SUMAR:
- Ce este un puzzle? – scurt istoric
- Beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copilului
- Puzzle-urile în contextul actual
- Tipurile de puzzle
- Cum alegi puzzle-ul potrivit pentru copilul tău?
- Concluzii
- Resurse
Jocul ajută atât la dezvoltarea copilului din punct de vedere cognitiv, prin deprinderea și dezvoltarea de abilități și aptitudini, cât și la formarea și îmbunătățirea abilităților sociale, de consolidare a unor relații deja existente sau de creare a altora noi. Este adevărat că este ocazia perfectă pentru părinte și copil de a petrece timp de calitate împreună, de a se distra, a se apropia și a se cunoaște mai bine. Puzzle-urile oferă oportunitatea de a lucra împreună sau de a oferi un moment de respiro adulților, timp în care se pot odihni și recăpăta energia necesară în preajma celor mici. Este important ca aceste jocuri să fie alese întotdeauna în funcție de vârsta fizică și mentală a copilului ca să îi poată aduce beneficiile vizate. Psiholog Denisa Zdrobis
Ce este un puzzle? – scurt istoric
Primul puzzle a apărut acum aproximativ trei sute de ani, când o pictură realizată pe o bucată de lemn a fost tăiată în bucăți mici pentru a fi reasamblată ulterior. Puzzle-urile confecționate din carton au apărut la sfârșitul anilor 1800, dar nu s-au bucurat de succes de la început, fiind considerate slabe din punct de vedere calitativ. De-abia după cel de-al Doilea Război Mondial, lemnul a fost înlocuit cu cartonul, material ce este folosit și astăzi în producția de masă a acestor jocuri recreative, fiind mai ieftin și mai ușor de folosit. Cu toate acestea, puzzle-urile confecționate din lemn, dar și din alte materiale, sunt încă produse, având un farmec aparte pentru pasionații de astfel de jocuri.
Odată cu evoluția tehnologică și cu dezvoltarea societății în plan artistic, picturile și desenele folosite ca bază pentru puzzle-uri la început au fost înlocuite de fotografii care oferă imagini mult mai clare (reproduceri ale unor picturi celebre, peisaje, structuri arhitecturale, imagini cu animale sau plante etc.). Fie că vorbim despre clasicul puzzle bidimensional sau despre cel tridimensional (care presupune construcția unui obiect în locul reasamblării unei imagini), de puzzle-ul de patru sau de mii de piese, acest joc a fost încă de la început un mijloc pasionant de dezvoltare a logicii, perseverenței, concentrării și altor aptitudini necesare în viața de zi cu zi.
Beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copilului
Oamenii de știință au demonstrat că jocurile de tip puzzle au numeroase beneficii asupra dezvoltării capacității cognitive a copiilor. Fiind o activitate pasionantă și pentru adulți, realizarea unui puzzle poate fi și un mijloc de a petrece mai mult timp cu copilul tău.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale realizării unui puzzle pentru copii:
- Dezvoltarea abilităților cognitive și motorii
De multe ori, părinții se confruntă cu problema pierderii rapide a capacității de concentrare a copilului. S-a demonstrat faptul că un puzzle care presupune, prin definiție, aplecarea atenției asupra unui singur scop (asamblarea acestuia), îmbunătățește capacitatea de concentrare a celor mici. Deși este foarte posibil să aibă nevoie de ajutorul tău la început, vei observa că, în timp, copilul va reuși să se concentreze singur asupra puzzle-ului ales.
De asemenea, procesele cognitive angrenate în timpul realizării unui puzzle merg mână în mână cu abilitățile motorii ale micuțului tău. Acesta învață să-și coordoneze simțurile (privirea și mișcarea). Nu este de ajuns să fie atent la imaginea sau obiectul pe care trebuie să îl creeze. El trebuie să jongleze cu obiectele și piesele pe care le are în față. După ce vede locul în care se potrivește o piesă, copilul trebuie să o miște cu mâinile, astfel încât să se potrivească în locul dorit.
- Scopurile educative
Ce altă metodă mai eficientă de învățare cunoaștem în afară de joacă? Un puzzle potrivit pentru vârsta copilului tău îl poate ajuta să își dezvolte capacitatea de recunoaștere a formelor/culorilor din jurul lui. De asemenea, memoria copilului este și ea antrenată. Poate că o piesă nu se potrivește din prima, însă copilul o va ține minte și o va folosi la momentul potrivit.
Puzzle-urile folosite în scopuri educative acoperă multe domenii. De la botanică și zoologie, până la anatomie și geografie, puzzle-urile oferă o bază de învățare esențială pentru preșcolari și pot fi de mare ajutor în discuțiile dintre părinți și copii. Orice informație nouă este mai ușor de reținut cu ajutorul unei ilustrații. Dacă aceasta este și interactivă (copilul trebuie să o formeze), ca în cazul unui puzzle, cu atât mai bine. Copilul tău va începe să pună întrebări legate de informațiile și cuvintele noi auzite, lucru care îți va oferi contextul perfect pentru a purta nenumărate discuții educative cu acesta.
- Dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor
Un puzzle poate antrena gândirea strategică a unui copil. Încă de mici, suntem puși în situația de a găsi soluții și de a face alegeri. Jocurile de tip puzzle sunt un exercițiu perfect pentru asta. Copilul tău va trebui să găsească soluții care să îi eficientizeze munca. Alături de tine și, ulterior, singur, va reuși să facă asocierile potrivite de culori și forme, pentru a obține imaginea completă.
- Creșterea încrederii în sine
Pe lângă scopurile educative ale unui puzzle, să nu uităm de senzația de satisfacție pe care o avem atunci când reușim să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Piesele așezate haotic la început devin în cele din urmă o imagine completă. Astfel, copilul se va bucura de îndeplinirea proiectului său. Succesul pe care îl are, îi dezvoltă atât încrederea în sine, cât și capacitatea de a fi independent. Încurajează-ți copilul pe parcursul asamblării unui puzzle! Nu uita că până și adulții au nevoie de cele mai multe ori, de cel puțin o persoană cu care să împărtășească bucuria reușitei.
- Dezvoltarea abilităților sociale
Puzzle-urile sunt un mijloc excelent de dezvoltare individuală. Pe lângă asta, însă, ele pot reprezenta un mijloc de interacțiune cu părinții, educatorii sau alți copii din jur. Ajungem, astfel, la latura socială a realizării unui puzzle. Jucându-se împreună cu cineva, copilul va învăța să lucreze în echipă, să coopereze și să comunice. Vorbește cu copilul tău în timp ce vă jucați. Folosește expresii precum „te rog”, „mulțumesc” și vei vedea că va începe să folosească un limbaj asemănător tot timpul.
Puzzle-urile în contextul actual
Tot mai mulți părinți se confruntă cu problema dependenței copiilor lor de ecrane (telefoane mobile, televizoare etc.). Încă de mici, mulți copii sunt sedentari și au probleme de sănătate (proleme de vedere, probleme cu colana vertebrală etc.), într-o perioadă în care ar trebui să își dezvolte imaginația, creativitatea, funcțiile motorii și de limbaj, precum și aptitudinile sociale și de rezolvare a problemelor. Sigur că activitatea fizică în aer liber nu este posibilă tot timpul. În momentele în care tu și copilul tău nu puteți ieși la joacă, încearcă să înlocuiești desenele animate, de pildă, cu un puzzle educativ. Înlocuiește sedentarismul cu o activitate interactivă care nu doar că va ajuta la dezvoltarea copilului tău, ci și la consolidarea unei relații sănătoase între tine și el.
Mai mult decât atât, ne aflăm în fața unei situații fără precedent, în care pandemia actuală a pus mulți părinți în situația de a lucra de acasă, în care multe grădinițe și școli au fost sau sunt încă închise. Poate fi dificil să îți îndeplinești sarcinile de serviciu în timp ce copilul îți cere ceva, pentru că s-a plictisit și nu mai are nimic de făcut. La fel, e posibil să nu îi poți oferi copilului tău atenția de care are nevoie în timp ce te concentrezi la rapoartele pe care le ai de completat și de predat curând. O soluție pentru astfel de situații este un puzzle la care copilul să poată lucra independent, alături de tine. Iată o metodă distractivă și eficientă de a petrece timpul împreună: părinții și copiii devin colegi pentru scurt timp, îndeplinindu-și fiecare proiectele pe care le-au primit. Părinții se pot concentra un timp pe sarcinile de serviciu și copiii pe puzzle-ul cu animale pe care l-au primit de Crăciun. De asemenea, se pot bucura împreună de o pauză bine meritată.
Tipurile de puzzle
În prezent, puzzle-urile pentru copii se găsesc în diverse forme și mărimi, abordează multe domenii, sunt confecționate din mai multe materiale, îndepărtându-se, într-o manieră creativă, de modelul clasic de carton. Iată tipurile de bază de puzzle-uri:
- Puzzle-ul bidimensional
Acest tip de puzzle presupune crearea unei imagini pe o suprafață plană, având de obicei modelul desenat pe cutie. Forma, mărimea și numărul de piese ale acestor puzzle-uri sunt adaptate în funcție de grupele de vârstă ale copiilor pentru care sunt produse. Există variante de puzzle-uri bidimensionale cu tablă magnetică pentru o fixare mai ușoară a pieselor.
- Puzzle-ul tridimensional
De data aceasta, copilul trebuie să construiască un obiect tridimensional. Aceste puzzle-uri abordează teme diferite și se găsesc în diferite forme și mărimi: de la simple forme geometrice, până la plante, animale, mașini, clădiri și nu numai (vezi aici o gamă variată de astfel de jocuri).
Cum alegi puzzle-ul potrivit pentru copilul tău?
Deși reprezintă o activitate recreativă, alegerea unui puzzle poate fi dificilă. Dacă este prea ușor, copilul se va plictisi repede de el și nu se va bucura de o experiență complexă. Dacă este prea dificil, copilul poate fi dezamăgit, se poate simți frustrat de faptul că nu reușește să ducă la capăt proiectul încept. Astfel, există mai multe criterii în funcție de care poți alege cea mai bună variantă de joc pentru copilul tău:
- Numărul de piese, forma și materialul
Numărul de piese este un factor important în alegerea unui puzzle, deoarece poate indica dificultatea acestuia. Găsește un model potrivit pentru copilul tău, care să îl provoace, dar pe care să îl poată rezolva. Multe magazine online te ajută să alegi modelul potrivit, oferindu-ți filtre de căutare în funcție de vârstă.
De asemenea, în afară de puzzle-urile clasice dreptunghiulare, astăzi poți găsi multe alte puzzle-uri cu forme ingenioase, produse din diferite materiale, care pun la încercare creativitatea și aptitudinile copilului. De carton, de plastic sau de lemn, aceste jocuri sunt atât de variate, încât este imposibil să nu găsești modele care să îi placă micuțului tău.
- Tema
În afară de alegerea nivelului de dificultate al unui puzzle în funcție de vârsta copilului tău, tema acestui joc este la fel de importantă. Chiar dacă este preșcolar, copilul are deja anumite preferințe la care ar trebui să fii atent. Poate că este pasionat de dinozauri și de mașini sau poate că îi plac animalele sălbatice sau cele de la fermă. Ține cont de asta când vrei să alegi un joc pentru el. Poate că știe deja câteva povești clasice și i-ar plăcea să recreeze imagini din basmele Fraților Grimm sau din poveștile lui Hans Christian Andersen. Pe lângă pasiunile pe care le are deja, copilul își poate găsi noi domenii de interes prin intermediul jocurilor de tip puzzle.
Concluzii
Puzzle-urile au o tradiție de peste trei sute de ani. Fie ele pentru copii sau pentru adulți, producerea acestora a fost influențată de mari evenimente istorice. În timp, au devenit unele dintre cele mai cunoscute metode recreative, dar și educative, și continuă să ocupe un loc important în viețile copiilor de pretutindeni. Încă de la cele mai fragede vârste, micuții își pot lărgi orizonturile prin intermediul acestor jocuri. Copiii au șansa să descopere lumea înconjurătoare, să își ascută simțurile, să își dezvolte capacitățile cognitive și motorii, să învețe prin joacă și să comunice cu cei dragi (copii, părinți, educatori etc.). Într-o lume în care tehnologia avansează rapid și cei mici pot cădea pradă diverselor ecrane din casă, un puzzle este o alternativă eficientă la sedentarismul periculos, de care se tem tot mai mulți părinți. Alege jocul potrivit pentru copilul tău și ajută-l să descopere și să comunice cu lumea înconjurătoare într-un mod creativ, alături de tine!
Resurse