fbpx

Constipaţia, diareea şi diversificarea

Sumar:

  1. Constipaţia şi diversificarea – de ce apare, alimente pe care să le eviţi
  2. Constipaţia şi diversificarea – prevenire
  3. Constipaţia şi diversificarea – cum tratezi
  4. Diareea şi diversificarea – de ce apare, alimente pe care să le eviţi
  5. Diareea şi diversificarea – prevenire
  6. Diareea şi diversificarea – cum tratezi
  7. Concluzii
  8. Resurse despre „Constipaţia, diareea şi diversificarea”

Constipaţia şi diversificarea – de ce apare, alimente pe care să le eviţi

Diversificarea alimentară reprezintă introducerea hranei solide în meniul unui bebeluş. Medicii pediatri şi nutriţioniştii recomandă ca această etapă să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, atunci când micuţul este apt din punct de vedere fizic (sistemul gastro-intestinal a atins dezvoltarea necesară pentru a putea procesa hrana solidă) şi psihic să facă faţă unei astfel de schimbări.

Pentru a putea mânca hrană semisolidă şi solidă, bebeluşul ar trebui să îşi menţină bine căpuşorul, să-şi susţină coloana, să accepte conţinutul unei linguriţe şi să fie apt pentru a-şi dezvolta reflexul  de masticaţie. Ca punct de reper, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca diversificarea să înceapă atunci când micuţul şi-a dublat greutatea corporală avută la naştere.

Diversificarea presupune reguli atât în ceea ce priveşte alimentele introduse, cât şi legate de modul de administrare.

Cel mic va primi câte un aliment nou o dată la două-trei zile, mâncarea va avea o anumită consistenţă, iar supravegherea bebeluşului este obligatorie pentru a se putea sesiza eventuale reacţii.

Sistemul digestiv al unui bebeluş se află într-un proces de maturizare, astfel că începerea diversificării, texturile noi, caracteristicile anumitor alimente pot influenţa cu uşurinţă activitatea intestinală.

De asemenea, până la vârsta de 1 an, se impune o atenţie specială în administrarea alimentelor care pot provoca reacţii alergice sau intoleranţe alimentare. Acestea pot influenţa funcționarea și dezvoltarea sistemului digestiv al unui bebeluş.

Una dintre problemele care pot apărea odată cu introducerea alimentaţiei solide este constipaţia. Cel mic a fost obişnuit doar cu lapte matern sau formulă, astfel că această schimbare poate genera modificări la nivel intestinal, respectiv, poate încetini activitatea intestinală conducând la un tranzit greoi.

Primul semnal care anunţă constipaţia este rărirea scaunelor, consistenţa dură a acestora, plânsul celui mic, întărirea burticii, lipsa poftei de mâncare.

Pentru a evita instalarea constipaţiei la bebeluşii care au început diversificarea, foarte importante sunt alimentele administrate. În funcţie de etapa la care s-a ajuns cu introducerea noilor alimente, se pot alege texturi care să grăbească tranzitul şi trebuie evitată administrarea celor care încetinesc tranzitul. Printre alimentele de care nu ar trebui să se abuzeze, în vederea prevenirii constipaţie, pot fi amintite morcovii, orezul, bananele, dulciurile de casă primite pe măsură ce bebeluşul creşte, carnea foarte slabă, mâncarea procesată, făinoasele, sosurile cu făină. Cel mic nu va primi dulciuri cumpărate, jeleuri, sortimente de nuga, bezele, caramele, prăjituri cu cremă şi sucuri cumpărate.

În cazul bebeluşilor, constipaţia se poate instala şi din cauza deshidratării. Imediat ce s-a început programul de diversificare, mama va avea grijă ca cel mic să-şi primescă şi necesarul de lichide.

Astfel, constipaţia la bebeluşi este considerată instalată după trei zile de lipsă a scaunului.  Primele măsuri care se impun vizează o alimentaţie echilibrată, evitându-se alimentele care pot încetini tranzitul intestinal., conform medicalnewstoday.com, pregnancybirthbaby.org.au.

„Etapa de diversificare alimentară reprezintă o provocare în viața copilului atât din punct de vedere somatic (fizic), cât și psiho-emoțional. Există posibilitatea ca la început să survină modificări digestive (episoade de diaree sau constipație), uneori aparatul gastro-intestinal necesitând o perioadă de adaptare. Când aceste modificări durează peste 48 – 72 h (sau sunt foarte severe) se recomandă consultarea medicului, putând fi vorba despre o patologie ce necesită asistență medicală (intoleranță alimentară, enterocolită virală sau bacteriană etc).” dr Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Constipaţia şi diversificarea – prevenire

Una dintre cauzele care pot conduce la instalarea constipaţiei la bebeluşi, în special după introducerea alimentelor solide, este reprezentată de un dezechilibru în alimentaţie. Astfel, cel mai vizat, atunci când se doreşte prevenirea constipaţiei, este palierul alimentar. Bebeluşului i se vor administra alimente cu rolul de a accelera activitatea intestinală şi de a păstra un echilibru.

Sunt indicate fructe şi legume proaspete, brânzeturile fermentate, iaurturile, carnea nu foarte slabă, cereale deja acceptate de către cel mic, sucuri proaspete din fructe şi legume făcute în casă şi nu va lipsi din meniul zilnic o porţie de ciorbiţă. Pentru a preveni apariţia constipaţiei, se vor  limita total dulciurile cumpărate, jeleurile, sortimentele de nuga, bezele, caramele, prăjiturile cu cremă şi sucurile cumpărate. De asemenea, bebeluşul nu va primi alimente procesate, carne tocată, sosuri preparate cu făină şi nu se va face abuz de preparatele făinoase.

Foarte important este ca micuţul să aibă un program alimentar cu trei mese principale şi două gustări, să consume zilnic lichide, în special apă. Măsurile de prevenire a constipaţie se vor adapta fiecărui bebeluş în parte, ţinându-se cont de particularităţi şi de etapa de diversificare la care a ajuns. Pe lângă măsurile alimentare, este foarte important ca micuţul să fie activ, să aibă  activităţi în aer liber, adaptate vârstei., conform constipation-remedies-for-all.com, medicalnewstoday.com.

Constipaţia şi diversificarea – cum tratezi

În cazul bebeluşilor care se confruntă cu episoade de constipaţie, nu se va inteveni medicamentos, cu laxative sau alte proceduri medicale, decât în cazul în care medicul o recomandă. Prima măsură care se va lua în vederea tratării constipaţie, va viza schimbările alimentare. În funcţie de etapa în care se află cu diversificarea, i se vor administra alimentele care au rolul de a grăbi tranzitul intestinal.

I  se va mări aportul de fructe printre care pere, prune şi mere, va consuma legume proaspete, i se vor administra alimente bogate în fibre, ciorbiţe, iaurturi, sucuri proaspete din fructe şi apă plată.  Un meniu variat şi respectarea orelor de masă au un rol foarte important pentru o bună funcţionare a activităţii intestinale. Bebeluşului i se vor respecta orele de masă şi i se vor alterna alimentele astfel încât să beneficieze de tot necesarul de nutrienţi.

Mişcarea este una dintre cele mai bune metode pentru tratarea constipaţiei la copii. Pentru cei mai mici, este recomandată aplicarea unui masaj circular pe burtică şi efectuarea de exerciţii tipul bicicletei, mişcându-le alternativ picioruşele. Cei care deja merg şi se pot juca, ar trebui să petreacă mult timp în aer liber.

Tot pentru a trata constipaţia, trebuie avut grijă ca organismul micuţului să-şi stabilească un orar, astfel ca ora defecaţiei să fie aproximativ în aceeaşi perioadă a zilei. Pe măsură ce cresc, pot manifesta teamă faţă de momentul defecaţiei din cauza durerilor resimţite într-un episod anterior, însă trebuie încurajaţi şi sprijiniţi, astfel încât să nu se constipe şi mai tare.

Constipaţia devine severă atunci când bebeluşul nu poate elimina scaunul zile la rând, iar când o face, trece prin momete de durere. Acest ritm lent al activităţii intestinale poate determina medicul pediatru să recomande investigaţii amănunţite, deoarece în spatele acestei constipaţii severe pot exista alte afecţiuni. Astfel, dacă micuţul nu poate defeca mai mult de trei zile la rând, iar atunci când o face elimină firişoare de sânge, dacă burtica este tare, iar micuţul  nu mănâncă şi plânge mult, trebuie consultat medicul pediatru., conform: constipation-remedies-for-all.com, stuff.co.nz

Diareea şi diversificarea – de ce apare, alimente pe care să le eviţi

În cazul bebeluşilor, diareea poate apărea din mai multe cauze. Este un episod neplăcut în care scaunele sunt dese, pot deveni apoase, prezentând chiar şi firişoare de sânge. De regulă, acest episod este însoţit şi de vărsături cu risc crescut de deshidratare.

În primul rând, odată cu începerea diversificării alimentare, sistemul digestiv încă nematurizat complet se confruntă cu o altă textură, context în care se pot genera dezechilbre la nivelul tranzitului intestinal şi al digestiei. Astfel, pentru a se evita un episod de diaree, trebuie sesizat la ce alimente reacţionează negativ sistemul digestiv. Eliminându-se din meniul celui mic, se va diminua riscul apariţiei altui episod. Printre alimentele care pot avea un puternic efect laxativ în cazul celor mici, se pot enumera perele, prunele, roşiile, ceapa, iaurturile şi lactatele administrate în exces, carnea grasă, produsele bogate în fibre, dulciurile sau preparatele sărate şi picante.

Pe de altă parte, odată ce se introduc alimente în meniul unui copil, apare şi riscul manifestării unui episod de enterocolită. Enterocolita virală (preponderent cu rotavirus) este cea care se întâlneşte cel mai des la bebeluşi şi copii, printre virusurile care o pot declanşa, enumerându-se  rotavirusul, adenovirusurile, enterovirusurile sau virusul Norwalk (norovirusul). Evoluţia acestui tip de  enterocolite va conduce de la sine spre vindecare, însă necesită intervenţie rapidă pentru ca cel mic să nu se deshidrateze.

Tot în contextul în care cel mic a început să consume alimente, poate apărea riscul manifestării enterocolitei bacteriene (care poate fi severă), care  are la bază o bacterie vie, precum  salmonella, shigella, e.Colii, campilobacterul sau clostridiumul. Acest risc apare în cazul consumării de alimente contaminate sau alterate. Pentru a se evita un astfel de risc, celui mic i se vor administra doar alimente proaspete, bine preparate şi corect depozitate.

Diareea se poate manifesta şi în cazurile în care cel mic prezintă intoleranță sau alergie la un aliment. În aceste cazuri, este necesar a se depista exact alimetul la care reacţionează, impunându-se stoparea administrării acestuia., conform: webmd.com, livestrong.com.

Diareea şi diversificarea – prevenire

Un episod de diaree este foarte solicinant pentru un bebeluş, indiferent de cauza care l-a generat, putând conduce rapid la deshidratare. Principala măsură de prevenire vizează igiena. Toate alimentele care formează meniul diversificat al bebeluşului vor fi de calitate, proaspete, bine preparate şi corect depozitate. Igiena vizează întreţinerea, spălarea veselei şi a recipientelor folosite pe timpul mesei, spălarea corectă a mâinilor atât ale celui mic, cât şi ale adultului care administrează mâncarea.

Tot o măsură de prevenire a apariţiei diareei este respectarea introducerii alimentelor pe parcursul diversificării. Cel mic va consuma doar alimentele recomandate palierului de vârstă pentru a nu solicita excesiv sistemul digestiv.

O altă măsură de prevenire este evitarea alimentelor cu puternic rol laxativ, precum prunele, perele, carnea grasă, dulciurile, lactatele administrate excesiv, alimentele procesate, cele foarte sărate sau picante, maionezele, cremele, oul crud sau carnea de peşte, miel sau vânat.

În cazul copiilor care manifestă alergii şi intoleranţe alimentare, se va întrerupe total  administrarea alimentului la care reacţionează, pentru a nu se genera un nou episod cu vomă şi diaree.

Pe perioada caldă, se va evita administrarea de alimente şi băuturi foarte reci, nu se vor consuma produse din surse nesigure şi se va acorda o foarte mare atenţie transportării alimentelor spre casă. Indicat ar fi să fie transportate într-o cutie frigorifică pentru a se evita alterarea.

Cel mic nu va intra în contact cu o persoană care traversează un episod de enterocolită, indiferent de cauza acesteia., conform livestrong.com.

Diareea şi diversificarea – cum tratezi

Indiferent de cauzele care conduc la apariţia unui episod de diaree, mecanismele prin care apar simptomele sunt aceleaşi, accelerându-se tranzitul intestinal, digerarea şi absorbţia alimentelor fiind incompletă, flora intestinală schimbându-se, microbii dezvoltându-se în intestin şi mucoasa intestinală inflamându-se.

În cazul bebeluşilor, mărsurile se iau imediat urmărindu-se rehidratarea, diminuarea episoadelor de durere şi rărirea scaunelor apoase. Un astfel de episod se poate manifesta până la 48 h, timp în care micuţul va primi săruri de rehidratare, va avea regim alimentar din care sunt excluse carnea, brânzeturile nepasteurizate, ouăle, fructele şi legumele crude, dulciurile şi sucurile, indiferent de ce tip. Cel mic va consuma zeamă de orez, banane, morcov fiert şi va bea multă apă plată, ceaiuri de mentă, anason şi chimen, dacă vârsta permite. Copilul are nevoie de odihnă, asigurându-i-se toate condiţiile necesare. De asemenea, una dintre măsurile impuse de un astfel de context, vizează igiena corectă şi frecventă a zonei intime.

Atunci când se depăşeşte perioada de 48 h şi simptomele persistă sau, mai grav, se accentuează, medicul pediatru va recomanda un specialist care va efectua teste de sânge şi urină, teste coproparazitologice sau ecografii şi endoscopii digestive pentru a depista cauzele care pot genera această prelungire a simptomelor. În funcţie de diagnostic, medicul specialist va prescrie tratamentul necesar., conform webmd.com.

Concluzii

Modificarea alimentară venită odată cu începerea diversificării presupune schimbări suportate de sistemul digestiv. Noile texturi şi concentraţii nutriţionale pot genera dezechilibre, conducând la instalarea episoadelor de constipaţie sau vomă și diaree. Oricare dintre aceste contexte vor fi semnalate medicului pediatru.

În ambele cazuri, se va acorda o atenţie specială alimentaţie, igienei şi respectării programului celui mic.

Noua formulă de hrană expune copilul în faţa alergiilor, intoleranţelor, intoxicaţiilor şi enterocolitelor.

Din acest motiv, pe măsură ce bebeluşul creşte, este foarte important să consume ceea ce îi face bine şi este sigur pentru el. Mama trebuie să-şi hrănească bebeluşul cu alimente de calitate, proaspete, bine preparate şi corect depozitate.

Resurse despre „Constipaţia, diareea şi diversificarea”

  1. medicalnewstoday.com
  2. pregnancybirthbaby.org.au
  3. constipation-remedies-for-all.com
  4. stuff.co.nz
  5. webmd.com
  6. livestrong.com
  7. webmd.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Dr. Ghiță Andreea

tel. 0733020775

medlegist@gmail.com

Dr. Ghiță Andreea

Dr. Ghiță Andreea

Medic Specialist legist, expert certificat. 0733 020 775 / medlegist@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie