Sumar:
- Spălarea alimentelor
- Igiena veselei bebelușului
- Igiena depozitării mâncării
- Igiena bebelușului înainte de hrănire
- Cât rezistă mâncarea bebelușului după ce este preparată
- Concluzii
- Resurse despre „Igienă în diversificare”
Spălarea alimentelor
Diversificarea alimentației este un procedeu prin care toți bebelușii trec după ce depășesc pragul vârstei de 6 luni. Spre deosebire de alăptat sau de hrănirea cu formulă, diversificarea implică mai multe elemente și este recomandat să fie efectuată urmându-se anumite standarde și respectându-se anumite reguli. Igiena este unul dintre cele mai importante aspecte pe care părinții trebuie să le aibă în vedere când vine vorba despre diversificare, iar primul pas legat de acest aspect este reprezentat de spălarea alimentelor ce urmează să fie preparate pentru mesele bebelușilor. Spălarea alimentelor îndepărtează impuritățile în exces, bacteriile și posibilele pesticide folosite, în special dacă este vorba despre fructe și legume. Apa rece de la robinet este perfectă pentru spălarea lor și în funcție de dimensiunea sau de tipul fructelor sau legumelor, părinții mai pot apela la unele trucuri:
Spălarea fructelor/legumelor mici – dacă este vorba despre fructe sau legume mici, cum ar fi fructele de pădure sau mazărea, cea mai eficientă metodă este ca părinții să le pună într-o strecurătoare și să lase jetul puternic de apă să curgă peste ele în timp ce le spală cu mână, iar apoi să le usuce pe un prosop de bucătărie.
Spălarea fructelor/legumelor mari – pentru mere, cartofi sau alte ingrediente de dimensiuni mai mari, se recomandă ca sub jetul de apă să se folosească o perie mai fină (nu de sârmă) pentru a se exfolia subtil suprafața. Acest lucru trebuie efectuat mai ales pentru fructele și legumele cu suprafețe cu denivelări, unde se poate stoca mizerie sau pentru suprafețele lucioase care pot fi obținute cu ajutorul cerii.
Spălarea frunzelor – în cazul în care este vorba despre legumele cu frunze, cum ar fi salata sau spanacul, frunzele acestora trebuie spălate individual pe ambele părți. Pentru început, frunzele pot fi așezate într-un bol cu apă și amestecate pentru a se îndepărta impuritățile superficiale sau în exces, dar după aceea frunzele tot trebuie trecute individual sub robinet (blog.homemade-baby-food-recipes.com).
Pentru spălarea alimentelor, mai există o serie de sfaturi și trucuri pe care părinții trebuie să le știe. În primul rând, este foarte important să nu folosească niciun tip de săpun, detergent sau altă substanță chimică pentru curățare deoarece poate lăsa reziduuri ce pot afecta corpul bebelușului. De asemenea, specialiștii recomandă ca părinii să spele exteriorul tuturor fructelor și legumelor, chiar dacă nu vor consuma sau folosi coaja (exemplu: banana, avocado, pepene etc.). Bacteriile care există pe exteriorul fructelor/legumelor pot ajunge la miez în momentul în care părinții taie alimentul respectiv.
Chiar dacă fructele și legumele folosite sunt organice, contează foarte mult și modul în care au fost transportate, prin urmare este esențial să fie spălate chiar și așa. În plus, pe lângă spălarea temeinică a alimentelor, la fel de importantă este și spălarea pe mâini înainte de a începe procesul de curățare – mâinile pot fi o sursă foarte mare de bacterii.
Totodată, spălarea alimentelor trebuie să aibă loc înainte de consumarea sau prepararea acestora, nu înainte de depozitare deoarece dacă sunt spălate și apoi depozitate crește riscul de deteriorare și de stricare al alimentelor (medicinenet.com).
„Pentru că organismul bebelușului este fragil, părinții trebuie să fie riguroși cu igiena în ceea ce privește alimentația copilului.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat
Igiena veselei bebelușului
Atunci când sunt mici, copilașii sunt foarte receptivi la forme și culori, de aceea vesela aleasă pentru hrănirea lui este destul de importantă. Pe lângă aspect, igiena este destul de importantă. Specialiștii sunt de părere că vesela bebelușului nu trebuie sterilizată înainte de hrănire. Până la vârsta de 6 luni, sistemul digestiv și sistemul imunitar al bebelușului sunt mai rezistente la posibilele infecții (având anticorpi materni).
Atenție! Acest lucru nu înseamnă că igiena trebuie neglijată! Atunci când achiziționați veselă nouă pentru bebeluș, aceasta trebuie cu siguranță dezinfectată. De asemenea, vesela trebuie bine curățată după ce bebelușul a mâncat – dacă acest proces este efectuat eficient, vesela nu ar mai trebui dezinfectată și înainte de următoarea masă.
Pentru spălarea veselei, se recomandă apă caldă, fierbinte, cu detergent special și foarte bine clătite după sau spălarea lor în mașina de spălat. Lucrurile stau puțin diferit când vine vorba despre sticlele bebelușului, anume biberoanele pentru lapte, apă, ceai sau suc – acestea trebuie sterilizate periodic pentru a se menține o igienă perfectă (babycentre.co.uk).
Înainte de a spăla vesela bebelușului, este recomandat să o desfaceți, dacă este prevăzută cu un capac sau cu diferite sisteme care să împiedice vărsarea conținutului. În ceea ce privește modalitatea de spălare, trebuie să vă asigurați că vesela este rezistentă la spălatul la mașină. Dacă este, alegerea detergentului pentru mașină este extrem de importantă astfel încât să nu dăuneze bebelușului pe termen lung.
Dacă alegeți să le spălați de mână, este indicat ca întotdeauna să vă ajutați de perii sau bureți mai abrazivi pentru a se îndepărta orice posibilă urmă de substanță. Atenție! Atât bureții, cât și periile trebuie spălate și chiar înlocuite periodic deoarece reprezintă un mediu propice pentru bacterii să se dezvolte (cdc.gov).
„O igienă adecvată nu presupune dezinfectare și sterilizare continuă, prea frecventă a veselei celui mic. Acest lucru, pe termen lung, nu va ajuta sistemul imunitar al copilului să se dezvolte corespunzător. ” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat
Igiena depozitării mâncării
Depozitarea mâncării bebelușului este un element foarte important pentru menținerea calității hranei, dar și pentru ușurarea procedeului de a transporta mâncare și de a o păstra. Majoritatea părinților tind să opteze pentru obiecte de depozitare ce pot fi refolosite, ceea ce este foarte benefic, în special din punct de vedere economic. Totuși, igiena acestor casolete sau pungi de depozitare este foarte importantă pentru a nu deteriora calitatea mâncării bebelușului.
De asemenea, dacă se observă vreo schimbare în ceea ce privește culoarea sau textura materialului din care este confecționat obiectul de depozitare, acesta trebuie schimbat de îndată. Atunci când vine vorba despre spălarea lor, părinții trebuie să se asigure că urmează câțiva pași:
- Spălarea de mână – atunci când se spală de mână, este foarte important să fie spălat atât interiorul, cât și exteriorul casoletei/punguței. Folosirea unei perii sau a unui burete este obligatorie deoarece este posibil ca reziduurile de mâncare din interior să se fi întârit de la ultima masă, iar spălarea cu mâna goală s-ar putea să nu fie suficient.
- Spălarea la mașină – spălarea la mașină presupune verificarea compatibilității obiectelor de depozitare cu acest sistem. Dacă se folosesc punguțe de depozitare a mâncării, este posibil ca acestea să se deterioreze dacă sunt spălate la mașina de spălat (cherubbaby.com.au).
„Alimentele oferite copilului trebuie să fie depozitate și păstrate în condiții salubre și în medii care le protejează împotriva alterării.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat
Igiena bebelușului înainte de hrănire
Igiena omului este foarte importantă la orice vârstă, însă ea este setată și influențată din primele luni de viață. Din momentul în care bebelușul începe diversificarea, începe să stea singurel în scaunul pentru hrănire și devine mai conștient de conceptul de „la masă”, părinții trebuie să înceapă să-și obișnuiască bebelușul cu spălatul pe mâini înainte de masă.
Având în vedere faptul că bebelușii ating tot ce se poate cu mânuțele lor, acestea pot acumula foarte multe bacterii pe care cel mic le poate ingera prin hrănire, mai ales dacă încearcă să o facă cu propriile mâini. De asemenea, dacă părinții vor să fie extrem de precauți, ei pot spăla bebelușul și la guriță înainte de a-i da mâncare (mentalhelp.net).
Înainte de hrănire, este important și mediul în care aceasta este efectuată. În cazul în care bebelușul stă într-un scaun special, este recomandat ca măsuța acestuia să fie ștearsă cu șervețele dezinfectante înainte. De regulă, atunci când este lăsat să mănânce singur, cel mic va scoate mâncarea din bol, o va împrăștia pe măsuță și după aceea o va băga în gură, motiv pentru care este important ca suprafața măsuței să fie dezinfectată. Și verificarea babețicii face parte din igiena bebelușului înainte de hrănire.
Aceasta ar trebui schimbată la fiecare masă sau cel puțin spălată și curățată bine. Uneori, bebelușii mușcă bavețica sau încearcă să ia mâncarea de pe ea cu gura, ceea ce nu este recomandat dacă bavețica nu este perfect curată (nhs.uk).
„Pe lângă alimente și veselă, atenție privind igiena trebuie acordată tuturor obiectelor cu care cel mic intră în contact.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat
Cât rezistă mâncarea bebelușului după ce este preparată?
Să fii părinte este o slujbă cu normă întreagă ce ocupă foarte mult timp, iar părinții sunt în căutare întotdeauna de economisirea timpului. O metodă foarte bună de a salva timp este aceea de a prepara din timp mâncarea bebelușilor. Totuși, nu toată mâncarea poate rezista suficient de mult, de aceea este foarte important ca părinții să se informeze pe tema acestui subiect.
Majoritatea mâncării poate fi consumată în termen de maximum 2 zile de la preparare, asta dacă este depozitată destul de repede după preparare – după gătirea preparatului, acesta trebuie răcit cât de repede se poate și trebuie depozitat în 1-2 ore la frigider sau congelator. Există și alimente speciale care trebuie consumate mult mai repede, cum ar fi orezul.
Prepararea orezului trebuie să dureze maximum o oră și trebuie să fie depozitată la rece cât de repede se poate, acesta fiind consumat în maxim 24 h de la depozitare. De asemenea, nu este recomandat ca orezul să fie reîncălzit mai mult de o singură dată. Dacă este vorba despre mâncare congelată, aceasta trebuie întotdeauna dezghețată complet înainte de a o încălzi – astfel se minimizează riscul de a se încălzi neuniform și de a fi prea încărcată cu apă. În plus, mâncarea gătită nu ar trebui să fie reîncălzită mai mult de o dată, în general (nhs.uk).
Majoritatea preparatelor pentru mesele bebelușilor au câteva termene standard înainte de a nu mai fi optime pentru consum de către cei mici. În ceea ce privește fructele și legumele depozitate la frigider, acestea rezistă până la 48 h în stare bună. Dacă este vorba despre carne sau pește, consumul trebuie făcut în maxim 24 h. În cazul în care alimentele sunt depozitate la congelator, acestea rămân în stare bună până la 6 luni, dar pentru a avea o calitate nutritivă mai mare se recomandă consumul în maxim trei luni (wholesomebabyfood.momtastic.com).
O greșeală pe care o pot face unii părinți este să păstreze ce i-a rămas bebelușului în castron după masă – acest lucru nu este în regulă, mâncarea a fost deja încălzită, a intrat în contact cu mai multe elemente și devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
De asemenea, se recomandă ca mâncarea unui bebeluș să nu stea la temperatura camerei mai mult de 2 h sau chiar o ora dacă este vorba despre o zi călduroasă de vară – există riscul ca aceasta să se altereze, dar să nu se poată sesiza așa ușor. De asemenea, părinții trebuie să guste pentru a se asigura că alimentele nu prezintă un gust ciudat – totuși, nu trebuie să se facă o confuzie între faptul că mâncarea nu este gustoasă (nu are sare, condimente etc.) și că are un gust în neregulă (oodsafety.gov).
„Este recomandat a i se oferi copilului mic, mai ales în primul an de viață, alimente cât mai proaspete și proaspăt preparate, care nu au fost păstrate foarte mult în frigider, astfel asigurându-se că nu s-au alterat și nici nu și-au pierdut din propietățile nutritive.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat
Concluzii
Igiena este extrem de importantă pentru sănătatea omului și mai ales pentru sănătatea copilului. Fiind vorba despre bebeluși aflați la vârste fragede, aceștia sunt mult mai predispuși la contactarea unor boli – nu au sistemul imunitar suficient de bine dezvoltat și nici sistemul digestiv, motive pentru care igiena în timpul alimentației, mai ales când se începe diversificarea, este extrem de importantă. De la igiena alimentelor în sine, în ceea ce privește pregătirea și prepararea lor, până la igienizarea spațiului în care mănâncă bebelușul, fiecare pas este extrem de important pentru asigurarea unui proces sigur și optim. Părinții nu trebuie să ezite să își întrebe medicul despre sfaturi în această direcție, cum ar fi care sunt cele mai în regulă modalități de sterilizare a biberoanelor, cum se depozitează corect alimentele pentru a nu intra în contact cu diferite bacterii și orice alte nelămuriri au. De asemenea, părinții trebuie să pună accent pe educația micuțului cu privire la igienă încă din perioada diversificării, mai ales în ceea ce privește spălatul pe mâini, obligatoriu înainte de fiecare masă.
Resurse despre „Igiena în diversificare”
- foodsafety.gov
- blog.homemade-baby-food-recipes.com
- babycentre.co.uk
- cdc.gov
- cherubbaby.com.au
- wholesomebabyfood.momtastic.com
- hs.uk
- mentalhelp.net
- medicinenet.com
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.
Dr. Ghiță Andreea
tel. 0733020775
medlegist@gmail.com