Sumar:
- Despre lapte și diversificare
- Laptele și diversificarea la 6 luni
- Laptele și diversificarea la 7, 8, 9, 10 luni
- Laptele și diversificarea la 11 și 12 luni
- Laptele și diversificarea după 1 an
- Resurse despre „Alăptarea sau formula de lapte în diversificare”
În primul an de viață, alimentele solide trebuie să vină în completarea laptelui matern și nicidecum nu trebuie să aibă prioritate sau să înlocuiască laptele mamei sau formula de lapte. S-ar putea spune că alimentele solide reprezintă mai degrabă o modalitate de a adăuga tot felul de texturi în alimentația bebelușului, de a-i permite noi experiențe culinare și, totodată, de a-i susține dezvoltarea coordonării mâini-ochi atunci când cel mic deja începe să mănânce cu propriile mâini. Totuși, oricât de palpitantă ar fi etapa diversificării, bebelușul ar trebui alăptat ori de câte ori dorește, deoarece laptele mamei rămâne sursa principală de substanțe nutritive cel puțin până la sfârșitul primului an de viață, conform www.cdc.gov.
„Este foarte important pentru dezvoltarea normală a copilului ca în momentul diversificării alimentației, părinții să urmeze câteva reguli de bază. Trebuie ținut cont de faptul că sistemul digestiv al celui mic nu este suficient de maturat și nu se introduc alimente pe care nu le-ar putea tolera. În privința alăptării este bine să fie făcută cât mai mult, de preferat cu lapte matern. Trecerea la laptele de vacă să se facă cât mai târziu, indicat fiind în jurul vârstei de 2 ani.” farmacist Raluca Catana
Despre lapte și diversificare
Laptele matern este tot ceea ce are nevoie bebelușul în primele luni de viață pentru a crește și pentru a se dezvolta armonios. Tot laptele matern îl ajută să devină independent în timp ce mămica poate prelua din nou frâiele vieții care au cam scăpat de când a rămas însărcinată. Poate că vă întrebați cum se poate ca alăptarea să faciliteze aceste aspecte când în mod evident, copilul trebuie pus la sânul mamei pentru a se hrăni.
Copilul crește cât vedem cu ochii și imediat trece de primele luni de viață. Foarte curând, va începe să se hrănească cu lapte din biberon sau să se liniștească cu biberonul sau cu o suzetă. Ușor – ușor, mămica va putea lăsa copilul în grija unei persoane de încredere și va putea ieși spre a-și rezolva treburile sau chiar va putea merge la serviciu.
Desigur, în ciuda noii independențe de care se vor bucura atât mama, cât și copilul, amândoi sunt strâns legați unul de celălalt în sens nutrițional. Copilul poate crește doar cu lapte matern, care îi ține de foame și de sete și care îi furnizează toate substanțele nutritive de care are nevoie. Chiar și în a doua jumătate a anului, când deja va fi necesar să inițiați diversificarea, laptele mamei va continua să furnizeze marea majoritate a nutrienților necesari.
Deși majoritatea bebelușilor se vor bucura foarte mult de introducerea de noi gusturi și texturi în viața lor, alimentele solide rămân încă la stadiul de experiențe și practică. Prin urmare, în prima parte a etapei de diversificare, pe măsură ce îmbogățiți treptat regimul alimentar al copilului cu cereale, legume, fructe, lactate, ouă, pește și carne, este important să vă asigurați că nevoile sale nutriționale vor fi în cea mai mare parte satisfăcute prin alăptare, conform healthychildren.org.
Laptele și diversificarea la 6 luni
Cele mai multe mămici încep diversificarea atunci când bebelușul împlinește vârsta de 6 luni. Tot acum, majoritatea depozitelor de fier ale bebelușului încep să scadă, așa că printre cele mai bune alegeri alimentare pe care poate mămica să le facă sunt cele bogate în fier. Printre recomandările actuale se numără carnea, cum ar fi carnea de curcan, carnea de pui și carnea de vită. În general, carnea este o sursă foarte bună de proteine de înaltă calitate, de fier și zinc și oferă o valoare nutritivă mai mare decât cerealele, fructele sau legumele.
Totuși, mămicile urmează vechile metode, așa că aleg să înceapă procesul de diversificare cu cereale pentru sugari, așa cum sunt cerealele de orez sau fulgii de ovăz. Atât cerealele, cât și carnea trebuie să completeze laptele matern și nicidecum să îl înlocuiască. Când achiziționați pentru prima dată cereale pentru sugari, este indicat să verificați eticheta pentru a vă asigura că ceea ce țineți în mână sunt cereale dintr-un singur ingredient, adică orez sau fulgi de ovăz și nu conțin fructe, lapte, suc de fructe, iaurt sau formulă de lapte. Cerealele dintr-un singur ingredient scad probabilitatea unei reacții alergice atunci când vă hrăniți pentru prima dată bebelușul cu această hrană solidă. Cerealele se pot combina după vârsta de 8 luni.
Inițial, este bine să amestecați cerealele cu lapte matern sau cu formulă de lapte până când obțineți o textură foarte subțire și fluidă și să i se dea copilului într-o cantitate mică. Pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu gustul și textura, puteți îngroșa textura cerealelor și puteți mări cantitatea. Din momentul în care observați că bebelușul s-a obișnuit cu acest gust nou, puteți să introduceți treptat alte alimente, precum mere, pere, piersici, banane sau alte fructe coapte și pasate. La fel de bine, puteți să îi oferiți legume fierte și pasate, precum morcovi, mazăre și cartofi dulci. Introduceți un singur aliment pe rând și așteptați câteva zile pentru a vă asigura că bebelușul nu prezintă o reacție negativă. Este indicat ca în momentul introducerii unui nou aliment, dacă cel mic îl refuză să nu se insiste și să se continue diversificarea cu altceva, să se revină la cel inițial, mai târziu.
Deși aceste alimente trebuie să reprezinte o mică completare la laptele matern, este important să expuneți bebelușul la o cât mai mare varietate de alimente. Cercetările indică faptul că unii bebeluși au nevoie de expuneri multiple la un gust nou înainte de a se învăța cu el și de a se bucura de el. Poate vi se va părea suprinzător, însă bebelușul este deja învățat cu multe dintre gusturile pe care le au alimentele solide pe care le introduceți cu atât de mare grijă, și asta pentru că a experimentat deja diferite arome pe care le-a simțit în laptele matern, astfel încât alimentele solide au adesea un gust familiar. Nu degeaba se spune că dacă mămica a consumat morcovi, mere și pește cât timp a alăptat, tot cu aceste alimente ar trebui să înceapă diversificarea.
În ceea ce privește cantitatea, bebelușii au nevoie de doar câteva linguri la început. Deoarece aceste prime alimente joacă rol complementar și nu înlocuiesc laptele matern, este recomandat să le oferiți fie după o sesiune de alăptare târzie, fie seara sau ori de câte ori mămica simte că rămâne fără lapte și bebelușului încă îi este foame. Dacă bebelușul prezintă semne de anemie, unii medici pediatri, recomandă să li se ofere un supliment cu fier. Pe măsură ce bebelușul se înfruptă tot mai mult din alimentele solide, veți observa ca va cere tot mai rar să fie alăptat. Dacă la început îl alăptați la fiecare 2-3 ore, odată cu introducerea alimentelor solide, va trebui să îl alăptați doar de 3-4 ori pe zi până în a douăsprezecea lună, conform healthychildren.org.
Laptele și diversificarea la 7, 8, 9, 10 luni
În general, de la vârsta de 4 luni și până la 1 an, bebelușul se va hrăni în fiecare zi cu aproximativ 750 – 900 ml lapte matern sau formulă de lapte. Pe măsură ce crește, mămica va trebui să crească cantitatea și varietatea de alimente solide pe care i le oferă bebelușului. În primul an de viață, alimentele solide nu trebuie să înlocuiască laptele matern sau formula de lapte, decât dacă vă înțărcați copilul în mod activ. S-ar putea spune că scopul este ca bebelușul să nu primească mai mult de 25% din caloriile sale din alimentele solide până la împlinirea vârstei de 1 an. Iată mai jos câteva recomandări generale, însă este indicat să discutați cu medicul pediatru dacă aveți anumite preocupări legate de dieta copilului dumneavoastră:
- 6 până la 8 luni:
720 – 920 ml lapte matern sau formulă de lapte
4 până la 9 linguri de cereale, fructe și legume pe zi, oferite la 2-3 mese. Încercați morcovi, cartofi dulci, mere și banane.
1 până la 6 linguri de carne sau alte proteine (cum ar fi iaurt, brânză de vaci sau gălbenuș de ou fiert) .
- 9 până la 12 luni:
480 – 900 ml lapte sau formulă de lapte
Aproximativ 1/4 până la 1/2 cană de cereale, de fructe și de legume de două ori pe zi. Încercați un meniu mai variat, cum ar fi mazăre, piersici și pere.
Aproximativ între 1/4 și 1/2 cești de produse lactate pe zi. Încercați un sfert de ceașcă de iaurt pe zi și puțină brânză moale.
Aproximativ 1/4 până la 1/2 ceașcă de alimente bogate în proteine pe zi. Optați pentru carne de vită, carne organică de pasăre, gălbenuș de ou. Acum puteți introduce paste, pește și alimente pe care copilul le poate mânca cu degetele, cum ar fi cerealele sub formă de O sau biscuiții de dentiție, conform whattoexpect.com.
O dietă bine echilibrată de alimente solide vă va oferi siguranța că bebelușul are parte de cantitatea potrivită de alimente nutritive. Pe măsură ce copilul se adaptează la consumul de alimente solide, veți vedea că vor exista zile în care va fi mai atras de mazăre și morcovi de exemplu decât de laptele mamei și zile în care va dori doar laptele mamei și nicio altă mâncare. Acest lucru este normal deoarece bebelușul începe să crească mai independent, dar încă are nevoie de laptele mamei sau de formula de lapte.
Multe mămici se vor întreba cum își vor da seama dacă bebelușul mănâncă suficiente alimente solide. În general, bebelușii nu se vor înfometa niciodată. Majoritatea copiilor sănătoși vor mânca doar cantitatea potrivită de alimente, așa că rezistați nevoii de a-i oferi copilului „încă o guriță de mâncare” atunci când copilul arată clar că s-a săturat. În caz contrar, veți tulbura capacitatea copilului de a-și autoregla hrănirea. Este important să acordați o atenție deosebită indiciilor pe care vi le oferă bebelușul, pe măsură ce regimul său alimentar se poate schimba de la o zi la alta, conform www.wholesomebabyfood.momtastic.com.
Laptele și diversificarea la 11 și 12 luni
La vârsta cuprinsă între 11 și 12 luni, deja bebelușul va dori să se hrănească singur fie folosindu-și degetele, fie lingura. Prin urmare, în această perioadă – ba chiar începând cu vârsta de 9 luni – puteți să îi puneți la dispoziție tot felul de mâncăruri pe care le poate apuca cu degetele sale. Biscuții de dentiție, fâșiile de morcovi sau de castraveți sau cerealele sub formă de O sunt doar câteva exemple. Unii bebeluși se vor arăta foarte interesați de lingură – sigur, se vor murdări la fiecare masă – dar cel mai important lucru acum este să învețe să mănânce singuri. Este chiar indicat să încurajați bebelușul să se hrănească singur, conform www.pregnancybirthbaby.org.au.
De la 9 și până la 12 luni, este bine să îi oferiți copilului 480 până la 900 ml lapte matern sau formulă de lapte pe zi, aproximativ 1/4 până la 1/2 cană de cereale, de fructe și de legume de două ori pe zi, aproximativ între 1/4 și 1/2 cești de produse lactate pe zi și aproximativ 1/4 până la 1/2 ceașcă de alimente bogate în proteine pe zi, conform www.parents.com.
Deja, la vârsta de 12 luni, puteți să vă hrăniți bebelușul cu aceeași hrană sănătoasă pe care o serviți întregii familii, doar că va trebui să aveți grijă să nu condimentați mâncarea bebelușului cu sare, piper, paprika sau alte condimente picante. Dacă ați oprit alăptarea, treceți la laptele de vacă obișnuit, degresat, diluat cu apă sau ceai și nu în cantități foarte mari deoarece poate da intoleranță digestivă. Utilizați mai degrabă o ceașcă decât o sticlă.
În cazul în care includeți în regimul alimentar al bebelușului alte surse de proteine, cum ar fi carne, pește, ouă, legume sau unt, puteți folosi lapte de orez sau lapte de ovăz cu o cantitate de cel puțin 100 mg de calciu la 100 ml. În schimb, dacă sunteți vegani sau vegetarieni, copilul va avea nevoie de un supliment de vitamina B12, conform www.pregnancybirthbaby.org.au.
Din nou, multe mămici se întreabă cum ar arăta un program corespunzător de hrană în fiecare zi. Nu se poate afirma că există o modalitate corectă sau greșită de a vă hrăni copilul, dar dacă simțiți nevoia unui program mai strict, puteți încerca următorul program:
- 5 am: Trezire/Alăptare
- 7 am: Micul dejun
- 8 am: Pui de somn – acompaniat sau nu de alăptare, în funcție de cerințele bebelușului
- 10 am: Alăptare
- Amiază: Prânz
- 1 pm: Pui de somn – acompaniat sau nu în prealabil de alăptare, în funcție de cerințele bebelușului
- 3 pm: Alăptare
- 5 pm: Cina
- 7 pm: Ora de culcare / Alăptare
Bebelușul încă se poate trezi cel puțin o dată pe noapte pentru a fi alăptat.
Laptele și diversificarea după 1 an
Pe parcursul timpului, bebelușul va începe să consume tot mai multe alimente solide. Până la vârsta de un an, deja va mânca o mare varietate de alimente. Pe măsură ce se apropie de vârsta cuprinsă între 18-24 de luni, mâncărurile solide vor deveni masa principală a copilului, iar laptele mamei sau formula de lapte vor deveni doar gustări. Totuși, copilul are în continuare nevoie de lapte.
La vârsta de 1 an, copiii pot începe să consume lape de vacă dar, la fel de bine, pot fi alăptați în continuare cu laptele matern sau formula de lapte până în jurul vârstei de 2 ani. Laptele de vacă este indicat să fie introdus în alimentația copilului ca element principal, adică să fie consumat în cantități mari la o masă, abia după vârsta de 2 ani. De cele mai multe ori, produce intoleranță digestivă cu disconfort abdominal, diaree și conține o cantitate insuficientă de fier, ceea ce poate duce la instalarea anemiei. Medicul pediatru vă va oferi îndrumări precise referitor la câți mililitri de lapte trebuie să consume copilul în fiecare zi, dar de obicei este vorba de 480 – 720 ml lapte/zi. Dacă doriți să continuați să alăptați și aveți această posibilitate, nimic nu vă oprește. Organizația Mondială a Sănătății chiar încurajează mămicile să continue să își alăpteze copiii până la vârsta de 2 ani, conform www.verywellfamily.com.
Ceea ce mămicile trebuie să mai știe este că un număr mare de bebeluși nu se arată cine știe ce doritori de alimente solide, ba chiar pot refuza cu îndârjire hrana solidă. În acest caz, va trebui să aveți răbdare căci unii bebeluși au nevoie de ceva mai mult timp pentru a experimenta noile gusturi și texturi.
De obicei, bebelușii care suferă dureri mari odată cu erupțiile dentare, precum și bebelușii care prezintă unele reacții alergice la alimente sunt cei care se feresc de mâncărurile solide. Gândiți-vă că această atitudine este felul bebelușului de a se proteja până când sistemul său digestiv va fi mai pregătit să accepte noi alimente.
Atât timp cât copilul continuă să crească în greutate și să se dezvolte armonios, laptele matern sau formula de lapte reușește să îi satisfacă toate nevoile nutriționale.
Resurse despre „Alăptarea sau formula de lapte în diversificare”
- healthychildren.org
- parents.com
- cdc.gov
- verywellfamily.com
- healthychildren.org
- pregnancybirthbaby.org.au
- whattoexpect.com
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.
Farmacist Catana Raluca
e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com