Sumar:
- Reţete pentru bebeluşi
- Supă cu găluște
- Omletă
- Chifteluțe în sos
- Paste bolognese
- Compot de fructe
- Piure de pere
- Piure de piersici
- Cartofi copți
- Pastă de fasole verde
- Piure de avocado și piersici
- Sufleu de mere
- Piure de pară
- Rețete cu spanac
- Piure de cartofi
- Înghețată de ananas
- Pandișpan
- Piure de mere
- Piure din fructe
- Piure de prune și piersici
- Piure de dovleac
- Rețete cu ou
- Suc de fructe
- Brioșe cu caise
- Suc de morcov
- Piure de cartof și banană
- Iaurt cu fructe
- Budincă de orez și caise
Reţete pentru bebeluşi
Prepararea meniului unui bebeluş poate fi o adevărată provocare pentru o tânără mamă. Chiar dacă pentru început va realiza că munceşte mult şi murdăreşte jumătate de bucătărie, iar cel mic nu va mânca decât o linguriţă-două de piure, chiar dacă acest piure pare puţin trist făcut doar dintr-un morcov şi-un dovlecel, mama trebuie să ştie că timpul trece şi cât de curând meniul năzdrăvanului va cuprinde mult mai multe ingrediente, de la legume, fructe, carne, iaurt, brânză de vaci, ficăţel, peşte alb, gălbenuş de ou, până la cereale sau compoturi, tarte, brioşe şi prăjituri făcute în casă.
Cu aşa o bogăţie de ingrediente gustoase şi sănătoase, mama se poate juca bucuroasă în bucătărie jonglând cu texturi şi gusturi, împletind arome în reţete unice şi delicioase pentru micuțul ei. Este foarte important ca mama să fie deschisă în faţa varietăţii de reţete, deoarece există riscul ca cel mic să se plictisească de un fel de mâncare repetat la nesfârşit, să nu îi mai placă un gust sau să refuze o textură.
Astfel, clasicele piureuri pot fi înnobilate cu uleiuri presate la rece, cu un cub de unt sau printr-o paletă cât mai mare de ingrediente.
Budinci simple din paste şi brânză pot fi îndulcite natural prin adăugarea câtorva bucăţi de fructe coapte şi gustoase, evident, toate ingredientele făcând parte din categoria celor deja acceptate de cel mic.
O supiţă simplă va deveni mult mai veselă cu un joc de culori natural obţinut prin folosirea a cât mai multor legume sănătoase şi gustoase.
Pe măsură ce cresc, micuţii se pot bucura de cât mai multe arome şi texturi, aşa că mama poate prepara la abur sau în cuptor o friptură gustoasă alături de un piure delicios din cartofi dulci sau din broccoli şi spanac.
Celor mici le plac dulciurile, indiferent ce credem şi vrem noi părinţii. Astfel, o prăjitură sau o brioşă îndulcită cu fructe şi preparate cu gălbenuşuri proaspete vor satisface pofta de ceva delicios şi o vor linişti şi pe mama speriată de zahărul pe care l-ar putea consuma cel mic.
Brânza de vaci, iaurturile îmbogăţite cu fructe, tarte cu fructe, budinci cu paste, toate pot deveni adevărate delicii culinare pentru cei mici, la care se pot adăuga sufleuri de legume, brioşe cu brânză sau supe creme.
Compoturile preparate în casă, sucurile naturale sau piureurile din fructe pot deveni ingrediente pentru multe deserturi, cum sunt tartele cu fructe sau fursecurile aromate cu suc din fructe.
Însă diversificarea alimentară nu înseamnă doar ingrediente şi moduri de preparare. Înseamnă reguli care vizează sănătatea şi siguranţa celui mic. Pe lângă prima şi cea mai importantă regulă, cea a listei de ingrediente permise şi interzise, există reguli care vizează calitatea ingredientelor, modul de procurare, transportare, preparare şi depozitare. Diversificarea la bebeluşi înseamnă o bucătărie foarte curată, folosirea detergenţilor speciali, alegerea veselei destinate doar copilului etc. Diversificarea alimentară poate însemna măsuri speciale pentru un copil alergic, un copil cu reflux gastroesofagian sau cu intoleranţă alimentară. Diversificarea la bebeluşi nu permite oricui să guste din castronelul sau cana celui mic. Acestor reguli nu se va supune doar mama, ci toţi membrii familiei.
Ora de masă a unui bebeluş trebuie să fie un moment plăcut aşteptat cu bucurie, degustat cu poftă şi iubire. Pe lângă faptul că mama va face tot posibilul să gătească cele mai delicioase, sigure şi sănătoase reţete, se va asigura şi de faptul că ora mesei este întotdeauna respectată şi reprezintă o bucurie pentru micuţ. Nu va permite nimănui să tulbure această frumoasă etapă în care bebeluşul descoperă magia culinară, deci va refuza politicoasă prezenţa oricui ar putea agita copilul pe timpul mesei şi va evita orice context care ar putea decala ora de masă.
Supă cu găluște
Atunci când preparați mâncarea bebelușului, trebuie să fiți atente ca aceasta să se potrivească vârstei celui mic. Noi vă prezentăm o rețetă de supă cu găluște pentru bebeluși cu care nu veți da greș.
Ingrediente:
- 2 morcovi;
- 1 ardei gras;
- 1 ceapă;
- ouă;
- ½ pătrunjel;
- ½ țelină mică;
- ½ păstârnac;
- pătrunjel proaspăt;
- 4 gălbenușuri;
- 6 linguri cu vârf de griș;
- un praf de sare;
- o linguriță de ulei de măsline.
Legumele se taie rondele sau cubulețe și sunt puse la fiert. Atunci când legumele sunt aproape fierte, vă puteți apuca de găluște.
Gălbenușurile se amestecă foarte bine și se adaugă grișul în ploaie. Se testează compoziția găluștelor, acestea să nu fie nici prea moi, dar nici împrăștiate. Găluștele se pun la fiert alături de legume.
Omletă
Omleta preparată pentru bebeluși trebuie să fie diferită de omleta pe care o pregătim pentru adulți. Noi vă prezentăm o rețetă de omletă potrivită pentru bebeluși.
Într-un castron, se pune gălbenușul de ou tăiat cu ceapa verde mărunt la care se adaugă și un vârf de cuțit de unt. Compoziția se amestecă cu o lingură și se pune într-o tigaie de Teflon. Se dă cu puțin unt tigaia pentru a nu se prinde niciun colțișor, să nu se rupă omleta și ca să poată fi ținută bine în mână.
După aproximativ un minut, omleta se întoarce pentru a se rumeni și pe cealaltă parte, iar la final, se scoate pentru a se răci.
La omleta pe care o preparați, puteți adăuga brânză, cașcaval, ardei gras sau ce îi mai place bebelușului dumneavoastră.
Chifteluțe în sos
- Chifteluțele reprezintă o alternativă foarte bună de mâncare pentru bebeluși. Pentru a putea prepara chifteluțe în sos, aveți nevoie de:
- 700 g carne tocată;
- un ou;
- o linguriță de sare și ¼ linguriță piper;
- o ceapă tocată mărunt;
- 6 căței de usturoi pisați;
- boia dulce;
- 2 căni sos roșii;
- 5 linguri zahăr brun;
- ½ ceapă mică;
- busuioc.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius, se amestecă carnea tocată cu oul, sarea, piperul, ceapa, usturoiul și boia dulce. Se formează chifteluțele și se pune într-o tavă înaltă.
Se amestecă sosul de roșii, zahărul brun, usturoiul și ceapa și se toarnă acest sos peste chifteluțe. Compoziția se dă la cuptor pentru o oră. La final, se presară busuioc proaspăt.
Paste Bolognese
Diversificarea este foarte importantă pentru bebeluși, motiv pentru care puteți introduce fără probleme pastele Bolognese în alimentația copilului dumneavoastră, acestea fiind printre preferatele copiilor. Pentru a prepara pastele Bolognese, aveți nevoie de:
- un morcov;
- o ceapă;
- un cățel de usturoi;
- câteva roșii cherry sau o roșie mare;
- un ardei gras roșu;
- ½ linguriță de oregano;
- ½ linguriță de busuioc;
- o linguriță de ulei de măsline;
- 80 g paste;
- cărniță de vită fiartă în prealabil.
Se taie legumele și se adaugă o lingură de ulei de măsline, oregano și busuioc. Se adaugă apă peste legume, astfel încât acestea să fie acoperite pe jumătate, se amestecă totul și se dă la cuptor. Se acoperă tava pentru a se face mai repede legumele. Se lasă o oră, timp în care se amestecă de două – trei ori.
Se fierb pastele. Când legumele sunt gata, se scurg de apă și se blenduiesc. Sosul obținut se pune într-un bol peste care se toarnă pastele fierte și carnea de vită fiartă și tocată mărunt.
Se amestecă totul, iar masa pentru bebelușul dumneavoastră este gata.
Compot de fructe
Compotul de fructe se poate prepara pentru copiii mai mari de șase luni. Vă punem la dispoziție o rețetă de compot de mere, ușor de preparat.
Ingrediente:
- 1 kg mere;
- 600 ml apă;
- 150 g zahăr;
- 1 pliculeț zahăr vanilat;
- o linguriță zeamă de lămâie.
Mod de preparare.
Se spală merele și se curăță de coajă, se taie în patru bucăți, li se scoate căsuța cu sâmburi, apoi se taie felii. Se pun pe foc apa, zahărul și zahărul vanilat și când acestea dau în clocot, se adaugă merele tăiate. Compoziția se fierbe sub capac la foc mic. După ce a fiert, se adaugă zeama de lămâie și se lasă să se răcească.
Piure de pară
Perele sunt fructe cu foarte multe beneficii, printre care și faptul că acestea combat constipația. Dacă para este verde, se poate lăsa la copt în bucătărie pe masă. Pentru a putea prepara un piure de pară pentru bebelușul dumneavoastră, aveți nevoie de patru pere coapte.
Perele se taie în sferturi, se curăță de semințe și se pregătesc la abur. Perele sunt gata atunci când vârful cuțitului pătrunde ușor în ele. Acest lucru se poate întâmpla după primele șapte – zece minute. Perele se lasă să se răcească și se pasează cu blenderul.
Piureul de pere poate fi amestecat cu două sau trei măsuri de cereale pentru bebeluși și chiar cu brânză de vaci. Pentru diversificare, puteți adăuga și mere sau piersici.
Piure de piersici
Pentru a prepara piure de piersici pentru bebelușul dumneavoastră, aveți nevoie de două piersici coapte și de puțină apă. Timpul de pregătire al unui piure de piersici este de aproximativ 20 de minute. Pentru a putea curăța mai ușor piersicile, le puteți pune la aburi pentru aproximativ un minut, după care se lasă la răcit.
Ulterior, se îndepărtează coaja, sâmburele și se pun din nou la aburi. Piersicile se vor curăța și tăia trei sferturi, într-un vas se va pune apa pe care trebuie să o lăsați la fiert. Piersicile se pun într-un vas care să se poată fixa cât mai bine deasupra cratiței cu apă care fierbe, lăsând ca aburul să prepare termic piersicile. Puteți așeza un capac deasupra fructelor. Piersicile se lasă la aburi până când se vor înmuia bine, cam 10 minute.
Se păstrează zeama piersicilor care a rezultat din gătirea la aburi, după care se lasă să se răcească. Piersicile se pun în blender și dacă piureul nu are consistența potrivită pentru un bebeluș, îi puteți adăuga puțină apă.
Cartofi copți
Cartofii copți reprezintă un aliment foarte bun și îndrăgit de bebelușii care se află în perioada de diversificare. Pentru a putea prepara cartofi copți, aveți nevoie de:
- doi cartofi;
- un ou (nu folosiți ouă de culoare albă până când bebelușul nu ajunge la vârsta de 12 luni);
- o linguriță de brânză parmezan ras;
- două linguri de lapte;
- ½ linguriță de unt.
Aceste cantități ajung pentru patru porții de cartofi copți, timpul de preparare fiind de aproximativ 60 minute.
Preparare.
Se coc cartofii în cuptor pentru aproximativ o oră, după care se lasă să se răcească pentru aproximativ 15 minute, apoi se curăță de pieliță și se zdrobesc cu furculița. La această compoziție, se adaugă un ou fiert, lapte și parmezanul ras și se amestecă bine folosind un mixer pentru o consistență cât mai fină.
Pastă de fasole verde
Pasta de fasole verde este foarte benefică pentru bebelușul dumneavoastră, deoarece este foarte hrănitoare și are în componență nenumărate vitamine.
Pentru a prepara o pastă de fasole verde pentru bebelușul dumneavoastră, aveți nevoie de 200 g de fasole verde și o linguriță de ulei de măsline sau de unt.
Pasta de fasole verde se prepară astfel:
- îndepărtați vârfurile, codițele și tăiați păstăile de fasole verde în jumătate;
- fasolea se pune la fiert sau se gătește la abur;
- păstăile se pun în blender, se adaugă ulei de măsline sau unt și se pasează până ce capătă consistența dorită.
Dacă bebelușul dumneavoastră are peste un an, puteți pune în piure și puțin usturoi, sare, dar și alte condimente care sunt pe placul bebelușului dumneavoastră.
Piure de avocado și piersici
Când vine vorba despre perioada de diversificare a mâncării bebelușului, mămicile se pot afla în impas, deoarece nu știu ce îi pot prepara celui mic. Noi vă oferim o rețetă de piure de avocado cu piersici, o mâncare foarte bună pentru bebelușul dumneavoastră.
Ingrediente pentru piure de avocado și piersici:
- un avocado;
- o piersică;
- fulgi de ovăz;
- iaurt.
Mod de preparare.
Avocado se taie pe jumătate, se scoate sâmburele și se alege miezul. Piersica se curăță de coajă și se taie cubulețe. Miezul de avocado și cubulețele de piersică se amestecă bine în blender. La acest piure, puteți adăuga iaurt dacă doriți sau o lingură de fulgi de ovăz. Dacă optați pentru fulgii de ovăz, trebuie să știți că aceștia trebuie înmuiați în prealabil în apă sau lapte (de preferat să stea peste noapte în lichid).
Sufleu de mere
Sufleul sau budinca de mere reprezintă o mâncare foarte bună pentru bebelușul dumneavoastră și vă punem la dispoziție o rețetă potrivită de sufleu de mere pentru copii.
Ingrediente:
- două mere;
- două ouă;
- 15 g unt topit;
- 100 g faină albă de tip 650;
- o jumătate de linguriță de scorțișoară;
- 125 ml lapte gras;
- două linguri de zeamă de lămâie;
- pentru un plus de aromă, puteți adăuga zmeură sau afine.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade. Se decojesc merele și se scoate cotorul. Se taie pe jumătate și apoi felii subțiri, se pun într-un bol, se stropesc cu zeamă de lămâie și se presară scorțișoară.
Se bat ouăle într-un bol, se adaugă laptele și untul topit și se omogenizează. Se adaugă toată făina și se încorporează. Se formează un aluat lichid ca cel de clătite, peste care se adaugă feliile de măr și se acoperă cu lichid.
Se așază felie peste felie într-o tavă, puneți lichidul rămas și se adaugă afine. Sufleul se dă înapoi la cuptor pentru 60 de minute până când este rumenit frumos.
Piure de pere
Piureul de pere este un preparat ideal pentru bebeluși, iar noi vă spunem cum îl puteți pregăti într-un mod ideal pentru copilașul dumneavoastră. Timpul de preparare este de aproximativ 25 -30 minute.
Ingrediente:
- una-două pere;
- puțină apă.
Preparare.
Se spală perele, se curăță de coajă și de sâmburi și sunt tăiate sferturi. Perele se gătesc la aburi și date prin blender. Dacă piureul de pere preparat pentru bebelușul dumneavoastră nu are consistența dorită, mai puteți adăuga apă. De asemenea, pentru a vă asigura că are consistența necesară, puteți să îl mai dați printr-o strecurătoare.
Rețete cu spanac
Spanacul este o sursă bună de vitamine, printre care A și K, folați și fier, calciu, zinc, fibre, magneziu. De asemenea, spanacul previne constipația.
Printre beneficiile spanacului, fierul și zincul sunt cele mai importante, deoarece fierul este vital pentru dezvoltarea creierului și a globulelor roșii din sânge. Zincul este necesar pentru un sistem imunitar sănătos, dar și în procesele de vindecare și de dezvoltare a țesuturilor.
Dacă doriți să pregătiți ceva pentru bebelușul dumneavoastră pe bază de spanac, aveți de ales din următoarele rețete:
- brioșe cu spanac și brânză de capră;
- clătite umplute cu spanac și ricotta la cuptor;
- trigoane cu spanac și brânză;
- paste cu spanac, ricotta și roșii cherry și multe altele.
Piure de cartofi
Piureul de cartofi este unul dintre felurile de mâncare preferate de micuți. Fie simplu sau presărat cu brânză de vaci, fie garnitură lângă o friptură din carne sau lângă un peşte gustos preparat la abur, piureul de cartofi reprezintă o variantă foarte hrănitoare pentru cei mici, acceptată cu uşurinţă chiar şi de către cei mai mofturoşi.
Pentru a-l prepara, este nevoie de doi cartofi potriviţi, 10-15 grame de unt şi 30-40 ml de lapte. Nu este nevoie să se adauge sare.
Cartofii se curăţă de coajă şi se fierb în apă cu puţin ulei. După ce s-au fiert, se scurg de apă şi se pasează foarte bine fie cu pasatorul, fie în blender. Cât sunt încă fierbinţi, se adaugă untul şi laptele. Se freacă energic până se obţine o textură spumoasă şi densă.
Cel mic îl va servi ca garnitură împreună cu bucăţele mici de friptură. De asemenea, îl poate servi simplu ca o gustare sau presărat cu puţină brânză de vaci.
Înghețată de ananas
Pentru a prepara cea mai bună înghețată de ananas pentru bebelușul dumneavoastră, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- un iaurt gras de aproximativ 150 g;
- două linguri de miere;
- scorțișoară sau mentă pentru decorarea înghețatei.
Modul de preparare al înghețatei de ananas.
Se curăță ananasul de coajă, se taie cubulețe ca mai apoi să se pună în robotul de bucătărie. Compoziția se mixează pentru câteva secunde și se adaugă iaurtul și mierea. Compoziția obținută se mixează până când se omogenizează. Compoziția obținută se toarnă într-o formă și se introduce în congelator. Cel mic trebuie să consume înghețata simplă, însă adulții o pot consuma alături de pișcoturi.
Pandișpan
Pandișpanul este o prăjitură asemănătoare cu checul, însă pandișpanul nu se umple cu cacao sau cu alte ingrediente. Pandișpanul este potrivit pentru bebelușul dumneavoastră, iar pentru a-l prepara, aveți nevoie de:
- șase ouă;
- 180 g zahăr;
- 150 g făină albă;
- coajă de lămâie și de portocală;
- un pliculeț de zahăr vanilat sau puțină esență de vanilie.
Pandișpanul se prepară în 40 de minute, iar pentru preparare trebuie să se separe albușurile de gălbenușuri în două boluri. Gălbenușurile se freacă cu zahăr, se adaugă esență de vanilie sau plicul de zahăr vanilat și cojile de lămâie și portocală, iar mai apoi se încorporează ușor făina.
Se bat albușurile bine, se adaugă un vârf de sare și, treptat, gălbenușurile. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă și se lasă la cuptor la foc potrivit până când se rumenește ușor deasupra. Se testează dacă este gata cu scobitoarea, după care se scoate din cuptor lăsându-se la răcit și se pudrează cu zahăr.
Piure de mere
Ingrediente:
- două kilograme de mere;
- un baton de scorțișoară;
- două căni de apă;
- zeama de la o lămâie.
Se curăță merele dulci de coajă și de semințe și se taie în bucăți mici. Bucățile de mere se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida. Într-o oală, se pun la fiert merele, scorțișoara și apa până când bucățile de măr se înmoaie.
Se pasează merele și se scoate batonul de scorțișoară din compoziție. Compoziția se pune în borcane închise ermetic pe care le fierbem la foc mare timp de aproximativ 30 de minute. Borcanele se lasă la răcit după care se pot servi sau se pot depozita într-un loc răcoros.
Piure din fructe
Piureul de fructe este recomandat copiilor, deoarece reprezintă o alternativă sănătoasă pentru deserturile pe care le consumă un adult. Până la vârsta de un an, este recomandat să evitați fructele cu semințe mici precum căpșuni, kiwi, zmeură, mure, rodii etc.
Când vine vorba despre prepararea piureului de fructe, trebuie să vă concentrați pe prepararea piureului de fructe de sezon, proaspete și coapte întotdeauna. Niciodată să nu îi dați celui mic banane verzi sau alte fructe necoapte, deoarece îl vor balona și vor duce la apariția de indigestii serioase. Dacă până acum cel mic nu a consumat fructe, puteți opta pentru compoturi. Nu le îndulciți și nu înlocuți apa. Apa este foarte importantă în hidratarea corpului și menținerea sănătății bebelușului.
Piure de prune și piersici
În perioada de diversificare a alimentației bebelușilor, este foarte important să fiți atente ce le dați celor mici, deoarece organismul copiilor continuă să se dezvolte în cea de a șasea lună. Dacă nu știți cu ce să diversificați mesele celor mici, noi vă recomandăm o rețetă de piure de prune și piersici.
Ingrediente:
- o prună dulce;
- o piersică coaptă;
- o jumătate de cană de apă.
Mod de preparare.
Se fierb în apă clocotită piersica și pruna timp de peste 10 secunde. Se scot din apă, se lasă la răcit, se decojesc și se scot sâmburii. După ce au fost tăiate și decojite, fructele se vor fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se scot din apă, se dau prin blender și se adaugă apa rezultată în urma fierberii. Dacă considerați că mâncarea este prea consistentă, mai puteți adăuga apă.
Piure de dovleac
Pentru a prepara un piure de dovleac pentru cel mic, aveți nevoie de un dovleac de dimensiune mai mică, de aproximativ jumătate de kilogram. Dovleacul se taie în două și se curăță de semințe. Jumătățile se pun cu fața în jos în tavă și se adaugă o jumătate de cană de apă (aproximativ 120 – 150 ml apă). Dovleacul se lasă în cuptor până când este pătruns bine și, ulterior, se lasă la răcit. Se scoate pulpa dovleacului, se taie mărunt și se pune în blender. Se pasează dovleacul până când este obținut un piure de consistența dorită. Dacă piureul este prea gros, se poate adăuga puțină apă.
Rețete cu ou
Ghiveci cu ou pentru bebeluși, o rețetă perfectă pentru bebelușul dumneavoastră în perioada de diversificare.
Ingrediente:
- 1 cartof;
- 6 păstăi de fasole verde;
- 6 păstăi de fasole galbenă;
- 2 gălbenușuri de ou;
- 4 felii de dovlecel.
Se curăță cartoful de coajă și se taie în cuburi mai mari pentru a fierbe mai repede. Se pune apă într-o oală și se adaugă cartoful. Se taie patru felii de dovlecel, se curăță de coajă și se adaugă în oala cu apă. Se curăță și păstăile și se pun la fiert la foc mic, timp de 30 de minute.
Cât timp fierb legumele, puteți fierbe și ouăle necesare preparării ghiveciului. Este ideal să le puneți la frigider cu 10-15 minute înainte de a le găti, ca să nu se spargă coaja la fiert. Se pun într-o oală cu apă cât să le acopere și se lasă la foc mediu pentru aproximativ cinci-șapte minute din momentul în care începe să fiarbă apa. După ce ouăle sunt fierte, se lasă la răcit ca să se poată decoji ușor.
În momentul în care au fiert legumele, le puteți scurge de apă și să le amestecați cu o furculiță. Se scot gălbenușurile din ouă și se amestecă împreună piureul de legume.
Suc de fructe
Sucurile de fructe sunt foarte importante în alimentația celor mici. Dacă alegeți să îi preparați celui mic un suc de morcovi cu portocale, trebuie să știți că acest suc nu doar că îi va potoli setea copilului, dar îi va oferi și pofta de mâncare de care are nevoie. Pentru a prepara un suc de morcovi cu portocale, aveți nevoie de:
- 0,5 kg morcovi;
- 2 portocale mari;
- 4 linguri de miere de albine;
- 4 cuburi de gheață;
- coaja rasă de la o portocală.
Se curăță morcovii de coajă și se toacă în blender, apoi se storc oprindu-se sucul. Sucul de morcovi se amestecă cu sucul de portocale și cu cele patru lingurițe de miere în blender, apoi se adaugă gheața pisată.
Sucul se toarnă în pahare înalte și se ornează cu coaja rasă de portocală. Această rețetă este recomandată pentru perioada caldă.
Brioșe cu caise
Pentru a prepara brioșe cu caise, aveți nevoie de:
- 200 g caise proaspete;
- 300 g făină albă de grâu de tip 000;
- două lingurițe de praf de copt bio;
- 200 ml lapte (de vacă sau vegetal);
- două ouă;
- 80 ml ulei.
Se spală caisele și se taie cubulețe. Se amestecă făina cu praful de copt și zahărul. Se pun într-un bol ouăle, laptele și uleiul, se mixează și se adaugă treptat făina. Se umple formele de brioșe și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute sau până când trec testul scobitorii. Dantura și sistemul digestiv ale copilului nu sunt formate complet, motiv pentru care trebuie să fiți foarte atente la reacțiile bebelușului.
Suc de morcov
Atunci când preparați un suc de mere cu morcovi, este recomandat să diluați piureul de bază folosind cel puțin 10 părți de apă la o parte din piure. Morcovii sunt foarte importanți în alimentația bebelușului, deoarece reprezintă o sursă bogată de vitamina A, fosfor, magneziu, calciu, sodiu și fier.
Pentru a prepara un suc de morcov cu mere, aveți nevoie de:
- un morcov;
- ½ măr.
Se curăță morcovul de coajă, se spală și se taie cubulețe. Se curăță mărul de coajă, se scoate cotorul și se taie în cuburi. Bucățile de morcov și de măr se pun într-un blender, se pasează până devin o compoziție omogenă și se strecoară sucul cu ajutorul unei site.
Sucul de morcov cu mere se diluează cu o cantitate de 10 ori mai mare de apă și se servește imediat.
Piure de cartof și banană
Piureul de cartof și banană se prepară foarte ușor, fiind necesar să combinați doar cele două alimente. Cartofii dulci sunt un pachet de vitamine și minerale cu textură și gust deosebit. Ca să puteți prepara piureul de cartof și banană, trebuie să curățați, să fierbeți și să pasați cartofii. Aceștia trebuie tăiați în cuburi și preparați la aburi înainte sau copți la cuptor bucăți sau întregi. Cartofii trebuie lăsați să se răcească, să li se răzuiască coaja din interiorul cartofului și apoi să se paseze.
Bananele se curăță de coajă și se pasează simplu. Se poate adăuga apă sau lapte, iar piureul obținut se combină cu cel de cartofi. Bananele sunt o alegere bună, deoarece sunt ușoare și ușor de pasat. Aveți grijă totuși, deoarece în exces pot cauza constipație.
Iaurt cu fructe
Iaurtul reprezintă o sursă foarte importantă de calciu și proteine necesare pentru dezvoltarea copilului. Teoretic, iaurtul poate fi introdus în alimentația bebelușului în intervalul 6-8 luni, însă este recomandat să consultați medicul dumneavoastră.
Ingrediente.
- 125 g afine proaspete sau congelate;
- 125 g zmeură proaspătă sau congelată;
- iaurt cu conținut cât mai mare de grăsime.
Se spală foarte bine afinele și zmeura, apoi se pun în blender și se pasează până când se obține un piure. Compoziția obținută se strecoară printr-o sită fină, după care se toarnă într-o cratiță și se pune la foc mic până când se mai îngroașă.
Piureul de fructe de pădure se pune într-un castron, timp în care trebuie să îl amestecați puțin. Iaurtul se pune într-un bol, apoi se adaugă cu lingurița piure de fructe, astfel încât să pară un vârtej.
Budincă de orez și caise
Ingredientele de care aveți nevoie pentru a prepara budinca de orez și caise sunt:
- o cană de orez;
- trei căni de lapte;
- 200 g zahăr;
- 1 plic de zahăr vanilat;
- o linguriță de coajă rasă de lămâie și portocală;
- 2 banane;
- 4 caise.
Se pune laptele într-un vas la foc mic împreună cu orezul, zahărul și zahărul vanilat. După ce a dat compoziția în fiert, se pune un capac și se lasă acoperit timp de 15 min. Se taie bananele rondele, iar caisele sferturi sau le puteți face chiar piure.
Fructele se adaugă peste orez împreună cu coaja de lămâie și portocala și se lasă pentru 10 minute. Puteți presăra scorțișoară pentru un plus de savoare.
Budinca se servește atât rece, cât și caldă.
Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie
Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294