fbpx

Semințele și nucile, când și cum le oferim?

Sumar:

  1. De când poți să îi dai bebelușului semințe?
  2. Tipuri de semințe pe care poate să le mănânce bebelușul în funcție de vârstă
  3. Cât de des poate să mănânce semințe?
  4. Cum le oferim?
  5. De când poți să îi dai bebelușului nuci?
  6. Cât de des poate să mănânce nuci?
  7. Cum le oferim?
  8. Resurse despre „Semințele și nucile, când și cum le oferim?”

Bebelușii și copiii de vârstă mică trebuie să respecte un regim alimentar cât mai echilibrat și diversificat pentru a crește și pentru a se dezvolta armonios. Există numeroase alimente pe care copilul ar trebui să le consume, iar adesea părinților le vine greu să urmeze un regim atât de variat pe cât ar fi necesar. În general, bebelușii care deja s-au acomodat cu alimentele solide și copiii de vârstă mică trebuie să consume alimente cât mai bogate în substanțe nutritive, iar un meniu zilnic ar trebui să includă o varietate de fructe și legume, leguminoase, lactate, pește, proteine de cea mai bună calitate și cereale integrale.

Se poate înțelege de ce părinților foarte activi le vine greu să le ofere copiilor o varietate atât de mare de alimente și, drept consecință, un număr mare de bebeluși și copii suferă mari carențe nutriționale. Însă, aici intervin nucile și semințele. Bogate în vitamine, în minerale, în antioxidanți și în mulți alți nutrienți, semințele și nucile sunt necesare tocmai pentru a corecta deficitele deja instalate în organismul copiilor. Imaginați-vă că nucile – adică nucile românești, nucile braziliene, nucile Macadamia, nucile Pecan, dar și migdalele, alunele, caju și fisticul – sunt toate bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi sănătoase, proteine și fibre, care îi ajută pe copii să crească, să se dezvolte și să învețe. Poate că nu știați, însă arahidele nici nu sunt propriu zis nuci, ci sunt leguminoase, la fel ca mazărea și lintea, dar sunt denumite în mod obișnuit nuci întrucât au o compoziție nutrițională similară.

„Semințele sunt o sursă bogată de nutrienți, printre care și omega 3 care stimulează dezvoltarea sănătoasă a creierului și ochilor și are un rol destul de important în sănătatea organismului. Semințele sunt o sursă importantă de proteine și fibre, substanțe nutritive necesare unei digestii sănătoase.Semințele de in scad riscul apariției bolilor inflamatorii, a artritei reumatoide, a migrenelor și a astmului. Aceste semințe conțin lignani, care ajută la protejarea împotriva multor forme  de cancer. Așadar, nu ezitați să introduceți diferite tipuri de semințe sau nuci în alimentația copilului dvs, deoarece pe lângă faptul că i se vor părea interesante, îi vor oferi o serie de nutrienți necesari în creșterea și dezvoltarea normală.” doctor George Dejeu

De când poți să îi dai bebelușului semințe?

Pe cât sunt de benefice în rândul adulților, pentru bebeluși semințele pot fi periculoase. Mai precis, semințele reprezintă un aliment sensibil pentru bebeluși din două mari motive, și anume prezintă pericolul ca cel mic să se sufoce cu ele și, în al doilea rând, unele semințe, așa cum sunt semințele de susan, dar nu numai, pot cauza reacții alergice.

Pentru ca bebelușul să nu se sufoce cu semințe în perioada diversificării, este indicat să scoateți toate semințele și sâmburii din fructele proaspete, cum ar fi pepene verde, piersici, prune și cireșe. Mai ales în perioada 4-7 luni, nu oferiți copilului semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, deoarece semințele – deși sunt prea mici pentru a reprezenta pericol de sufocare – pot rămâne blocate în căile respiratorii ale bebelușului și pot provoca infecții.

La vârsta cuprinsă între 24-48 de luni, copilul deja se hrănește într-un mod mai competent, dar în continuare există șanse să se sufoce cu anumite alimente. Continuați să evitați să îi oferiți semințe și sâmburi precum cei enumerați mai sus și descurajați copilul să se plimbe, să vorbească, să se uite la televizor, să se întindă sau să întreprindă orice altă activitate atunci când mănâncă. Aceeași atitudine trebuie să v-o păstrați până când bebelușul va trece de vârsta de 5 ani, conform www.babycenter.com.

Trebuie acum să aducem în discuție și problema alergiilor. La fel ca în cazul altor alimente, este indicat să introduceți treptat noi alimente în meniul copilului și să așteptați câteva zile pentru a observa dacă prezintă sau nu reacții alergice. Cel mai bine este să luați legătura cu medicul pediatru pentru a stabili cea mai bună strategie pentru introducerea alimentelor alergice de top, inclusiv ouă, lapte, arahide, grâu, soia, fructe cu coajă lemnoasă, pește și crustacee.

În ceea ce privește semințele, cele mai multe dintre ele nu reprezintă un pericol alergic, însă există șanse mari ca sistemul digestiv al copilului – deocamdată imatur – să nu le poată procesa corespunzător. Cum le va mânca, la fel organismul le va da afară, fără să aibă parte de beneficiile lor. Din acest motiv, este indicat să oferiți bebelușului semințe zdrobite, înmuiate în apă sau făină de semințe, conform youtube.com.

Tipuri de semințe pe care poate să le mănânce bebelușul în funcție de vârstă

Vom începe lista de semințe pe care bebelușul le poate mânca cu minunatele semințe de in. Pe cât sunt de mici semințele de in, pe atât sunt de puternice. Semințele de in reprezintă o sursă excelentă de uleiuri sănătoase, acizi grași Omega-3 de tip AAL adică acid alfa-linolenic, fibre solubile și insolubile și alte substanțe nutritive esențiale pentru bebeluși și copii. Cel mai adesea, se recomandă ca semințele de in să fie încorporate în alimentația bebelușului începând cu vârsta de 7-8 luni. În mod ideal, veți oferi copilului făină de in sau ulei de in. Mai trebuie să știți că semințele de in rareori declanșează alergii în rândul bebelușilor, fiind astfel alimente destul de sigure, conform www.wholesomebabyfood.momtastic.com.

Continuăm acum cu semințele de chia, alte semințe pline de beneficii nutriționale. Doar 30 de grame de semințe de chia conțin 139 de calorii, 4 grame de proteine, 11 grame de fibre, 9 grame de grăsimi, antioxidanți și cantități însemnate de calciu, mangan și Omega-3. Semințele de chia furnizează energie și putere organismului, îmbunătățesc rezistența organismului, echilibrează zahărul din sânge, scad nivelul de colestereol, reduc refluxul de acid și contribuie la regularitatea intestinală, conform www.momtastic.com.

Nu sunt deloc mai prejos semințele de cânepă. Acestea nu reprezintă niciun risc de alergie pentru bebeluși și, cel mai adesea, se recomandă introducerea lor în regimul alimentar tot începând cu vârsta de 7-8 luni. Semințele de cânepă sunt foarte bune pentru bebeluși și copii, conținând proteine, acizi grași esențiali și antioxidanți. Pentru că semințele de cânepă prezintă un raport foarte echilibrat de acizi grași esențiali Omega-3, îmbunătățesc circulația sanguină, susțin inima și sănătatea ochilor și scad inflamația în organism. În plus, semințele de cânepă conțin și mai multe proteine decât semințele de in și decât migdalele, conform ruthyaron.com.

Cât de des poate să mănânce semințe?

Deși nu se poate vorbi despre doze excesive când vine vorba de consumul de semințe de in, în general este bine ca părinții să nu ofere copilului mai mult de 3 lingurițe de semințe de in pe zi. Inul este un laxativ natural, așa că este posibil ca la început scaunele copilului să fie moi. Iată de ce inul este considerat un aliat de nădejde în lupta împotriva constipației la copii. Este permis să oferiți copilului până la 3 lingurițe de semințe de in pe parcursul întregii zile, iar după împlinirea vârstei de 2 ani, puteți mări treptat cantitatea, conform parenting.firstcry.com.

În ceea ce privește consumul de semințe chia, începeți cu nu mai mult de una sau două lingurițe de semințe de chia și doar după ce vă asigurați că nu există efecte secundare puteți începe să măriți puțin cantitatea. Despre semințele de chia mai trebuie să știți că este mai bine să alegeți semințele negre de chia, deoarece sunt mai benefice decât cele albe. De asemenea, sistemul digestiv al copilului va reuși să proceseze semințele de chia mai ușor și fără probleme dacă veți ține semințele la înmuiat în apă sau lapte peste noapte sau măcar câteva ore, conform momtastic.com.

Pe de altă parte, semințele de cânepă, spre deosebire de semințele de in care trebuie măcinate și spre deosebire de semințele de chia care trebuie înmuiate, pot fi consumate ca atare, în stare crudă. Este indicat să începeți să îi oferiți copilului una sau două lingurițe cu semințe de cânepă. Pe măsură ce bebelușul înaintează în vârstă, veți putea să îi oferiți cantitatea maximă admisă, adică lingurițe Rețineți că trei linguri de semințe de cânepă înseamnă o porție, iar această porție conține 10 grame de proteine, adică cantitatea maximă zilnică pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani, conform ruthyaron.com.

Cum le oferim?

Semințele de in întregi nu pot fi procesate complet de sistemul digestiv al copilului, așa că cel mai bine este să optați pentru făină de in sau ulei de in. Doar așa, organismul copilului va avea parte de toate beneficiile pe care le oferă inul. Uleiul de in sau făina de in pot fi adăugate în alimentele bebelușilor și copiilor într-o varietate de moduri. Puteți adăuga ulei de in sau făină de in în cerealele copilului, în iaurt, peste piureul de fructe sau legume, în mâncărurile cu carne sau legume, în pilaf, dar la fel de bine puteți încorpora ulei de in sau făină de in în prăjituri de casă, în clătite sau în terciul de ovăz, conform wholesomebabyfood.momtastic.com.

La rândul lor, semințele de chia pot fi folosite la prepararea budincilor și a terciului. Pentru că semințele de chia trebuie numaidecât înmuiate, va trebui să le lăsați câteva ore la înmuiat în apă simplă sau în lapte de vacă ori băuturi vegetale. După ce semințele de chia au absorbit tot lichidul, puteți să le oferiți copilului ca atare sau cu câteva felii de fructe. Semințele de chia înmuiate mai pot fi folosite în smoothie-uri, în pâine de casă, în brioșe, clătite sau alte preparate, conform m.youtube.com.

Așa cum s-a mai spus, doar semințele de cânepă pot fi consumate ca atare, adică fără să fie măcinate sau înmuiate în prealabil. Le puteți oferi copilului cu lingurița, pentru că au un gust subtil de nuci și nu îi vor displăcea copilului. La fel de bine, le puteți adăuga în iaurt, le puteți presăra peste mere coapte, peste piure de banane sau avocado.  Există, de asemenea, pudră de cânepă pe care o puteți presăra în tot felul de mâncăruri, terci de ovăz sau smoothie, dar și lapte de cânepă, conform ruthyaron.com.

De când poți să îi dai bebelușului nuci?

Probabil că dintre toate alimentele pe care părinții trebuie să le introducă treptat în regimul alimentar al bebelușilor, nucile sunt cele mai înfricoșătoare, deoarece recomandările variază foarte mult. Cei mai mulți pediatri spun că nucile pot fi introduse în dieta bebelușului începând cu vârsta de 6 luni, în timp ce alți pediatri recomandă mămicilor să introducă fructele cu coajă lemnoasă în perioada cuprinsă între 12 luni și 36 de luni. Decalajele fiind atât de mari, cel mai bine este să discutați temeinic despre introducerea nucilor cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră.

Din punct de vedere medical, bebelușii sunt împărțiți în două categorii, care sunt luate în calcul atunci când se fac astfel de recomandări nutriționale. Avem, pe de o parte, bebelușii non-alergici și, pe de altă parte, bebelușii alergici. Copilul non-alergic este definit ca fiind un copil care nu prezintă în istoricul familial alergii alimentare, alergii la nuci sau alte sensibilități. Cei mai mulți pediatri spun că este sigură introducerea nucilor înainte de vârsta de 12 luni. Pe de altă parte, copilul alergic este cel care prezintă în istoricul medical alergii la alimente, la nuci, sensibilități alimentare și care deja a prezentat unele reacții alergice. În cazul copiilor alergici, pediatrii recomandă introducerea nucilor la o vârstă mai târzie, între 24-36 de luni.

De asemenea, trebuie menționat că există mai multe tipuri de nuci care pot prezenta un risc de alergie, printre care nucile românești, nucile braziliene, nucile Macadamia, nucile Pecan, dar și migdalele, caju, fistic, alune de pădure și arahide, conform wholesomebabyfood.momtastic.com.

Cât de des poate să mănânce nuci?

Pentru a preveni plictiseala alimentară, este indicat ca bebelușul și copiii să mănânce o cât mai mare varietate de nuci. Dacă îi veți oferi doar nuci românești, atunci cel mai bine este să vă rezumați la o porție de nuci de 3-4 ori pe săptămână. În schimb, dacă doriți să introduceți toate soiurile de nuci în dieta sa, puteți să îi oferiți în fiecare zi nuci. Într-o zi, puteți să îi oferiți copilului 3 migdale și 3 caju, în altă zi puteți să îi oferiți 6 nuci, iar în altă zi o mână de alune.

O porție de 30 de grame de nuci înseamnă o mână de nuci, adică 30 de sâmburi de fistic, 20 de migdale sau alune, 15 caju, nuci Pecan sau nuci Macadamia, 9-10 nuci românești sau braziliene sau 4 castane. Această porție de doar 30 de grame de nuci conține 36% din necesarul zilnic de vitamina E, 13% din necesarul de fibre zilnice, 4 grame de proteine și vitamine din complexul B, calciu, fier, zinc, potasiu și magneziu, conform nutritionaustralia.org.

La fel de bine puteți opta pentru pudre de nuci, cea mai apreciată fiind pudra sau făina de migdale. Indicat este să începeți prin a-i oferi copilului o linguriță de pudră de migdale, iar dacă nu observași reacții alergice, puteți să îi oferiți maximum 3 lingurițe de pudră de migdale. Consumul regulat de fructe cu coajă lemnoasă contribuie la reducerea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale, reducerea riscului de diabet și a bolilor de inimă, menținerea activității intestinale și, totodată, sprijină sănătatea oaselor, conform www.parenting.firstcry.com.

Cum le oferim?

Nucile pot fi integrate în fel și chip în alimentația copilului. De exemplu, untul de arahide, de nuci, de migdale sau de caju poate fi amestecat în terciul de ovăz al bebelușului sau în iaurt. La fel de bine, puteți unge puțină pâine sau biscuiți de dentiție cu orice fel de tip de unt și să îl lăsați pe copil să mănânce singur. Atunci când faceți brioșe sau clătite, puteți înlocui un sfert din făina de grâu cu făină de migdale și veți obține astfel dulciuri de casă mult mai hrănitoare. La fel de bine, puteți prepara un sos pesto de casă folosind semințe de pin, nuci, migdale, fistic și chiar puțin usturoi. Adăugați acest sos pesto pireuri, tocănițe, pilaf sau paste, conform parents.com.

Adăugați o linguriță de unt de arahide în preparatele pe bază de carne pentru un plus de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Pentru un desert ușor și sănătos, presărați o lingură de unt de caju peste câteva felii de banană și presarați puțină scorțișoară. În general, toate nucile tocate mărunt pot fi adăugate în bolul cu cereale al copilului, în iaurtul său, în salate, dar și în supe, în preparatele de carne, pește sau legume, conform nutritionaustralia.org.

În concluzie, dacă nu aveți alergii în istoricul familial, puteți introduce nucile și semințele în dieta bebelușului dumneavoastră începând cu vârsta de 6-8 luni, având grija ca tot ceea ce îi oferiți copilului să nu reprezinte pericol de sufocare. Nucile, semințele, precum și unturile și uleiurile vegetale sunt extrem de hrănitoare și conțin cantități însemnate de proteine, ceea ce este benefic pentru copiii vegetarieni sau vegani. Optați pentru unturi de nuci și semințe care nu conțin aditivi, sare și zahăr. În schimb, dacă aveți alergii în istoricul familial, introduceți nuci și semințe în alimentația bebelușului doar cu aprobarea și, eventual, sub supravegherea medicului pediatru.

Resurse despre „Semințele și nucile, când și cum le oferim?”

  1. babycenter.com
  2. ruthyaron.com
  3. parents.com
  4. parents.com
  5. parents.com
  6. babycentre.co.uk
  7. nutritionaustralia.org
  8. momjunction.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră sau să contactați dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie