fbpx

Cum se desfăşoară băiţa bebeluşului

SUMAR:

  • Prima băiţă de acasă
  • Cum decurge băiţa bebeluşului
  • Produse necesare pentru efectuarea băiţei
  • Calitatea produselor şi cosmeticelor pentru bebeluşi
  • Cât de des face baie bebeluşul
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cum se desfăşoară băiţa bebeluşului”

Prima băiţă de acasă

Primul contact cu apa al unui nou – născut va fi în maternitate. Cadrele medicale vor spăla bebeluşul imediat după naştere, îndepărtând urmele lichidului amniotic şi degresându-i pielea. Ajunşi acasă, mama va trebui să realizeze ea băiţa bebeluşului. Deşi dificilă la început, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, băiţa ar trebui să devină una dintre cele mai plăcute activităţi. Pentru o mămică la primul copil, prima baie poate fi foarte solicitantă. Ajutorul celor cu experienţă este bine-venit. Băiţa se va face în cădiţa deja achiziţionată, folosindu-se accesoriile specifice astfel încât cel mic să fie în siguranţă. În cazul în care se adoptă altă variantă, într-un lighenaş mic sau direct în chiuvetă, trebuie avut grijă la susţinerea celui mic, la poziţionarea corpului şi la manevrarea acestuia. Mama îi va susţine corpul şi capul cu o mână, spălându-l cu cealaltă. În primele şapte, zece zile de viaţă, micuţul încă are ataşat cordonul ombilical, impunându-se grijă în protejarea zonei, nefiind recomandată stropirea excesivă cu apă a buricului. Prima băiţă se va face cu grijă, folosindu-se un bureţel moale sau o bucăţică de bumbac. Se va insista pe zona capului, gâtului şi urechiuşelor, pe braţe, zona genitală şi pe picioruşe, folosindu-se produse cosmetice destinate strict bebeluşilor. Se va acorda o atenţie specială limpezirii. Deşi este micuţ şi această băiţă îl va obosi, bebeluşul poate fi masat după baie, se vor curăţa urechiuşele şi năsucul, peste buric se va pune o compresă cu  unguentul  recomandat de către medic, după care va fi îmbrăcat şi hrănit. Prima băiţă rămâne una dintre cele mai plăcute amintiri ale mamei. Sunt bebeluşi care se vor bucura la contactul cu apa, însă sunt şi micuți  care vor plânge pe toată durata băiţei., conform: babycenter.com.

Cum  decurge băiţa bebeluşului

Băiţa bebeluşului se va face seara, păstrându-se aceeaşi oră, la cel puţin 30 de minute după masă. Camera în care se efectuează băiţa, ar trebui să aibă o temperatură ambientală în jurul a 24   grade Celsius, iar temperatura apei ar trebui să se fie între 32 – 37 grade Celsius. Înainte de a dezbrăca bebeluşul petru baie, va fi pus la îndemână tot ceea ce va fi necesar efectuării băii. Produse cosmetice, prosopelele, scutecele şi hăinuţele, toate vor fi pregătite pentru baie.

Pentru siguranţa celui mic, se poate alege un suport care va fi pus în cădiţă, un simplu prosop sau o pernuţă de baie. Se poate achiziţiona şi cădiţa cu suport montat în interior – găsești aici câteva exemple de astfel de cădițe, pentru că bebelușul nu va aluneca, iar mama îl va manevra cu ușurință.

Dacă nu se va folosi suport de băiţă, mama va susţine capul şi gâtul bebeluşului cu o mână, iar cu cealaltă îl va spăla. Indiferent de vârsta bebeluşului, chiar dacă după ce creşte, va putea sta în şezut pe perioada băiţei, nu va fi lăsat nesupravegheat, indiferent de accesoriile şi suporturile puse în cădiţă. Pentru perioada de început, cădiţa nu se va umple cu apă, ci va fi suficientă turnarea apei până acoperă  7 cm din cădiţă. Se va începe spălarea de la zona gâtului, din spatele urechiuşelor, pornind în joc, spălând spatele, mânuţele, burtica, zona genitală şi picioruşele. Căpuşorul se spală  ultimul, iar la final se limpezeşte uşor şi se înfăşoară micuţul într-un prosop. Ştergerea se face prin tamponare, nu prin frecare. Urmează ştergerea ochişorilor cu ser şi comprese sterile, curăţarea urechilor şi a năsucului. Se vor aplica unguente şi creme pe zonele sensibile, urmând a fi îmbrăcat. Până la vârsta de trei, patru luni aplicarea masajului după băiţă este dificilă, micuţii fiind foarte obosiţi. Se poate face masajul înainte de băiţă sau în alt moment al zilei. După vârsta de patru luni, masajului după băiţă va deveni o plăcere pentru cei mici., conform: wikihow.com.

Produse necesare pentru efectuarea băiţei

Băiţa bebeluşului necesită o serie de produse. Pentru a efectua fiecare etapă şi pentru ca cel mic să fie în siguranţă, va fi nevoie de cădiţă, accesorii de baie, termometru, recipient pentru apa de limpezit, săpun, şampon, unguente, creme, prosopele, scutece, comprese sterile, pompită de nas, ser fiziologic, beţişoare speciale pentru urechi. Produsele cosmetice se procură la recomandarea medicului pediatru şi vor fi achiziţionate doar din farmacii sau de la magazinele şi raioanele destinate copiilor. Vor fi folosite conform indicaţiilor medicului, nu se vor întrebuinţa produse expirate sau cele destinate adulţilor. Mama va fi atentă la cea mai mică reacţie cutanată a bebeluşului  în contact cu un produs cosmetic. Acest context impune stoparea folosirii acestuia şi  un control medical în vederea înlocuirii cu altul., conform: thetot.com.

Calitatea produselor şi cosmeticelor pentru bebeluşi

Produsele destinate băiţei bebeluşilor trebuie alese cu mare grijă, mama primind un instructaj sumar încă din maternitate. Medicul pediatru care va urmări evoluţia micuţului, va îndruma tânăra mamă în îngrijirea celui mic, astfel încât băiţa micuţului să se desfăşoare normal. Pe lângă necesarul de care are nevoie, calitatea produselor este foarte importantă. Este recomandat un produs mai  scump, dar de calitate, decât un produs ieftin, însă riscant pentru sănătatea copilului.

Orice produs achiziţionat pentru bebeluşi ar trebui să aibă notate date clare despre provenienţă, elemente componente, data fabricaţiei şi termenul de valabilitate, dar și informaţii despre întrebuinţare şi conditiile de păstrare. În materie de cosmetice, este important ca produsele să fie bine tolerate de către bebeluş. Trebuie sesizată orice reacţie cutanată a micuţului după folosirea unui produs cosmetic. În caz de iritaţii apărute pe piele, se impune schimbarea produsului respectiv. Produsele cosmetice destinate bebeluşilor nu trebuie să conţină parabeni, parfumuri,  compuşii chimici folosiţi în industria cosmetică şi a detergenţilor. Produsul cosmetic ideal pentru un bebeluş, ar trebui să aibă cât mai puţine ingrediente, să fie ecologic, fără alergeni şi compuşi chimici. Este indicată folosirea produselor destinate atât pentru cap, cât şi pentru corp. Sunt recomandate produsele dermato-cosmetice destinate îngrijirii bebelușilor care nu afectează ph-ul pielii acestora., conform: thetot.com.

Cât de des face baie bebeluşul

Prima băiţă a bebeluşului este o provovare pentru mamă, dar va deveni farte curând o plăcere şi un răsfăţ pentru cel mic. Există temeri ale oricărei mame legate de faptul că nu ar spăla bine bebeluşul, că l-ar putea pune în pericol, că nu ştie cum să manevreze atâtea lucruri deodată.  Este un episod solicitant, însă pe măsură ce beluşul creşte şi mama capătă experienţă, totul devine simplu, iar băiţa se transformă într-o rutină plăcută, aşteptată de amândoi. Până la vârsta de un anişor, se recomandă ca bebeluşul să fie spălat de cel puţin trei ori pe săptămână, însă având în vedere beneficiile acestui proces, medicii pediatri recomandă îmbăierea zilnică. Se stabileşte  astfel un program, cel mic se bucură de căldura apei şi se răsfaţă cu masajul de după băiţă, îi  creşte poftă de mâncare şi va dormi bine. Masajul aplicat după băiţă va avea o influenţă pozitivă  asupra dezvoltării celui mic, iar mişcările de masaj şi gimnastică aplicate îl vor linişti şi relaxa. Evident, mama va decide cât de des face baie bebeluşului ei, dar nu se recomnadă sărirea repetată a băiţelor, şi nici o îmbăiere excesivă, de mai multe ori pe zi. Îmbăierea de peste zi va viza doar zona genitală după ce bebeluşul a avut scaun., conform:  wikihow.com.

Concluzii

Baia bebeluşului face parte din  procesul de îngrijire al micuţului, fiind foarte importantă. Prima băiţă este plină de emoţii şi temeri, însă cu timpul, băiţa devine un moment de plăcere şi bucurie. Cădiţele cu suport, şamponelele şi cremele, prosopelele vesele, jucărioarele de apă, toate vor susţine efectuarea unei băiţe relaxante, distractive şi folositoare. Crescând, bebeluşul se va bucura de fiecare băiţă, aşteptând vesel ora de joacă şi răsfăţ în apă. O băiţă bine făcută şi un masaj liniştitor, vor asigura celui mic o stare de bine, relaxare, poftă de mâncare şi un somnic profund.

Resurse despre „Cum se desfăşoară băiţa bebeluşului”

  1. babycenter.com
  2. wikihow.com
  3. thetot.com
  4. kidshealth.org

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie