fbpx

Idei de cadouri de Crăciun pe care cel mic le va iubi

SUMAR:

  • Cum alegem cadourile de Crăciun pentru copii?
  • Idei de cadouri de Crăciun
  • Concluzii
  • Resurse

Crăciunul este o sărbătoare așteptată de cei mari, dar mai ales de cei mici. Adulții își dau seama odată cu trecerea anilor că sărbătorile de iarnă sunt mai bogate dacă în jurul mesei sunt oamenii dragi, însă copii sunt mult mai preocupați de cadourile pe care le vor găsi în dimineața de Crăciun sub brad. De la o anumită vârstă, cel mic începe să facă liste pentru Moș Crăciun cu toate cadourile pe care și le-ar dori, dar tot este frumos să aibă parte și de o surpriză, un cadou la care nu se așteaptă, iar astăzi te vom învăța cum să alegi cel mai bun cadou pentru copilul tău.

„Amintirile frumoase și iubirea noastră sunt cele mai frumoase cadouri pe care le putem oferi copiilor noștri. Un copil, mai ales mic, nu cunoaște valoarea financiară a cadourilor primite, însă simte atmosfera în care trăiește și dragostea care îi înconjoară. De aceea, nu este nevoie să vă îngrijorați în privința prețului unui cadou. De multe ori, copiii sunt încântați de numărul de cadouri și de cât de atractive i se par și nu de cât costă. Copiii preferă un părinte relaxat care să îi acorde atenție, în locul unuia îngrijorat și irascibil. Încercați să aveți cât mai multe activități cu copilul dumneavoastră, activități legate de sărbătorirea Crăciunului, astfel încât să îi creați cât mai multe amintiri plăcute din copilărie.” Psiholog Denisa Zdrobis

Cum alegem cadourile de Crăciun pentru copii?

Suntem siguri că toți părinții se vor regăsi în următoarea situație: magazinele sunt în această perioadă pline de jucării și tot felul de alte produse pentru copii care pot fi puse sub bradul de Crăciun, iar decizia de a cumpăra cel mai frumos cadou pentru cel mic pare a fi imposibilă – când pare că ai găsit cadou perfect și îl pui în coș, apare altul care parcă reprezintă o variantă și mai bună și așa ajungi ca la final să ai coșul plin de jucării despre care nici nu știi dacă sunt sau nu potrivite pentru copilul tău.  

Dacă vrei să te asiguri că vei cumpăra nu doar cel mai frumos cadou de Crăciun pentru copil, dar și cel mai util cu un rol în dezvoltarea sa, informațiile următoare îți vor fi de folos:

  • Alege un cadou potrivit pentru vârsta sa

Uneori, părinții aleg un cadou pentru cel mic în funcție de cât de atractiv este, copilul este entuziasmat la început pentru că este o jucărie nouă, însă această reacție de bucurie este temporară, jucăria nouă este rapid uitată în dulap, iar cel mic revine la jucăriile vechi. Acesta este primul semn că o jucărie nu a fost aleasă în funcție de vârsta copilului. Există mai multe situații care pot avea loc atunci când o jucărie nu este potrivită pentru cel mic: dacă jucăria este pentru copii cu vârste mai mici decât vârsta copilului tău, el se va plictisi repede de ea, pentru că nu îl învață nimic nou și nu îl provoacă în niciun fel, de cealaltă parte, dacă jucăria este pentru copii cu vârstă mai mare și este prea complexă, cel mic nu va putea să îi înțeleagă pe deplin rolul și va avea un sentiment de frustrare pentru că nu reușește să găsească o soluție. Vârsta este primul criteriu care trebuie să fie luat în considerare atunci când alegi cadoul pentru copilul tău. Spre exemplu, pentru copiii de 1-2 ani sunt recomandate jucăriile interactive, cele care îl ajută să descopere din ce în ce mai mult mediul înconjurător, care le provoacă imaginația, dar și gândirea, în timp ce copiii de 3-5 ani preferă jocurile mult mai complexe, care îi provoacă și din punct de vedere fizic – vom vedea mai târziu idei de cadouri de Crăciun pentru copii de diferite vârste, care cu siguranță vor stârni interesul și curiozitatea. Nu ar trebui să fie prea greu să alegi un cadou pentru un copil de o anumită vârstă, având în vedere că majoritatea au pe cutie menționată vârsta recomandată, iar dacă cumperi dintr-un magazin online, există descrieri detaliate pentru fiecare dintre ele.

  • Observă-l pe cel mic în timpul jocului

Majoritatea copiilor dezvoltă anumite preferințe atunci când vine vorba de joacă, iar dacă vrei să te asiguri că acel cadou ascuns sub brad va fi cu adevărat apreciat de cel mic, atunci ar fi bine să începi să îl observi în timpul jocului. Preferă mai mult jocurile de creativitate, cum ar fi jocurile de construcție, sau cele de logică, care îl provoacă să găsească soluții la tot felul de probleme? Dacă cel mic este înclinat spre o gândire strategică, este posibil ca activitățile care cer imaginație și creativitate, dar care nu îi provoacă prea mult gândirea logică, să îl plictisească. Spre exemplu, un copil care petrece mult timp construind case din cuburi sau rezolvând puzzle-uri, cu siguranță nu va fi prea încântat de o mașinuță care nu îl provoacă în niciun fel, iar acest lucru este valabil și invers.

  • Întreabă-l ce își dorește și folosește-te de lista lui Moș Crăciun

De la o anumită vârstă, cel mic știe ce vrea de la Moș Crăciun, iar acest lucru vine și în ajutorul părinților care se transformă în mesagerii Moșului și îl încurajează pe cel mic să îi scrie acestuia o scrisoare. Jucăriile de pe lista primită de la cel mic poate fi o sursă de inspirație pentru cadourile de Crăciun, însă ia în considerare și vârsta copilului sau utilitatea lucrurilor de pe listă, înainte de a fugi la magazin să le cumperi. De multe ori copiii pun pe listă jucării pe care le au deja sau jucării care nu sunt potrivite pentru vârsta lor, așa că, analizează lista și vezi care i se potrivesc cel mai bine. Bineînțeles, există și părinți care cumpără tot de pe listă cu gândul că așa își vor face fericiți copiii de Crăciun, ca mai apoi să vadă că pe jucării se pune praful în doar câteva zile, interesul copilului pentru ele fiind aproape inexistent.

Nu mai ai prea mult timp la dispoziție, deci dacă vrei să te asiguri că cel mic va avea sub brad în dimineața de Crăciun cadourile potrivite, poți începe căutările, ținând cont de informațiile de mai sus sau de cele primite din partea copilului. În continuare îți vom oferi câteva idei de cadouri de Crăciun pentru copii, în funcție de vârsta lor.

Idei de cadouri de Crăciun

Cadouri de Crăciun pentru bebeluși

Bebelușii cu vârsta de până într-un an nu conștientizează conceptul de cadouri sub bradul de Crăciun, ei se vor distra la luminițele din brad și vor căuta să agațe cu mâinile cât mai multe globulețe. În această perioadă, cadourile potrivite pentru cei mici sunt cele care le stimulează simțurile și îi ajute să exploreze mediul în care trăiesc. Bebelușii sunt cei mai ușor de mulțumit atunci când vine vorba de cadouri de Crăciun pentru că ei au o curiozitate nesfârșită și orice jucărie le va atrage atenție.

Iată câteva idei de cadouri de Crăciun pentru un bebe cu vârsta de până într-un an: jucării interactive, cu butoane care odată apăsate scot diverse sunete, un carusel muzical ce se poate atârna deasupra pătuțului, jucării zornăitoare, cât mai colorate, cu diverse forme și texturi, o bufniță interactivă luminoasă Lamaze, cărticele interactive sau un centru de activități – dacă ești în pană de idei, aici vei găsi o gamă variată de astfel de jucării pentru copii, la prețuri mai mult decât accesibile.

Cadouri de Crăciun pentru copii cu vârsta de 1 – 3 ani

La această vârstă, copiii încep să își dezvolte din ce în ce mai mult creativitatea și gândirea critică, iar puzzle-urile și seturile de construit reprezintă 2 tipuri de jucării care se regăsesc în rutina lor de joacă. Așa că, dacă ai un copil cu această vârstă sau vrei să oferi un cadou unui copil de 2-3 ani, jocurile de creativitate și logică reprezintă o opțiune bună. Trebuie să acorzi o importanță deosebită și materialelor din care au fost fabricate aceste jucării – să nu fie toxice și să nu le afecteze sănătatea și dezvoltarea în vreun fel. Pentru această categorie de vârstă vei găsi probabil cele mai multe jucării, deci trebuie să ai și mai multă atenție când le alegi pentru a te asigura că ai făcut o alegere bună.

Cadouri de Crăciun pentru preșcolari (3 – 5 ani)

De la această vârstă, deja copilul va începe să își exprime din ce în ce mai mult preferințele atunci când vine vorba de jucării, deci vei putea aplica planul cu lista pentru Moș Crăciun pentru a te inspira. Majoritatea copiilor merg la grădiniță deja, deci încep să se dezvolte din ce în ce mai mult și din punct de vedere social. Jocurile care implică activități de echipă, jocurile de rol (cum ar fi cele de meserii, în care cei mici pot pretinde că sunt medici, polițiști, pompieri, dentiști, etc. sunt apreciate), dar și rechizitele, cărțile de colorat, abțibildurile sau jucăriile educative ce îl pregătesc pe cel mic pentru următoarea etapă din viața sa sunt cadouri ce ar trebui să se afle sub bradul de Crăciun. Dacă vezi că lista pentru Moș Crăciun conține cadouri care nu au o utilitate atât de mare pentru copil, poți face un compromis și poți alege câteva obiecte de pe listă, dar să îi cumperi și o jucărie care îl va ajuta să se dezvolte și care probabil nu se afla pe această listă.

Concluzii

Crăciunul se apropie cu pași repezi, magazinele sunt pline de jucării care abia așteaptă să fie așezate de Moș sub brad, iar majoritatea părinților se află în pană de idei atunci când vine vorba de cadoul perfect pentru cel mic. Informațiile din acest material îți vor fi de ajutor și te vor ghida în tot acest proces, iar la final, sub brad se va găsi cel mai bun cadou pentru copil. În același timp, am dori să punctăm un lucru important: cel mai frumos cadou pe care un copil îl va primi vreodată nu va fi unul material, ci iubirea și atenția părinților. Anii vor trece, cel mic nu își va mai aminti de puzzle-ul primit la 3 ani sau de mașinuța cu telecomandă, ci își va aduce aminte de timpul de calitate petrecut împreună, de râsete și zâmbete, de tradițiile de familie pe care le-ai construit în toți acești ani, de privirile pline de dragoste și de multe alte momente prețioase cum ar fi împodobitul bradului sau cântatul colindelor. Așa că, pe lângă jucăria potrivită, nu uita să pui și o doză de iubire și atenție pentru cel mic sub brad pentru a avea un Crăciun perfect!

Resurse

  1. adevarul.ro
  2. tikaboo.ro
  3. https://mami.md/
Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie