fbpx

Apa în diversificare

Sumar:

  1. Când îi poți da bebelușului apă?
  2. Ce se întâmplă dacă îi dai bebelușului apă prea devreme?
  3. Apa și diversificarea în funcție de vârstă.  Câtă apă trebuie să bea bebelușul?
  4. Ce tip de apă să îi dai bebelușului?
  5. Laptele formulă, alăptarea și apa
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Apă în diversificare”

Când îi poți da bebelușului apă?

Apa este un element esențial pentru un stil de viață sănătos, având o mulțime de beneficii pentru corpul uman. Viața fără apă nu poate fi trăită, mai ales într-un mod sănătos. Totuși, lucrurile pot sta diferit în ceea ce privește bebelușii. Deși pare inofensiv, consumul apei de către bebeluși reprezintă un proces ce trebuie realizat cu pași mici pentru a fi benefic. Deși la prima vedere nu se poate vedea cu ochiul liber care ar fi motivele pentru care nu se dă apă bebelușilor din prima zi de naștere, acestea vor fi dezbătute în cele ce urmează.

În primele luni de viață, dieta bebelușului ar trebui să fie constituită exclusiv din lapte matern sau lapte praf special pentru categoria sa de vârstă. Totuși, la un moment dat, apa trebuie introdusă în ecuație, iar întrebarea care stă pe buzele tuturor mămicilor este „când îi pot da apă bebelușului?”. Studiile arată că nu este indicat să se ofere apă bebelușului înainte de vârsta de 6 luni. În etapa anterioară pragului de 6 luni, laptele matern sau laptele praf îndeplinesc toate nevoile nutriționale necesare pentru sănătatea și dezvoltarea copilului. Consumul de apă în acea perioadă s-ar putea să îi ofere bebelușului o senzație de sațietate, însă fără niciun aport nutrițional, iar acest lucru va rezulta în diminuarea apetitului. Ulterior, diminuarea apetitului ar putea face ca bebelușul să piardă în greutate, ceea ce ar putea fi extrem de dăunător. Totuși, după depășirea etapei de 6 luni, perioadă în care bebelușii încep și diversificarea, este un moment prielnic pentru introducerea apei în dietă. Se recomandă ca acest eveniment să fie discutat și cu medicul copilului pentru a vă asigura că nu este totuși prea devreme (parents.com).

„Apă, ceaiuri și orice alte alimente/lichide se recomandă a fi introduse în dieta copilului după vârsta de 5 – 6 luni.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Ce se întâmplă dacă îi dai bebelușului apă prea devreme?

În general, bebelușii nu ar trebui și nu au nevoie să consume apă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni. Până atunci, hidratarea sa este asigurată de laptele mamei sau de laptele praf chiar și în zilele toride de vară. Există consecințe destul de neplăcute în cazul în care bebelușul consumă apă înainte să depășească vârsta de 6 luni. În primul rând, consumul de apă poate interfera cu abilitatea corpului său de a absorbi nutrienții din laptele matern sau laptele praf.

De asemenea, apa va avea același efect pe care îl are și asupra adulților – va oferi o senzație de sațietate întrucât stomacul va fi plin de lichid. Dacă în cazul adulților, această senzație de sațietate se duce destul de repede, în cazul bebelușilor, ea va conduce la scăderea apetitului și chiar la refuzul de a mai mânca. Astfel, deficiențele nutritive vor începe să apară, scenariul fiind unul în care bebelușul pierde în greutate. O altă situație posibilă este cea a intoxicării cu apă. Această condiție are loc în momentul în care un bebeluș consumă prea multă apă, astfel încât în corpul bebelușului sodiul este foarte diluat, iar echilibrul electroliților este deficitar. Cele mai grave cazuri se pot finaliza cu edem cerebral, crize convulsive sau chiar cu o comă (babycenter.com).

Situațiile neplăcute se întâmplă mult mai grav dacă vârsta bebelușului este și mai mică. Bebelușii sub 2 luni de viață nu ar trebui să primească suplimente pe bază de apă în niciun caz. Aceste suplimente de viață la vârste prea fragede sunt asociate cu creșterea nivelului bilirubinei, pierderi în greutate înexplicabile și necesitatea spitalizării pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă pierderile în greutate, o condiție la fel de importantă este și acumularea greutății, dar într-o cantitate insuficientă. Familia trebuie să aibă foarte multă grijă mai ales în cazul în care bebelușul este hrănit cu lapte praf, nu cu cel matern. Instrucțiunile de pe ambalajul laptelui praf trebuie respectate cu strictețe pentru a se asigura că cel mic nu consumă o cantitate prea mare de apă (kellymom.com).

Consumul de apă prea devreme nu este indicat în principal din cauza rinichilor și a tubului digestiv, incomplet dezvoltate. Până la vârsta de 6 luni, rinichii bebelușului sunt insuficient dezvoltați să filtreze o cantitate mare de apă, lucru care facilitează intoxicarea cu apă. Din această cauză, este indicat să se lase suficient timp la dispoziție tuturor organelor bebelușului să se dezvolte optim înainte de a intra în contact cu diferite substanțe, motiv pentru care și diversificarea are loc după vârsta de 6 luni. Un alt element ce trebuie subliniat este acela că nu trebuie să i se ofere apă bebelușului nici dacă este bolnav sau are febră. Există alte metode pentru a depăși aceste momente, iar cel mai în măsură să sfătuiască părinții ce să facă este doctorul bebelușului (insider.com).

„Apa în exces, ca orice altă substanță, devine nocivă pentru organism, iar în unele situații poate induce o afectare severă a stării de sănătate, putând fi pusă în primejdie viața copilului.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Apa și diversificarea în funcție de vârstă. Câtă apă trebuie să bea bebelușul?

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bea bebelușul va varia pe măsură ce acesta crește. După ce s-a început procesul de diversificare, se poate introduce și apa în dieta celui mic. Pentru început, cantitatea de apă recomandată poate varia între 59 – 118 ml apă/zi. Deși poate părea puțin, trebuie să se țină cont de faptul că bebelușul încă mai consumă lapte, indiferent dacă este vorba despre laptele praf sau matern. Apa ar trebui să fie pentru prima oară introdusă prin intermediul unui biberon, mai ales unul cu care bebelușul este deja familiarizat. Pe măsură ce bebelușul va crește, la fel va crește și cantitatea de apă necesară sau permisă. Atunci când va ajunge la vârsta de 12 luni, bebelușul va putea consuma până la 230 – 240 ml apă/zi. Acest lucru este posibil deoarece cantitatea de lapte pe care o consumă cel mic se va diminua.

Deși nu este o cantitate foarte mare de apă, aceasta trebuie consumată pe parcursul zilei și există câteva modalități de a facilita acest proces:

  • Înghițituri mici, dar dese – pentru a distribui uniform consumul de apă. Indiferent de câtă apă este vorba, aceasta trebuie oferită în cantități mici. În acest mod, bebelușul va ajunge hidratat, dar nu va avea stomacul plin cu fluide.
  • Consumul de apă poate fi distractiv – la aceste vârste fragede, cei mici sunt foarte receptivi la culori și forme. Astfel, pentru a face procesul de a bea apă mai amuzant și mai interesant, părinții pot apela la biberoane inedite, la sticle colorate și la paie interesante.
  • Atenție la alimentele bogate în apă – în funcție de planul fiecărui bebeluș pentru diversificare, părinții trebuie să fie atenți la alimentele foarte bogate în apă, cum ar fi pepenele, portocalele, castraveții sau strugurii. Bebelușii își iau o cantitate serioasă de apă din aceste alimente și este posibil să nu aibă nevoie să mai consume la fel de multă apă separat (healthline.com).

„După 5 – 6 luni, se introduce apă în alimentația copilului, inițial în cantități foarte mici care se cresc ulterior corespunzător necesarului de hidratare.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Ce tip de apă să îi dai bebelușului?

În prezent, există o mulțime de tipuri de apă pe care le pot consuma atât adulții, cât și bebelușii. În continuare, vor fi prezentate avantajele și dezavantajele fiecărui tip de apă. Pentru tipul de apă pe care alegeți să i-l dați bebelușului dumneavoastră, trebuie să vă consultați și cu medicul pediatru.

  • Apa de la robinet – apa de la robinet este cea mai comună și accesibilă formă de apă, fiind prietenoasă cu orice buget. De asemenea, această apă este de regulă tratată împotriva poluării și a bacteriilor, mai ales pentru cei ce locuiesc în mediul urban. Totuși, există și posibilitatea ca această apă să fie contaminată cu alte substanțe care nu pot fi filtrate, de aceea se recomandă să fie fiartă și să se lase la răcit înainte de a se da bebelușului. În plus, gustul poate varia în funcție de zona locuită.
  • Apa filtrată – apa filtrată este la fel de accesibilă ca cea de la robinet, singura investiție necesară este aparatul de filtrat. Avantajul apei filtrate este acela că poate fi păstrată la frigider pentru mai multe zile fără niciun risc. Totuși, nu toate bacteriile și impurtitățile pot fi îndepărtate printr-un filtru simplu, iar unul ceva mai calitativ s-ar putea să presupună o cheltuială mai mare. De asemenea, apa trebuie pusă la filtrat din timp, iar uneori este posibil ca părinții să uite și să nu aibă apă pregătită pentru cel mic.
  • Apa minerală –  apa minerală este ușor de găsit oriunde, mai ales dacă părinții călătoresc cu bebelușul. În plus, o apă minerală calitativă poate conține nutrienți esențiali pentru un bebeluși, apa minerală fiind considerată una dintre cele mai eficiente la hidratarea organismului. Din păcate, apa minerală vine de cele mai multe ori în formă carbogazoasă, iar aceasta este interzisă bebelușilor. De asemenea, uneori nivelul de minerale și substanțe din apă poate depăși necesitățile zilnice ale unui bebeluș, iar costurile pe termen lung nu sunt tocmai eficiente.
  • Apa distilată – apa distilată trece prin numeroase procedee pentru a elimina impuritățile și bacteriile ce o pot contamina înainte de a fi pusă în vânzare, motiv pentru care mulți doctori o recomandă pentru bebeluși. Această apă presupune costuri mai mari, dar este calitativă. Vine la pachet cu un gust specific pe care bebelușul s-ar putea să nu-l placă, iar depozitarea sa nu trebuie făcută în recipiente de plastic.
  • Apa alcalină – apa alcalină este foarte eficientă pentru hidratare și pentru înlocuirea electroliților din corp. De asemenea, ajută foarte mult la echilibrarea nivelului pH din organism, iar gustul este destul de plăcut. Din păcate, acest tip de apă se recomandă bebelușilor doar după ce au depășit pragul vârstei de 12 luni din cauza schimbărilor pe care le poate produce în corp (all-about-water-filters.com).

„Niciodată nu se oferă copilului apă din fântâni. Aceasta poate conține nitriți și nitrați, substanțe ce intoxică sever copilul mic, cu potențial letal. ” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Laptele formulă, alăptarea și apa

Laptele formulă, alăptarea și apa îndeplinesc rolul de a hidrata bebelușul. Până la vârsta de 6 luni, laptele matern și laptele formulă sunt suficiente pentru a asigura un nivel optim de hidratare pentru cel mic. În cazul în care bebelușul este hrănit exclusiv cu lapte formulă din diverse motive, rămâne valabil faptul că cel mic nu are nevoie de apă în plus, de aceea specialiștii recomandă ca părinții să fie foarte atenți în ceea ce privește respectarea instrucțiunilor de pe ambalajul oricărui tip de lapte praf.

De asemenea, tipul apei folosite contează la fel de mult, iar pe baza descrierilor făcute anterior, ați aflat deja ce beneficii și ce impedimente presupune fiecare tip de apă. Dacă veți folosi prea multă apă la prepararea laptelui praf, se va dilua conținutul de nutrienți ce îi vor fi oferiți bebelușului. Cel mic va fi sătul deoarece va avea suficient lichid în stomac, dar calitatea nutrițională a acestuia va lăsa de dorit și este posibil ca părinții să se confrunte cu o scădere în greutate a bebelușului sau o stopare a dezvoltării. Pentru a se evita aceste impedimente, tipurile de lapte praf vin cu instrucțiuni specifice de folosire – cantitatea de apă, dacă trebuie fiartă sau nu și gramajul potrivit pentru fiecare categorie de vârstă, lucruri ce trebuie respectate (babycenter.com).

„În primele 5-6 luni de viață, un copil alăptat corespunzător este hidratat suficient și nu are nevoie de apă suplimentar în dietă.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat

Concluzii

Apa este un element esențial vieții omului, însă nu trebuie introdusă în alimentația niciunui bebeluș mai devreme de vârsta de 6 luni. Deși poate părea un lichid inofensiv, acesta poate avea reacții neplăcute asupra dezvoltării oricărui copil. În comunicare permanentă cu medicul copilului, părinții pot alege care este cel mai potrivit tip de apă pentru copilul lor și care este cantitatea recomandată. Fiecare bebeluș este diferit și se va dezvolta în mod diferit. Acest lucru le va afecta și apetitul și, implicit, și consumul de lapte praf sau de lapte matern. Laptele praf și laptele matern sunt principalii responsabili de hidratarea celui mic, iar apa nu este menită să le ia locul, ci trebuie să vină în ajutorul lor în momentul în care alimentația bebelușului începe să fie diversificată.

Resurse despre „Apa în diversificare”

  1. babycenter.com
  2. kellymom.com
  3. parents.com
  4. thisisinsider.com
  5. healthline.com
  6. all-about-water-filters.com
  7. babycenter.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Dr. Ghiță Andreea

tel. 0733020775

medlegist@gmail.com

Dr. Ghiță Andreea

Dr. Ghiță Andreea

Medic Specialist legist, expert certificat. 0733 020 775 / medlegist@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie