fbpx

De ce să nu oferim zahăr bebelușului?

Sumar:

 1. Impactul negativ al zahărului asupra organismului
 2. De ce să nu îi oferi zahăr nou – născutului
 3. De ce să nu îi oferi zahăr bebelușului
 4. De la ce vârstă îi poți oferi zahăr bebelușului
 5. Cât zahăr poate să consume un bebeluș de 1 an
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De ce să nu oferim zahăr?”

Impactul negativ al zahărului asupra organismului

Zahărul este una dintre substanțele prezente în majoritatea alimentelor ce sunt consumate zilnic. Se obține prin procesarea sfeclei de zahăr sau trestiei de zahăr. De la untul de arahide la sosul prefabricat de roșii, neverificarea etichetei produselor poate dăuna pe termen lung. Consumul de zahăr va cauza formarea serotoninei în creier, o substanță recunoscută pentru senzația de bine pe care o oferă, fiind denumită și „hormonul fericirii” Această senzație este necesară mai ales în jurul orei 15, când mai sunt doar câteva ore de muncă.

Chiar dacă apelați la gustări sănătoase, cum ar fi fructele sau legumele, acestea nu vor furniza o cantitate la fel de mare de serotonină precum zahărul, motiv pentru care poftele nu vor înceta să apară. În cazul în care veți da frâu liber acestor pofte, pe termen lung sănătatea dumneavoastră va avea de suferit. Starea de spirit poate avea de suferit din pricina consumului excesiv de zahăr – atunci când se consumă zahăr, nivelurile de glucoză din sânge cresc, ceea ce implică creșterea nivelului energetic al organismului, dar acest lucru poate duce și la dezechilibre metabolice cu instalarea diabetului zaharat.

Atunci când nivelul glucozei scade, este posibil ca starea de spirit să se înrăutățească, iar persoana să devină brusc anxioasă și mai apoi depresivă. Problemele cu dinții nu pot fi trecute cu vederea – bacteriile care cauzează apariția cariilor sunt consumatoare de zahăr, prin urmare, consumul de dulciuri sau de alimente bogate în zahăr le va oferi acelor bacterii suficientă hrană cât să afecteze dinții (webmd.com).

Impactul negativ al zahărului asupra organismului nu se oprește aici. Printre efectele negative se numără și problemele cu tenul. Studiile au demonstrat faptul că o dietă bogată în carbohidrați rafinați (în care se includ și dulciurile și băuturile carbogazoase foarte bogate în zahăr) prezintă un risc mai mare de a apărea acneea. De asemenea, tot în legătură cu aspectul pielii, consumul de zahăr în exces poate cauza și îmbătrânirea prematură a pielii – ridurile sunt agravate, iar pielea își poate pierde din fermitate mai repede decât ar trebui în mod normal. Zahărul consumat în exces poate crea dependență, iar pe termen lung poate duce la tulburări metabolice, afecțiuni hepatice, la creșterea nivelului de colesterol din sânge. Pe baza efectelor negative pe care le are zahărul asupra corpului uman, se poate justifica impactul său negativ și asupra copiilor, în special al bebelușilor.

În continuare, veți afla de ce este important să nu oferiți zahăr bebelușilor (healthline.com).

 „Este bine ca zahărul să fie consumat în cantități moderate pentru a nu altera starea de sănătate a organismului” farmacist Raluca Catana

De ce să nu îi oferi zahăr nou – născutului?

Foarte multe mămici au auzit cu siguranță de apa cu zahăr și consumul acesteia de către nou-născuți pentru a li se diminua durerea, în special cea de la vaccinare, însă această practică efectuată acasă nu este sigură pentru sănătatea copilului. Cu atât mai mult, dacă bebelusul este hrănit cu lapte praf special, acesta nu ar trebui niciodată să fie diluat cu apă cu zahăr în plus față de apa ce trebuie adăugată în amestecul inițial. Apa cu zahăr poate interfera cu abilitatea bebelușului de a absorbi nutrienții din lapte, precum poate să ofere și senzația de sațietate, când în realitate cel mic nu s-a hrănit corespunzător (babycenter.com).

De asemenea, consumul de zahăr cu apă poate avea efecte foarte supărătoare asupra organismului celui mic. Există posibilitatea ca acesta să se confrunte cu un stomac deranjat, cu vomă și cu scăderea apetitului pentru laptele matern sau cel praf. În plus, dacă nou – născutul se obișnuiește prea mult cu gustul zahărului, este posibil ca pe viitor acesta să refuze complet alt tip de băutură dacă nu este suficient de dulce. Apa cu zahăr nu ar trebui niciodată să fie dată unui nou – născut fără sfatul unui medic specialist. Dacă doctorul este de părere că cel mic are nevoie de zahăr pentru a-și calma durerile, acesta va fi dizolvat în apă, iar bebelușul va primi o seringă de un mililitru din această soluție (healthline.com).

 „Nu se recomandă folosirea zahărului la nou – născut în ciuda tuturor zvonurilor despre efectele sale pozitive. La vârstă fragedă, atât laptele matern, cât și laptele praf sunt suficiente pentru o bună alimentație a bebelușului.” farmacist Raluca Catana

De ce să nu îi oferi zahăr bebelușului?

Chiar dacă bebelușul depășește perioada în care este considerat nou – născut, acest lucru nu înseamnă că zahărul este binevenit în dieta sa. Indiferent că este vorba despre apa cu zahăr sau despre alte alimente ce conțin zahăr, acestea sunt principalele motive pentru ca nu ar trebui să i se ofere zahăr unui bebeluș:

Fără beneficii din punct de vedere nutrițional – zahărul alb nu este nimic altceva decât zahăr procesat ce poate conține și un număr considerabil de chimicale la care corpul unui bebeluș poate reacționa în multe feluri. Acesta nu ajută organismul bebelușului în niciun fel, deoarece nu poate oferi nici proteine, nici grăsimi sănătoase care să îl ajute la o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.
Afectarea sistemului imunitar – la o vârstă atât de fragedă, sistemul imunitar al celui mic se află în plină dezvoltare. Există numeroase studii care arată că zahărul poate depriva sistemul imunitar, putând crește riscurile ca cel mic să facă vreo infecție sau să contacteze vreo boală.
Probleme cu inima – problemele cu inima pot fi cauzate de consumul de zahăr și la vârste înaintate. Totuși, studiile arată că există mai multe șanse ca aceste probleme să se dezvolte dacă bebelușul consumă zahăr de la o vârstă fragedă.
Tulburări metabolice, ca de exemplu diabet zaharat juvenil, obezitate.
Obiceiuri alimentare întipărite consumul zahărului de la o vârstă fragedă va cauza dependență. Cel mic se va îndrăgosti de gust, îl va recunoaște și îl va cere tot mai des. Este posibil ca atunci când se face mai mare să refuze să mănânce mâncare reală și neîndulcită. De asemenea, dependența de zahăr va afecta și condiția dinților atunci când vor începe să apară. Bacteriile responsabile de apariția cariilor se hrănesc cu zahăr, iar consumul acestuia va favoriza dezvoltarea sau agravarea cariilor atunci când bebelușul va avea dințișorii crescuți.
Probleme cu concentrarea în viitor – specialiștii sunt de părere că dacă bebelușul este învățat cu un consum periodic de zahăr la vârstele fragede, atunci când va mai crește va începe să aibă probleme cu concentrarea. Aceste probleme sunt cel mai adesea observate atunci când părinții încearcă să îl învețe ceva pe cel mic – să facă anumite gesturi sau să învețe anumite cuvinte (thehealthsite.com).

 „Zahărul introdus devreme în alimentatie poate duce la instalarea unor dezechilibre sau afecțiuni.” farmacist Raluca Catana

De la ce vârstă îi poți oferi zahăr bebelușului?

Deși poate părea greu de crezut, doctorii sunt de părere că până la vârsta de 2 ani, cel mic nu ar trebui să consume deloc zahăr în alimentația sa. Prin zahăr, se face referire la zaharurile adăugate în diferite alimente pe care cel mic va începe să le consume treptat, odată ce începe perioada de diversificare. Aceste zaharuri se regăsesc în mod natural în alimente și de cele mai multe ori nu prezintă o problemă. Dacă este vorba despre alimente naturale, cantitatea de zahăr ce se regăsește în mod natural în componență nu poate afecta atât de agresiv corpul bebelușului. Totuși, lucrurile pot sta diferit dacă este vorba despre alimente cu conținut crescut de zahăr și, implicit, de calorii tratate sau îmbunătățite (strong4life.com).

Din fericire, toate alimentele vin cu o etichetă ce este obligată să prezinte lista de ingrediente și un tabel cu beneficiile nutritive. Chiar dacă nu ar trebui să se consume deloc zahăr până la vârsta de 2 ani, având în vedere că diversificarea alimentației se începe mult mai devreme, acest lucru este destul de greu de evitat. Totuși, pentru a verifica consumul real, trebuie ca părinții să verifice eticheta. Pe etichetă, zaharurile adăugate nu sunt reprezentate doar de zahărul propriu-zis, ci și de miere, sirop de arțar, fructoză, sirop de orez brun, siropul de trestie, dextroză etc. Aceste ingrediente se pot regăsi inclusiv în mâncarea pasată dedicată bebelușilor (yummytoddlerfood.com).

Mulți oameni sunt de părere că dacă achiziționează mâncare specific concepută pentru bebeluși, au scăpat de sarcina de a verifica etichetele, dar acest lucru nu este adevărat. Studiile efectuate de doctori pediatri au arătat exact contrariul – multe dintre aceste alimente au prezentat un exces în ceea ce privește nivelul de zahăr și cel de sodiu. Din această cauză, majoritatea doctorilor vor recomanda întotdeauna prepararea hranei solide acasă. Părinții au posibilitatea de a achiziționa fructe și legume organice sau poate chiar de la diferiți fermieri și le pot pasa acasă. Astfel, nu se va adăuga nici zahăr și nici sare în plus, iar nivelurile optime vor fi păstrate pentru alimentația copiilor. (today.com).

 „Introducerea alimentelor cu zahăr adăugat în alimentație este bine să se faca cât mai târziu, în niciun caz mai devreme de un an.” farmacist Raluca Catana

Cât zahăr poate să consume un bebeluș de 1 an?

Până la vârsta de un an, nu se recomandă introducerea de zaharuri în dieta bebelușului. Alimentele cu zahăr adăugat ar înlocui mâncarea sănătoasă. După vârsta de 1 an, până la 18 ani, consumul zilnic de zahăr nu trebuie să depășească 25 grame. Echivalentul a 25 grame de zahăr este de 6 lingurințe mici. Deși pare o cantitate destul de mare de zahăr pentru un bebeluș, aceasta se poate forma foarte ușor dacă s-a început diversificarea alimentației. De asemenea, uneori, părinții oferă mâncare bebelușului pentru a-i distrage atenția sau pentru a-l menține ocupat pe o scurtă perioadă de timp. Deși poate i se oferă ceva ce nu poate consuma în întregime, cum ar fi o bucată tare de covrig, acesta o va molfăi și va extrage suficiente substanțe din bucata respectivă, inclusiv carbohidrații. Pentru a minimiza sau a controla cantitatea de zahăr pe care o consumă un bebeluș de 1 an, puteți încerca următoarele sfaturi:

 • Cumpărați alimente de calitate – din fericire, în prezent există tot mai multe piețe și tot mai multe raioane cu alimente bio și naturale în supermarket-uri. Când vine vorba de prepararea supelor și piureurilor pasate pentru bebeluș, încercați să le faceți numai din astfel de alimente. Se presupune că acestea nu sunt injectate cu diferite substanțe pentru a arăta mai apetisant sau a avea un gust mai bun și ar trebui să fie perfecte pentru a fi incluse în alimentația copilului dumneavoastră.
 • Verificați etichetele produselor – având în vedere că achiziționați produse specifice pentru bebeluși de 1 an, este posibil să nu mai stați să verificați etichetele acestora deoarece vă gândiți că este totul în regulă. Din păcate, tot mai multe produse prezintă un exces de zaharuri și de sare în componența lor. Chiar dacă nu vreți să renunțați la produsul respectiv deoarece poate aduce alte beneficii, este bine să știți cantitatea de zahăr pe care o are pentru a încerca să limitați la celelalte mese de pe timpul zilei astfel încât să nu se depășească cantitatea de 25 grame de zahăr pe care bebelușul are voie să o mănânce într-o zi.
 • Informați toată familia – de multe ori, atunci când vin persoane în vizită, acestea vor vrea să îi ofere bebelușului câte un aliment în plus pe baza unor motive precum „poftește”, „dacă gustă nu se întâmplă nimic”, „plânge dacă nu îi dau”, iar lista poate continua. Dacă este un eveniment izolat, nu se va întâmpla nimic grav, însă dacă are loc periodic, iar cel mic primește tot felul de adiacente, pe termen lung s-ar putea să îi facă rău și s-ar putea să devină o obișnuință pentru el. Pentru a se rezolva acest lucru, se poate purta o discuție serioasă cu familia în care să le explicați motivele dumneavoastră și de ce este important să vă asculte (yummytoddlerfood.com).

 „În jurul vârstei de un an, este bine a se evita consum de alimente cu zahăr adăugat (dulciuri, sucuri).” farmacist Raluca Catana

Concluzii

Zahărul poate fi considerat un aliment care nu aduce reale beneficii organismului uman, dar care este prezent în alimentația zilnic și care este foarte greu de îndepărtat. Totuși, un control al zahărului din alimentație în momentul în care un bebeluș apare pe lume nu face decât să îi aducă beneficii pe termen lung, mai ales în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Deși poate părea un subiect banal, zahărul din alimentația bebelușilor devine o problemă tot mai actuală, care poate fi remediată sau controlată de către părinți, dacă aceștia se informează corespunzător. Minimizarea consumului de zahăr se pote face din primele luni de diversificare, dacă părinții aleg să gătească acasă singuri hrana pentru bebeluși și poate continua și în anii următori de viață, când cel mic va consuma exclusiv hrană solidă. Zahărul nu trebuie să fie considerat și tratat ca un inamic, ci mai degrabă reprezintă un aliment ce trebuie ținut sub control pentru a se evita apariția oricărei posibile probleme ce poate fi cauzată de către acest aliment.

Resurse despre „De ce să nu oferim zahăr?”

 1. babycenter.com
 2. today.com
 3. yummytoddlerfood.com
 4. healthline.com
 5. strong4life.com
 6. webmd.com
 7. healthline.com
 8. thehealthsite.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.

Farmacist, Catana Raluca

catanaraluca1206@yahoo.com

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie