dacă se necesită mult mai mult timp, această alternativă este mult mai sănătoasă pentru copii deoarece părinții pot alege să nu adauge sare deloc și să se bazeze pe gustul natural al ingredientelor amestecate (babycentre.co.uk).

„Sarea se găsește în mod natural în alimente (inclusiv în laptele matern), astfel, necesarul de sodiu al bebelușului este asigurat fără să mai fie nevoie de suplimentare.” Dr. Ghită Andreea medic specialist legist, expert certificat

Ce tip de sare poți să îi dai bebelușului

Bebelușului nu trebuie să i se dea niciun tip de sare, mai ales atunci când are în jurul vârstei de 1 an. Adăugarea de sare în alimentație poate avea efecte nocive, mai ales având în vedere că cel mic își exrage cantitatea de sodiu necesară din mâncarea gata preparată și din laptele consumat. Pe măsură ce bebelușul va crește și va trece și de pragul vârstei de 2 ani, apoi de 3 ani, sarea își va face drum în alimentația sa, iar rinichii săi vor fi suficient de dezvoltați încât să facă față unui consum mai mare de sare. Atunci, într-adevăr, se poate aduce vorba despre tipurile de sare și despre cât de sănătos este fiecare. Specialiștii sunt de părere că cel mai benefic tip de sare pentru om este sarea din cristalele de Himalaya.

Această sare vine într-o stare cristalizată și are culoarea roz pal. Această sare conține peste 80 de minerale esențiale pentru o sănătate optimă. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea nivelului de echilibru al pH-ului din organism, eliminând toxinile acide din corp. Pe lista avantajelor sării de Himalaya se numără și îmbunătățirea sistemului nervos, intensifică absorbția nutrienților, ajută funcțiile musculare, minimizează retenția lichidelor, micșorează riscul complicațiilor la rinichi și la inimă, are un efect anti-histaminic și scade șansele de a se dezvolta osteoporoza. Totuși, în ciuda tuturor acestor beneficii, nici sarea de Himalaya nu ar trebui să fie oferită copiilor, mai ales în preajma vârstei fragede de 1 an (healthambition.com).

„Obișnuirea copilului cu alimentație fără adaos de sare are efecte benefice și, ulterior, dezvoltându-se un comportament alimentar sănătos în viața de adult.”  Dr. Ghită Andreea medic specialist legist, expert certificat

Concluzii

Sarea este un ingredient existent pretutindeni în majoritatea alimentelor consumate în mod constant. Educarea și consumul în ceea ce privește sarea este foarte important încă de la o vârstă fragedă. Bebelușii nu pot alege pentru ei, nu știu prin ce probleme pot trece, nu au capacitatea de a decide ce să mănânce, motiv pentru care este foarte important ca părinții să fie informați și să ia cele mai bune decizii pentru cei mici.

Evitarea consumului în exces a sării va aduce doar beneficii pe termen lung. Urmând câteva sfaturi simple, cum ar fi consultarea etichetelor produselor și prepararea hranei în casă, consumul sării poate fi ținut sub control. Ulterior, când se va începe adăugarea sării în alimentație în mod conștient, părinții pot opta pentru alternative mai benefice organismului, cum ar fi sarea roz de Himalaya.

Toate sfaturile cu privire la alimentația copilului pot fi discutate și cu medicul specialist, acesta fiind mult mai în măsură să ofere sfaturi pertinente în această direcție. De asemenea, contează foarte mult și starea de sănătate a bebelușului. Fiecare bebeluș este diferit, are un metabolism și un organism propriu și este posibil ca ceea ce este valabil la modul general să nu fie și în cazul său, de aceea părerea unui doctor avizat este extrem de importantă.

Resurse despre „De ce să nu oferim sare?”

  1. babycentre.co.uk
  2. theguardian.com
  3. parents.com
  4. nhs.uk
  5. babycentre.co.uk
  6. unitypoint.org
  7. parents.com
  8. healthambition.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe Dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Dr. Ghiță Andreea

tel. 0733020775

medlegist@gmail.com

Dr. Ghiță Andreea

Dr. Ghiță Andreea

Medic Specialist legist, expert certificat. 0733 020 775 / medlegist@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie