fbpx

Scaunul bebelușului

Sumar:

  1. Despre scaunul bebelușului
  2. Câte scaune are un bebe de 6 luni?
  3. Mâncare nedigerată în scaunul bebelușului
  4. Consistența scaunului la bebeluși
  5. Culoarea scaunului la bebeluși

Despre scaunul bebelușului

Primele luni de viaţă ale unui bebeluș sunt reprezentate de schimbări şi transformări, drept rezultat al procesului de adaptare al organismului celui mic la viaţa extrauterină. Pas cu pas, cel mic se adaptează la noile condiţii, proces susţinut prin grija mamei care se asigură că cel mic este hrănit şi îngrijit conform nevoilor acestuia.

Reperele după care un părinte se poate asigura că cel mic se dezvoltă şi se adaptează normal, sunt multiple, unul dintre acesta fiind sistemul digestiv al bebeluşului. Scaunul unui bebeluş poate furniza multe date despre funcţiile digestive ale micuţului şi poate semnala eventuale probleme. Astfel, textura, consistenţa, culoarea şi mirosul scutecelului pot furniza date despre modul cum organismul asimilează nutrienţii din alimentaţie, la fel de bine putând indica prezenţa unei intoleranţe alimentare, a unui tranzit intestinal greoi şi chiar a altor contexte mai severe, cum ar fi prezenţa virusurilor intestinali.

Sistemul digestiv al unui bebeluş se află într-un permanent proces de maturizare. Fiecare etapă de creştere şi fiecare modificare la nivelul alimentaţiei, cum ar fi începerea diversificării alimentare, pot influenţa activitatea intestinală, implicit caracteristicile scaunului.

Imediat după naştere, scaunele unui bebeluş vor fi multiple, sistemul digestiv având nevoie să se cureţe şi să se adapteze la noua hrană lichidă. Prin scaunele multiple din primele 3 – 4 zile,  se vor elimina toate urmele de lichid amniotic, mucus şi celule ingerate de făt în burtica mamei. Aceste prime fecale poartă denumirea de meconiu şi au o culoare negru-verzui, lipicios și nu miroase. Textura şi culoarea acestor scaune se vor modifica pe măsură ce micuţul se obişnuieşte cu noua hrană lichidă, devenind mai deschise la culoare şi mai puțin lipicioase. Scaunul unui bebeluş va fi influenţat de tipul de lăptic administrat şi de eventuale alte contexte medicale pe care le va parcurge.

„Astfel, scaunul bebelușului alăptat la sân va fi mai fluid de culoare galben – muștar și nu miroase. Scaunul bebelușului alimentat cu o formulă de lapte va fi mai păstos de culoare galben – închis și mirositor.” doctor Gabriela Albu

Pe măsură ce bebeluşul creşte, consistenţa, culoarea, mirosul şi frecvenţa scaunelor se vor modifica. Astfel, scaunul bebeluşului reprezintă una dintre căile prin care un părinte se asigură de faptul că micuţul este într-o stare bună şi că sistemul digestiv funcţionează normal. Problemele sesizate la nivelul scaunului pot semnala constipaţia sau diareea. În oricare dintre aceste contexte, vizita la medic se impune de urgenţă, deoarece pot fi rezultatul anumitor afecţiuni şi pot genera complicaţii.

Scaunul unui bebeluş se constituie într-un senzon extrem de sensibil care semnalează probleme la nivelul sistemului digestiv şi al alimentaţiei celui mic.

Ţinând cont de semnalele unui scaun cu probleme, se pot depista alergii, intoleranţe, refluxul gastroesofagian, probleme de asimilare şi chiar afecţiuni mai severe.

Reprezentând etapa finală a activităţii intestinale, scaunul unui bebeluş va furniza cele mai corecte date legate de modul în care funcţionează sistemul digestiv, dar şi cele mai clare repere care pot indica probleme la acest nivel.

Câte scaune are un bebe de 6 luni?

Odată cu începerea diversificării – trecerea de la lapte la alimente solide și variate – este normal ca numărul, culoarea, dar și consistența scaunelor sugarului să sufere unele modificări.

„În primele săptămâni, bebelușii alăptați la sân pot avea scaun după fiecare alăptare. În schimb, cei hrăniți cu formula de lapte pot avea un singur scaun pe zi sau mai rar.” doctor Gabriela Albu

Începând cu vârsta de șase luni, scaunele au o consistență mai crescută, dar există variații mari de la un copil la altul, cât și de la o vârstă la alta, în funcție de variațiile funcționale mari ale colonului, factori constituționali, alimentație și deprinderi.

Creșterea numărului scaunelor zilnice nu constituie un motiv de îngrijorare dacă nu este însoțită și de alte semne precum febră, vărsături, erupții cutanate, alterarea stării generale a sugarului, scăderea sau stagnarea ponderală sau alte aspecte patologice ale scaunului: prezența sângelui, a mucusului, a puroiului sau a scaunelor apoase.

Mâncare nedigerată în scaunul bebelușului

Atunci când găsim mâncare în scaunul bebelușului, există o explicație simplă care nu ar trebui să îngrijoreze. Stomăcelul copilului nu digeră o parte din alimente. Există posibilitatea ca flora intestinală să nu funcționeze așa cum ar trebui și din această cauză alimentele nu se digeră complet, aparând bucăți în scaunul celui mic.

Flora intestinală are un rol important în digestie și în imunitatea organismului, fiind formată din stratul natural de bacterii benefice aflat pe intestin. Flora intestinală degradează resturile alimentare nedigerate într-o formă în care acestea să poată tranzita pereții tubului digestiv și să intre în sistemul vascular. De asemenea, flora intestinală participă la sinteza unor vitamine (complexul de B-uri, vitamina K) și menține un mediu ostil instalării bacteriilor patogene potențial cauzatoare de boală.

Nu ar trebui să vă îngrijorați când vine vorba despre mâncarea nedigerată în scaunul bebelușului. Dacă situația persistă, puteți discuta cu medicul pediatru.

Consistența scaunului la bebeluși

Consistenţa scaunului bebeluşului poate furniza date despre modul cum funcţionează sistemul digestiv, cât de bine s-a adaptat acesta la noul tip de hrană, dar are şi proprietatea de a semnala eventuale contexte medicale pe care le parcurge cel mic.

În mod normal, pentru bebeluşii care nu se confruntă cu probleme la nivel digestiv, consistenţa scaunului este dictată de tipul de hrană care le este administrată. Astfel, consistenţa scaunului unui bebeluş va prezenta anumite caracteristici în cazul hranei lichide şi va căpăta alte caracteristici imediat ce se va începe introducerea mâncării solide. În acelaşi timp, chiar şi în cazul sugarilor, consistenţa celor hrăniţi exclusiv la sân va fi alta faţă de cea a celor hrăniţi cu formule de lapte praf, care pot fi chiar variante mult îmbogăţite din punct de vedere nutriţional.

După ce micuţul a eliminat primele scaune denumite meconiu, se poate vorbi despre începerea unei digestii normale. Este perioada scaunelor de tranziție, a scaunelor foarte dese de o consistenţă foarte  moale, chiar apoasă, semn că bebelușul a început să digere laptele.

În cazul bebeluşilor alăptaţi, consistenţa scaunelor este moale, uneori chiar apoasă sau cu mici granulaţii, având o culoare galben-aurie, asemeni muştarului.

Bebeluşii hrăniţi cu formule de lapte praf vor avea scaune de o consistenţă mai densă, având un aspect mai păstos, culoarea tinzând mai mult spre maro decât spre gălbui.

O etapă foarte importantă este diversificarea alimentară. Introducerea altor texturi alimentare şi consistenţa semi-solidă a alimentelor care vor fi administrate vor aduce modificări în consistenţa scaunului unui bebeluş, indiferent dacă este hrănit la sân sau cu formule de lapte praf. Scaunele vor avea o consistenţă mult mai densă. Caracteristicile unui scaun vor fi dictate şi de ceea ce va mânca cel mic, astfel că se poate ca scaunul să fie portocaliu dacă mănâncă morcovi sau caise, să conţină seminţe dacă celui mic i s-a administrat un fruct cu seminţe mici sau să devină închis la culoare dacă a consumat un aliment bogat în fier. Tot în ceea ce priveşte consistenţa scaunului unui bebeluş care deja a început diversificarea, se poate vorbi şi despre cazul în care în scutecel se vor găsi bucăţi de alimente nedigerate, acest fenomen făcând parte din procesul de adaptare al sistemului digestiv la noile texturi alimentare.

Un context în care consistenţa scaunului unui bebeluş poate fi modificată este constipaţia. În principiu, bebeluşii alăptaţi se confruntă destul de rar cu această încetinire a tranzitului intestinal, însă în cazul celor hrăniţi cu lapte praf, constipaţia se poate instala ca rezultat al unei formule de lapte nepotrivite.

În cazul unui bebeluş constipat, consistenţa scaunului va fi foarte densă, fecalele suferind un proces de deshidratare. Scaunul va deveni o grămăjoară de gogoloaie tari şi urât mirositoare.  Procesul de eliminare a scaunului va fi greoi, tocmai din cauza deshidratării fecalelor şi a modificării consistenţei acestora, iar disconfortul celui mic va fi accentuat. Un episod de constipaţie impune control pediatric în vederea luării celor mai bune măsuri la nivel alimentar, astfel încât să se reechilibreze tranzitul intestinal.

Sistemul digestiv se poate confrunta şi cu factori care generează scaunele foarte moi sau  diareea. Scaunele vor căpăta o consistenţă foarte apoasă, pot fi însoţite chiar şi de mucus, căpătând o culoare verzuie. În aceste cazuri poate fi vorba de o infecţie bacteriană, ceea ce impune consult medical de urgenţă, în vederea eliminării riscului deshidratării celui mic şi a reechilibrării activităţii intestinale.

Culoarea scaunului la bebeluși

Când vine vorba despre culoarea scaunului bebelușului, puteți afla informații foarte importante despre starea de sănătate a bebelușului.

Culori ale scaunului bebelușului.

  1. Verzui spre negru – este întâlnit în primele patru zile de la naștere și conține tot ceea ce a ingerat bebelușul în cele nouă luni de viață.
  2. Galben – muștar – dacă bebelușul este alăptat la sân, atunci aceasta va fi culoarea scaunului după câteva zile.
  3. Galben – închis – această nuanță apare dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf mai mult decât cu lapte matern.
  4. Verde – limetă – o culoare care apare la bebelușii alăptați la sân și se întâmplă atunci când cel mic trage mai mult lapte de la începutul suptului cu conținut scăzut de calorii, decât lapte tranzițional.
  5. Verde – închis – apare atunci când cel mic primește un supliment de fier.
  6. Maro este culoarea care va apărea pe măsură ce bebelușul trece la o alimentație mai solidă.
  7. Atunci când scaunul bebelușului este alb, înseamnă că acesta nu digeră corect alimentele și indică faptul că ficatul nu secretă suficientă bilă.
  8. Scaunul roșu indică de obicei o alergie la lactate și trebuie neapărat să discutați cu medicul specialist. Această culoare mai poate indica și probleme de constipație sau o infecție bacteriană.
  9. Scaunul negru indică sângerări interne, motiv pentru care trebuie să vă adresați medicului de urgență.

Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.

Doctor Gabriela Albu

cmiberceni@gmail.com

Dr. Albu Gabriela

Dr. Albu Gabriela

Doctor medicină de familie, homeopat și specializat în ecografii. cmiberceni@gmail.com

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie