Sumar:
- Despre diversificare
- Vesela bebelușilor – cum o alegi
- Prepararea mâncării
- Depozitarea mâncării
- Scaun pentru hrănire
- Bavețică, prosop și alte produse
- Concluzii
- Resurse despre „Achiziția obiectelor necesare în diversificare”
Despre diversificare
Diversificarea hranei la bebeluși este un subiect important pentru părinții care se pregătesc de o nouă etapă în viața bebelușului. Cele mai multe studii recomandă ca în prima jumătate de an hrănirea celui mic să se facă exclusiv la sân. Chiar Organizația Mondială a Sănătății susține ca în această perioadă alăptarea să fie exclusivă pentru că le asigură bebelușilor o bună creștere și îi ferește de diferite afecțiuni. „Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea ca sursă unică de nutriție pentru copilul dumneavoastră timp de aproximativ 6 luni. Când adăugați alimente solide la alimentația bebelușului, continuați alăptarea până la cel puțin 12 luni. În a doua jumătate a anului, laptele matern va continua să furnizeze marea majoritate a nutrienților necesari. Deși bebelușul se va bucura foarte mult de introducerea de noi gusturi și texturi în viața lui, experiențele sale cu alimente solide sunt încă doar sesiuni de practică pentru viitor”, conform healthychildren.org.
Medicii atrag atenția mămicilor să nu se grăbească cu diversificarea alimentației pentru că bebelușul până la 4-5 luni are doar reflex de supt. Ce înseamnă? Nu știe să mestece, suge din instinct și își mișcă buzele simultan. Al doilea avertisment este legat de pragul de șase luni. Nu toți bebelușii ajung să fie la șase luni pregătiți pentru introducerea hranei solide, fiecare având propriul ritm de dezvoltare. Părinții trebuie să observe dacă bebelușul este apt pentru a avea și hrană solidă, dacă stă în funduleț și își poate întoarce capul, dacă poate duce diverse obiecte la gură, dacă încearcă să ronțăie ce prinde cu mânuțele, dacă are apetitul crescut și se trezește des noaptea, semn că nu îi mai ajunge laptele matern și dacă are o greutate aproape dublă față de la naștere.
Cum se poate face diversificarea? Pediatrii spun că se pot întroduce alimente noi treptat, fără grabă și cu mare atenție la posibile reacții adverse. Se recomandă la început câteva lingurițe de hrană semi-solidă și, în funcție de reacția bebelușului, se poate renunța sau se poate mări cantitatea de alimente noi. „Dacă nu există alergii, iar copilul este interesat să încerce alimente noi, părinții pot să introducă treptat, unul câte unul. Bebelușul poate fi gata pentru substanțe solide dacă își pierde reflexului care face ca alimentele să fie împinse afară din gură”, conform healthychildren.org.
La momentul diversificării, primele săptămâni sunt de testare a noilor alimente și sub nicio formă nu trebuie să se renunțe la lapte. Unele studii arată efecte benefice dacă se continuă alăptatul pănă la 24 luni, concomitent cu hrana solidă. Și dacă se introduc alimente noi, se recomandă ca primele mese să fie gătite pe loc în casă în vase spălate cu atenție. Nu este bine să se păstreze mâncarea bebelușului în frigider pentru masa următoare. De asemenea, este bine să se introducă mai întâi legumele și apoi fructele pentru că acestea conțin zahăr și este foarte posibil ca bebelușul să le prefere și să refuze apoi legumele care nu sunt la fel de dulci.
„Unele alegeri bune pentru substanțele solide sunt cele bogate în fier. Recomandările actuale sunt legate de carne, cum ar fi curcanul, carnea de pui și carnea de vită. Carnea este o sursă bună de proteine de înaltă calitate, fier și zinc și oferă o valoare nutritivă mai mare decât cerealele, fructele sau legumele. Cerealele integrate pentru copii (cum ar fi cerealele de orez sau fulgi de ovăz) sunt alte alimente bune pentru a completa laptele matern. Când începeți prima dată cerealele pentru copii, verificați eticheta pentru a vă asigura că cerealele sunt un produs cu un singur ingredient, adică orez sau fulgi de ovăz, și nu conțin fructe, lapte sau sucuri de iaurt sau formulă pentru sugari. Aceasta va scădea probabilitatea unei reacții alergice la alimentarea inițială cu cereale. Puteți amesteca cerealele cu lapte sau apă până când se obține o consistență subțire. Pe măsura ce bebelușul se obișnuiește cu gustul și textura, puteți face treptat mai gros și puteți să creșteți cantitatea.
După ce bebelușul s-a obișnuit cu aceste gusturi noi, extindeți treptat opțiunile pe care le aveți cu merele, perele, piersicile, bananele sau alte fructe și legume cum ar fi morcovii, mazărea și cartofii dulci. Introduceți o singură mâncare nouă la un moment dat și așteptați câteva zile înainte de a adăuga un alt aliment nou, pentru a vă asigura că bebelușul nu are o reacție negativă”, conform healthychildren.org.
„Cu ce îl hrănești pe bebelușul tău în primele 6 luni de viață? Răspunsul este simplu: doar cu lapte matern sau cu lapte formulă. Laptele de mamă îi oferă bebelușului anticorpii de care are nevoie, protejându-l de o multitudine de infecții și de boli alergice, pregătind tubul digestiv pentru momentul diversificării alimentației. La sugarii alimentați natural, se începe cu supa de legume, ulterior putem adăuga carnea, fructele, cerealele. Dacă bebelușul are o greutate peste cea normală sau are scaun la 3-4 zile și o alimentație exclusiv artificială, se recomandă începerea diversificării cu supa clară de legume și apoi fructele. Pentru cei cu greutate sub medie, se poate începe cu cereale de ovăz sau orez și apoi cu legumele și fructele. Bebelușul are nevoie de o varietate de gusturi și texturi, așa că alimentele trebuie să fie cât mai diverse.” doctor Gabriela Albu
Vesela bebelușilor – cum o alegi
Diversificarea hranei nu presupune doar alegerea celor mai potrivite alimente pentru bebeluși, ci și alegerea vaselor și a celorlalte ustensile pentru masa celor mici. Poate părea surprinzător, nu merg în picioare încă, dar au nevoie de boluri de mâncare și de veselă dedicată.„În jurul vârstei de șase luni, bebelușul va ajunge la stadiul alimentelor solide. Aveți nevoie de accesorii noi pentru a face mesele ușoare. Veți găsi o mulțume de produse, pe unele le veți considera inutile, pe altele le veți putea folosi până la vârsta de trei ani”, conform babylist.com.
Cum alegem vesela bebelușilor? Simplu, avem în vedere mai multe aspecte: siguranța, calitatea, utilitatea și aspectul. Da, este foarte important și aspectul pentru că nu le folosim noi, iar cei mici trebuie să le accepte înainte de a le folosi pentru masă. „Vasele colorate sunt ceea ce trebuie ca timpul de hrănire să fie interesant pentru copilul dumneavoastră”, conform momjunction.com.
Am amintit de siguranță, trebuie să luăm în calcul stângăcia bebelușilor, vor încerca în felul lor să folosească bolul, cănuța, furculița sau lingurița. Vor duce la guriță furculița, vor asimila cănuța unei jucării sau vor lovi cu ea în stânga și în dreapta. Toate ne fac să fim preocupați să nu se rănească, ne fac să verificăm cu atenție materialul din care sunt fabricate ustensilele, de regulă din silicon sau plastic, dar să nu conțină materiale toxice pentru organism.
Este recomandat să se citească eticheta cu mare atenție pentru a se evita produsele care au în componență PVC, BPA, bisfenol A sau melamină, toate folosite de regulă la fabricarea materialelor plastice. De preferat, să avem scris pe etichetă că sunt produse 100% sigure pentru utilizarea în cazul bebelușilor. Calitatea este de multe ori indicată și de preț.
Este bine să se achiziționeze veselă de calitate fie din farmacii sau drogherii, fie din magazinele specializate în articole de bebeluși. Evitați pe cât posibil să achiziționați vesela bebelușilor din piețe sau din locurile unde se vând amestecate tot felul de produse și să nu cumpărați dacă nu au etichete cu toate informațiile necesare. Utilitatea este la fel de importantă de la căniță până la tacâmuri.
Trebuie să ne asigurăm că sunt utile pentru vârsta celor mici. De exemplu, cănuța este mai tot timpul prezentă în viața bebelușului, fie că bea apă, ceai, lapte sau suc natural. Aceasta trebuie să fie ușor de ridicat, să nu se spargă și să poată fi folosită cu ușurință de cel mic. Cănuțele cu sisteme antiscurgere sau cu supapă sunt o variantă bună, dar când bebelușul este prea mic, pentru el este obositor și chiar îl va irita pentru că încă nu poate să își controleze bine mușchii guriței.
Unele produse de calitate sunt mai grele, nu ar fi o problemă la 12 luni, dar s-ar putea să nu fie ușor de folosit la șase luni, iar din aceste motive, ar fi bine să adaptăm cumpărăturile veselei la vârsta bebelușului.
Lingurițele sau furculițele trebuie să fie moi și flexibile, din silicon sau orice alt material ecologic, cu mâner antialunecare, ergonomic, cu cupă adâncă, cu vârf moale, delicat cu gingia celor mici și în același timp să fie raportate la etapele de dezvoltare a copilului. O linguriță folosită la șase luni nu va mai fi la fel de practică la împlinirea unui anișor.
O altă condiție pe care trebuie să o respecte părinții la cumpărături o reprezintă aspectul. Ustensilele sunt folosite de bebeluși și trebuie să le atragă atenția, să le placă, să le accepte, să le stârnească interesul. Degeaba sunt de calitate, dacă bebelușul nu le va accepta, le va arunca imediat ca pe o jucărie pe care nu o consideră pe gustul lui. Ca atare, cam toate obiectele pentru masă trebuie să fie cât mai colorate, de regulă în nuanțe aprinse, cu forme interesante și ușor de prins și de ținut de către bebeluși.
„Odată cu începerea diversificării, mamele trebuie să găsească și cele mai potrivite accesorii necesare bebelușilor, speciale pentru nevoile lor. Însă nu toate produsele care se găsesc pe piață sunt potrivite pentru cei mici, existând situații în care materialele din care acestea sunt confecționate pot produce anumite neplăceri copiilor. Nu trebuie să lipsească linguriţa de silicon cu cupă adâncă, cu vârf moale, delicat cu gingia celor mici. Furculiţa trebuie să aibă în mod obligatoriu dinţii rotunjiţi. Sunt comode tacâmurile ale căror mânere au o îndoitură specială. Este destul de uşor pentru micuţ să ducă la guriţă o astfel de lingură sau furculiţă. Următorul în lista obiectelor necesare este cănuţa cu sistem de siguranţă, care ajută micuţul să înveţe să bea singur. La alegerea farfuriei, trebuie să acordaţi atenţie și stabilităţii acesteia. Există farfurii cu ventuze, însă este bine să optaţi pentru farfurii cu fund cauciucat care asigură protecţia împotriva alunecării.” doctor Gabriela Albu
Prepararea mâncării
Pentru prepararea hranei bebelușului, mama trebuie să se spele foarte bine pe mâini, să folosească ustensile curate și să curețe foarte bine legumele și fructele sub un jet de apă rece. În plus, este indicat să folosească ustensilele cumpărate pentru cel mic, să nu le amestece cu celelalte obiecte din bucătărie. Se spală bine vasele în care se prepară mâncarea bebelușului și se clătește cu atenție, astfel încât să nu rămână urme de detergent de vase. Masa bebelușului poate fi obținută prin prepararea la aburi, prin gătirea la cuptor sau prin fierbere.
În primele luni de la introducerea diversificării, cea mai utilizată metodă este prepararea la aburi, metodă recomandată pentru că păstrează substanțele nutritive din alimente. Se poate folosi un aparat de aburi electric care este util, ieftin și ușor de folosit. Și în cazul preparării la cuptor se menține o cantitate mare de substanțe nutritive pentru că legumele și fructele se coc în sucul propriu, păstrându-și aroma.
Prin metoda fierberii, se distruge o parte din substanțele nutritive din legume. Alimentele proaspete nu trebuie să fie lăsate mai mult de două ore la temperatura camerei.
Pentru prepararea mâncării bebelușului este nevoie de o altă listă de investiții în aparatură și ustensile de depozitare. Și în acest domeniu, oferta de pe piață este foarte variată. În general, se va achiziționa din categoria electrocasnicelor: aparat de gătit cu aburi cu blender inclus, blender vertical, tocător manual și robot de bucătărie.
Utile sunt și răzătoare de plastic sau sticlă pentru fructe sau un accesoriu manual de pisat cartofii pentru piure. Nu toate produsele comercializate asigură și gradul de protecție recomandat în cazul celor mici. Specialiștii portalului www.wholovesbabies.com consideră că se impune creionarea unei priorități în ceea ce privește cumpăraturile, de la blenderul de alimente până la articolele de depozitare, precum borcanele de sticlă cu capac etanș și, ca o noutate în domeniu, tăvile de congelare pentru păstrarea alimentelor pentru bebeluși.
Și dacă am deschis capitolul noutăți, să amintim și o parte dintre produsele descrise de site-ul www.thebump.com: pungi de hârtie reutilizabile, paharul de băut care nu se varsă avizat de medicii dentiști, foarfece ceramice pentru tăiat produse alimentare sau pompa de amestecare a formulei alimentare din pulbere.
„Igiena, alegerea cu grijă a alimentelor sunt unele dintre regulile cele mai importante atunci când ne gândim la prepararea mâncării pentru bebeluși. Gătirea la aburi este unul dintre cele mai sănătoase moduri de preparare a alimentelor, păstrând aromele și substanțele nutritive pe care fierberea nu le asigură.” doctor Gabriela Albu
Depozitarea mâncării
Bebelușii sunt mult mai predispuși la îmbolnăviri prin intermediul alimentelor contaminate decât adulții. Este firesc, pentru că sistemul lor imunitar este incomplet dezvoltat. Părinții trebuie să acorde o mare atenție modului de depozitare a hranei celor mici. Mâncarea nu se poate păstra decât în anumite recipiente care sunt certificate ca fiind sigure pentru bebeluși și care nu sunt realizate componente considerate toxice. Chiar și acestea trebuie să fie atent spălate și uscate înainte să fie folosite pentru că orice particulă de mâncare mai veche poate dezvolta bacterii periculoase și în final poate contamina mâncarea.
Este recomandat să se gătească exact cât este nevoie pentru o masă. Dacă totuși râmâne un surplus de mâncare, se va păstra cu grijă pentru masa următoare numai după ce au fost depozitate în recipiente pentru bebeluși și au fost introduse în frigider.
În cazul în care avem de congelat alimente pentru bebeluși, trebuie să folosim recipiente de sticlă pe a căror etichetă se stipulează expres că „pot fi folosite pentru congelare în condiții de siguranță”. În cazul piureului de alimente, acesta se poate păstra în tăvi speciale care se vor introduce în congelator.
Atenție! Nu este recomandat să se refolosească borcănelele cu mâncare care au fost achiziționate din magazine. În situația în care ieșiți la plimbare cu cel mic, se va depozita hrana în recipiente speciale de inox cu capac etanș care au capacitatea să păstreze conținutul cald sau rece.
„Mâncarea pentru bebeluși poate fi păstrată în condiții bune și la congelator. Trebuie folosite recipiente speciale, mici în care să o îngheți pentru a putea decongela porții potrivite pentru o singură masă. Este bine de notat pe recipiente data în care a fost pregătită mâncarea. Mâncarea bebelușului poate fi încălzită pe baia de aburi, în niciun caz la cuptorul cu microunde.” doctor Gabriela Albu
Scaun pentru hrănire
O nouă etapă poate reprezenta și obiceiuri noi la masă. Dacă s-a introdus hrana solidă, de regulă, după șase luni, bebelușul poate sta la masă, dar nu în brațele mamei. Poate lua loc singur pe un scaun înalt care să fie reglabil și să-i asigure o poziție cât mai bună pentru a putea să ajungă la bolul lui cu mâncare. Este o premieră și în viața părinților când bebelușul se poate așeza pe un scaun pentru hrănire la masă.
Pentu achiziționarea unui astfel de produs, specialiștii de la portalul parents.com spun că trebuie luate în calcul câteva întrebări despre utilitatea acestuia. Răspunsul la aceste întrebări asigură o informare completă în vederea cumpărării unui produs care să corespundă din toate punctele de vedere.
Este ușor de utilizat?
Este prima întrebare legată de achiziția unui scaun pentru hrană. Înainte de a intra în magazin, întrebați-vă prietenii dacă au un scaun înalt pentru bebeluși și cât de mulțumiți sunt de funcțiile lui. „Odată ce vă aflați într-un magazin, testați scaunele pentru a găsi unul cu o tavă pe care o puteți utiliza cu o singură mână.
Uitați-vă la curelele scaunelor pentru a vedea dacă acestea sunt simple pentru a se îndoi și a se desprinde. Majoritatea accidentelor de la scaune înalte apar deoarece părinții nu utilizează caracteristica cataramei. Amintiți-vă că de îndată ce copilul își dă seama cum să se tragă în poziție verticală, ar putea să o încerce pe scaunul său înalt.
Folosirea unui ham de trei sau cinci puncte îl păstrează în siguranță. Vorbind de siguranță, producătorii pot opta pentru a avea scaune înalte testate și aprobate de către Asociația Independentă a Producătorilor de Produse Minore. Dacă există un sigiliu pe un scaun înalt, este unul dintre cele mai sigure, conform www.parents.com.
Este confortabil?
Cu cât este mai confortabil, cu atât bebelușul va sta mai mult. Dacă îl va deranja cel mai mic detaliu, va plânge să îl luați imediat în brațe, iar data viitoare când o să observe că vreți să îl puneți în scaun, va deveni agitat, evitând să rămână unde doriți să îl așezați. Este bine să se verifice cât de mare este spațiul din interiorul scaunului, dacă este bine căptușit, să fie moale pentru cel mic și dacă are suport pentru picioare
Este ușor de curățat?
Nu mai este niciun secret că bebelușii lasă multă dezordine în urma lor, ceea ce înseamnă că trebuie să vă gândiți cât de ușor este să curățați scaunul după fiecare masă. Cele mai multe scaune vin cu un suport de vinil care poate fi ușor curățat. Noile produse au o tavă detașabilă care se poate băga la mașina de spălat vase, iar altele vin cu o tavă suplimentară, astfel încât, dacă se spală una, rămâne alta funcțională.
Are funcțiile de care aveți nevoie?
Vrei să muți scaunul înăuntru, poate să-l împingi la masă? Ar fi bine să căutați un model cu roți care se blochează pentru a menține scaunul staționar în timpul utilizării. Unele scaune înalte se îndoaie pentru depozitare pentru păstrarea unor anumite obiecte ale bebelușului.
„Atunci când ne gândim la achizițonarea unui scaun de masă pentru bebeluși, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. Unul din cele mai importante aspecte se referă la siguranță. Scaunul trebuie să fie stabil, cu o bază inferioară amplă, cu roți cu sistem de blocare și cu centuri de prindere în 3 sau 5 puncte. De asemenea, husele de scaun și tăvițele trebuie să fie detașabile, astfel încât să poată fi curățate” doctor Gabriela Albu
Bavețică, prosop și alte produse
O simplă masă a bebelușului poate reprezenta un ritual mai mare decât la un adult. Bebelușul dispune de ustensile de hrană dedicate și de tot felul de bavete, prosoape de bucătărie, tăvi speciale sau propriile aparate electrocasnice de gătit.
Numai dacă ne referim la bavete, avem o ofertă diversificată: de la unele cu prețuri accesibile până la produse foarte scumpe.
Cele mai frecvente oferte vizează bavetele din silicon moale, ușoare și cu sistem de prindere cu nasturi tot din silicon. Are avantajul că se spală foarte ușor, sub jet de apă și se usucă foarte repede. Sunt ușor de prins și protejează foarte bine bebelușul. De regulă, sunt disponibile în nuanțe viu colorate. Sunt elemente indispensabile pentru bebelușii care trec la hrana diversificată.
Un alt model de bavețică îl reprezintă cel cu mâneca lungă care este realizat dintr-un material moale și foarte ușor de curățat. Se ajustează pentru a ține pasul cu creșterea celui mic, sistemul de prindere la spate are două poziții. Sunt făcute dintr-un material care are în componență 50% poliester și 50% poliuretan, încadrându-se în standardele de siguranță a produselor pentru bebeluși. Mai sunt și bavete pentru călătorii, de unică folosință cu buzunar colector, care se vând sub formă de set. Acestea sunt fabricate dintr-un material moale și rezistent cu un sistem adeziv de prindere.
Potrivit www.thebump.com, este recomandat ca mămica să aibă la îndemână și un set de ustensile cu consumabile pentru hrănirea bebelușului. Setul cuprinde: încălzitorul de sticle, sterilizator de sticle, perie pentru sticle, bavete, suzete, tampoane de îngrijire medicală, cremă, pernă de îngrijire medicală.
Setul este o completare la ustensilele de masă folosite zi de zi, precum boluri, farfurii, cănuțe, furculițe sau lingurițe. Și dacă am amintit de ustensilele de masă, de exemplu lingurițele, să precizăm că diversitatea acestora devine tot mai mare de la an la an, încât alegerea pare tot mai dificilă. „Piața este plină de linguri, fiecare promițând să fie mai bună decât alta. Dar, ca și în cazul oricăror produse pentru bebeluși, trebuie să fiți atenți la lingurile pe care le cumpărați, pentru că unele ar putea chiar să rănească gura delicată a bebelușului, iar altele vin cu un capac de protecție care ține lingura curată, conform www.momjunction.com.
De la silicon la lemn, este varianta propusă de site-ul www.palumba.com care consideră că pentru bebeluși ar fi indicată și o altă soluție. O linguriță de lemn sigură și nontoxică fabricată în S.U.A., cu mâner lung și lăcuită cu ulei de jojoba certificat organic.
Lista potențialelor produse pentru hrana bebelușului este completată de www.mother.ly care prezintă detergentul pentru biberoane, un nou tip de bavete impermeabile fabricate dintr-o țesătură ușoară rezistentă la apă, covorașe impermeabile de podea care pot fi amplasate sub scaunul de masă al bebelușului sau pungi de fructe certificate organic.
„În diversificarea alimentației bebelușului nu sunt importante doar alimentele consumate și felul în care acestea sunt preparate, dar și accesoriile pe care le folosim la masă, și aici ne referim la vesela și tacâmurile de bună calitate și în culorii vii, dar și de bavețele sau scaunul de masă.” doctor Gabriela Albu
Concluzii
Pentru a începe diversificarea hranei la bebeluși, mai întâi se impune o discuție cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. Separat, părinții se pot informa și din studii de specialialitate, reviste, site-uri de profil sau chiar din experiențele prietenilor care au trecut prin această etapă. Procesul de diversificare se face treptat, iar dacă se constată că un aliment nu este tolerat, se va renunța imediat la acel produs.
Ar fi bine ca părinții să noteze în primele luni alimentele introduse în hrana bebelușului ca o o metodă de supraveghere a diversificării și a depistării eventualelor reacții alergice. Nu există o rețetă standard general valabilă, alimentația diferă de la un copil la altul. Există totuși, un set de principii care funcționează ca un ghid pentru părinți.
Mai întâi, bebelușul trebuie să fie sănătos, în cazul în care este bolnav, introducerea hranei solide trebuie făcută sub supravegherea medicului. Prima regulă: se începe cu cantități mici și se crește treptat cantitatea odată cu creșterea copilului. Fiind vorba despre bebeluși, este importantă menținerea unei igiene corespunzătoare a procesului de servire a mesei. Alimentele nu fie fierbinți sau reci, se preferă masa la temperatura camerei. Specialiștii spun că este bine ca alimentele să se fie incluse în meniu la un interval de 3-5 zile, iar mai întâi să se introducă supa de legume, apoi piureuri din legume gătite.
Când primește hrana, copilul trebuie să fie liniștit, mama nu trebui să se grăbească sau să se enerveze, iar atmosfera trebuie să fie relaxată. Așteptările mamei trebuie să fie realiste, bebelușul poate da mâncare pe el sau pe jos, nu va înghiți toată porția sau va refuza la un moment dat să mai mănânce fără un motiv anume.
În acest context, mama nu trebuie să insiste dacă bebelușul refuză să nu mai mănânce un anumit aliment, poate să îl reintroducă la masă după o pauză de o săptămână.
Resurse despre „Achiziția obiectelor necesare în diversificare”
- healthychildren.org
- babylist.com
- momjunction.com
- palumba.com
- babycenter.com
- parents.com
- thebump.com
- wholovesbabies.com
- thebump.com
- mother.ly
Pentru mai multe detalii despre subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe doctor Gabriela Albu.
Doctor Gabriela Albu
cmiberceni@gmail.com