fbpx

Primul an din viața bebelușului – cum să faci față noilor provocări, atunci când devii mamă

SUMAR:

  1. Impactul nașterii în viața proaspetei mămici
  2. Cum să ai grijă de nou – născut atunci când nu ai ajutor
  3. Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea cognitivă a bebelușului din primele luni de viață
  4. Jocul și jucăriile, lumea magică a copilăriei
  5. Concluzii
  6. Resurse

Impactul nașterii în viața proaspetei mămici

Nașterea reprezintă momentul mult-visat de viitoarele mămici, momentul pe care și l-au imaginat în mii de feluri încă din ziua în care au aflat că vor aduce pe lume o nouă viață. Însă, schimbarea radicală care apare odată cu nașterea este, de cele mai multe ori, dificil de imaginat chiar și pentru cele mai curajoase și optimiste viitoare mămici.

Iată câteva dintre schimbările care vor avea loc după apariția bebelușului:

  • Vei dormi la cele mai neobișnuite ore și, de cele mai multe ori, doar atunci când doarme și bebelușul.
  • Probleme importante precum programarea la tuns și la manichiură nu vor mai exista o perioadă, cel puțin în primele săptămâni de viață ale copilului.
  • Vei avea întrebări și temeri pe care nici nu ți le-ai fi putut imagina până la naștere.
  • Corpul tău se va schimba de la o zi la alta, iar după o perioadă (în funcție de tipul de naștere – la cea naturală refacerea se va produce mai rapid, la nașterea prin cezariană efortul fizic intens este interzis timp de 6 luni), va fi la fel de puternic ca înainte de sarcină (sau chiar mai puternic, acum ești mamă și nimic nu mai pare imposibil!).
  • Vei reuși să faci mai multe lucruri în același timp, chiar dacă înainte de a avea un copil părea imposibil (De exemplu, să pregătești o ciorbă cu cel mic în brațe).
  • Bebelușul va deveni centrul universului din momentul în care l-ai născut, nicio altă persoană nu va mai fi atât de importantă pentru tine (nici măcar propria persoană).
  • Vei învăța să te ierți mai ușor pentru lucruri pe care înainte le considerai de neconceput.
  • Vei avea dureri în primele săptămâni după naștere, dar acestea se vor ameliora cu fiecare zi, iar apoi nici nu ți le vei mai aminti.
  • Este în regulă să ceri ajutor atunci când simți că ai nevoie. Orice proaspătă mămică are nevoie de momente în care vrea doar să stea, să se plimbe sau să doarmă puțin, fără grija celui mic. Orice bunică sau cea mai bună prietenă ar fi fericită să petreacă câteva ore cu bebelușul în timp ce tu faci o plimbare, o baie cu spumă sau citești o revistă.
  • Vei sta minute în șir privindu-ți puiul în timp ce doarme și ți va părea cel mai minunat lucru din întreaga lume.

Cum să ai grijă de nou – născut atunci când nu ai ajutor

Să ai grijă de un nou – născut este dificil și ai nevoie de ajutor, iar atunci când va trebui să le faci pe toate de una singură poate părea extrem de stresant și de dificil. Însă, după ce te vei acomoda cu noua situație, te vei descurca de minune! Trebuie doar să ai încredere în instinctul tău și să respecți sfaturile specialiștilor. Un bebeluș are nevoie de multă dragoste, ceea ce îi oferi deja, și de o îngrijire blândă și atentă. Tot ceea ce trebuie să facă o tânără mămică în perioada de acomodare cu nou – născutului este să își păstreze calmul și răbdarea. Numai așa va putea gestiona bine situațiile noi la care va lua parte.

Iată câteva sfaturi despre îngrijirea nou – născutului!

Baia bebelușului

  • Cel mic nu are nevoie de îmbăiere zilnică în primele săptămâni de viață, acesta nu se poate murdări în alte părți decât în cele acoperite de scutec, însă trebuie curățat. Specialiștii consideră că poți curăța bebelușul cu un prosop moale umed sau chiar cu tampoane de vată. Curățarea trebuie făcută cu multă blândețe deoarece pielea bebelușului este foarte sensibilă. În niciun caz nu frecăm! Doar tamponăm ușor.
  • Atunci când îi faci baie în cădiță, apa trebuie să aibă 37 – 38 de grade Celsius, pentru ca cel mic să se simtă confortabil. Poți folosi un termometru special pentru a măsura temperatura acesteia.  Multe cădite au deja un termometru încorporat.

Apa trebuie să aibă 5-8 cm pe fundul cădiței, pentru a preîntâmpina orice neplăcere. Sub nicio formă nu lăsa bebelușul singur atunci când este în cădiță! Începe spălarea cu părțile mai curate ale corpului și termină ce cele mai murdare. Părul bebelușului are nevoie să fie spălat de cel mult două ori pe săptămână. Este indicat să se folosească produse de curățare speciale pentru nou – născut, care să nu altereze pH-ul pielii.

  • Atunci când îl scoți din cădiță, înfășoară-l imediat într-un prosop moale cu grijă și blândețe, desigur, fără să îi acoperi fața.

Îngrijirea de după baie a bebelușului

  • Toaleta oculară – dacă este nevoie, se șterg ochii bebelușului începând de la colțul extern spre cel intern cu o compresă sterile umezită cu ser fiziologic.
  • Toaleta nazală – pentru a decongestiona năsucul celui mic, este suficient să puneți 1-2 picături de ser fiziologic sau de apă de mare în fiecare nară și să aspirați cu o pompiță în formă de pară eventualele secreții nazale.
  • Toaleta bontului ombilical – până ce acesta se va desprinde natural, este nevoie de o grija atentă a locului respectiv. Curăță zilnic locul cu o compresă sterile îmbibată în betadină soluție, apoi presară Baneocin, pulbere pe bază de antibiotic.

Ce faci cu bebelușul atunci când ai ceva de făcut?

Atunci când ai în grijă un bebeluș și nu ai ajutor, este puțin mai complicat.

Ce poți face, însă, atunci când trebuie să mănânci, să pregătești ceva de mâncare sau să ajungi la toaletă? Specialiștii ne sfătuiesc să nu lăsam niciodată bebelușul nesupravegheat, mai ales atunci când începe să se miște și riscul de sufocare sau de a se lovi de diferite obiecte la care nici nu te-ai fi gândit că ar putea fi un potențial pericol, este mai mare.

Atunci când vrei să pregătești ceva rapid de mâncare, iar bebelușul este treaz, cel mai sigur este să îl iei cu tine. Scaunul scoică de transport va sta perfect pe masă alături de tine. Avantajele sunt multiple. Vei sta liniștită, vei putea interacționa cu cel mic, îi vei putea vorbi, cânta și juca cu el.

Însă, atunci când ai o problemă fiziologică ce nu mai poate necesita amânare, lucrurile se complică. Ce faci cu cel mic? Pediatrii au venit cu o soluție salvatoare! Ai nevoie de o păturică și de cădița de baie a bebelușului. Așezi cădița în cadă sau chiar lângă tine, pui o păturică în ea și aduci copilașul pentru a-l putea supraveghea cât ești în baie.

Dacă pentru momentele când cel mic este treaz am găsit soluții, ce putem face atunci când acesta doarme? Nu este indicat să fie lăsat singur, fără supraveghere, mai ales în timpul zilei când somnul este fragmentat.

O soluție salvatoare ar fi achiziționarea unui aparat de monitorizare audio-video a bebelușului, acesta având o cameră pe care o poți așeza în camera bebelușului și un miniecran cu ajutorul căruia vei auzi și vei vedea ce face puiul tău atunci când nu ești lângă el.

Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea cognitivă a bebelușului din primele luni de viață

Creierul nou – născutului începe să se dezvolte încă din primul moment al vieții. La naștere, creierul conţine 100 miliarde de neuroni, iar conexiunile neuronale sunt de două ori mai multe decât cele ale adulţilor.  Copilul începe să adune și să acumuleze informații încă din primele minute de viață.

Legătura mamă-copil este deosebită și unică, astfel că dezvoltarea cognitivă în primele luni de viață ale bebelușului se datorează, în mare parte, atenției mamei.

Iată câteva metode prin care vei ajuta la dezvoltarea cognitivă a copilului tău!

  • Citește-i! Alege cărţi cât mai mari şi mai colorate, cu personaje vesele, care îi vor atrage atenția. În plus, sunetul vocii tale îi va face plăcere și îl va face să se concentreze la ceea ce îi citești, mai ales că vocea ta o cunoaște înainte de a vedea lumina zilei, chiar din perioada intrauterină.
  • Oferă-i jucării creative! (Gășești AICI o gamă variată de astfel de jocuri și jucării). De la cele de dentiție, până la cele senzoriale, orice tip de jucărie adecvată vârstei bebelușului va contribui la dezvoltarea acestuia.
  • Vorbește-i! Deși este foarte mic, îi poți vorbi copilului tău, chiar este indicat să faci acest lucru. Bebelușul te va auzi, va începe să te înţeleagă, va acumula informaţii, iar vocea ta îl va ajuta să se calmeze. Dezvoltarea creierului copilului este în foarte strânsă legătură cu comunicarea dintre voi.
  • Hrăneşte-l inteligent. Atunci când îl hrăneşti pe cel mic, spune-i cu voce tare fiecare aliment pe care i-l oferi. Oricât de mic ar fi, copilul va începe să asocieze culori, gusturi şi forme, dar şi să descopere fructele şi legumele. Dacă încă îl hrăneşti doar cu lapte, nu ezita să îi spui permanent că bea lapte. Chiar dacă cel mic nu va reacționa pe moment, informaţiile pe care tu i le oferi se vor înregistra şi vor ajuta la dezvoltarea creierului său.

Jocul și jucăriile, lumea magică a copilăriei

Când spunem copilărie, bebeluși, gândul ne fuge imediat la momente unice, pline de magice cu jucării, jocuri, îmbrățișări calde și multă blândețe și iubire.

Ce ar mai însemna copilăria fără jocuri și jucării? Jocul este limbajul copilului la vârste fragede, este un mod prin care copiii exprimă liber și sincer ceea ce gândesc, este un mod de comunicare, un liant între părinte și copil, jocul este iubire și modul în care ei înțeleg și descoperă lumea. Atunci când un părinte îi oferă jocuri și jucării (Poți găsi AICI o gamă variată de jocuri și jucării) și mai ales, atunci când se joacă împreună cu cel mic, copilul se va dezvolta armonios, se va transforma într-un adult care va ști că a fost iubit și apreciat încă din fragedă copilărie.

Cu ajutorul jocurilor, copilul învață să descopere lumea înconjurătoare în ritmul propriu. Beneficiul jocului în primii ani de viață crește atunci când unul din părinți coboară conștient în lumea jocului lui.

În plus, jocul ne amintește de propria copilărie, de ceea ce ne plăcea atunci când eram copii, de vise clădite în primii ani de viașă și apuse în anii adolescenței, ne ajută să vindecăm anumite răni, acționând apoi conștient când vine vorba de copilăria propriului copil.

Concluzii

Primul an din viața copilului poate fi extrem de extenuant și plin de provocări pentru fiecare părinte, însă este anul de care orice părinte își va aminte și peste zeci de ani, deoarece cel mic devine în decurs de numai 12 luni, de la un nou – născut cu piele moale și miros dulceag la un copil mărișor care se joacă, vorbește, chiar cântă și dansează, în unele cazuri.

Cu puțină atenție și cu multă iubire, primul an din viața copilului va trece nesperat de repede, iar cel mic se va transforma într-un omuleț pus pe șotii în orice moment al zilei.

Resurse

  1. reginamaria.ro
  2. tikaboo.ro
  3. copilarieinoglinda.ro
Dr. Mihutescu Valeria

Dr. Mihutescu Valeria

Medic Primar

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie