fbpx

Mâncarea la borcan

Sumar:

  • Mâncarea bebeluşilor în funcţie de vârstă
  • Conserve pentru bebeluşi preparate în casă
  • De ce să ţii cont când pregăteşti mâncarea bebeluşului
  • Mâncarea bebeluşului în vacanţă
  • Cele mai bune reţete pentru bebeluşi
  • Mâncarea la borcănel. Da sau nu?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Mâncarea la borcan”

Una dintre etapele din dezvoltarea celui mic și care nu de puține ori dă serioase bătăi de cap mămicilor începătoare este și diversificarea. O mamă responsabilă știe că un start bun continuat cu o diversificare corectă reprezintă varianta ideală și este semnul că bebelușul va avea parte de toate substanțele nutritive și vitaminele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă pe toate planurile. Cu toate acestea, diversificarea poate fi destul de dificilă, mai ales că micuții nu pot mânca aceleași alimente ca adulții. Asta ca să nu mai amintim de mulțimea recomandărilor, mai mult sau mai puțin avizate venite din partea rudelor, prietenilor sau cunoscuților, care se pare că se pricep la toate, inclusiv la diversificare.

Mâncarea pentru bebeluși este un subiect aparte în diversificare. Aceasta trebuie să respecte anumite cerințe dintre care prepararea termică făcută în mod corect și regula introducerii alimentelor sunt doar câteva dintre acestea.

Pentru a veni în ajutor mamelor aflate la început de drum, vom încerca să oferim informații despre cum ar trebui să fie mâncarea bebelușilor.

„Nu vă faceți griji cu privire la cât de mult mănâncă bebelușul dvs. la început, cel mai important e să se obișnuiască cu gusturile și texturile noi, învățând cum să miște alimentele solide în gură, iar mai apoi să le înghită.” Dr. George Dejeu

Mâncarea bebelușilor în funcție de vârstă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni a celui mic. Abia de la această vârstă se poate începe, treptat, introducerea și alimente în dieta sa. În cazuri aparte, diversificarea poate începe de la 4 luni. Cel mai bine este să discutați cu medicul pediatru despre momentul când ar trebui să începeți diversificarea. În funcție de istoricul medical al bebelușului, acesta vă va face cea mai corectă recomandare și vă va prezenta pașii pe care îi aveți de urmat. Nu începeți diversificarea „după ureche”, la îndemnul celor din jur, ci doar după ce ați primit recomandarea medicului specialist.

Potrivit mayoclinic.org, există anumite semne prin care copilul vă aduce la cunoștință faptul că ar fi pregătit pentru începerea diversificării. „Poate copilul să-și țină capul într-o poziție stabilă și în poziție verticală? Poate copilul să stea în funduleț, chiar și sprijinit? Copilul poate ține o jucărie în mână? Este cel mic interesat de ce mâncați? Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ și medicul copilului dumneavoastră este de acord, atunci puteți începe să completați dieta lichidă a bebelușului cu alimente solide”, susțin specialiștii.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă grăbiți și să începeți cu multe alimente, ci trebuie respectată o anumită schemă. „Introduceți alimentele noi unul câte unul. Așteptați două sau trei zile, dacă este posibil, înainte de a-i oferi celui mic un aliment nou. De regulă, așteptați trei zile dacă bebelușul sau membrii familiei știu că suferă de anumite alergii. Notați alimentele pe care le-ați introdus copilului în alimentație. Dacă acesta manifestă o reacție adversă, un jurnal de diversificare va facilita identificarea cauzei”, conform babycenter.com.

Potrivit aceleiași surse, la începutul diversificării, nu este indicat să faceți combinații de alimente. Alimentele oferite vor fi simple, deoarece în acest fel veți putea să „identificați o alergie sau sensibilitate alimentară”. După ce ați observat toleranța copilului față de alimentele individuale, puteți încerca apoi diverse combinații pentru a îmbunătăți aroma, dar și pentru a spori cantitatea de vitamine și substanțe nutritive oferite celui mic. Piureuri din avocado, morcovi fierți, păstârnac, dovlecei sau cartofi dulci sunt baza acum.

Pentru etapa cuprinsă între 7 – 9 luni, consistența piureurilor oferite se poate îngroșa un pic mai mult, se pot combina mai multe legume sau fructe, respectiv banane, piersici, pere, avocado, cartofi, cartofi dulci, morcovi, dovlecei. Este momentul în care de regulă se introduce carnea în alimentație, dar și alte proteine, cum ar fi gălbenușul de ou. Până la 7 luni se recomandă introducerea alimentelor ce conțin gluten pentru a evita riscul apariției de boală celiacă, spun specialiștii. (breastfeeding.ie)

Discutați cu medicul pediatru pentru a vedea care sunt recomandările și cum trebuie să procedați.

Între 9 – 12 luni, deja lucrurile par că se mai simplifică pentru că există mai multă libertate de alegere. Astfel, în afară de alimentele obișnuite, celui mic i se pot introduce în meniu anumite produse lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul, precum și peștele. De asemenea, textura preparatelor oferite poate suferi unele modificări, iar cel mic poate prefera anumite preparate mai fine, în timp ce la altele, doar mărunțite la furculiță sau chiar bucăți mici pentru a nu exista riscul de înecare cu mâncare.

Conserve preparate în casă pentru bebeluși

Chiar dacă gătitul nu este punctul dumneavoastră forte, trebuie să știți că este extrem de ușor să pregătiți mâncare pentru bebeluși. Trebuie să știți să o preparați termic corespunzător pentru a-i oferi celui mic substanțele nutritive, mineralele și vitaminele de care are nevoie pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Atunci când vine vorba despre preparare termică, specialiștii sunt de acord că prăjirea este contraindicată și cea mai corectă variantă este pregătirea alimentelor la abur.

De asemenea, ar trebui să luați în calcul să vă dotați bucătăria cu un blender de mână pentru că va face prepararea piureurilor mult mai ușoară. Și o sită deasă prin care să pasați fin legumele este bună. Cum nu se poate să gătiți exact cât mănâncă bebelușul la o masă sau dacă vreți să vă faceți unele rezerve, mai aveți nevoie de borcănașe de sticlă, recipiente etanșe și de niște etichete pe care să treceți conținutul recipientului și data la care au fost preparate respectivele alimente.

La începutul diversificării, piureurile simple sunt cele care i se vor oferi celui mic. Aici intră piureul de morcovi, păstârnac, mazăre, avocado, cartofi dulci copți, chiar și de banană. Pentru a le prepara, legumele se fierb la abur după care se pasează, folosindu-se lapte matern sau zeama în care au fiert pentru a subția piureul. Între 7 – 9 luni, mâncarea celui mic devine ceva mai complexă. I se pot oferi piureuri de spanac cu cartofi obișnuiți, o combinație dintre avocado și banană. Acum este momentul în care de regulă se introduce și gălbenușul de ou și carnea în alimentație. În acest caz, aveți grijă la prepararea termică a celor două!

Între 9 luni și 1 an, mâncarea copilului este mult mai rafinată. Un piure de cartofi și praz la care i se oferă și pește alb va fi poate felul lui preferat de mâncare, iar un piure din iaurt grecesc și cireșe va fi alternativa sănătoasă la iaurturile cu fructe din comerț. Nu se administrează mentă copiilor cu vârsta sub 2 ani deoarece poate provoca palpitații, dureri de stomac, insuficiență respiratorie), conform naha.org/naha-blog/peppermint-safety-info.

Cea mai importantă regulă este să folosiți toate ingredientele extrem de proaspete. Dacă nu sunteți sigur de prospețimea lor, mai bine nu le folosiți. De asemenea, ar fi de preparat să aveți o sursă de încredere de unde vă luați legumele, fructele, carnea și ouăle.

Kidspot.com.au prezintă unele recomandări pentru mame: „În primul rând, înainte de a începe să gătiți, asigurați-vă că toate uneltele, ingredientele, spațiul de lucru și mâinile sunt extrem de curate. Aveți grijă să aveți la îndemână recipientele adecvate pentru depozitare, iar acestea să fie foarte curate și perfect etanșe. Niciodată să nu alegeți să conservați alimentele rămase în bol după ce a mâncat cel mic sau cele de la o masă la alta. Cel mai bine este să depozitați porții individuale de alimente pentru copii în frigider pentru o zi. În cazul în care alegeți să vă faceți rezerve la congelator, acestea pot fi păstrate pentru o lună de zile. Atunci când intenționați să folosiți alimente pentru copii, alimente care au fost înghețate în prealabil, încercați să le dezghetați peste noapte în frigider. Nu refrigerați resturile”.

De ce să ții cont când pregătești mâncarea bebelușului

Există mai multe recomandări de care ar fi bine să țineți cont atunci când vine vorba de prepararea mâncării pentru cel mic. În primul rând, aveți grijă la alimentele pe care i le oferiți. Fructele sau legumele fierte, cum ar fi merele, perele, dovleacul, morcovul, cartoful și mazărea sunt cele mai bune variante pentru început. Pregătirea la aburi a legumele, a peștelui sau a cărnii este considerată cea mai bună metodă, deoarece în acest fel se păstrează cele mai multe substanțe nutritive.

Potrivit mayoclinic.org, „nu oferiți lapte de vacă sau miere înainte de vârsta de un al celui mic. Laptele de vacă nu satisface nevoile nutriționale ale unui copil, nu este o sursă bună de fier și poate crește riscul de deficit de fier. Mierea ar putea conține spori care pot provoca o boală gravă, cunoscută sub numele de „botulism infantil”. În categoria interzise intră și zahărul și sarea, despre care unii specialiști sunt de părere că ar trebui să fie introduse abia după cel mic a împlinit doi ani.

Cât despre alimentele care pot provoca alergii, părerile sunt împărțite. Sunt unii cercetători care susțin că ar trebui evitate, mai ales dacă în istoricul familiei sunt astfel de cazuri, în timp ce alții sunt de părere că nu ar trebui să se facă vreo diferențiere. Conform aceleeași surse, „pentru a ajuta la prevenirea alergiilor alimentare, părinților li s-a spus să evite hrănirea copiilor mici cu alimente extrem de alergene, cum ar fi ouăle, peștele, arahidele și nucile. Astăzi, totuși, nu există dovezi convingătoare că evitarea acestor alimente în timpul copilăriei timpurii va contribui la prevenirea alergiilor alimentare”.

De asemenea, potrivit eatright.org, este indicat să folosiți tot ce este în sezon și extrem de proaspăt. Fiți foarte atenți la igienă, totul trebuie să fie perfect curat, de la mâinile dumneavoastră, și până la tot instrumentarul folosit la prepararea hranei. Gătirea la abur este cea mai bună metodă de a păstra în fructe și legume toate vitaminele și mineralele. „Atunci când preparați pește sau carne aveți grijă la oase și gătiți-le până se prepară bine. Regula este valabilă și în cazul ouălor”. În caz contrar, riscați intoxicații alimentare grave.

Mâncarea bebelușului în concediu

Atunci când plecați în concediu, vă este necesară o ladă frigorifică în care să depozitați mâncarea celui mic. Cel mai bine este să vă interesați din timp dacă aveți posibilitatea să-i pregătiți celui mic mâncarea proaspătă, atunci când acestuia i se face foame. Dar cum în general, în concediu toată lumea vrea să se simtă bine și nu să stea ore întregi în bucătărie, o soluție ar veni de la borcănașele cu mâncare din comerț. Există mulți astfel de producători, iar unii dintre ei sunt chiar recunoscuți pentru calitatea ridicată a produselor oferite pentru hrana celui mic. Important este să aveți grijă la condițiile de depozitare a acestora pentru a nu exista riscul alterării lor.

Cele mai bune rețete pentru bebeluși

Am tot discutat despre mâncarea bebelușilor, așa că a venit timpul să vă oferim și câteva variante care, potrivit healthline.com sunt pe placul celor mici.

Piureul de mazăre este destul de dulce, așa că majoritatea copiilor nu îl refuză. Trebuie doar să fierbeți 100 – 150 grame de mazăre, pe care le pasați apoi bine la blender, adăugând apa în care a fiert sau lapte matern pentru a-l subția. Puteți varia și în loc de mazăre puteți folosi morcov sau cartofi dulci. Bebelușul va fi cucerit de noul gust. Aceste piureuri se oferă, de regulă, la începutul perioadei de diversificare, dar se poate continua lejer și după, dacă micuțul le acceptă și le consumă cu plăcere.

Pentru bebelușii ceva mai mari de 7 – 9 luni, un piure din cartofi, morcovi, mazăre, la care se adaugă carne sau pește reprezintă o combinație delicioasă. În plus, este și foarte ușor de pregătit. Se fierb la aburi legumele după care se pasează sau mărunțesc la furculiță, iar în alt vas se prepară carnea sau peștele. Și acestea vor fi bine mărunțite pentru a fi mai ușor de digerat și pentru a nu exista riscul vreunui os ascuns, în cazul peștelui.

Un piure din mere și banane este o alegere inspirată pentru meniul celui mic. Fierbeți în puțină apă feliile de măr, după care le amestecați bine la consistența dorită cu o banană bine coaptă. Este un desert foarte sănătos și care poate fi oferit încă de la începutul diversificării. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 – 12 luni, mărul poate fi înlocuit cu caise bine coapte, pasate bine, și cu banane.

Dacă doriți să-i oferiți celui mic și alte alimente, cum ar fi fasole sau linte, cel mai bine este să discutați cu medicul pediatru, care vă va spune dacă este bine sau nu pentru vârsta copilului.

Mâncarea la borcănel. Da sau nu?

În unele cazuri, unele mame preferă să apeleze la mâncarea la borcănel pentru copilul lor. Dacă micuțul o preferă, iar medicul pediatru și-a dat acordul, atunci nu este nicio problemă. Trebuie doar să aveți grijă cu depozitarea acestor borcănele pentru că în cazul în care recipientul nu mai este sigilat corespunzător, conținutul acestuia nu mai poate fi consumat.

Cu toate acestea, sunt unii medici care nu recomandă consumul regulat de mâncare la borcănel, și sunt de părere că micuțul ar trebui obișnuit și cu mâncare gătită în casă. Pe piață, există numeroși producători care susțin că respectă toate cerințele atunci când vine vorba despre mâncarea celor mici.

Concluzii

Capitolul „mâncare pentru bebeluși” nu este unul chiar atât de speriat pe cât credeați la începutul diversificării. Este nevoie doar de ceva mai multă atenție și respectarea unor reguli simple precum prepararea termică corectă, introducerea pe rând a alimentelor, respectarea condițiilor de igienă, precum și indicațiile privind depozitarea corectă a preparatelor. Nu este nicio problemă dacă bebelușul mai refuză unele alimente. Renunțați și încercați mai târziu. De asemenea, dacă din diferite motive vă îndreptați atenția către mâncarea la borcănel, fiți atent la firma producătoare și vedeți care sunt ingredientele conținute. Cel mai bine este ca indiferent de felul în care alegeți să procedați, să discutați permanent cu medicul pediatru. Acesta vă va oferi informațiile de care aveți nevoie și vă va face recomandări privind mâncarea bebelușului. Nu vă grăbiți să-i oferiți acestuia mâncare de „oameni mari”, deoarece sistemul lui digestiv nu este suficient de bine dezvoltat. Diversificarea trebuie făcută respectându-se anumite etape. Sunt pași mici, dar siguri spre dezvoltarea lui armonioasă. Și ce părinte nu își dorește doar ce este mai bun pentru copilul său!?

Surse

  1. mayoclinic.org
  2. healthline.com
  3. eatright.org
  4. kidspot.com.au
  5. babycenter.com
  6. naha.org
  7. nhs.uk

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie