SUMAR:
- Ce înseamnă STEM și STEAM?
- Ce beneficii oferă domeniul STEAM copiilor? De ce ar trebui să fie explorat?
- Ne jucăm sau învățăm?
- Joaca STEAM acasă
- Concluzii
- Resurse despre „De ce să ne încurajăm copiii să dobândească abilități STEM? Cum putem facem asta?”
Ce este STEM?
Din ce în ce mai mulți copii își manifestă de la vârste foarte mici interesul față de domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), așa că părinții fac tot ce le stă în putință pentru ca micuțul lor să se îndrepte către o școală STEM sau să participe la un program de acest fel. Chiar dacă cei mici nu frecventează o anumită școală sau un program STEM, cel mai probabil programul sau principiile domeniului STEM sunt utilizate într-o anumită măsură atât la grădiniță, cât și în anii de școală. Motivația din spatele acestei schimbări masive în ceea ce privește sistemul de educație este aceea de a spori interesul, angajamentul și competența copiilor pentru matematică și știință.
Domeniul STEM poate fi considerat o alternativă sau un supliment la experiența tradițională de școlarizare și poate oferi copiilor un curriculum dinamic care să susțină abilitățile de rezolvare a problemelor, gândirea critică și idei de soluționare a problemelor din lumea reală cu ajutorul STEM. O ramură inovatoare a STEM care a cunoscut o dezvoltare considerabilă în ultimii ani este educația STEAM (A venind de la Arte), conform education.wa.edu.au.
„Este foarte important să determinăm copiii să le placă să învețe, pentru că atitudinea pe care o vor avea vizavi de procesul de învățare pe care îl implică grădinița și școala, este decisivă și se va vedea în performanțele pe care copiii le vor obține. Cu cât modalitatea de învățare este mai atractivă, mai plăcută, mai distractivă, va crește exponențial dorința copilului de a învăța și de a descoperi lucruri noi. Prin joacă, le oferim această șansă, iar copiii noștri se vor simți mai fericiți, fără a mai simți constrângerea apăsătoare, repulsia și plictiseala pe care mulți copiii de școală le manifestă.” psiholog Denisa Zdrobis
Ce beneficii oferă domeniul STEAM copiilor? De ce ar trebui să fie explorat?
Dacă este foarte bine pus la punct, un program STEAM îi ajută pe copiii de toate vârstele să capete o viziune mai amplă asupra lumii și să se bucure de succese academice și de cariere strălucite. Din acest motiv, este deosebit de important să cunoașteți atributele unui program de calitate STEAM, dar și cum să sprijiniți implicarea în domeniul STEAM acasă.
Poate că una dintre cele mai importante calități a programului STEAM, de altfel omisă deseori, este aceea că activitățile STEAM ar trebui integrate. În mod ideal, copiii nu ar trebui să beneficieze de experiențe separate sau izolate de știință, de tehnologie, de inginerie, arte și matematică, ci activitățile STEAM ar trebui să se intersecteze masiv unele cu altele.
Fără îndoială, cea mai simplă modalitate prin care copilul poate să dobândească abilități STEAM atât la grădiniță (vezi aici câteva activități propuse de prima grădiniță online din România), la școală, cât și acasă, este prin joc. |
Atunci când copiilor li se oferă ocazia de a cocheta cu domeniul STEAM, ei dezvoltă adesea o motivație internă de a explora, de a întreba și de a investiga lumea din jurul lor. Acestea sunt trăsături fundamentale care nu pot fi învățate, dar sunt inerente curiozității noastre naturale ca ființe umane. În plus, jocul oferă copiilor o oportunitate grozavă de a face tot felul de descoperiri, de a înțelege procesele științifice și chiar de a le înțelege conceptual. STEAM ar trebui să fie activ și bazat pe proiecte cât mai practice. În loc ca cei mici să fie nevoiți să asculte conținut academic prezentat printr-o prelegere sau să încerce să memoreze anumite informații, ei ar trebui să fie implicați în activități în moduri semnificative și relevante.
De exemplu, copiii își pot crea propriile catapulte folosind materiale de uz casnic, cum ar fi benzi de cauciuc și tutori din bambus. Această activitate ar implica știința (fizica forței), matematica (măsurarea distanței), inginerie (proiectarea structurii) și chiar și arte, deoarece copiii vor încerca să creeze catapulte cât mai estetice. În exemplul catapultei, copiii construiesc activ, își aplică cunoștințele în moduri creative și rezolvă probleme. Ei se folosesc de abilitatea lor de a ancheta și investiga pe tot parcursul activității și, totodată, compară și contrastează diferite modele. Prin intermediul unei astfel de activități, copiii nu trebuie să mai stea liniștiți pe scaunele lor ascultând prelegerea unui educator, urmărind demonstrația sa ori completând o foaie de lucru. Ei sunt activi, implicați și din ce în ce mai motivați și determinați să exploreze mai departe.
Un alt exemplu de joc care poate hrăni curiozitatea copiilor pentru domeniul STEAM implică magneți. Un copil care se joacă cu magneți va descoperi cu siguranță conceptele de atracție și respingere – deși educatorul va trebui să îi prezinte și să îi explice acești termeni – și va începe adesea să efectueze tot felul de teste, cum ar fi să testeze diferite materiale potrivite pentru magnetism sau să constate cât de departe sau de aproape trebuie amplasat metalul față de magnet pentru a se atrage, conform invent.org.
Ne jucăm sau învățăm?
În ciuda frumuseții, complexității și potențialului domeniului STEAM, mulți părinți consideră că astfel de jocuri nu sunt cele mai educaționale pentru copiii lor, mai ales dacă urmează să intre la școală. De asemenea, după vacanța de vară când cei mici nu s-au implicat în prea multe activități educaționale, părinții cu atât mai mult solicită un accent pe rigoarea academică, iar din partea copiilor se așteaptă la un angajament pentru studiu serios. Totuși, un curriculum riguros și sarcini dificile nu înseamnă neapărat că cei mici învață de fapt mai bine, ba chiar ar putea avea loc un impact negativ asupra stării lor de sănătate și de dispoziție. Stresul, anxietatea și lipsa de interes sunt adevăratele motive de îngrijorare, mai ales în această lume atât de haotică și provocatoare în care trăim, dominată de jocuri video, de diferite dispozitive electronice și de rețele sociale.
Cea mai bună modalitate prin care părinții se pot implica în educația copiilor constă în a fi ei cât mai bine informați, în a oferi sprijin necontenit și în a susține obiceiuri sănătoase acasă și la grădiniță/școală, astfel încât să susțină dragostea copilului pentru carte. Poate că este ușor să ne agățăm de rigorile academice, de realizări, de note și de diplome, dar este necesar să nu pierdem din vedere ceea ce contează cu adevărat. Pentru că de prea mult timp se pune accent pe materiile serioase care se predau în școli, pe note și pe cât de bine s-au descurcat copiii la examene, este mai important ca niciodată să creăm structuri acasă și la grădiniță/școală care să susțină curiozitatea copilului, mirarea, dorința de a explora și, cel mai important, jocul. Acestea sunt adevărate forțe motrice din spatele domeniului STEAM.
S-ar putea spune că STEAM prezintă o posibilitate creativă pentru învățare, dar trebuie să se desfășoare într-un mod care să integreze toate domeniile și mai trebuie să fie activ, semnificativ și orientat spre proiecte și spre tot felul de experimente, conform theedadvocate.org.
Joaca STEAM acasă
STEAM necesită abilități de creativitate și de gândire critică, care pot fi încurajate prin joc. Atunci când copiii sunt capabili să navigheze prin procesul de inginerie prin experimentarea și rezolvarea problemelor, ei sunt deja foarte pregătiți pentru a da dovadă de gândire inovativă, gândire de care vor avea nevoie în viitoarele cariere. Experiențele practice ale jocului sunt deosebit de valoroase, deoarece ajută copiii să vadă cum anumite concepte de știință, de tehnologie, de artă, inginerie și matematică sunt transpuse în lumea reală.
Iată câteva idei simple pe care le puteți pune în aplicare acasă pentru a susține joaca STEAM!
Proiectați o mașină. Ce materiale ați putea găsi acasă pentru a crea o mașină? Pentru a învăța conceptele de forță și mișcare, copiii trebuie să afle că există o forță care face mașina să se miște. Oare se va folosi de forța mâinilor sale pentru a împinge mașina? Sau poate va atașa un balon de mașină și se va folosi de aerul din balon. Copilul poate proiecta mai multe mașini utilizând diferite idei și materiale pentru a vedea care se deplasează mai repede sau mai departe.
Avioane de hârtie. Acest proiect este foarte simplu, deoarece micuțul are nevoie doar de hârtie. Ideea este însă să folosească doar o singură coală. Acesta este un mod excelent de a încerca diferite stiluri de avion și diferite modalități de împăturire a hârtiei pentru a rezulta un avion. Copilul poate construi mai multe avioane și poate presupune care avion va zbura cel mai departe sau la o înălțime cât mai mare. După traseul avioanelor, poate lua în considerare modificarea structurii lor spre a le îmbunătăți.
Bule de săpun. Nu există copil care să nu fie fascinat de bulele de săpun. E ca și cum a sufla bule de săpun este o activitate atemporală care aduce bucurie copiilor de ani de zile. Este o mare oportunitate de a aplica concepte STEAM. Deși puteți achiziționa o soluție de bule gata preparată, este mai distractiv să o pregătiți acasă. Înainte ca micuțul să amestece soluția, pregătiți un pahar transparent, paie și apă și vedeți dacă poate sufla bule și ce se întâmplă atunci când suflă. Preparați apoi soluția de bule, așa că într-un recipient, amestecați 1 ½ cană de apă caldă, ¼ cană de sirop de porumb și ¼ cană de săpun lichid de vase. După amestecarea soluției, umpleți un borcan de sticlă pe jumătate plin și lăsați copilul să folosească un pai pentru a sufla aer în borcan. Asigurați-vă că nu bea soluția. Ce se întâmplă atunci când micuțul suflă?
Structuri de construcție. Activitatea de a construi bucură copiii de toate vârstele. Este modalitatea perfectă de a consolida abilități motorii fine în timp ce copilul își folosește imaginația pentru a crea ceva interesant. Ce și-ar dori să construiască? Un vulcan? O casă? Dar un robot? Mai întâi, micuțul poate proiecta un plan pe hârtie, după care va construi structura. S-ar putea să fie necesar să facă unele modificări, ceea ce este în regulă. O parte a procesului de inginerie încearcă în mod constant să aducă îmbunătățiri designului.
Forme 3D. Folosind resurse cum ar fi plastilină, lut, slime, scobitori sau bețișoare, copilul poate crea aproape orice formă 3D. Poate își dorește să construiască o căsuță pentru cățel sau poate un cort pentru următorul camping. Din nou, va trebui să planifice mai întâi proiectarea și apoi să îndeplinească planul. Ce resurse poate folosi? Cum poate îmbunătăți designul? Cei mai buni ingineri testează întotdeauna diferite tehnici.
Creații din carton. Dacă tocmai ați terminat cerealele, atunci nu aruncați cutia. Copilul se poate juca și o poate decupa în așa fel încât să creeze o casă. Poate crea o casă care să semene cu cea în care locuiește sau casa visurilor sale, unde și-ar dori să trăiască într-o zi. În afară de cutie, care sunt celelalte resurse de care va mai avea nevoie copilul? De câți pereți, uși, ferestre va avea nevoie casa sa? La fel de bine, poate fi creativ și își poate picta casa sau poate realiza un robot sau orice altceva și-ar dori, căci nu există limite.
O barcă care plutește. Se va scufunda sau va pluti? Copilul poate afla răspunsul la această întrebare doar dacă va construi o barcă și o va testa. Cu siguranță, există tot felul de materiale în casă pe care cel mic le poate folosi pentru a construi o barcă. După ce a finalizat construcția, poate testa barca în chiuvetă sau în cadă pentru a vedea dacă plutește. Dacă nu plutește, copilul nu trebuie să se descurajeze, ci trebuie să încerce din nou, căci un bun inginer niciodată nu renunță. Dacă plutește, poate încerca să creeze o altă barcă care să plutească mai mult, apoi să facă predicții, să experimenteze, să vadă dacă barca poate ține un obiect mic, cum ar fi o mașinuță, conform sciencebuddies.org.
Concluzii
Poate că cel mai mare avantaj al jocului STEAM este acela că îi învață pe copii că este absolut în regulă să nu existe un răspuns „corect” întotdeauna. Uneori lucrurile trebuie să meargă prost pentru a obține răspunsurile corecte, așa că celui mic nu trebuie să îi fie teamă să încerce din nou. Chiar și atunci când crede că a găsit soluția, poate schimba traiectoria jocului sau poate aduce îmbunătățiri. Ce se poate întâmpla dacă face ceva mai mare, mai mic, mai scurt sau mai înalt? Iată de ce este atât de important ca cei mici să beneficieze de timp de joacă pentru a construi, pentru a se juca, pentru a-și imagina, experimenta, evalua, observa, explora și rezolva probleme. Cel mai important, joaca STEAM nu este doar educativă, cât și distractivă, conform firstfiveyears.org.au.
Resurse despre „De ce să ne încurajăm copiii să dobândească abilități STEM? Cum putem facem asta?”