SUMAR:
- Nu îi forțați pe copii să mănânce
- Încercați o extindere ușoară a meniului
- Nu pregătiți alt preparat
- Învățați-vă copilul să dea la o parte ceea ce nu îi place
- Faceți cumpărături și gătiți împreună
- Concluzii
- Resurse despre „Cum rezolvăm problema copiilor mofturoși la mâncare?”
La un moment dat, majoritatea părinților se plâng că cel mic este mofturos la mâncare și de abia dacă se atinge de mâncare la masă. Ce e drept, sunt foarte rari copiii care mănâncă orice și oricând și care încearcă cu bucurie legume noi, nuci, fructe sau chiar gastronomia altei țări. În schimb, majoritatea copiilor (la fel ca majoritatea adulților) consideră că unele alimente sunt neplăcute. Legumele sunt cele mai detestate, în timp ce deserturile ambalate și cipsurile sunt printre cele mai adorate de către micuți.
Este foarte normal ca toți copiii să treacă prin etape în care să fie mai pretențioși la hrană, mai ales atunci când încearcă să își afirme autonomia. Dintr-o dată, copilul vrea să decidă singur cu ce să se îmbrace, cum să își aranjeze părul și mâncarea pe care o dorește la masă. Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, gusturile lor încep să se dezvolte și ele, așa că este firesc dacă micuțul care până nu demult mânca cu bucurie tot ce îi puneați în farfurie, să devină mai selectiv pe măsură ce se maturizează. De asemenea, nu este neobișnuit ca micuții să devină deodată foarte precauți în ceea ce privește mâncarea, astfel încât ajung să consume tot mai puține alimente, conform ellynsatterinstitute.org.
Nu îi forțați pe copii să mănânce
A forța un copil să mănânce tot din farfurie este calea sigură prin care îl putem determina să deteste mâncarea. Sigur, vrem ca micuții noștri să consume toate legumele din farfurie și să beneficieze de un regim alimentar cât mai variat, însă dacă îi vom forța, vom obține exact efectele opuse. Îi vom tulbura pe copii și aceștia vor începe să creeze în mintea lor tot felul de asocieri negative.
Atât timp cât pediatrul vă confirmă că aveți un copil sănătos și care consumă o varietate de alimente, chiar nu trebuie să îl forțați să consume toate legumele verzi. Uneori, trebuie să închideți ochii la faptul că broccoli ajunge pe jos și nu în stomacul său, conform mayoclinic.org.
Încercați o extindere ușoară a meniului
În cazul în care micuțul prezintă un comportament foarte pretențios la masă, atunci nu vă rămâne decât să îi puneți în farfurie acele alimente care știți că îi plac și să încercați treptat-treptat o ușoară diversificare a meniului. Foarte important este și ca părinții și, dacă este posibil, și ceilalți membri ai familiei, să fie un exemplu pentru micuțul mofturos. Copiii întotdeauna vor fi înclinați să își imite părinții și frații, așa că dacă veți consuma cu plăcere morcovi, spanac, mazăre, pește sau alte alimente problematice, poate că veți avea bucuria ca micuțul să vă imite și să încerce și el câteva dintre acestea. Puteți chiar să vă jucați când vine vorba de introducerea a noi alimente în meniu. De exemplu puteți face împreună o listă de alimente noi pentru cină și apoi să decideți cu toții ce anume să încercați.
Mai apoi, nici nu trebuie să vă dați bătuți dacă cel mic a refuzat o dată un anumit aliment. Încercați să reintroduceți acel aliment, poate nu la fel cum l-ați introdus prima dată, ci pregătit într-un alt mod. Poate că nu i-a plăcut peștele la cuptor cu legume, așa că încercați pește gratinat cu sos de roșii sau chiftele de pește. Puteți discuta cu cel mic despre propriile experiențe și să îi povestiți cum în trecut nu v-a plăcut un anumit preparat, dar după ce l-ați gătit alfel, v-a plăcut mai mult sau poate gusturile personale s-au schimbat între timp. Ceea ce vrem să demonstrăm copiilor, noi părinţii, este că vis-a-vis de mâncare este bine să dăm dovadă tot timpul de adaptabilitate și flexibilitate, conform mayoclinic.org.
Nu pregătiți alt preparat
Când celor mici nu le place ce au în farfurie la cină, unii părinți se simt obligați să gătească rapid altceva. Acest lucru creează un precedent negativ și nu încurajează copiii să ofere o șansă alimentelor noi. Chiar dacă vă faceți griji că micuții nu au mâncat mare lucru, este indicat să pregătiți altceva de fiecare dată când ei decid că nu le place ce au la cină. Totuși, puteți avea la îndemână o a doua opțiune – ceva rapid, cum ar fi o salată cu șuncă slabă, un iaurt cu fructe sau un bol cu cereale – pentru acele seri în care copiii cu adevărat nu pot consuma ce au în farfurie. Când există o altă opțiune de mâncare, se înlătură presiunea pe care o simt părinții și copiii. Desigur, această strategie funcționează numai în cazul copiilor care fac mofturi ocazionale la mâncare, nicidecum în cazul copiilor care doresc un bol de cereale la cină în fiecare seară, conform grhsonline.org.
Învățați-vă copilul să dea la o parte ceea ce nu îi place
Este foarte important și util să vă învățați copilul să dea la o parte ceea ce nu îi place. Găsirea unui castravete murat în hamburger nu înseamnă că tot hamburgerul este de aruncat. Copiii ar trebui încurajați să dea la o parte ceea ce nu le place. Acest lucru poate fi greu de acceptat de către unii copii, dar este o lecție importantă pe care doar părinții îi pot învăța prin puterea propriului exemplu. Dacă nu vă plac bananele, și totuși la restaurant primiți clătite cu câteva felii de banane, îi puteți arăta copilului cum dați la o parte bananele și continuați să vă bucurați de micul dejun, conform grhsonline.org.
Faceți cumpărături și gătiți împreună
Cel mai bun mod prin care puteți transforma pretențioșii în iubitori de mâncare este să faceți cumpărături și să gătiți împreună. Puteți merge cu cel mic la supermarket și să îi spuneți să aleagă el cinci alimente noi pe care și-ar dori să le încerce. Încercați anumite sortimente de produse, de pâine, carne și brânzeturi. Astfel, copilul ar putea descoperi că îi plac alimentele afumate sau că preferă merele verzi în locul celor roșii. Gătitul împreună este o altă modalitate grozavă prin care îi puteți determina pe copii să aibă o atitudine mai deschisă față de mâncarea nouă. Încercați împreună tot felul de rețete, în special rețete adaptate pentru copii, pe care le puteți găsi online sau în cărți de bucate. Poate veți găsi ceva care arată bine și decideți amândoi să pregătiți pentru cină. După ce au ales personal rețeta și au amestecat bine în bol, copiii sunt mult mai dornici să încerce ceva nou. Favoritele lor sunt excelente pentru acest joc. Pizza poate fi oricând reinventată și puteți face blatul din făină integrală, iar copilul poate pune deasupra ciuperci, ardei, dovlecel și alte ingrediente pe care și le dorește. Sendvișurile sunt iarăși o idee bună și copilul vă poate ajuta să pregătiți împreună sendvișuri delicioase din pâine integrală, piept de curcan, legume și un sos grozav. Dacă îi permiteți celui mic să vă ajute la pregătirea meselor, sunt șanse foarte mari ca el să lase deoparte toate mofturile.
În cazul copiilor care stau prin bucătărie de la vârste foarte mici, există şansă să nu mai treacă prin aceste perioade firești de mofturi la mâncare. Așadar, dacă aveți copil de vârstă mică, invitați-l în bucătărie, lăsați-l să facă lucruri mărunte, cum ar fi să arunce la coș cojile de banană, să amestece el în ouăle pentru omletă sau să ungă singur clătita cu dulceață. Bucătăriile de jucărie și multe alte accesorii pentru prepararea hranei găsiți pe mami.md, având siguranța că micuțul se joacă cu jucării corespunzătoare vârstei sale și din materiale calitative. Păpușile și seturile cu plușuri sunt iarăși recomandate, deoarece copilul va avea tendința să imite la joacă scene din familie, așa că n-ar trebui să vă surprindă dacă pregătește masa păpușilor, un picnic pentru jucăria sa de pluș preferată sau dacă servește ceaiul cu toate jucăriile sale. De la joaca în mica sa bucătărie și până a vă deveni ajutor de nădejde în pregătirea meselor nu va trece mult timp.
Încărcați cămara cu ingrediente distractive și experimentați împreună, conform cambridge.org.
Concluzii
Totuși, este necesar ca părinții să știe să facă diferența dintre un moft la masă și o aversiune severă față de mâncare. Copiii care prezintă o aversiune serioasă față de mai multe alimente pot avea nevoie de ajutor pentru a-și corecta obiceiurile alimentare și pentru a depăși această problemă. Mofturile la masă încep să fie o problemă serioasă atunci când copiii sunt subnutriți sau mănâncă atât de puțin încât viața lor este în pericol. În mod obișnuit, copiii prezintă un comportament pretențios la masă începând cu vârsta de 7-8 ani, iar acest comportament ar putea atinge un nivel clinic din mai multe motive diferite. Unii copii au un simț al mirosului foarte accentuat, care îi face să simtă aromele mult mai intens decât majoritatea oamenilor. Alți copii își limitează singuri dietele, deoarece se confruntă cu stări severe de anxietate. Oricare ar fi motivul, cu cât un copil prezintă un comportament mofturos la masă pe termen îndelungat, cu atât îi va fi mai greu să încerce alimente noi. Ca orice alt obicei prost, evitarea noilor alimente se va înrădăcina în comportament și va fi dificil ca micuțul să se dezvețe de acest obicei, conform acamh.org.
Resurse despre „Cum rezolvăm problema copiilor mofturoși la mâncare?”