SUMAR:
- La ce vârstă este indicat să începem diversificarea?
- Cum pregătim bebelușul pentru diversificare?
- Lucrurile de care avem nevoie pentru diversificare
- Cu ce alimente începem diversificarea?
- Concluzii
- Resurse
Perioada diversificării este una cu emoții pentru toți părinții, iar poveștile pe care le auzim în jurul nostru nu fac altceva decât să ne sperie și mai tare. Diversificarea este o etapă importantă atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți și trebuie pregătită din timp. Informațiile din acest articol îți vor răspunde la cele mai frecvente întrebări pe care le ai atunci când vine vorba de acest subiect, te vor pregăti și te vor face să privești acest proces cu mult mai multă răbdare și perseverență.
„Conexiunea mamei cu copilul se fomează încă din timpul sarcinii și se dezvoltă pe parcursul alăptării și a interacțiunii dintre cei doi. O legătură puternică între cei doi ajută mama și copilul să aibă o comunicare și o înțelegere intuitive, dincolo de cuvinte. Acest fapt se produce natural și ajută mama să își dea seama de nevoile copilului ei, la fel cum respirația, clipitul și înghițitul sunt gesturi reflexe cu care venim pe lume. Dincolo de orice teorie, cunoașterea acestor lucruri ne ajută să simțim și să avem grijă de copiii noștri până cresc și devin autonomi.“ psiholog Denisa Zdrobis
La ce vârstă este indicat să începem diversificarea?
Înainte de a vedea la ce vârstă este indicat să se înceapă diversificarea, ar fi bine să menționăm faptul că OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv minim 6 luni, laptele matern fiind singurul aliment complet, perfect adaptat pentru bebe, proprietățile sale antiinfecțioase fiind de un avantaj major în fața formulelor de lapte praf. În ceea ce privește diversificarea, recomandarea standard în cazul bebelușilor sănătoși născuți la termen, este ca acest proces să înceapă la vârsta de 6 luni. În anumite cazuri, diversificarea poate fi începută și la vârsta de 4 luni, dar numai dacă bebelușul nu ia în greutate așa cum ar trebui și numai la recomandarea medicului care îi urmărește evoluția. Să nu uităm însă că un bebeluș la vârsta de 4 luni nu are un tub digestiv la fel de bine pregătit ca un copil de 6 luni. Chiar și după ce începe perioada de diversificare, bebelușul ar trebui să fie alăptat în paralel la cerere (ori de câte ori dorește bebe).
Cum pregătim bebelușul pentru diversificare?
Un răspuns bun la această întrebare este: nu pregătim noi bebelușul pentru diversificare, ci el ne arată că este pregătit pentru a trece în această etapă. Există câteva semne care îți spun că poți începe să introduci alimente solide la mesele copilului: bebelușul arată interes atunci când tu mănânci și este curios de orice aliment pe care îl duci la gură; dacă îi oferi o linguriță deschide gurița și vrea să o încerce și chiar poate să își închidă gura în jurul linguriței; dacă bebe face mișcări masticatorii sau își mișcă limba înainte și înapoi. Postura bebelușului este la fel de importantă – dacă poate sta în șezut fără sprijin și îți poate ține bine capul drept, înseamnă că este pregătit pentru această etapă. Toate acestea sunt semne că bebelușul tău a crescut și că a venit timpul să te pregătești și tu pentru diversificare. Există și procesul de autodiversificare, în care bebelușul va avea în față alimente pregătite într-o formă ușor de apucat, iar în această situație el va începe întâi să le studieze consistența și textura, le va percepe mirosul, iar în cele din urmă le va gusta. Autodiversificarea poate fi un proces destul de murdar pentru că nu mai este controlat de mamă, ci de bebeluș, însă are și numeroase beneficii pentru cel mic, unul dintre ele fiind scăderea riscului de a se îneca – bebe învață singur că mai întâi mâncarea trebuie bine mestecată, iar mai apoi înghițită, întregul proces este conștientizat.
Indiferent dacă vorbim de diversificare sau autodiversificare, există câteva lucruri pe care trebuie să le adaugi pe lista de cumpărături pentru că ele vor face această perioadă cât mai ușoară.
Lucrurile de care avem nevoie pentru diversificare
- Scaun de masă
Cel mai important lucru în perioada de diversificare este scaunul de masă, acesta trebuie să îi asigure bebelușului confortul necesar atunci când începe să mănânce. Mai mult decât atât, scaunul de masă îl ajută să își păstreze și o postură corectă în timpul mesei. Există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi un scaun de masă: suportul pentru picioare – postura corectă a lui bebe care abia a învățat să stea în funduleț presupune sprijinirea tălpilor pe acest suport, tăvița detașabilă – trebuie să aibă margini rotunjite, să fie rezistentă și să fie realizată dintr-un material nontoxic, spătar și șezut confortabile – materialul huselor trebuie să fie unul potrivit pentru piele, hipoalergenic, hamul de siguranță – îl protejează pe bebe de eventuale accidente.
- Boluri, lingurițe și căniță cu cioc
Atunci când alegi bolurile și lingurițele pentru masa bebelușului, trebuie să ai în vedere materialul din care acestea sunt realizate. Se recomandă cele din silicon pentru că nu prezintă niciun pericol pentru bebe. Sfatul nostru este să optezi pentru un bol cu ventuză și capac pentru că primele zile de diversificarea vor fi înconjurate de mult haos și poți controla acest haos puțin prin alegerea unui bol ce are o ventuză antialunecare cu ajutorul căreia se fixează de masă. Pare un detaliu extrem de mic, însă vei vedea că te va ajuta să previi situațiile în care bebe își bagă mânuțele în castron și îl varsă – aici poți găsi astfel de boluri cu ventuze, lingurițe din silicon sau alte boluri în culori intense și cu desene care atrag atenția celui mic, dar și căni cu cioc, potrivite pentru momentul în care bebelușul va începe să bea apă sau alte lichide singur. |
Sunt și alte obiecte ce țin de hrănirea bebelușului și care îți vor fi de folos în această perioadă, cum ar fi dispozitivele din silicon tip suzetă folosite pentru hrănirea cu fructe.
- Bavețele
Un lucru pe care ar trebui să îl știi atunci când vine vorba de diversificare este faptul că uneori, cel mic va trata totul ca pe o joacă, el fiind în același timp și în plin proces de explorare, iar mâncarea va ajunge pe jos sau pe hăinuțele sale în doar câteva secunde, fără să ai timp de reacție. Bavetele vor fi de real folos în astfel de momente – măcar hainele celui mic să fie protejate. Dacă vrei să nu ajungi în situația în care îl speli pe cel mic după fiecare masă, poți încerca niște bavete cu mâneci care protejează hăinuțele copilului de mâncarea aruncată în toate părțile.
- Aparatura necesară
Aici ne referim la steamer și blender sau robot de bucătărie cu abur, obiecte considerate indispensabile în primele luni de diversificare. Avantajul acestora este păstrarea nutrienților principali din alimente în timpul gătirii, dar și reducerea timpului pe care îl petreci în bucătărie. Storcătorul de fructe îți va fi la fel de util în această perioadă pentru a pregăti sucuri naturale copilului, deși se recomandă ca cei mici să primească mai degrabă fructul propriu-zis. O alternativă la sucul de fructe ar fi acel dispozitiv tip suzetă în care este pus fructul și oferit copilului, acesta extrăgând sucul fructul direct.
Pe lângă obiectele de care ai nevoie în perioada diversificării, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să îți faci un plan în legătură cu alimentele pe care le vei introduce.
Cu ce alimente începem diversificarea?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca la vârsta de 6 – 8 luni, bebelușul să primească alte alimente în afară de lapte, de 2 – 3 ori pe zi, urmând ca numărul meselor cu alimente solide să fie crescut la 3 – 4 ori pe zi la vârsta de 9 – 10 luni. Opțional, pot fi oferite copilului de 1 – 2 ori pe zi mici gustări, cum ar fi bucățele de legume crude sau fierte sau chiar fructe.
Studiile au arătat faptul că începând cu vârsta de 6 luni, odată ce sistemul digestiv este dezvoltat, copiii încep să fie din ce în ce mai receptivi la gusturi și texturi noi, iar hrana pe care o vor primi în primele 3 luni de diversificare le va defini simțul gustului. Diversificarea trebuie să aibă loc treptat și este recomandat să urmezi și sfaturile medicului pediatru atunci când vine vorba de schema diversificării. Cel mai mult ar trebui să urmărești și bebelușul pentru că el îți va spune foarte clar atunci când un aliment îi place sau nu. Mai mult decât atât, trebuie să introduci alimentele treptat pentru a putea urmări și reacția organismului bebelușului. La 6-7 luni poți da copilului fructe făcute piure, cum ar fi banană, pere, mere, piersici sau avocado, dar și legume piure precum morcovi, dovleac, cartof dulce sau dovlecel. Tot din categoria alimentelor permise mai fac parte și cerealele pentru bebeluși îmbogățite cu fier sau leguminoasele precum năutul, edamame, linte sau fasole roșie. Nu se recomandă carnea sau peștele la începutul diversificării. Există multe scheme de diversificare pe care le poți studia și le poți dezbate cu alte mămici sau cu medicul pediatru pentru a ajunge la o formă cât mai bună a acesteia și pentru a te asigura că cel mic primește nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase.
Concluzii
Diversificarea este o perioadă care nu ar trebui să te sperie, mai ales dacă ești informată și ești pregătită pentru ceea ce urmează. Important este să urmărești semnalele pe care bebe ți le dă și să te asiguri că ai toate obiectele necesare pentru a face această perioadă mult mai ușoară. Diversificarea este o nouă etapă din viața copilului tău și chiar dacă vor fi și momente în care haosul va domina mesele și bucătăria, în cele din urmă, vei avea un bebeluș fericit și sătul, iar asta e tot ce contează.
Resurse