fbpx

Rețete pentru diversificare

Sumar:

  1. Diversificarea: modalitatea de debut și alimentele cu care să o asociezi
  2. Rețete diversificare înainte de 6 luni
  3. Rețete diversificare 6 luni
  4. Rețete diversificare 7 luni
  5. Rețete diversificare 8 luni
  6. Rețete diversificare 9 luni
  7. Rețete diversificare 10 luni
  8. Rețete diversificare 11 luni
  9. Rețete diversificare 12 luni
  10. Medicul ne sfătuiește
  11. Concluzii
  12. Resurse despre „Rețete diversificare”

„A fi mamă e o alegere pe care o faci zilnic, să pui fericirea și starea de bine a cuiva mai presus de ale tale, să oferi lecții de viață, să faci ceea ce e bine chiar și atunci când nu ești sigură că ești bine…și să te ierți mereu pentru că greșești mereu.” Donna Ball, scriitoare

Iar aici se include și diversificarea alimentației bebelușului tău! Diversificarea a fost mereu un subiect controversat, în jurul căruia nu doar că au fost multe dezbateri, ci s-au scris și pagini întregi. Ultimii ani au adus lumină în privința acestui subiect și s-a stabilit în unanimitate că diversificarea alimentației bebelușului trebuie să se facă întotdeauna progresiv, fiecare aliment fiind introdus pe rând și cu măsură în alimentația micuțului. În felul acesta, nu va dezvolta alergii sau intoleranțe, iar sistemul său digestiv și întregul organism se va bucura de o dezvoltare optimă atât pe plan fizic, cât și intelectual.

Alimentele de debut ale diversificării diferă de la o țară la altă, în funcție de cultură, pregătire și chiar de pediatru.

Din sursele afișate la sfârșitul materialului, am selectat acele alimente prin intermediul cărora se poate face o diversificare treptată și completă! În felul acesta, am întocmit o listă care sper să faciliteze alegerea celor mai bune rețete pentru micuțul dumneavoastră atunci când începeți să pășiți poate cu pași firavi pe traseul diversificării.

Diversificarea: modalitatea de debut și alimentele cu care să o asociezi

Diversificarea implică schimbare atât în viața mamei, cât și (în mod special) în viața celui mic, care până în acest moment nu a încercat un alt deliciu culinar decât laptele mamei, în situația în care alăptarea a fost exclusiv la sân sau laptele praf, atunci când alăptarea a fost artificială. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alimentarea exclusiv la sân a sugarului până la vârsta de șase luni. Din acest moment, începe noutatea cunoscută sub numele de diversificare în alimentația celui care nu mai e un nou-născut, ci devine un bebeluș puternic în plină dezvoltare.

Conform Ghidului de Dezvoltare a copilului „Mama și pruncul”, al cărei coautor este dr. Marin Gheorghe Ciobanu, diversificarea se realizează în mai multe etape care sunt clasate pe lunile de viață ale sugarului.

Diversificarea trebuie să înceapă cu legume sau fructe, iar mai apoi cu cereale adaptate nevoilor de creștere. Acestea conțin substanțe nutritive suplimentare (zinc, fier, vitamine etc.) și previn anemia, ajutând la dezvoltarea în cele mai bune condiții. Pentru a crește valoarea nutritivă, trebuie adăugat lapte de sân sau formulă de lapte praf.

În perioada de început a diversificării, margarina și untul trebuie înlocuite cu uleiurile vegetale. Dintre acestea, benefice sunt uleiul de măsline, de rapiță rafinată, floarea soarelui sau de soia. Motivul acestei substituiri constă în faptul că uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grași (Omega 6 și Omega 3), favorizând dezvoltarea creierului și a vederii.

Zahărul și sarea nu trebuie adăugate în prepararea mâncării bebelușului cel puțin până la vârsta de un an; de asemenea, trebuie evitate produsele îndulcite din comerț.

Rețete diversificare înainte de 6 luni

Dacă nu aveți idee cu ce să îl hrăniți pe cel mic înainte de șase luni, noi vă punem la dispoziție două rețete de diversificare.

Piure de brocoli și mazăre – aveți nevoie de o cană de brocoli, ½ cană mazăre, 1-2 linguri de apă. Se fierbe brocoli-ul și mazărea timp de 15 minute, până când capătă o textură moale. Se lasă legumele la răcit și se folosește blenderul pentru a le transforma într-o pastă. Se adaugă apa pentru a obține o consistență de piure, astfel încât celui mic să îi fie ușor să mănânce.

Piure de avocado și banana – ½ avocado curățat de coajă și o banană decojită. Se pasează avocadoul și banana în blender. Se adaugă apa dacă simțiți nevoia. Cel mic trebuie să mănânce piureul imediat după ce acesta a fost preparat, altfel va capăta o nuanță maro.

Rețete diversificare 6 luni

Diversificarea începe în luna a șasea, deși nu este exclusă varianta ca să înceapă încă din luna a patra. Meniul principal al sugarului va continua să fie laptele, motiv pentru care se continuă alăptarea la sân sau cu lapte formulă. Acum este perioada în care bebelușul va începe să primească alimente cu lingurița.

Conform sursei citate anterior, diversificarea începe cu fructe sau legume, iar mai apoi se poate introduce orezul sau mai bine-spus făina de orez obținută prin măcinare. După 15 minute de fierbere a făinii de orez, aceasta obține o consistență (mai lichidă pentru început) pentru a putea fi dată ca hrană micuțului. Se dă o dată pe zi, dimineața sau la prânz, continuând acest meniu pentru patru – cinci zile. În tot acest timp, nu se oferă niciun alt aliment nou pentru a se putea observa sensibilitatea copilului și o eventuală intoleranță alimentară.

În condițiile în care introducerea noului aliment nu a avut niciun fel de reacții, la orez se poate adăuga orz sau ovăz timp de câteva zile. Aceste cereale se prepară ca orezul. Dacă la început consistența mâncării bebelușului este mai lichidă, cu fiecare masă pregătită se adaugă mai puțin lichid, astfel încât piureul de cereale să fie mai gros. Treptat, se crește cantitatea de cereale până la patru – șase linguri.

Piure de măr și pară

Datorită proprietăților sale benefice și a faptului că poate fi combinat în diverse moduri în alimentația copilului, mărul este un fruct foarte mult folosit.

Ingrediente:

  • 1 măr;
  • 1 pară. De preferat, ambele să fie mai zemoase și dulci.

Fructele se spală, se curăță de coajă, se scot sâmburii și apoi se taie bucăți. Într-o oală, se pun la fiert mai întâi bucățile de măr, iar după două minute le adăugăm și pe cele de pară. Fierbe totul aproximativ 8-10 minute. Se mixează apoi totul într-un blender și masa e gata! Dacă piureul astfel obținut îl puneți într-un mic vas închis ermetic, poate dura până la patru zile, păstrat în frigider. Dacă aveți posibilitatea, ar fi mai indicat să îi preparați micuțului dumneavoastră întotdeauna mâncare proaspătă.

Rețete diversificare 7 luni

Alăptarea se continuă de 3-5 ori/zi, iar cerealele ajung la 3-5 linguri/zi. La vârsta de șapte luni, se introduce mai întâi pireul de zarzavaturi, iar apoi cel de fructe. Fructele și zarzavaturile se spală, se curăță de coajă și după fierbere se face un piure din care vom începe să îi dăm bebelușului treptat. Sunt introduse sucurile de fructe naturale preparate în casă.

Avocado

Cunoscut pentru vitaminele (A, C, Niacin, Folate) și mineralele (potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu) pe care le conține, avocado poate fi introdus în alimentația sugarului de la șapte luni. Trebuie ales un avocado copt foarte bine (să fie moale la atingere) din care se extrage pulpa, iar cu o furculiță se amestecă până când se obține un piure. Avocado nu trebuie gătit.

Mango

Conține vitaminele A, C, E, K, Folate și mineralele: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu. Se alege un mango bine copt (moale la atingere), se extrage pulpa de mango, iar bucățile astfel obținute se pun în blender. Se adaugă lapte matern sau apă și se pasează până când se obține consistența dorită. Se dă cu lingurița sugarului, conform wholesomebabyfood.momtastic.com.

Rețete diversificare 8 luni

La vârsta de opt luni, se poate adaugă o nouă cereală: grâul. Se oferă sugarului amestecat cu orz sau ovăz de două ori pe zi, dimineața și la prânz, timp de două săptămâni. Se pot adăuga bucăți mici de pâine sau biscuiți, conform Ghidului de Dezvoltare a copilului „Mama și pruncul”, dr. Marin Gheorghe Ciobanu. Se continuă cu piureul de fructe, piureul de zarzavat sau sucurile de fructe proaspete.

Pilaful de orez dietetic poate fi o alternativă bună în prepararea prânzului pentru cel mic. Se fierb orezul, dovlecelul, morcovul, iar la urmă se mixează și se adaugă puțin ulei, de preferat de măsline sau unt nesărat.

Hrișcă cu fructe

Ingrediente

  • 2 linguri de hrișcă;
  • 1 măr;
  • 1 miez de caisă;

Se fierbe hrișca, iar după 10 minute se adaugă fructele și se continuă fierberea. După ce s-a răcit, se dă prin blender.

Rețete diversificare 9 luni

Ajuns la nouă luni, copilul are nevoie de surse mai variate de proteine și nu numai. Astfel, începând cu această vârstă, vor fi introduse în alimentația lui următoarele alimente: iaurt, piure de carne slabă de pui sau de vită, ficat de pui, pește dezosat, brânză de vaci, fasole boabe fiartă, gălbenuș de ou. Gălbenușul de ou poate fi amestecat cu brânză de vaci, dar nu mai mult de două ori pe săptămână.

Rețetă brânză de vacă

Brânza de vacă folosită este cel mai bine să fie făcută în casă. Metoda este foarte simplă. Se pune 1 l de lapte la fiert timp de 20 de minute. După ce laptele a fiert, se dă de pe foc și se adaugă opt tablete calciu lactic. Veți observa că zerul se va separa de brânză. Când s-a răcit, treceți prin strecurătoare și printr-un tifon bine fiert în prealabil, lăsând la scurs timp de 3 – 4 h. Brânza astfel rezultată se poate folosi timp de 48 h în condițiile în care este păstrată la frigider la o temperatură de 2 – 8 ̊C. Ca la orice alt aliment, introducerea brânzei de vacă se va face treptat, începând cu o linguriță și apoi 1, 2, 3. Dacă se vor adăuga fructe proaspete (mere, pere, piersici, banane, pepene galben etc.) gustarea va deveni un adevărat deliciu pentru cel mic.

Piure de somon cu dovleac și morcov

Un medalion de somon prospăt este alegerea perfectă pentru a pregăti un nou meniu pentru bebe. Somonul este un pește gras care conține Omega 3, necesară dezvoltării micuțului.  Omega 3 previne apariția rahitismului, previne infecțiile și protejează vederea. De asemenea, este o sursă bogată în vitamine, conform cookingformybaby.com.

Ingrediente:

  • 1 medalion de somon;
  • 1 cana de morcov mărunțit;
  • 220 gr.de spanac;
  • 2 căni cu dovleac mărunțit.

Într-un vas yena, pe un pat de spanac bine spălat și scurs, se toarnă 2-3 cm de apă și se pune fileul de somon deasupra. Totul se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute la 190 – 200̊C. Între timp, morcovii și dovleacul se pun la fiert sau se gătesc la aburi. Se verifică atent peștele să nu aibă oase. Se amestecă apoi toate ingredientele și se pasează, după care piureul de somon cu dovleac și morcov se poate servi.

Rețete diversificare 10 luni

Luna a zecea este deja a cincea lună de când ați început diversificarea alimentației celui mic. Cu toate acestea, laptele matern (ideal) sau laptele praf trebuie să continuie să fie o sursă de hrană pentru sugar. De exemplu, masa de dimineață poate fi constituită din laptele matern sau lapte praf la care se pot adăuga cerealele cu care micuțul s-a obișnuit deja.

Faptul că unii sugari mănâncă două feluri de mâncare la masa de prânz, iar alții doar unul, nu trebuie să fie un motiv de alarmă pentru mamă, atâta timp cât el mănâncă. Nu îl forțați! Fiecare copil e unic și își formează un ritm, iar organismul se învață cu noutatea.

Supă de pui

Ingrediente:

  • 1 piept de pui proaspăt;
  • 1 morcov;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 ceapă;
  • Pătrunjel verde tocat mărunt.

Se pune la fiert un piept de pui. După câteva minute se scoate din oală și se spală bine, se schimbă apa și se pune iar la fiert împreună cu morcovul, pătrunjelul, ceapa, toate fiind tăiate felii. La sfârșit, se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt și smântână, dacă doriți. Supa se poate mixa prin blender. Se servește călduță!

Ovăz cu fructe

Ingrediente:

  • 1 măr tocat;
  • 1 pară tocată;
  • 4 caise deshidratate, tocate;
  • 4 linguri apă; 150 ml lapte;
  • 3 linguri fulgi de ovăz.

Toate fructele se pun într-o cratiță cu apă și timp de aproximativ 5 – 6 minute vor fierbe până se înmoaie. Între timp, laptele se pune într-o cratiță cu ovăzul și se lasă să fiarbă timp de 3 minute, amestecând din când în când. Se amestecă la urmă laptele cu ovăzul împreună cu fructele și….masa e servită!

Rețete diversificare 11 luni

Deja obișnuit cu diverse combinații alimentare, sugarul va fi încântat de un pilaf cu pește cod.

Ingrediente:

  • 100 gr.orez;
  • Un sfert linguriță de curcuma;
  • 1 gălbenuș;
  • 300 ml lapte;
  • 2 lingurițe pătrunjel verde tocat mărunt.
  • 150 gr.cod, fără oase.

Se gătește orezul cu curcuma. Când este fiert, se pune la scurs și se lasă la răcit. Oul se fierbe tare (8-10 minute), păstrând doar gălbenușul. Laptele se toarnă într-o cratiță mică peste care se adaugă peștele, se presară pătrunjelul. Când peștele e gata, se servește alături de orezul răcit. Peste cod, se presară gălbenușul mărunțit, conform cookingformybaby.com.

Rețete diversificare 12 luni

Societatea Americană de Pediatrie sfătuiește părinții ca diversificarea bebelușilor la această vârstă să se facă mai intens. Și asta deoarece sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a face față noilor provocări culinare. Zahărul și sarea trebuie în continuare evitate din alimentația lui.

O sursă bogată în proteine vegetale și deloc costisitoare o reprezintă lintea, de al cărui gust cel mic se va îndrăgosti.

Supă cremă de linte

Ingrediente

  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • ½ țelină mică;
  • 200 gr.linte roșie;
  • 1 linguriță ulei măsline;

Lintea e disponibilă în mai multe culori și mărimi. Lintea roșie se gătește cel mai ușor și este cea mai potrivită pentru piureurile și supele bebelușilor. Se spală lintea în apă. După ce a fiert puțin, se adaugă ceapa, morcovii, țelina, toate tocate mărunt și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. La sfârșit, se adaugă o lingură de ulei de măsline și se pasează în blender până când se obține o supă cremoasă. Se poate servi cu bucăți mici de miez de pâine.

Dr. Dejeu George ne oferă câteva sfaturi despre diversificare!

Trebuie să amintim câțiva nutrienți importanți de care trebuie să ținem cont în alimentația copilului nostru și anume:

  • Fierul este important pentru prevenirea anemiei feriprive, care poate afecta creșterea și dezvoltarea normală a copilului. Fierul este o componentă importantă a celulelor roșii din sânge și se găsește cel mai adesea în produsele din carne, deși se găsește și în alimente precum fulgi de ovăz sau cereale fortificate, fasole pură și spanac.
  • Calciul este important pentru sănătatea oaselor și a dinților, coagularea sângelui, mesajele neuronale, hormonii, contracția musculară (inclusiv inima!). Sursele bune de calciu includ laptele matern, formula pentru sugari, iaurtul, spanac și piureul din boabe de fasole.
  • DHA este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. DHA este o grăsime omega 3 nesaturată care poate fi găsită în pește (somon, sardine, păstrăv), laptele matern (dacă includeți alimente bogate în DHA în alimentația dvs.) sau formule de îmbogățire pentru sugari.
  • Colina este importantă pentru funcția celulară și sprijină sănătatea creierului. Pentru bebelușul dvs. care începe  procesul de hrănire, spanacul, conopida și fasolea sunt surse bune de colină. Spanacul proaspăt funcționează cel mai bine atunci când e combinat cu alte alimente (mere, ovăz, avocado), iar apoi le puteți introduce lent gătite în alimentația copilului dvs.

Concluzii

Deși pare ceva simplu și uneori nu i se acordă atenția potrivită, diversificarea alimentației la bebeluși poate fi în același timp simplă și complicată. Simplitatea constă în frumusețea creșterii propriului copil, care uneori derivă de la sine, iar partea complicată implică câțiva pași care trebuie urmați. Astfel, diversificarea se face progresiv și niciodată nu trebuie încărcat sistemul digestiv al micuțului cu alimente nepotrivite vârstei lui, doar pe motiv că în trecut asta nu reprezenta o problemă. Lucrurile se schimbă, timpurile se schimbă, noi ne schimbăm, motiv pentru care trebuie să ne adaptăm societății și să ne bucurăm de avantajele pe care le găsim în medicină și în acest domeniu.

Resurse despre „Retete diversificare”

  1. cookingformybaby.com
  2. cookingformybaby.com
  3. wholesomebabyfood.momtastic.com
  4. babycenter.com
  5. momjunction.com
  6. thebump.com
  7. happyfamilyorganics.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați pediatrul dumneavoastră sau să contactați Dr. George Dejeu, medic specialist chirurgie.

Dr. George Dejeu
medic specialist chirurgie

Spitalul Pelican Oradea
www.spitalpelican.ro
www.drdejeu.ro
dejeu.george@drdejeu.ro
0741 039931
0731 212294

Dr. Dejeu George

Dr. Dejeu George

Medic Specialist la spitalul Pelican din Oradea. 0741 39 931 / 0731 212 294 dejeu.george@drdejeu.ro

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie