Sumar:
- Despre jucările educative pentru bebeluşi
- Care este vârsta la care bebeluşii se pot juca
- Tipurile jucăriilor educative pentru bebeluşi
- Cum alegem jucăriile educative pentru bebeluşi
- Jucării educative – Cum ajută efectiv la dezvoltarea bebeluşilor
- Cele mai căutate jucării educative pentru bebeluşi
- Concluzii
- Resurse despre: „Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea micuţului?”
Despre jucăriile educative pentru bebeluşi
Jucăriile aduc zâmbetul pe faţa bebeluşilor. Sunt pline de lumini, sunete şi culori vesele, ajutându-i să descopere lumea înconjurătoare, să-şi dezvolte abilităţile şi să crească frumos.
Jucăriile educative pentru bebeluşi au un rol important în dezvoltarea acestora, care va fi îndeplinit atâta timp cât celui mic i se asigură jocuri adaptate vârstei.
Când se aleg jucării pentru bebeluşi, trebuie ţinut cont atât de vârsta căreia sunt adresate, cât şi de alte aspecte. Materialul din care sunt fabricate jucăriile trebuie să fie de calitate şi să nu prezinte risc alergenic; vopseaua şi substanţele incluse în produs să nu aibă grad de toxicitate. Jucăria va fi achiziţionată într-un ambalaj intact şi rezistent, produsul fiind însoţit de date tehnice şi de instrucţiuni de folosire.
Majoritatea jucăriilor pentru bebeluşi funcţionează cu baterii, fapt ce impune respectarea unor reguli legate de siguranţă. Este indicat ca jucăriile pentru bebeluşi să fie fabricate din plastic de bună calitate, cauciuc, silicon, lemn, bumbac sau alte fibre care nu se destramă.
Jucăriile educative ţin pasul cu fiecare etapă a micuţului, venind în întâmpinarea nevoilor de cunoaştere şi descoperire ale acestuia. Aici se încadrează clasicele zornăitoare care pot varia de la cele mai simple forme până la figurine vesele, pline de culoare şi sunet, având rolul de a dezvolta simţurile celui mic, cât şi jucăriile care realizează procesul acţiune-reacţiune, prin descoperirea fenomenului cauză-efect.
Odată ce bebeluşul creşte, se schimbă şi preocupările, părintele putând achiziţiona jucării mai complexe care vor avea rolul de a dezvolta simţurile celui mic, de recunoaştere a culorilor. Jucăriile muzicale tip pian, tobiţe sau chitară, ale căror părţi componente sunt reprezentate prin chipuri vesele de animăluţe sau alte elemente, măsuţele de activităţi unde se pot deprinde cu forme, culori, animăluţe şi sunetele scoase de acestea, balansoarele şi premergătoarele, jocurile tip puzzle din două, patru sau şase piese, cărţile ilustrate în caractere mari şi clare, cuburile din burete pentru construit şi animăluţele vorbitoare, adaptate vârstei, vor ajuta bebeluşul să-şi dezvolte abilităţile, să-şi descopere înclinaţiile şi să comunice. Jucăriile pentru bebeluşi trebuie să fie bine realizate, proiectate în vederea dezvoltării abilităţilor şi creativităţii micuţilor. Jucăriile educative pentru bebeluşi impun prezenţa unui adult atât pentru siguranţa celui mic, cât şi pentru îndrumare. Jocul părinte-bebeluş este esenţial pentru dezvoltarea celui mic, conform: kidshealth.org
„„Joaca este munca din copilărie” (Jean Piaget). O muncă grea care implică mult efort, voință, perseverență, dar atât de frumoasă și plină de satisfacții atât pentru copil, cât și pentru părinți. Cât de frumos ar fi ca, atât cât putem, puțin, să ne implicăm total în joaca cu copilul nostru, să trăim momentul prezent cu intensitatea și bucuria pe care o au copiii. Ajută la relaxarea noastră și la construirea unei relații solide și bune cu copilul nostru. Mai ales atunci când este mic, copilul are nevoie de implicarea părinților, în special a mamei, în joaca cu el. În felul acesta, îl implică în jocuri și îi arată moduri în care se poate juca. Poate unul dintre cele mai importante argumente de a fi acolo pentru copilul nostru, nu doar fizic, ci și emoțional, este ca singurul mod în care se poate dezvolta armonios este în relație cu ceilalți. În primul rând, cât copilul depinde total de un adult pentru a trăi, cât este mic. Iar prima si cea mai importantă relație care pune bazele tuturor celorlalte relații, este cea cu persoana de îngrijire, care de obicei este mama. Prezența părintelui și implicarea activă a acestuia în primii ani de viață ai copilului este cel mai de preț cadou pe care îl poate oferi copilului lui.” psiholog Denisa Zdrobis
Care este vârsta la care bebeluşii se pot juca
Odată ce micuţii se nasc, continuă procesul de dezvoltare şi creştere, părinţii fiind pregătiţi să le arate lumea.
Fiecare etapă de dezvoltare a bebeluşului, reprezintă abilităţi diferite. Pe măsură ce creşte, jocurile şi jucăriile destinate bebeluşului se vor schimba şi se vor adapta capacităţilor acestora.
Mama se va juca împreună cu micuţul ei încă de la naştere, însă va fi o joacă doar a mamei care presupune un alint şi o bucurie manifestate prin simple cântecele şi dezmierdări, reprezentând calea prin care cel mic, deşi incapabil de a participa efectiv la jocul mamei, se va familiariza cu vocea ei sau a celor care îi vorbesc, cu noul mediu în care a venit.
Încă din primele luni, micuţul se poate bucura de un carusel vesel cu diverse figurine sau forme geometrice, flori, insecte sau bărcuţe în tonuri şi nuanţe luminoase. Agăţat deasupra pătuţului, caruselul va stimula atenţia bebeluşului şi îi va umple spaţiul cu imagini plăcute. Caruselul pentru pătuţ este însoţit de melodii care vor stimula auzul şi atenţia celui mic.
Un bebeluş va reacţiona foarte bine la cântecele mamei sau la un carusel muzical în jurul vârstei de trei luni. Foarte important este zâmbetul mamei sau al persoanei care are grijă de micuţ. Tot acum este perioada în care micuţul va fi încântat de zornăitoare, de o jucărie mişcată în preajma sa, de culorile vii. Aceste jucării îl vor ajuta pe micuţ să înceapă coordonarea ochi-mână, manifestând tendinţa de a întinde mânuţa spre jucărie.
La patru luni, bebeluşii deja învaţă cum să prindă jucăria dorită. Aceasta este etapa de unde începe joaca, fiecare perioada de creştere contribuind la dezvoltarea abilităţilor celui mic, lărgind paleta de activităţi ale acestuia. Bebeluşul va învăţa să prindă o jucărie, să o rotească, să o ducă la guriţă, ajungând ca între şapte şi nouă luni să facă legătura între obiecte şi sunete, bătând vesel într-un xilofon sau apăsând zgomotoasele animăluţe colorate care imită sunetele reale. Între zece şi douăsprezece luni, deja micuţul se poate juca, angrenându-şi toate abilităţile. Este etapa explorărilor şi a învăţatului, etapa alegerilor şi a bucuriei jocului, etapa culorilor şi a corelărilor.
Jocul şi joaca unui bebeluş sunt extrem de importante. Nu doar pentru buna lui dispoziţie, ci şi pentru descoperirea, dezvoltarea şi antrenarea abilităţilor. Faptul că cel mic acceptă o jucărie destinată vârstei lui şi că o poate folosi este o garanţie că bebeluşul se dezvoltă normal şi că este deschis comunicării, conform: fitpregnancy.com
Tipurile jucăriilor educative pentru bebeluşi
Jucăriile educative pentru bebeluşi au rolul de a-i familiariza cu texturi, forme, culori şi de a-i ajuta să-şi dezvolte abilităţile creând contextul necesar pentru explorare, comunicare şi cunoaştere. Bebeluşii au foarte multe de învăţat şi sunt foarte dornici să o facă, astfel că părinţii trebuie să le asigure calea spre această cunoaştere, punându-le la dispoziţie jucării educative adaptate fiecărei etape, jucându-se cu ei şi încurajându-i. Un rol foarte mare îl au şi fraţii mai mari, care ghidează foarte bine paşii bebeluşului prin joc şi joacă, spre descoperire şi dezvoltare.
Favoritele bebeluşilor sunt, evident, jucăriile muzicale. Aceştia sunt fascinaţi şi acceptă cu mare plăcere jucăriile colorate, fapt ce stimulează dezvoltarea vizuală, iar pe măsură ce cresc, îi ajută să descopere şi să înţeleagă fenomenul cauză-efect.
Tot din categoria jucăriilor educative fac parte jocurile tip puzzle din două, patru sau şase piese, cărţile ilustrate în caractere mari şi clare, cuburile din burete, lemn sau plastic pentru construit şi animăluţele vorbitoare care vor ajuta bebeluşul să-şi dezvolte abilităţile, să-şi descopere înclinaţiile şi să socializeze pe măsura vârstei.
Jucăriile pentru baie se pot constitui şi acestea în jucării educative, ajutând la stimularea simţurilor celui mic şi la dezvoltarea abilităţilor motrice, bebeluşii manifestând tendinţa de a le prinde prin apă şi de a se juca cu ele.
Premergătoarele, balansoarele, mesele de activităţi sau tricicletele pentru bebeluşi, prevăzute cu o planşă de joc vor ajuta micuţul să descopere sunete şi culori, să înveţe animăluţele şi caracteristicile sonore ale acestora.
Jucăriile educative pentru bebeluşi sunt variate, iar dacă sunt alese conform vârstei, vor contribui semnificativ la dezvoltarea celui mic, deschizând drumul spre cunoaştere, spre dezvoltare fizică şi psihică, cel mic reuşind să-şi dezvolte şi să-și îmbunătăţească coordonarea ochi-mânuţe şi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe, comunicând cu lumea înconjurătoare, conform: childdevelopmentinfo.com
Cum alegem jucăriile educative pentru bebeluşi
Alegerea jucăriilor pentru bebeluşi nu se face la întâmplare. Tocmai pentru că se vizează educarea şi dezvoltarea acestora, jucăriile ar trebui alese în funcţie de vârsta celui mic. O jucărie nepotrivită abilităţilor bebeluşului, nu numai că nu i-ar fi de folos, dar l-ar putea chiar pune în pericol.
Astfel, pentru cei mai mici, până în patru luni, se vor alege jucării realizate din materiale de calitate, fără componente toxice, din culori vii şi plăcute cu sunete muzicale. Este perioada caruselelor şi a jucăriilor muzicale care îl vor ajuta pe cel mic să se familiarizeze cu mediul înconjurător şi să-şi dezvolte atenţia.
Până la vârsta de şase luni, se vor alege jucării în contrast cromatic, atrăgătoare şi vesele. Cel mic deja poate prinde cu mânuţele, va duce la guriţă, va realiza fenomenul cauză-efect, ceea ce impune achiziţionarea jucăriilor de calitate şi nontoxice, fără piese mici sau detaşabile. Se vor alege jucării care pot fi prinse bine în mânuţă, gen cerculeţe, zornăitoare, anumăluţe din materiale plăcute de diverse texturi şi se poate opta şi pentru jocurile care presupun interacţiunea, cum ar fi un pian sau un xilofon, o căsuţă cu animăluţe care prin apăsare va imita sunetele specifice.
După vârsta de şapte luni până la un anişor, se vor achiziţiona jucării mai complexe, cel mic deja are o mobilitate mult mai mare. Ideale sunt jucăriile care presupun introducerea de obiecte în anumite orificii, cărţile cu ilustraţie mare şi veselă, puzzle-urile din două, trei sau patru piese mari şi amuzante, instrumentele muzicale sonore, cuburile de construit de dimensiuni mai mari şi texturi sigure, chiar şi mesele de activităţi prevăzute cu jocuri specifice vârstei, pline de culoare, lumini şi sunete, conform: greatkidstherapy.com
Jucăriile educative – Cum ajută efectiv la dezvoltarea bebeluşilor
Joaca este cea mai frumoasă metodă prin care cel mic îşi petrece timpul. Însă acestă joacă şi jocul, în general, au şi rolul de a asigura dezvoltarea fizică şi psihică a celor mici. Potrivite vârstei şi din materiale de calitate, jucăriile educative pentru bebeluşi reprezintă cea mai sigură cale spre o dezvoltare armonioasă şi corectă a abilităţilor.
Pentru acestă primă perioadă din viaţa unui copil, jucăria va fi aliatul cel mai bun, în nerăbdarea bebeluşului de a descoperi lumea, de a-şi manifesta trăirile şi de a-şi dezvolta cât mai repede şi mai bine abilităţile.
Încă din primele luni, bebeluşii îşi vor descoperi simţurile, atunci când intră în contact cu textura jucăriilor. Îşi vor descoperi simţul tactil, văzul şi auzul. Sunt foarte receptivi la jucăriile muzicale, lucru care îl manifestă ori de câte ori mama dă drumul unui carusel. De asemenea, privind vesela jucărie agăţată deasupra pătuţului, se va familiariza cu tonurile şi culorile.
Pe măsură ce cresc, aceştia vor descoperi fenomenul cauză-efect, simplul bătut cu un ciocănel într-un dispozitiv, demonstrându-i fenomenul care se produce. Astfel, prin mânuirea acestor jucării, fie cuburi mari de construit, puzzle-uri simple, cărţi cu desene mari, accesarea clapelor unui pian sau ale unei jucării muzicale, micuţul îşi va coordona mişcările, îşi va dezvolta mobilitatea şi va putea efectua acţiuni. Prin alegerea jucăriilor potrivite, celui mic i se asigură un mediu cald şi prietenos, propice unei dezvoltări armonioase. Prin joc, cel mic va învăţa mai uşor culorile, animăluţele, sunetele, va asocia imaginea cu sunetul, va potrivi mai repede formele, va descoperi mai uşor cum să comunice, conform: childdevelopmentinfo.com
Cele mai căutate jucării educative pentru bebeluşi
Fiecare tânără mamă va încerca să cumpere pentru micuţul ei cele mai potrivite jucării. Paleta de jucării educative pentru bebeluşi este foarte amplă. Cele mai căutate sunt caruselele şi zornăitorile pentru primele luni de viaţă, ulterior, părinţii optând pentru diverse jucării muzicale prevăzute cu diferite figurine care imită sunete. Printre preferinţe se încadrează cuburile de construit, jocurile în care se potrivesc formele, instrumentele muzicale, iar odată cu dezvoltarea mai multor abilităţi, jucăriile de tras şi de împins, cele tip puzzle sau cele bazate pe potriviri cromatice. Foarte apreciate sunt măsuţele de activităţi prevăzute cu un cumul de jocuri pline de culori, muzică şi lumină. Cărţile mari cu o ilustraţie foarte colorată şi clară reprezintă o variantă apreciată de bebeluşi.
Toate aceste jucării îl vor ajuta să descopere lumea, să se familiarizeze cu ea, dar și să se descopere şi pe sine, să-şi dezvolte abilităţi şi să se bucure de o creştere normală şi să înveţe să comunice, conform: momjunction.com
Concluzii
Jucăriile reprezintă o lume fascinantă atât pentrui cei mici, cât şi pentru cei mari. Însă în cazul bebeluşilor, alegerea jucăriilor trebuie făcută cu mare atenţie. Rolul acestor jucării este de a-i familiariza cu noua lume, dar şi de a-i ajuta să se dezvolte, să-şi descopere şi să-şi stăpânească abilităţile, să-şi coordoneze mişcările, să-şi dezvolte mobilitatea şi să-şi poată coordona activitatea cerebrală, comunicând cu lumea înconjurătoare.
Din aceste motive, jucăriile educative pentru bebeluşi vor fi alese strict din cele destinate fiecărei vârste, vor fi jucării fabricate din materiale de calitate şi sigure, non-toxice, se vor folosi şi întreţine conform instrucţiunilor fiecărui produs şi se vor folosi sub supravegherea unui adult.
Jucăriile educative pentru bebeluşi îi vor ajuta să crească frumos şi să parcurgă fiecare etapă a dezvoltării lor, plini de nerăbdarea de a trece la o etapă succesivă.
Resurse despre „Ce jucării educative putem cumpăra pentru un bebeluş şi cât de utile sunt în dezvoltarea acestuia”:
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.
Psiholog Denisa Zdrobis
Tel.: 0721.881.977
denisa.zdrobis@gmail.com
Dacă sunteți în căutare de jucării de calitate pentru copilul dvs., Mamici.info vă recomandă următoarele magazine:
În România: EuroArtOnline.ro
În Rep. Moldova: Mami.md