fbpx

Ce faci când bebelușul refuză mâncarea solidă?

Sumar:

  1. Motive pentru care bebelușul refuză mâncarea de la început
  2. Bebelușul a mâncat, dar acum nu mai vrea
  3. Dentiția este o cauză a refuzului?
  4. Cum convingi bebelușul să mănânce?
  5. Când să apelezi la un specialist?
  6. Resurse despre „Ce faci când bebelușul refuză mâncarea solidă?”

La vârsta cuprinsă între 6 – 24 luni, bebelușii încep să exploreze gastronomia. Mai întâi, încep cu câte un aliment nou, urmând apoi să se înfrupte din preparate din ce în ce mai complexe. Învață să mestece și să înghită, apoi învață să se hrănească cu propriile mâini. Pentru majoritatea părinților, această perioadă este minunată, căci bebelușul este dornic să încerce tot felul de mâncăruri, se obișnuiește să stea la masă cu toată familia și devine din ce în ce mai competent, atât în ceea ce privește modalitatea de a se hrăni, cât și maniera de interacțiune cu alte persoane. Ce poate fi mai frumos decât să stea toată familia la masă, mâncând ceea ce îi place mai mult și mai mult?

Totuși, nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic și are propriul ritm, așa că unii copii acceptă alimente solide mai bine decât alții și cu toții progresează în ritmuri diferite. Sigur, această perioadă poate fi caracterizată și de multă murdărie, căci mâncarea nu va ajunge doar în stomacul bebelușului, ci și pe față, pe haine, pe masă și pe jos. Jucându-se cu mâncarea și atingând-o, sunt mai mari șansele ca bebelușul să mănânce tot ceea ce îi oferiți.

Mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la cantitatea de mâncare pe care o mănâncă bebelușul, atunci când văd că o bună parte din ea este pe jos. Totuși, bebelușii rareori părăsesc masa fără să fie sătui, așa că trebuie doar să acordați o atenție sporită indicațiilor lor și veți ști precis dacă s-au săturat sau nu.

„Părinții inițiază și mențin diversificarea celui mic. Este foarte important să existe o comunicare între bebeluș și părinte. Dacă acesta ajunge în faza în care refuză anumite alimente solide introduse în alimentație, este important să nu fie presat să le mănânce în continuare. Părinții sunt cei care prin anumite metode inspirate sau inventate îl fac pe cel mic să accepte hrana solidă.” farmacist Raluca Catana

Motive pentru care bebelușul refuză mâncarea de la început

Este important să introduceți alimentele solide în dieta copilului la momentul potrivit. Indicat ar fi să inițiați diversificarea în jurul vârstei de 6 luni, deși unii copii sunt pregătiți încă din luna a patra, iar alții din luna a șaptea. Este o perioadă importantă pentru dezvoltarea copilului.

Pentru a identifica momentul oportun, încercați să fiți atenți la comportamentul copilului – dacă poate sta fără sprijin, dacă își ține capul ferm, dacă se arată interesat de alimente solide sau poate chiar se uită la mâncarea celorlalți membri ai familiei. Trebuie să știți că atunci când li se oferă o hrană nouă, copiii pot avea tot felul de reacții: par amuzați, nerăbdători, duc în gură mâncarea ca mai apoi să o scuipe. Când bebelușul scuipă mâncarea, nu înseamnă că o refuză, ci pur și simplu aceasta este reacția lui la un aliment străin și necunoscut.

Deși bebelușul poate respinge un aliment după mai multe încercări, uneori pot fi necesare chiar și 15 – 20 de expuneri repetate pentru ca bebelușul să accepte mâncarea. Dacă bebelușul refuză categoric noul aliment introdus, părinții trebuie să recurgă la câteva „trucuri” pentru a-l face să tolereze gustul. Ar fi bine ca la următoarea încercare să îi schimbe consistența alimentului, să fie mai moale sau să îi dea puțin lapte înainte sau să îl încânte pe cel mic în timpul mesei cu obiecte care îl atrag. Dacă veți limita meniul bebelușului doar la câteva alimente pe care le iubește și nu veți continua să încercați cu altele noi, bebelușul nu va avea ocazia să își diversifice gusturile.

Iată în rândurile de mai jos câteva dintre principalele motive pentru care bebelușii pot refuza alimentele solide!

  • Copilul este deja sătul când îl așezați la masă.

Un bebeluș are stomacul foarte mic, așa că mănâncă puțin și des. La vârsta de 6 luni, ar trebui hrănit la sân sau cu formulă de lapte ori de câte ori dorește sau cel puțin de 4-5 ori pe zi. La început, puteți să îi oferiți hrană solidă o dată sau de două ori pe zi, câte una până la două lingurițe între sesiunile de alăptare sau atunci când considerați că este convenabil atât pentru dumneavoastră, cât și pentru bebeluș. Pe măsură ce bebelușul înaintează în vârstă, puteți mări treptat numărul meselor, precum și cantitatea de hrană solidă oferită. Multe mămici se simt mai confortabil dacă înainte de a-i oferi copilului hrană solidă îl alăptează sau îl hrănesc cu formulă de lapte, însă un bebeluș sătul nu va mai fi atât de deschis să mănânce alimente solide. Atunci când bebelușul respinge hrana solidă, este foarte probabil să aibă stomacul plin. După ce îl alăptați, cel mai bine este să îi oferiți bebelușului cel puțin o oră pentru a i se face puțin foame. În mod ideal, atunci când este așezat la masă, bebelușului trebuie să fie atent și să îi fie doar puțin foame. Dacă este de-a dreptul flămând, s-ar putea să se agite sau să devină irascibil, iar aceste stări îl descurajează din a încerca o nouă hrană.

  • Copilul este prea obosit și/sau agitat.

Dacă veți aduce bebelușul la masă înainte de ora sa de culcare, s-ar putea să fie agitat și dezinteresat. Trebuie să vă asigurați că bebelușul este liniștit, odihnit.

  • Copilul preferă o textură diferită.

Unii copii preferă piureurile fine, în timp ce alți copii preferă alimentele cu care se pot hrăni singuri. Înainte de a petrece ore întregi răsfoind rețete cu piureuri pentru bebeluși și pregătindu-le, experimentați cu mai multe tipuri de hrană și observați care este pe placul copilului.

  • Bebelușul este distras de ceea ce îl înconjoară.

Dacă bebelușul este distras de jucării, de muzică, de televizor sau de frații săi care vor să se joace cu el, poate deveni incapabil să se concentreze asupra hranei. Încercați să îi oferiți masa într-un loc liniștit, fără distrageri, astfel încât bebelușul să poate explora alimentele noi și să se poate bucura de ele.

  • Copilul simte o presiune prea mare datorită stării celor din jur.

Dacă sunteți îngrijorată sau neliniștită la mesele bebelușului, dacă sunteți stresată cu privință la cât mănâncă, bebelușul se poate simți presat și anxios, așa că sunt șanse să nu mai mănânce deloc. Mesele ar trebui să fie calme și puțin distractive, așa că trebuie să zâmbiți și să fiți pozitivă.

  • Copilul nu se simte confortabil.

Dacă bebelușul vine la masă cu haine prea strânse, cu scutecul plin sau dacă suferă de gaze, constipație sau dureri cauzate de erupția dentară, este posibil să refuze hrana solidă. Dacă trece prin perioada erupției dentare, puteți încerca să îi oferiți alimente mai moi, precum iaurt, brânză de vaci, măr copt sau banană. Dacă are afte, foarte frecvente la copiii mici, sigur va refuza alimentele solide. Dacă bebelușul este constipat, este posibil să nu mănânce din cauza disconfortului abdominal. Într-o astfel de situație, este important să vă asigurați că bebelușul primește în continuare lichide, precum lapte matern, formulă de lapte și apă, dar și alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.

  • Copilul nu poate apuca alimentele cu degetele sale.

Multe mămici care preferă să își lase copilul să se hrănească cu propriile mâini, de frică ca cel mic să nu se sufoce, taie alimentele prea mărunt, așa că bebelușul nu mai poate apuca hrana cu degetele. De aceea, este foarte important să tăiați alimentele în bucăți suficient de mari încât să le poată apuca cu degetele, să le ducă la gură și să le înghită. Este normal ca bebelușul să nu nimerească de fiecare dată gura sau să îi cadă mâncarea, dar o cantitate cât de mică de hrană va ajunge până la urmă și în stomacul lui. Pentru a preveni sufocarea, evitați alimentele care prezintă risc de sufocare în primii doi ani de viață, precum fructe și legume crude, fructe cu coajă lemnoasă, semințe, struguri întregi, popcorn sau unt de arahide, conform yummymummyclub.ca.

Mâncărurile preparate, dacă sunt prea calde. Acest lucru îl duce pe cel mic la refuz, mai mult, îi creează o teamă în degustarea viitoarelor meniuri.

Bebelușul a mâncat, dar acum nu mai vrea

Se poate vorbi despre o serie de motive pentru care bebelușul refuză mâncarea solidă, deși înainte se hrănea cu plăcere din toate alimentele noi. Printre aceste motive se numără dezvoltarea unei sensibilități senzoriale sau instalarea unei plictiseli alimentare. Unii bebeluși dezvoltă la un moment dat o experiență negativă cu alimentele, o experiență de care cei mai mulți părinți nu își dau seama. Dacă refuzul apare numai pentru anumite alimente solide, se poate încerca ca acestea să fie introduse în compoziția altor meniuri.

Este vorba despre instalarea unei sensibilități senzoriale care îl împiedică pe bebeluș să mai mănânce hrană solidă. În astfel de situații, nu trebuie nicidecum să vă presați bebelușul să mănânce, ci trebuie să faceți în așa fel încât toate mesele să fie experiențe pozitive, conform youtube.com.

Plictiseala alimentară se poate instala în luna a șaptea sau puțin mai târziu când sunt șanse mari ca bebelușul să se fi săturat de piureuri și paste fine, fiind pregătit și dornic să încerce mâncăruri adevărate sau, cel puțin, unele alimente cu care se poate hrăni singur. Dacă bănuiți că acesta poate fi motivul pentru care bebelușul nu mai dorește hrană solidă, faceți trecerea la alimente pe care le poate mânca cu degetele sale și, cât de curând, serviți-i aceeași hrană pe care o serviți întregii familii, conform babycentre.co.uk.

Dentiția este o cauză a refuzului?

În foarte multe cazuri, durerea cauzată de erupția dentară poate fi o cauză a refuzului alimentelor solide. Dacă gingiile bebelușului sunt umflate și roșii, atunci probabil dentiția este cauza refuzului. Încercați să aplicați pe gingii un gel de dentiție, cu efect analgezic și antiinflamator cu 15 – 20 minute înainte de masă, iar dacă vedeți o îmbunătățire, înseamnă că erupția dentară îl împiedică pe bebeluș să se bucure de alimente solide, conform parenting.com.

Totuși, atât timp cât bebelușul dumneavoastră este hrănit cu lapte matern sau cu formulă de lapte, apetitul redus nu ar trebui să fie o preocupare. Este firesc și în regulă ca bebelușii să mănânce mai puțin în timpul erupției dentare. Continuați să îi oferiți mâncare solidă, iar bebelușul se va bucura din nou de ea când durerea pare că a mai trecut. De asemenea, Ibuprofen poate reduce inflamația și poate ameliora durerea, ajutând bebelușul să mănânce din nou. Este mai puțin frecvent ca bebelușii să refuze lichidele, însă dacă vă aflați într-o astfel de situație, cel mai bine este să mergeți cu copilul la medic pentru a preveni deshidratarea, conform babycentre.co.uk.

Cum convingi bebelușul să mănânce?

  1. Primul lucru pe care trebuie să îl facă bebelușul pentru a mânca cu ușurință alimente solide este să interacționeze cu hrana. În ciuda dezordinii și a faptului că se vor murdări cu mâncare pe față, pe haine și tot ce este în jurul lor, este important ca bebelușul să simtă textura a ceea ce urmează să mănânce.
  2. Demonstrați. Încurajați bebelușul să atingă mâncarea, dar nu îl forțați. Încercați să fiți haioasă cu mâncarea, dar nu exagerați. Arătați-i că și dumneavoastră mâncați din mâncarea respectivă. Dacă refuză, încercați din nou și din nou, conform www.kellymom.com.
  3. Odată ce copilul atinge hrana solidă, sunt șanse mari să o ducă în gură. Lăsați bebelușul să atingă mâncarea și să o împrăștie. Astfel, bebelușul își va stimula puțin percepția senzorială, reușind în cele din urmă să se obișnuiască cu textura alimentelor solide. În general, cu cât ating și interacționează mai mult cu mâncarea, cu atât sunt șanse mai mare să și mănânce.
  4. Când bebelușul are mâncarea pe mâini și cel puțin o tolerează, arătați-i cum să-și ducă mâna la gură, astfel încât să poată gusta. S-ar putea să fie necesar să demonstrați, dacă bebelușul nu vă lasă să-i îndrumați mâna. Repetați acest lucru de mai multe ori. După ce mănâncă din mâinile sale de mai multe ori, puteți încerca să îl hrăniți cu lingurița, conform www.todaysparent.co.
  5. De asemenea, puteți să îi dați la masă un morcov întreg sau o tulpină de țelină pentru a se juca cu astfel de legume și pentru a le băga în gură. Astfel de legume pe care bebelușul le poate duce în gură ajută la desensibilizarea tendinței de a refuza alte texturi în afară de laptele mamei și așa ajunge să practice mișcările necesare pentru a se hrăni, precum a mușca, a mesteca, a muta limba în jurul alimentelor și a înghiți.
  6. Fiți consecventă și răbdătoare. Deși este mai ușor de spus decât de făcut, este indicat să așezați copilul regulat la masă, de 1-3 ori pe zi și să repetați pașii enumerați în rândurile anterioare.
  7. Decorul este de asemenea foarte important – ustensile pentru mâncat viu colorate, bucăți de alimente tăiate sub diverse forme atrăgătoare pentru cel mic.

În cele din urmă, masa ar trebuie să fie o experiență pozitivă pentru copil, chiar dacă nu mănâncă mai nimic. Majoritatea părinților sunt stresați când văd că bebelușul se joacă cel mult cu mâncarea și nu bagă nimic în gură și le este greu să își ascundă stresul. Dar încercați să respirați profund și să lucrați zi de zi la pașii amintiți. Cel mai bine este să vă așezați calmi la masă fără nicio așteptare și să fiți mulțumiți de experiențele culinare prin care trece bebelușul, conform www.yourkidstable.com.

Când să apelezi la un specialist?

În majoritatea cazurilor, atunci când un bebeluș refuză mâncarea solidă, cei mai mulți părinți preferă să aștepte puțin, după care iar să încerce și din nou să aștepte. Această abordare de tipul „mai bine așteptăm și vedem ce se întâmplă” nu este deloc indicată pentru o perioadă prea lungă de timp.

Bebelușii învață instinctiv să mestece când se află la vârsta cuprinsă între 8-11 luni, iar dacă trec de această vârstă, sunt șanse mari să accepte cu și mai mare greutate hrana solidă. Iată de ce este atât de important să fiți proactivi.

Prin urmare, dacă bebelușul nu acceptă hrană solidă până la vârsta de 9 luni, există riscul să dezvolte anumite deficiențe alimentare, în special carență de fier, așa că este indicat să vă prezentați cu copilul fie la medicul pediatru, fie la un dietetician. Toți copiii sunt unici și se dezvoltă în ritmuri diferite, așa că în cazul multora dintre ei, puțin ajutor din exterior este absolut firesc, conform www.babysleepsite.com.

În concluzie, atât timp cât bebelușul continuă să crească în înălțime și în greutate, înseamnă că laptele matern reușește să îi satisfacă nevoile. Alimentele solide în primul an de viață trebuie să reprezinte doar o completare a laptelui sau a formulei de lapte, acesta din urmă continuând să fie principala sursă de nutriție pentru cea mai mare parte a primului an. Dacă bebelușul refuză hrana solidă, tot ce trebuie să faceți este să continuați să îi oferiți alimente variate.

Nu trebuie să vă faceți griji dacă pare dezinteresat și nu trebuie să vă faceți griji nici dacă mănâncă foarte puțin. Singura dumneavoastră responsabilitate este să continuați să îi oferiți hrană solidă de bună calitate și la momentul potrivit. În rest, depinde de bebeluș când vrea și cât vrea să mănânce. Încercarea de a forța sau de a convinge bebelușul să mănânce nu-l va determina niciodată să se apropie de hrana solidă. Mai trebuie să știți că multor bebeluși le plac alimentele cu care se pot hrăni ei singuri, așa că în timp ce vă hrăniți copilul cu lingurița, puteți să îi puneți la dispoziție și câteva alimente pe care le poate prinde cu propriile degete.

Resurse despre „Ce faci când bebelușul refuză mâncarea solidă?”

  1. yummymummyclub.ca
  2. todaysparent.com
  3. babycentre.co.uk
  4. parenting.com
  5. todaysparent.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați pe farmacist Raluca Catana.

Farmacist Catana Raluca

e-mail: catanaraluca1206@yahoo.com

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie