fbpx

Modificările somnului la bebeluşi

SUMAR:

  • Somnul bebeluşilor
  • Regresia somnului la bebeluşi
  • Când apare regresia somnului
  • Manifestarea şi durata regresiei somnului
  • Etapele regresiei somnului
  • Concluzii
  • Resurse despre „Modificările somnului la bebeluşi”

Somnul bebeluşilor

Somnul bebeluşilor reprezintă un palier care îi solicită foarte mult pe părinţi, deoarece lipsa somnului sau un somn agitat îl vor transforma pe cel mic într-un irascibil plângăcios, dar o va obosi foarte tare şi pe mamă. Şi la acest capitol, fiecare copil are particularităţile lui, unii dormind mai mult şi mai liniştit, iar alţii fiind agitaţi şi având un somn fragmentat. Indiferent cum ar fi somnul celui mic, mama încearcă să găsească cele mai bune metode care să inducă un somn liniştit şi odihnitor. Se va apela  la  plimbări  în aer liber, vor fi de folos  băiţa şi masajul de seară, legănatul sau o muzică liniştitoare, i se vor pune sunete albe şi se va apela la regula celor 90 de minute.

Foarte folositoare sunt jucăriile muzicale sau lămpile de veghe dotate cu melodii şi lumini liniştitoare, care asigură cele mai plăcute condiții de somn pentru cel mic – vezi aici mai multe produse care îl ajută pe bebe să doarmă mai bine.

Astfel, somnul bebeluşului reprezintă o provocare pentru părinţi, fiind un palier sensibil, traversat de o serie de modificări venite odată cu dezvoltarea şi creşterea celui mic. Când se crede că s-a găsit metoda cea mai bună, astfel încât micuţul ei să aibă câteva ore bune de somn, apare regresia somnului., conform: sleepbaby.com.

Regresia somnului la bebeluşi

Regresia somnului este reprezentată de perioade de timp în care bebeluşul începe să se trezească brusc, chiar dacă avea deja un somn liniştit. Fenomenul se manifestă în special pe perioada nopţii, plânge nejustificat, cere atenţie şi afecţiune. Nu este o tipologie exactă în ceea ce priveşte durata acestor episoade, fiind copii care o manifestă în jur de două săptămâni, însă sunt şi bebeluşi care parcurg o astfel de transformare chiar şi câte şase săptămâni. O astfel de etapă se termină brusc, bebeluşul reluându-şi programul de somn. Cercetătorii susţin că aceste treziri succesive, manifestarea regresiei somnului, demonstrează o creştere normală, făcând parte din procesul de creştere. Regresia somnului este un fenomen  normal şi poate apărea în săptămânile 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46 şi 55. Bebeluşii pot începe să manifeste regresia somnului în jurul vârstei de 3-4 luni, o pot relua la 6 luni, din nou la 8-10 luni, la vârsta de 12 luni, la 18 luni şi din nou la 2 ani. Nu toate episoadele au acceaşi intensitate şi durată, dar aceste vârste sunt marcate de  schimbări semnificative în orarul de somn al copiilor. Cele mai puternice episoade de regresie  vor fi resimţite la 4 luni şi la 6 luni. Părinţii nu trebuie să se impacienteze, fiind un proces firesc în evoluţia copilului, ci trebuie să se pregătească pentru nopţi nedormite, nopţi care vor demonstra că bebeluşul se află în plin proces de dezvoltare., conform: sleepbaby.com.

Când apare regresia somnului

Regresia somnului apare atunci când bebeluşul începe să se trezească frecvent noaptea, plânge, este neliniştit sau vrea să fie hrănit mai tot timpul. Cel mic face astfel un salt înainte în  dezvoltarea cognitivă şi emoţională. Toate noile provocări la care este expus zilnic din punct de vedere emoţional, conduc la apariţia acestui salt, respectiv regresia somnului. Cei mai mulţi dintre bebeluşi sunt clari în manifestări, se vor trezi noaptea, vor plânge şi vor fi nemulţumiţi. Însă sunt şi micuţi care parcurg această transformare, fără manifestări speciale. Regresia de somn începe în jurul lunii a patra, atunci când micuţul începe să se dezvolte din punct de vedere cognitiv şi emoţional. Există însă şi contexte care pot favoriza apariţia regresiei somnului. În funcţie de perioada în care se manifestă, regresia de somn poate fi cauzată şi de parcurgerea unei afecţiuni, o răceală care îi strică somnicul, erupţia dentară, o durere de burtică, colicile, refluxul gastroesofagian, dar şi de schimbarea pătuţului şi a obiceiurilor care preced somnul sau  trecerea de la scutec la oliţă. Chiar şi un context familial stresant poate conduce la instalarea regresiei de somn. În aceste perioade dificile, părinții trebuie să își păstreze calmul și să apeleze la tot felul de trucuri care să îl ajute pe cel mic să revină la un somn normal, liniștitor., conform: babysleepsite.com, thebabysleepgeek.com.

Manifestarea şi durata regresiei somnului

Regresia somnului va aduce modificări în rutina şi obiceiurile celui mic. Nu va influenţa doar somnul, ci şi alimentaţia şi comportamentul la nivel emoţional şi social. Cel mic va adormi greu, va dori să fie ţinut în braţe, se va trezi frecvent şi nu va mai accepta rutina de culcare. Somnul din timpul zilei va fi mai scurt. Somnul nu va mai fi de calitate, nu va mai fi suficien, influenţând  comportamentul celui mic. Devine plângăcios, irascibil şi agitat, foarte greu de liniştit şi mulţumit.

Apetitul micuţului se măreşte, cerând să fie hrănit foarte des, astfel că se modifică şi alimentaţia. Cel mic are nevoie de mai multă afecţiune, astfel că cere  mai mult în braţe. Regresia de somn se va manifesta diferit, în funcţie de particularităţile copilului, iar durata unui astfel de episod poate varia. Prima perioadă de regresie poate fi parcursă într-un timp lung, de patru-şase săptămâni, iar  a doua etapă poate fi mai scurtă, la fel cum acest proces se poate întâmpla şi invers. Sunt şi bebeluşi care vor manifesta regresia pe perioade maxime, în toate etapele. Pentru diminuarea manifestărilor, se pot lua câteva măsuri. Cel mic va fi lăsat să doarmă ori de câte ori vrea, se va păstra rutina de somn obişnuită, nu se vor face schimbări majore în programul bebeluşului, cum ar fi renunţarea la scutec, dormitul singur sau mutatul din pătuţ în patul mare. Seara este necesar să se stabilească un ritual care va ajuta la inducerea somnului (băiță, masaj, cântat)., conform: babysleepsite.com, sleepbaby.com.

Etapele regresiei somnului

Prima etapă a regresiei somnului apare la  vârsta de 4 luni, fiind cea mai greu de gestionat. Începând cu luna a patra, somnicul se va modifica, bebeluşul va dormi mai puţin, solicitând mai multă atenţie şi afecţiune. Bebeluşul va dormi mai mult pe timpul nopţii şi mai puţin ziua, însă  orice mişcare sau zgomot îi pot întrerupe somnul. A doua etapă a regresiei  de somn are loc în jurul lunii a opta. Bebeluşii încep să-şi coordoneze foarte bine mişcările, îşi dezvoltă mobilitatea, merg de-a buşilea, descoperă lumea, vor dori să stea cât mai mult timp treji. Copilul deţine mult mai multe abilităţi care converg la dezvoltarea lui cognitivă, apar primii dinţişori, astfel că acest stadiu al dezvoltării lui conduce la acestă a doua etapă a regresiei somnului. La vârsta de 1 an, există modificări semnificative ale obiceiurilor zilnice. Copilul va renunţa la una dintre reprizele de somn de peste zi, are multe activităţi fizice, merge, se joacă în aer liber, socializează, context  care conduce spre un alt pas în dezvoltare. Aceste evenimente şi abilităţi noi, conduc la modificări la nivelul somnului, copilul parcurgând o altă etapă a regresiei somnului. La vârsta de 18 luni, copiii vor învăţa foarte multe lucruri noi, parcurgând un nou prag spre dezvoltare. Coincide şi cu  perioada erupţiei molarilor şi a caninilor, un episod destul de solicinat, dureros şi neplăcut. Vor avea nevoie de şi mai multă afecţiune, solicitând prezenţa părinţilor. Această etapă a regresiei somnului poate fi chiar mai accentuată decât precedentele, cel mic fiind şi mai greu de liniştit, decât atunci când avea doar 4 luni., conform: verywellfamily.com, babysleepsite.com.

Concluzii

Regresia somnului reprezintă un fenomen foarte solicitant şi neplăcut atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi, însă este un proces firesc, dovada unei dezvoltări normale a copilului. Etapele  regresiei somnului au loc în jurul vârstei de 4 luni, urmată de cele de la 6, 8, 12 şi 18 luni. Fiecare dintre acestea marchează un alt stadiu de dezvoltare parcurs. La 4 luni, bebeluşul începe să facă diferenţa între noapte şi zi, la 8 luni descoperă noi  abilităţi, la 12 luni începe să meargă şi descoperă lumea, iar la 18 luni, va refuza să doarmă pentru a se juca. Regresia somnului poate fi favorizată şi de alte contexte parcurse, precum erupţia dentară, colicile, stările de răceală sau nevoia de afectivitate.

Resurse despre „Modificările somnului la bebeluşi”

  1. https://sleepbaby.com/baby-sleep-regression-just-a-phase/
  2. https://babysleepsite.com/baby-sleep-patterns/sleep-regression/
  3. https://www.nestedbeam.com/blogs/yen-blog/4-month-sleep-regression
  4. https://verywellfamily.com/your-toddler-s-18-month-sleep-regression-4159537
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie