SUMAR:
- Din grijă pentru corpul nostru
- Descoperirea propriului corp
- Hrana sănătoasă
- Concluzii
- Resurse despre „Cum să ne ajutăm copiii să își cunoască propriul corp și să aibă grijă de el?”
Poate că nu ne dăm seama întotdeauna de asta, însă copiii sunt foarte conștienți de sine încă de la o vârstă fragedă și își fac griji referitor la cum arată, la percepția celor din jur despre ei și chiar tind să se compare destul de mult cu alți copii.
Tocmai pentru că sunt atât de conștienți de imaginea de sine, copiii doresc să dobândească indepedența de a-și alege hainele cu care doresc să se îmbrace la grădiniță, felul în care vor să fie pieptănați și chiar tipul de aparat dentar dacă se află în situația de a avea nevoie de un tratament ortodontic. Vei observa că cei mici vor fi preocupați de modul în care se îmbracă și de imaginea de sine chiar și atunci când nu ies din casă, cum ar fi cazul în care urmează activitățile unei grădinițe online – aici poți citi mai multe despre prima grădiniță online din România. |
Totuși, până la aceste alegeri semnificative, copiii învață să se hrănească singuri, să se spele pe dinți și să facă baie.
Grija de propriul lor corp este o componentă importantă a copilăriei. Chiar și joaca cu păpușile reflectă modul în care grija de propriul corp și hrana reprezintă teme importante în viața lor. Pe de altă parte, a învăța să aibă grijă de propriul corp contribuie la dezvoltarea psihologică și socială a copiilor. Grija pentru propriul corp, respectarea lui și cunoașterea modului în care funcționează sunt fundamentale pentru o viață sănătoasă și echilibrată, iar experiențele din copilărie pot constitui temelia unei vieți pozitive caracterizată de obiceiuri sănătoase, conform scholastic.com.
„Cea mai bună modalitate prin care ne putem educa copiii și îi putem învăța obiceiuri sănătoase este propriul exemplu. Copiii învață și se modelează prin experiență. Preferințele lor se formează prin expunerea la un anumit mediu și stil de viață. Atunci când părintele acordă atenție și respect propriului corp și mediului înconjurător, mănâncă sănătos și face sport, copilul va învăța repede să facă la fel și să își însușească acel stil de viață. De multe ori, avem impresia că atunci când un copil manifestă interes pentru un anumit aliment de exemplu, credem că îi este poftă, când de fapt este doar curios. Nu poate pofti la ceva ce nu știe. Tocmai de aceea le putem educa de mici gustul pentru alimente sănătoase, pentru că acesta se formează prin obișnuință. Poate și de aici vorba binecunoscută „pofta vine mâncând”.” psiholog Denisa Zdrobis
Din grijă pentru corpul nostru
În fiecare dimineață, la trezire, cu toții obișnuim să ne ridicăm pe îndelete din pat, să folosim baia, să luăm micul dejun, să spălăm vasele, să ne privim copiii cum se joacă în liniște, după care să ieșim afară pentru o gură de aer proaspăt și poate, cu puțin noroc, copiii au nevoie de un pui de somn. Obiectivul părinților este acela de a crea o atmosferă plăcută pentru copii și un mediu care să favorizeze o viață sănătoasă. Iată că viața sănătoasă include curățenie, include un regim alimentar diversificat, joacă, dar și un echilibru între mișcare și odihnă.
Cele mai puternice mesaje pe care părinții le pot transmite copiilor nu sunt cele verbale, ci cele care izvorăsc din obiceiuri personale pozitive, cum ar fi alegerea unor opțiuni alimentare sănătoase, spălatul pe dinți după fiecare masă și manifestarea unui interes sporit față de activități fizice. Tot părinții sunt cei care pot să îi ofere copilului tot sprijinul necesar pentru ca și el, la rândul său, să poată adopta astfel de obiceiuri sănătoase. Un înălțător în baie va fi foarte eficient pentru ca micuțul să se poată spăla pe mâini și pe dinți pe cont propriu. La fel de bine, puteți să modelați un comportament axat pe grija de sine satisfăcând nevoile fizice ale tuturor viețuitoarelor, inclusiv animale și plante. Astfel, copilul va învăța că respectul și bunătatea joacă un rol important când vine vorba de grija pentru corpul nostru. Puteți să îi oferiți oportunități copilului de a se implica în activități de îngrijire a plantelor și animalelor de companie. Un copil de 2 ani poate fi învățat cum să ude florile, în timp ce un copil de 5-6 ani poate fi învățat cum să își hrănească animalul de companie. Totuși, la această vârstă, îngrijirea zilnică a animalelor de companie este în continuare responsabilitatea părinților.
Este important să îi învățăm pe copii practici de igienă încă de la cele mai fragede vârste, asta însemnând că trebuie să le explicăm că nu ar trebui să mănânce alimente care au căzut pe podea, că trebuie să folosească șervețele atunci când doresc să își sufle nasul, că trebuie să se spele în mod frecvent pe mâini, iar la vârsta de 3 ani, deja copiii pot fi învățați ce înseamnă o igienă riguroasă după folosirea toaletei, conform plannedparenthood.org.
Descoperirea propriului corp
În timpul băiței, copiii pot prelua un rol activ, deoarece timpul de baie este un prilej minunat pentru ca ei să își exploreze corpul, în timp ce se spală. Părți specifice ale corpului, cum ar fi oasele, dinții, mușchii și pielea, devin adesea puncte focale fascinante pentru copii în cadrul efortului lor de a învăța cum să aibă grijă de sine. Foarte multe oportunități de învățare și familiarizare cu propriul corp apar adesea ca răspuns al unei experiențe. De exemplu, copilul va dori să știe mai multe despre dinți atunci când primul său dinte este gata-gata să cadă, iar o zgârietură la genunchi îl va învăța pe micuț lucruri despre piele. Fiți deschiși să răspundeți la întrebările copilului și să îl încurajați să facă propriile investigații pentru a se simți confortabil în corpul său și pentru a învăța cum anume funcționează.
De exemplu, o modalitate bună de a introduce conceptul de „bătăi de inimă” implică să direcționați atenția copilului către inima sa atunci când este odihnit și relaxat și apoi după ce a alergat de mai multe ori la locul de joacă. De asemenea, vă puteți uita împreună în oglindă și vă puteți studia zâmbetele. Dacă fratelui mai mare îi cad dinții de lapte, profitați de această ocazia pentru a-i explica faptul că dinții de lapte cad pentru a face loc dinților definitivi. Oasele, mușchii și pielea sunt alte organe pe care copilul le poate explora. Puteți face o serie de întinderi care îl încurajează pe copil să încerce diferite moduri de a-și mișca părțile mari și mici ale corpului său. Când discutați despre piele, puteți să îi spuneți că diferite cantități de melanină fac ca pielea să aibă culori diferite. Poate că respirația este procesul cel mai dificil de explicat unui copil, dar și cel mai important, mai ales dacă vă doriți ca micuțul să învețe să practice exerciții de respirație profundă pentru calmare și pentru alungarea stresului și anxietății. Împreună, puteți să inspirați, să vă țineți respirația câteva secunde, după care să expirați profund. Respirația zgomotoasă, palparea pieptului la inspirarea aerului și atingerea abdomenului la expirare sunt moduri mai ușoare prin care copilul își poate da seama cum are loc respirația.
Ceea ce mai puteți face este să explicați simțurile pe înțelesul copilului. Identificați împreună cele cinci organe majore de simț – urechi, ochi, nas, gură, piele – și ce face fiecare. Vă puteți preface că un anumit simț nu răspunde la ordine – de exemplu, îi acoperiți urechile cu mâinile și îi șoptiți ceva. Amintiți-i copilului că trebuie să ne protejăm simțurile foarte bine, asta însemnând că nu introducem lucruri în nas, în urechi și în ochi.
De asemenea, activitățile fizice trebuie să fie cât se poate de susținute, mai ales că majoritatea copiilor de astăzi nu mai fac suficientă activitate fizică. Lipsa activității fizice în perioada copilăriei creează obiceiuri sedentare în viitor. Exercițiile fizice și mișcarea în aer liber sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, plus că activitățile fizice susțin consolidarea abilităților motorii, dezvoltarea creierului, dar și încrederea în sine, conform plannedparenthood.org.
Hrana sănătoasă
Când vine vorba de recomandările dietetice, din regimul alimentar al unui copil nu ar trebui să lipsească legumele, fructele, proteinele de înaltă calitate și cerealele integrale. Calciul – indiferent dacă provine din lapte sau dintr-o altă sursă – este absolut esențial pentru dezvoltarea oaselor și a dinților. Pentru a menține viu interesul copilului pentru alimentație și pentru obiceiurile alimentare sănătoase, îi puteți propune să se implice în pregătirea meselor. După ce se spală bine pe mâini, cu un cuțit de plastic poate tăia banane și portocale decojite. La fel de bine, copilul poate presăra stafide, nucă de cocos mărunțită și puțină scorțișoară peste bolul cu piure de ovăz sau orez. De asemenea, poate presăra brânză rasă înainte de a da preparatul la cuptor.
O altă activitate care îl ajută pe copil să înțeleagă importanța unei alimentații sănătoase constă în plantarea unor legume. Dacă nu aveți o mică grădină, puteți încerca să creșteți germeni direct în bucătărie. Va fi o lecție minunată pentru copil să observe cum câteva semințe minuscule se transformă în germeni hrănitori dacă sunt udate corespunzător și beneficiază de căldură și de aer. Puteți pune două linguri de semințe de lucernă sau alt tip de semințe într-un borcan, acoperiți-le cu apă și, după o noapte de stat la înmuiat, scurgeți și clătiți zilnic până când semințele au încolțit. În aproximativ o săptămână, vor fi suficient de mari pentru consum.
De asemenea, puteți încuraja copilul să își imagineze că deține un restaurant și că trebuie să creeze un meniu. Puteți să îi oferiți o agendă pentru preluarea comenzilor și o tavă pentru servire. O casă de marcat de jucărie este un bun suport pentru acest tip de joc imaginativ. În cele din urmă, citiți împreună cărți despre diferite tipuri de alimente pentru a prezenta diferențele culturale și asemănările între preferințele alimentare. Dacă este posibil, vizitați restaurante etnice, conform helpguide.org.
Concluzii
Este necesar ca părinții să sublinieze importanța unui program corespunzător de odihnă. Atunci când nu dormim bine sau nu dormim suficient, noi, din postura de adulți ne simțim sleiți de puteri, ineficienți, dar și irascibili și morocănoși. La rândul lor, bebelușii și copiii sunt nemulțumiți și frustrați. Cu alte cuvinte, cu toții avem nevoie de un program corespunzător de somn. Uneori, copiii par să fie deranjați de anumiți factori externi care le perturbă somnul. Prin urmare, aveți grijă la temperatura din cameră atât în timpul verii, cât și în sezonul rece. Dacă în cameră este prea cald iarna, copiii pot prezenta dureri de cap. De asemenea, dacă a existat o schimbare în viața copilului, s-ar putea să îi dea peste cap programul de somn. Lucrurile care ar putea părea nesemnificative pentru un adult pot fi tulburătoare pentru un copil, și asta pentru că cei mici sunt adepții rutinei. De asemenea, dacă cel mic nu este încă pregătit să doarmă singur în patul lui, nu trebuie să îl forțați, ci trebuie să aveți răbdare cu el până când va fi pregătit să se mute din patul părinților. Mai apoi, multor copii le este frică de întuneric, așa că o lumină de veghe poate fi o soluție simplă, conform sleepforkids.org.
Resurse despre „Cum să ne ajutăm copiii să își cunoască propriul corp și să aibă grijă de el?”