fbpx

Cele mai recomandate superalimente care luptă împotriva infecțiilor pentru întreaga familie

SUMAR:

  • Regimul alimentar este responsabil cu starea noastră de sănătate
  • 8 superalimente pentru combatarea infecțiilor
  • Mintea copilului are nevoie de hrană adecvată
  • Concluzii
  • Resurse despre „Cele mai recomandate superalimente care luptă împotriva infecțiilor pentru întreaga familie”

Regimul alimentar este responsabil cu starea noastră de sănătate

Nu este niciun secret faptul că alimentația echilibrată poate asigura sănătatea întregii familii, de la mic la mare. În special în perioadele în care suntem predispuși la răceli, gripe și la fel de fel de infecții, cu atât mai mult ar trebui să avem grijă de alimentele pe care le adăugăm în coșul de cumpărături. În mod ideal, din regimul nostru nu ar trebui să lipsească alimente din toate categoriile, și anume produse lactate, în special iaurturi și kefir bogate în probiotice, carne de pasăre și alte surse calitative de proteine, pește, fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe. Printre toate aceste alimente, se strecoară și câteva despre care se consideră că luptă cu eficiență împotriva infecțiilor, fiind considerate pe bună dreptate „superalimente”. Nu este vorba nicidecum despre quinoa, matcha sau chia, ci despre alimente obișnuite, dar cu beneficii uriașe. Cu alte cuvinte, secretul pentru a vă menține întreaga familie sănătoasă constă într-o cămară bine aprovizionată, conform health.clevelandclinic.org. Se recomandă consumul de alimente care prin aportul lor de nutrienți contribuie la întărirea sistemului imunitar.

8 superalimente pentru combatarea infecțiilor

Cu un vaccin antigripal, spălarea frecventă a mâinilor și cu un regim alimentar echilibrat, toți membrii familiei vor fi în formă maximă pe parcursul întregului sezon rece. Iată ce superalimente nu ar trebui să vă lipsească din frigider!

  • Somon. Copiii au nevoie de puțin peste 90 de grame de somon pentru a-și îndeplini obiectivul zilnic de vitamina D. Este de asemenea o sursă importantă de seleniu, de vitamine din complexul B, de carotenoizi, toate aceastea contribuind la întărirea sistemului imunitar. În plus, acizii grași Omega-3 pe care îi conține din belșug somonul îi protejează pe micuți de consecințele aerului uscat din interiorul casei, inclusiv piele uscată, dar totodată oferă protecție împotriva germenilor și inflamațiilor, ceea ce este de mare ajutor pentru copiii cu tendințe de eczemă. Pielea uscată și crăpată poate fi imediat atacată de bacterii. Pentru că celor mici nu le plac întotdeauna preparatele pe bază de pește, încercați să ascundeți somonul în mâncare. Puteți face chiftele de somon alături de sosul preferat al copilului, paste cu somon, frittata sau cartofi la cuptor umpluți cu somon și brânză. Dacă aceste tactici nu funcționează, atunci tăiați fâșii de somon, treceți-le prin făină integrală și pesmet și coaceți la cuptor timp de  8 minute. Copiii adoră tot ceea ce este puțin crocant și pot prinde cu mânuțele lor.
  • Lapte. Suntem obișnuiți să ne gândim la calciu ca fiind marele beneficiu al consumului de lapte, dar vitamina D nu este deloc mai prejos, mai ales când vine vorba de imunitate. Un studiu recent realizat de Harvard a constatat că micuții cu niveluri inadecvate de vitamina D sunt de două ori mai predispuși să sufere de infecții ale căilor respiratorii superioare. Contrar convingerilor noastre, vitamina D este cea mai eficientă atunci când vine vorba de prevenirea răcelii. Are un rol major în întărirea sistemului imunitar. Soarele ne ajută corpul să producă în mod natural vitamina D, dar în zilele întunecate de iarnă, nu avem suficientă vitamina D, pe când în zilele însorite avem grijă să blocăm producția de vitamina D cu o cremă de protecție solară. Laptele ne poate ajuta să îndeplinem obiectivul zilnic de vitamina D – o cană de lapte oferă un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina D pentru copil (600 UI). Cerealele și sucul de portocale fortificate cu vitamina D reprezintă alte opțiuni.
  • Broccoli și conopidă, un cuplu puternic încărcat cu antioxidanți și fitonutrienți care întăresc imunitatea. Broccoli este și o sursă grozavă de vitamina C și de zinc. Poate că nu este tocmai ușor să îi convingem pe micuți să consume broccoli și conopidă, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne dăm bătuți. Vestea bună este că micuții nu trebuie să consume cantități uriașe pentru a obține beneficiile. Chiar și numai câteva îmbucături sunt grozave. Încercați să le preparați la aburi, să le adăugați în paste, în sosul de pizza, în supe și în orez.
  • Iaurt. 70% din sistemul imunitar se află, de fapt, în tractul digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros și rect). Acolo există bacterii sănătoase numite probiotice, care luptă împotriva germenilor care pot cauza tot felul de boli. Deci, pe de o parte, alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, mențin sănătatea sistemului digestiv al copilului, dar pe de altă parte, îl vor proteja împotriva bolilor, inclusiv împotriva răcelii obișnuite. Totuși, aceste bacterii sănătoase sunt foarte sensibile, așa că dacă mâncăm prea mult zahăr, ele mor. Consumul regulat de iaurt aprovizionează copilul cu probioticele de care are nevoie. În plus, puteți transforma iaurtul într-o înghețată delicioasă, pe placul copiilor. Într-un blender, adăugați iaurt, banane și fructe de pădure, mixați, după care puneți la congelator.
  • Ovăz. Deja vorbim despre adevăratul mic dejun al campionilor. Fulgii de ovăz conțin un anumit tip de carbohidrați numit beta-glucan, care îmbunătățește abilitățile celulelor imune ale corpului, astfel încât acestea să poată lupta mai rapid și mai ușor împotriva celulelor invadatoare. De asemenea, făina de ovăz este bogată în prebiotice, acestea fiind hrana pentru probioticele despre care discutam în rândurile anterioare. Făina de ovăz simplă îndulcită cu fructe este cea mai hrănitoare. Dacă doriți fulgi de ovăz speciali pentru terci, optați pentru cei îndulciți cu suc de trestie evaporat în loc de sirop de porumb bogat în fructoză.
  • Ardei gras. Deși Vitamina C nu este leacul pentru răceală, gripă și alte infecții, poate să îmbunătățească funcția imunitară a organismului. Cercetătorii sunt de părere acum că vitamina C funcționează în tandem cu alți micronutrienți pentru a proteja sistemul imunitar. Totuși, administrarea unui supliment nu este la fel de eficientă precum consumul de alimente bogate în vitamine. Portocalele și în general citricele sunt surse minunate de vitamina C, însă ardeii grași de toate culorile conțin cantități mult mai mari de vitamina C. Iar culorile lor sporesc atracția, ceea ce este de mare ajutor, mai ales că studiile au arătat că micuții sunt mai predispuși să mănânce fructe și legume dacă sunt aduse la masă într-o prezentare frumoasă.
  • Ciuperci. Sigur, prea puțini copii sunt înnebuniți după ciuperci, dar merită să încercăm să le gătim sub diverse forme, dat fiind impactul lor pozitiv asupra imunității. Ciupercile stimulează producția și eficacitatea celulelor albe din sânge, care vizează infecțiile și se găsesc adesea printre cele mai recomandate alimente care, consumate în mod regulat, pot preveni o seamă de boli. Pentru cei mici, ciupercile sunt cu atât mai recomandate, așa că încercați să îi convingeți să mănânce măcar una, două ciuperci pe zi. Ciupercile mari, gătite pe grătar și servite ca hamburgeri cu brânză și sos barbeque sunt foarte apreciate de copii. De asemenea, puteți adăuga ciuperci în pizza, în paste și în omletă.
  • Cartofi dulci. Conțin o cantitate foarte mare de beta-caroten, pigmentul organic care oferă cartofului dulce și morcovului culoarea portocalie. Pe lângă capacitatea de a oferi culoare, beta-carotenul este o sursă principală de vitamina A, această vitamină fiind un puternic stimulent imunitar. Cercetările au arătat că vitamina A ajută corpul să producă anticorpi mai mulți și mai puternici, cu scopul de a proteja organismul de invadatori. Un soufle de cartof dulce nu are cum să fie refuzat de cei mici, conform pcrm.org.

Usturoiul este de asemenea o sursă importantă de vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Gustul său strident nu este foarte tolerat de cei mici, de aceea este indicat să fie introdus în prepararea meniurilor.

Mintea copilului are nevoie de hrană adecvată

La fel ca sistemul imunitar care solicită un regim alimentar corespunzător, și mintea copilului are nevoie de hrană de bună calitate, pentru un nivel ridicat de energie, pentru putere de concentrare și pentru învățare. Ceea ce mănâncă copilul la mic dejun, la prânz și la cină, dar și gustările pot afecta modul în care învață copilul, cât de atent este, cât de repede înțelege și dacă poate memora cele citite pe termen lung. Cu alte cuvinte, dieta copilului poate afecta în mod pozitiv sau negativ performanțele sale academice.

Micul dejun este poate cea mai importantă masă din zi și, cu siguranță, ați auzit acest lucru de nenumărate ori. Orice părinte ar fi fericit ca micuțul lor să se trezească imediat ce a auzit alarma și să ia micul dejun în fiecare zi înainte de a merge la grădiniță sau la școală. În realitate, majoritatea copiilor amână în mod repetat alarma înainte de a se ridica din pat și adesea refuză să ia micul dejun. La urma urmei, cine vrea cu adevărat să se ridice din pat dimineața și să ia micul dejun când s-ar putea odihni cu 20 de minute în plus? Un truc bun pe care îl poți folosi pentru a-l trezi mai ușor pe copil este să îl faci curios de activitățile pe care le va realiza în acea zi – vei vedea că dacă îi vor stârni interesul, el va fi a doua zi în picioare nerăbdător, ca în dimineața de Crăciun – iată aici câteva exemple de activități pe care o grădiniță online le propune copiilor.

Totuși, dacă micuțul sare peste micul dejun, este mult mai probabil să se simtă obosit și lipsit de energie atât la joacă, cât și la studiu. Iată de ce este atât de bine să încercați să vă treziți cu toții mai devreme și să luați micul dejun. Servind micul dejun, corpul copilului primește vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a susține capacitatea de concentrare și absorbția informațiilor. Practic, lipsa micului dejun mărește probabilitatea de somnolență în timpul programului. Așa că, încurajați-vă copilul să se trezească la timp și fără să mai amâne alarma, să se dea jos din pat cu voioșie și să alerge la bucătărie pentru micul dejun. Se va bucura de abilități sporite de memorare, de vigilență și de performanțe academice grozave, conform kidshealth.org.

Concluzii

Dacă sunteți în pană de idei pentru că nu mai știți ce să serviți la micul dejun, încercați opțiuni simple, dar gustoase și care includ și câteva dintre superalimentele menționate, pentru un plus de protecție în timpul sezonului rece. Cerealele integrale sau terciul de ovăz îndulcit în mod natural cu felii de banană reprezintă modul perfect de a începe săptămâna. Omleta servită cu pâine integrală prăjită este iarăși o opțiune grozavă, deoarece ouăle sunt o sursă bună de proteine și vor fi și mai delicioase dacă adăugați câteva felii de ardei gras. O felie de pâine integrală cu dulceață sau cremă de brânză este o altă idee bună și rapidă de mic dejun. Optați pentru dulceață sau cremă de brânză deoarece sunt alegeri mai ușoare decât untul. Iaurtul cu granola îi va oferi copilului sațietate și o doză mare de calciu și probiotice. Un terci de ovăz cald cu prune, zahăr brun și scorțișoară este o opțiune fantastică de mic dejun, deoarece conține un amestec ideal de proteine, fibre și carbohidrați, care îl va menține pe copil energic, alert și vigilent, conform linkhc.org.au.

Adoptând un regim alimentar echilibrat, ne putem bucura de un aport de substanțe esențiale în consolidarea sistemului imunitar.

Resurse despre „Cele mai recomandate superalimente care luptă împotriva infecțiilor pentru întreaga familie”

  1. health.clevelandclinic.org
  2. pcrm.org
  3. kidshealth.org
  4. linkhc.org.au
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie