fbpx

Reguli de prim ajutor în diversificare

Sumar:

  1. Pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare
  2. Se poate evita înecul cu mâncare?
  3. Cum reacționezi în caz de înec?
  4. Reguli de prim ajutor în caz de alergie alimentară
  5. Alte reguli de prim ajutor
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Reguli de prim ajutor”

Pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare

Când vorbim despre pericole ce îl pândesc pe bebeluș în diversificare, trebuie să luăm totul în serios. Curiozitatea și imprevizibilitatea unui nou-născut nu cunoaște limite, iar asta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Într-adevăr, bebelușii folosesc curiozitatea pentru a descoperi lumea înconjurătoare, dar tocmai de aici vine și pericolul.

Diversificarea hranei la bebeluși înseamnă și acel moment când mama sau tatăl (uneori, chiar amândoi) se arată îngroziți de gândul că ceva teribil se poate întâmpla, anume ca fiul/ fiica  să se înece cu mâncare. Pentru că suntem oameni și nu avem puteri nepământene, este imposibil să fii atât de prevăzător încât să poți anticipa după ce întinde mâna un copil mic și ce bagă în gură. Iată de ce este important să cunoaștem ce-i de făcut în situațiile neașteptate care se pot ivi.

De la o alimentație lichidă (lapte) la una solidă, acesta este pasul cel mai dificil de făcut și asta din pricina temerilor existente. Poate înghiți piureurile de fructe sau legume, dar dacă se îneacă atunci când îi dau o banană? Și cum poate mesteca dacă nici măcar nu are dinți?

Sufocare și înec

Cele mai recente cercetări în pediatrie arată că sufocarea este un eveniment de așteptat la bebeluși. Rețineți, e ceva absolut normal și complet diferit de înec, după cum vom arăta. Când un bebeluș se sufocă, înseamnă că astfel răspunde organismul la trecerea alimentelor spre partea din spate a gurii. Nu e caz de panică, nu trebuie să intervii, spun specialiștii. Lasă refluxul esofagian să își facă de cap, nu încerca să scoți tu afară mâncarea cu degetele; riști să o împingi înapoi pe gât! Atunci când și-a eliberat gura de mâncare, poți să-i dai bebelușului puțin lapte (ori apă) și să-l liniștești cu vorbe blânde.

Spre deosebire de sufocare, înecul este ceva diferit și extrem de periculos. Dacă ar fi să-i credem pe cei de la Crucea Roșie (și nu văd de ce n-am face-o), un copil care s-a înecat nu va putea nici să plângă, nici să tușească, iar respirația i se va opri. Are nevoie urgentă de ajutor, de aceea materialul de față este binevenit, parcurgându-l veți știi ce puteți face în acele clipe.

Sfaturi pentru a evita înecarea

Ca să nu ajungeți într-o situație cu adevărat periculoasă, este bine să respectați câteva reguli esențiale, ce în mod sigur vă vor fi de mare ajutor. Atât dvs., cât mai ales bebelușului.

  • Prima regulă: nu începeți diversificarea decât dacă bebelușul este pregătit din punct de vedere al dezvoltării. Așadar, rețineți că nu doar vârsta reprezintă un semn!;
  • Este foarte important ca bebelușul să fie hrănit într-un scaun de masă și în poziție aproape verticală;
  • Copilul se hrănește cu lingurița, nu cu mâna! Și nici nu încerca să-i scoți ceva din gură cu degetele!;
  • Un bebeluș nu se lasă singur niciodată la masă! Trebuie să fii mereu lângă el când mănâncă, să-l supraveghezi și să fii atentă la felul în care gestionează  hrana pe care o primește;
  • Porțiile de mâncare trebuie să fie potrivite pentru etapa de dezvoltare în care se află. Taie-i alimentele la mărimea și forma potrivită;

Bine de știut: sunt de evitat alimentele ce reprezintă un mare risc de înec: semințe, nuci, pielițe, fructe uscate (dificil de mestecat), boabe de struguri, cireșe, legume și fructe tari și/ sau crocante (măr, morcov etc.).

„Un sfat pentru viitoarele mămici: ar fi bine să urmați un curs de prim ajutor înainte de a naște pentru a învăța corect măsurile pe care trebuie să le acordați în caz de înec în perioada de diversificare a copilului. Aceste cursuri se pot face la maternitate sau la secția de urgențe a spitalului din zona dvs.” farmacist Ioana Dejeu

Se poate evita înecul cu mâncare?

De multe ori, poate fi înfricoșătoare imaginea unui bebeluș care pare că s-a înecat după ce a băut o sticlă de lapte. Pentru a evita aceste clipe nedorite, asigurați-vă că îl hrăniți în mod corespunzător. Iar asta nu presupune neapărat să folosiți tetine performante sau sticle scumpe, ci doar puțină atenție, după cum veți vedea.

Pasul 1

Atașați o tetină de sticla recomandată pentru vârsta bebelușului dvs (verificați și eticheta mamelonului, să corespundă cu vârsta copilului). Conform părerii unanim exprimate de medicii pediatri din lumea întreagă, laptele matern (sau formula) trebuie să curgă prin gaură la o rată de o picătură pe secundă. Cea mai mică fisură în mamelon poate însemna că laptele curge mai repede, existând riscul înecului pentru copil!

Pasul 2

Păstrați o poziție corectă la alăptare: copilul trebuie să aibă capul ușor înălțat și drept. Nu permiteți balansul! De asemenea, se recomandă să țineți sticla în unghi drept.

Pasul 3

Așezați mamelonul în dreptul buzelor bebelușului, dar permiteți-i lui să se orienteze și să așeze confortabil mamelonul în guriță.

Pasul 4

Continuați să-l hrăniți, asigurându-vă că ține capul ferm, înălțat, fără a fi înclinat. Dacă pare că se sufocă/ îneacă, îndepărtați imediat sticla de la gura lui și așezați-l pe umărul dumneavoastră, masându-l ușor pe spate. Înainte de a continua hrănirea, așteptați să termine de înghițit laptele din gât.

Pasul 5

Urmăriți semnele pe care copilul vi le dă. Dacă se oprește din supt, scoateți mamelonul din gura lui. În cazul în care îl lăsați acolo, gura copilului se va umple de lapte, iar acest „tsunami” poate duce la sufocare.

Pasul 6

Dacă bebelușul a adormit cu tetina în gură, scoateți-o cu grijă și încercați să i-o înlocuiți cu o suzetă.

Cum reacționezi în caz de înec?

În primul rând, trebuie să evaluați cât mai rapid situația – dacă bebelușul nu plânge și nici nu poate să tușească, înseamnă că ceva îi blochează căile respiratorii, caz în care trebuie să interveniți. Aplicați manevra Heimlich, urmând pașii:

  • Bebelușul se așează cu fața în jos pe antebrațul dumneavoastră, dar având grijă să îi susțineți bărbia cu mâna;
  • În timp ce aveți antebrațul sprijinit pe coapsă, aplicați patru lovituri pe spate, între omoplații bebelușului. Deși poate părea periculos, nu este, așa că aveți grijă ca loviturile să fie ferme (evident, nu la fel ca în cazul unui adult);
  • Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceți bebelușul cu fața în sus. Cu două degete așezate la un centimetru distanță în dreptul pieptului, apăsați de patru ori în cutia toracică;
  • După caz, repetați ambele proceduri.

În cazul copiilor cu vârsta mai mare de un an, manevra Heimlich se aplică astfel:

  • Așezați-vă în spatele copilului, punând brațele în jurul taliei sale;
  • Țineți degetul mare așezat pe abdomenul copilului, între ombilic și stern;
  • Apucați-vă de  mâini și efectuați rapid și în forță patru mișcări de împingere în sus.

Manevra Heimlich se folosește pentru a crește presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus. La rândul ei, diafragma duce la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee. Se recomandă aplicarea manevrei Heimlich chiar și de zece ori, până când, prin tuse, copilul scoate ce a înghițit.

Bine de știut: nou-născuții se pot îneca foarte ușor cu aproape orice, de la laptele matern și până la mucus ori propria vomă. Apoi, pe măsură ce cresc, ei descoperă hrana solidă și, astfel, gura lor explorează alimente noi. Unele dintre ele au potențial periculos, pot rămâne în gât, blocându-le căile respiratorii.

Reguli de prim-ajutor în caz de alergie alimentară

Despre alergiile alimentare se știe că reprezintă forma prin care organismul răspunde împotriva unor proteine nedorite din alimente. Nu puține sunt cazurile în care aceste reacții devine extrem de severe, putând declanșa chiar moartea pacientului.

Cel mai frecvent incriminate în declanșarea alergiilor sunt alunele, preparatele din și pe bază de pește, ouăle, iar la copii, căci ei ne interesează în articolul de față, se adaugă și laptele. Cercetările în domeniu au arătat că între 6 și 8% dintre copiii din lumea întreagă sunt alergici la astfel de produse. Pe de altă parte, există și o serie de situații când starea de sănătate a pacientului se deteriorează urmare a consumului unor alimente care nu au legătură cu alergia, ci este vorba doar de intoleranță digestivă (cauzată de prepararea necorespunzătoare a produselor).

Când vorbim de alergii alimentare la bebeluși și copii, mai toate principiile terapeutice încep cu sfatul evitării alimentelor declanșatoare. Apoi, evident, trebuie combătute imediat ce apar primele simptome.

De regulă, dacă s-a petrecut un episod alergic nu foarte grav (de exemplu, când alergia se manifestă sub forma unei simple erupții pe piele), copilul poate fi tratat și acasă, dar numai dacă se vor urma întocmai recomandările medicului. În astfel de cazuri, specialiștii recomandă:

  • aplicarea unor comprese reci pe piele pentru a diminua iritația;
  • purtarea unor haine confecționate din materiale naturale (in, bumbac, mătase), care nu vor irita suplimentar pielea;
  • ședere prelungită în pat și evitarea unui efort fizic prelungit;
  • aplicare locală de loțiuni calmante (au rol de a diminua intensitatea pruritului) sau, dacă e cazul, administrarea unor antihistaminice.

Cele mai multe alergii alimentare nu sunt periculoase și cam toate se manifestă în același fel, fiind ușor de recunoscut. Astfel, copii vor avea o limba și buzele umflate, respirație șuierătoare, însoțită chiar de unele blocaje, eczeme care provoacă mâncărimi cutanate, pete roșii pe piele. Stările de amețeală vin împreună cu vărsături și greață, scaune moi și crampe intestinale.

Alte reguli de prim-ajutor

Un copil care se îneacă nu mai poate respira, iar la patru minute de la oprirea respirației inima îi încetează a mai bate, în condițiile acestea, a cunoaște un set de măsuri de prim-ajutor de bază se poate dovedi salvator.

Cele mai importante măsuri care pot fi luate încep cu manevra Heimlich, pe care am explicat-o, deja, însă mai există o serie de alte „exerciții” la fel de binevenite, cum ar fi tehnici de resuscitare cardio-pulmonară sau dezobstrucția căilor aeriene superioare.

Cum se face respirație gură la gură

În termeni medicali, i se mai spune și ventilație. Se execută în felul următor: trage aer adânc în piept, acoperă gura copilului cu gura ta și suflă cu putere de cinci ori. În cazul în care avem de făcut respirație gură la gură unui nou-născut/ sugar, procedura implică atât acoperirea gurii, cât și a nărilor.

Cum se face masajul cardiac la copii

Masajul cardiac poate reporni inima unui copil, dacă este executat corect. Mai întâi, se localizează „capul pieptului” (zona dintre mameloane), iar acolo se apasă cu podul palmei, ținând mâna perfect întinsă, fără a se îndoi cotul. La sugari, masajul cardiac se efectuează folosind arătătorul și degetul mijlociu, pe când la copiii mai mari de 8 ani se aplică aceeași manevră ca la adulți – masaj cu ambele mâini, suprapuse.

Prim-ajutor în caz de tăieturi

În casă sau la locul de joacă din parc, se întâmplă ca cei mici să se taie. Ce facem când vedem o plagă care sângerează? Mai întâi, curățăm bine locul cu apă oxigenată sau apă cu săpun, apoi pansăm cu rivanol și compresă sterilă. La o sângerare ceva mai puternică, se pune peste tăietură un pansament steril și se apasă. De reținut:  nu se pune alcool sanitar (spirt) peste rana deschisă! Alcoolul distruge celulele și irită pielea, dar în schimb se poate folosi betadine soluție care este un foarte bun dezinfectant.

Prim-ajutor în caz de arsuri

Nu doar contactul direct cu focul poate provoca arsuri, ci și apa fierbinte, clasicul fier de călcat sau uleiul încins. Primul lucru care trebuie făcut este și cel mai important: zona arsă trebuie plasată imediat sub jet puternic de apă rece! Dacă zona este doar roșie, iar bebelușul/ copilul nu mai acuză o durere atât de puternic, este puțin probabil ca rana să se agraveze, însă, dacă apar bășici, se recomandă consult medical. Atenție: nu folosiți creme, unguente sau alte substanțe uleioase, doar pansamente sterile sau prosoape foarte curate și bine umezite. După ce ați luat zona arsă de sub jetul de apă rece, puteți aplica un spray special pentru arsuri (există și varianta pentru copii, de aceea ar fi bine să aveți unul în casă).

Concluzii

Într-adevăr, de primul an din viața unui copil depinde în mare măsură ulterioara lui dezvoltare. Iar hrana este actorul principal, secretul alimentației corespunzătoare se descoperă treptat, pe parcurs.

Diversificarea presupune trecerea la o nouă etapă de viață, se începe mai întâi cu alimentul nou-introdus, apoi se revine la cel cu care copilul este deja obișnuit. Progresiv, cantitatea din alimentul nou va crește, iar în același timp va scădea cea din alimentul vechi.

Țineți cont că, pentru a evita momentele nedorite, unui copil nu i se dau în același timp două sau mai multe alimente noi. Există riscul să le respingă, ceea ce vă dă înapoi din planificarea diversificării pe care o stabiliserăți. Iar atunci când trec pe hrană solidă, căci pericolele încep cu adevărat din acel moment, bebelușul nu trebuie scăpat din vedere nicio clipă în timpul mesei!

Înecul unui copil ne sperie pe toți, însă tot noi suntem datori să știm manevrele de prim-ajutor. Frica și panica nu ajută pe nimeni, așa că nu opriți diversificarea de teamă că s-ar putea întâmpla ceva nedorit.

„În momentul în care suntem puși în situația de a recurge la o măsură de prim ajutor, trebuie să ne păstrăm calmul și să acționăm cât mai repede. Dacă vedem că pacientul nu își revine, sunăm de urgență la 112, după care continuăm prin a acorda primul ajutor până când ajunge ambulanța.

Așadar, în diversificare trebuie să supraveghem permanent copilul, să fim atenți la dimensiunea alimentelor pe care i le dăm să le mănânce și să nu introducem prea multe alimente noi într-o perioadă scurtă de timp pentru a evita riscul apariției unei alergii alimentare.

Resurse despre „Reguli de prim ajutor”

  1. redcross.org.uk
  2. redcross.org.uk
  3. livestrong.com
  4. healthline.com
  5. redcross.org
  6. mayoclinic.org

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi farmacist Ioana Dejeu.

Ioana Dejeu

farmacist

doctorand în științe farmaceutice

ioana.dejeu@gmail.com

DrGeoMEDSRL@gmail.com

0745 542867

Dr. Dejeu Ioana

Dr. Dejeu Ioana

Doctorand în Științe farmaceutice

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie