fbpx

Cum să ai o relație bună cu copilul tău?

SUMAR:

  1. Relația părinte-copil, un miracol al vieții
  2. Conectarea și controlul emoțiilor
  3. Joaca și 12 îmbrățișări pentru o relație bună cu copilul tău
  4. De ce este important să aveți activități comune?
  5. Copiii au nevoie să râdă
  6. Concluzii
  7. Resurse

Relația pe care reușim să o construim cu copilul nostru când este mic, va dăinui toată viața și se va reflecta în toate tipurile de relații ulterioare, fie că vorbim de cele colegiale, de prietenie, relația de cuplu sau cu copiii pe care la rândul lor îi vor avea. Pe scurt, dacă relația părinte-copil se bazează pe respect reciproc, sinceritate, deschidere, prietenie, înțelegere, suport, ascultare, iubire, iertare (care înseamnă că ne recunoaștem greșeala, ne cerem iertare și o îndreptăm, nu înseamnă că dăm uitării sau trecem cu vederea și acționăm la fel, ceea ce ne poate tranforma în victime, prin faptul că putem accepta tratamente abuzive), copiii noștri au toate șansele să dezvolte relații sănătoase în viața lor și să nu accepte relații în care se simt răniți constant. Acest lucru ne poate scuti și pe noi, și pe copiii noștri de experiențe neplăcute care pot apărea pe măsură ce copiii ajung la adolescență și maturitate. Aceasta este valoarea pe care o poate avea o conexiune autentică cu copilul nostru. psiholog Denisa Zdrobis

Relația părinte-copil, un miracol al vieții

Toții părinții doresc să aibă o relație cât mai bună cu copilul lor. Momentele apropiate cu cei mici ne topesc inimile și ne oferă o stare de beatitudine. Conexiunea este la fel de esențială pentru părinți, cât și pentru copiii noștri. În acele momente, orice sacrificiu își primește răsplata. Toate greutățile din viața de zi cu zi se evaporă și numai rămâne decât fericire și împlinire.

Această legătură este singurul motiv pentru care copiii respectă regulile impuse de părinți. Copiii care se simt puternic conectați cu părinții lor sunt mai ascultători și cooperează mult mai ușor. Asta nu înseamnă că nu se vor comporta ca niște copii, dar, când au încredere în părinți, sunt motivați să urmeze exemplul și sfatul acestora.

Cercetătorii ne amintesc că avem nevoie de cinci interacțiuni pozitive pentru fiecare interacțiune negativă pentru a menține sănătoasă orice relație. Din moment ce petrecem atât de mult timp cu sfaturi, corecții, certuri, critici, cicăleli și strigăte, este important să ne asigurăm că petrecem de cinci ori mai mult timp pentru a construi o legătură pozitivă., conform Psychologytoday.com.

Meseria de părinte este cea mai grea de pe pământ. Atunci când adultul a fost toată ziua pe drumuri și la birou are puține ore la dispoziție pentru a recupera timpul și pentru a păstra o legătură puternică cu cel mic. Copiii aflați între 3 – 6 ani sunt în plină dezvoltare și au nevoie de o atenție sporită. Tocmai de aceea este necesar să construim obiceiuri zilnice de conectare. Ele sunt simple, dar incredibil de eficiente. Se creează o legătură specială care transcende timpul și persistă la un nivel constant de-a lungul vieții.

Conectarea și controlul emoțiilor

Oricât de dificilă a fost ziua dumneavoastră, puneți deoparte 15 minute în care să vă dedicați cu totul copilului. Faceți asta în fiecare zi. Numiți acest timp „ora Ioanei” sau „ora lui David ”, astfel încât cei mici să știe că este vorba doar despre ei. Într-o zi, lăsați copilul să aleagă ce veți face. A doua zi, alegeți dumneavoastră. Dar cel mai important este să vă concentrați toată atenția asupra copilului. Este necesar să vă asigurați că restul familiei se ocupă cu alte activități în acel moment. În plus, puneți telefonul departe și mutați-l pe modul „silențios”. Atenție, este vital să nu-l certați pe cel mic în cadrul acestor minute de conectare. De fapt, nouăzeci la sută din interacțiunile părintelui cu copilul său ar trebui să fie despre conectare, astfel încât să poată accepta anumite corecții necesare., conform Webmd.com.

Părinții sunt sfătuiți să-și controleze propriile emoții, indiferent de problemele apărute. De cele mai multe ori, o situație ivită cu copilul tău poate părea o urgență, dar ea nu este cu adevărat. Acest lucru este valabil și în viața de zi cu zi. De câte ori nu ne enervăm din lucruri insignifiante și simțim că se termină lumea, iar după o jumătate de oră nu mai ținem minte de ce eram supărați și nervoși!? Așadar, sfatul experților în domeniu este să respirați adânc și să alungați orice gând negativ pentru a vă calma. Astfel, cele 15 minute dedicate total pentru conectarea cu cel mic vor fi fructificate la maximum.

Un alt aspect important este să evitați să-l certați când nu e cazul. Părinții nu trebuie să țipe la copil ca să-și strângă lego-ul și să meargă la culcare. E de preferat să încerce o altă abordare. Adultul se poate așeza lângă cel mic și poate verifica ce a construit. Îl laudă și apoi discută cu el despre ora de culcare. Dacă există suficientă empatie și încredere, copilul va coopera mult mai ușor.

12 îmbrățișări pentru o relație bună cu copilul tău

Pe lângă discuții productive și necesare, un copil are mare nevoie de conexiune fizică. De asemenea, legătura emoțională e corelată și cu o conectare fizică.

„Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere.,” spune faimosul terapeut de familie, Virginia Satir.

Este recomandat să vă îmbrățișați copilul dimineața cum s-a trezit, dar și înainte de culcare. Nu ratați niciun moment în care cel mic merită o strângere puternică din partea părintelui. Acest lucru oferă siguranță, încredere și confort. O astfel de abordare întărește conexiunea părinte-copil. Până la urmă, ce poate fi mai frumos și mai pur decât o mamă sau un tată care își strânge la piept copilul!?  

Nu uitați să vă jucați! De când se trezesc, copiii de până în 6 ani se gândesc doar la joacă. Emană energie din toți porii lor și au nevoie de activități. Este bine să vă implicați și vă jucați cât mai des cu ei. Acest lucru se poate întâmpla în parc, dar și în interiorul casei prin diverse activități, precum desen, puzzle sau chiar dans., conform Raisingchildren.net.au.

De ce este important să aveți activități comune?

Obiceiurile și ritualurile sudează orice relație. Încă de la o vârstă fragedă, este recomandat să găsiți teritorii comune în relația cu copilul dumneavoastră. A lua masa împreună aduce beneficii în orice etapă a vieții. În orice colț al lumii te-ai afla, în orice zonă culturală, mâncarea împreună cu familia duce la o relație sănătoasă între membrii care trăiesc sub același acoperiș. Este un moment plăcut de conectare și relaxare. Este foarte important ca în timpul mesei, toți membrii familiei să-și pună departe telefoanele sau celelalte dispozitive și să se bucure pur și simplu de compania celor dragi. Folosiți această oportunitate și pentru a vă învăța copiii ce înseamnă o dietă sănătoasă și echilibrată.

Creați ritualuri părinte-copil. Fie că vorbim de lucruri mărunte, precum spălatul pe dinți sau cititul, sau de activități mai complexe, este necesar să găsiți puncte comune. Copilul va aprecia enorm acele clipe și le va aștepta cu nerăbdare și în ziua următoare. Așa se întâmplă și cu momentele în care un părinte își duce la culcare copilul. Acele clipe sunt prețioase pentru cel mic.

Copiii au nevoie să râdă

Râsul este cel mai bun medicament pentru orice. În timpul vieții, el mai obosește, dar în copilărie reprezintă o sursă de viață. Este un bun medicament la orice vârstă. De când se trezesc și până se culcă, cei mici explodează de energie. Râd din cele mai mici lucruri și se bucură din toată inima, iar acest lucru provoacă o fericire nemărginită și în sufletele părinților.

Adulții devin prea serioși odată cu trecerea timpului, dar când sunt lângă cei mici, trebuie să regăsească copilul din ei. Râdeți cât puteți, prostiți-vă și jucați-vă! Copilul vă va adora în momentele când vă puneți la mintea lui și vă distrați din orice. Toată lumea are de câștigat. Cel mic are un partener pentru joacă și râsete, iar adultul se relaxează și elimină stresul. Și nu, nu este adevărat!! Râsul nu îngrașă, ci doar te face fericit! Zâmbetele aduc o altă latură care dezvoltă o relație bună cu copilul tău. Nu uita să încurajezi copilul să citească sau citiți împreună cărți care se concentrează pe compasiune și pe grija față de alți oameni. Aveți și varianta să înscrieți copilul la o grădiniță care desfășoară activități care dezvoltă bunătatea și compasiunea – vezi dacă o grădiniță online se potrivește nevoilor copilului tău.

Concluzii

Pentru a crea o conexiune și o legătură cât mai bună, fiți disponibil atunci când copilul dumneavoastră are nevoie de asistență, îngrijire sau ajutor. Acest lucru va ajuta copilul să înțeleagă că poate depinde de părintele lui atunci când are probleme. Respectați-vă promisiunile, astfel încât cel mic să învețe să aibă încredere în ceea ce spuneți. Cunoașteți copilul și prețuiți-l pentru ceea ce este. Creați obiceiuri comune, jucați-vă cu el și râdeți cu poftă. Permiteți relației să evolueze pe măsură ce copilul se dezvoltă, iar nevoile și interesele lui se schimbă.

Stabiliți câteva reguli familiale ferme, dar corecte. Regulile sunt declarații clare despre modul în care familia dorește ca membrii ei să se poarte unul cu celalalt. Oferiți-i toată atenția și veți construi o relație puternică care se va păstra în timp! Închide ochii și deschide-ți sufletul pentru a avea o relație cât mai bună cu copilul tău!

Resurse despre „Gradinitaonline.ro”

  1. raisingchildren.net.au
  2. webmd.com
  3. psychologytoday.com
  4. familyservicesnew.org
Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie