SUMAR:
- Domeniul STEM – este plăcut sau dificil pentru copii?
- Să citim împreună
- Să testăm teorii
- Găsiți concepte STEM pretutindeni
- Concluzii
- Resurse despre „Cum putem interveni pentru a dezvolta abilitățile STEM ale copiilor noștri?”
Copiii se nasc curioși și cu dorința de a se explora pe ei înșiși și lumea înconjurătoare. Această caracteristică merită exploatată și încurajată pentru că în felul acesta contribuim la creșterea și dezvoltarea copilului, îl ajutăm să se cunoască și să cunoască lumea în care trăiește, să facă legături și alegeri potrivite, să se descurce, să devină independent. Toate acestea sunt beneficii generate de explorarea domeniului STEM, pentru care copiii manifestă o înclinație naturală. Tot ce putem face este să îi stimulăm, să îi încurajăm, punându-le la dispoziție materialele necesare. În prezent, există o abundență în acest sens și toate au devenit mult mai atractive și accesibile pentru copii, astfel încât aceștia pot învăța în maniere mai practice, distractive și stimulative. psiholog Denisa Zdrobis
Domeniul STEM – este plăcut sau dificil pentru copii?
Copiii știu să ne arate prin tot felul de gesturi mărunte și firești pentru vârsta lor că ei sunt deja orientați spre domeniul STEM. E ca și cum s-ar naște cu un interes și o curiozitate specifice STEM. La urma urmei, domeniul STEM este atât de expansiv, încât nu prea poate fi ocolit. De exemplu, dacă micuțul și-a împărțit cina cu câinele, a venit rapid să vă ajute să udați plantele, s-a supărat pentru că surorii lui i-ați cumpărat o jucărie mai mare decât a lui sau a creat cine știe ce poțiune magică din pastă de dinți și lapte, atunci cu siguranță el explorează deja ramurile STEM. În esență, chiar de la cele mai mici vârste, copiii gândesc deja ca matematicienii, testează teorii precum oamenii de știință și folosesc tot felul de materiale pentru a rezolva probleme exact așa cum fac inginerii., conform zerotothree.org.
Ca părinți și profesori, cade în responsabilitatea noastră să îi susținem pe copii să se familiarizeze cu STEM și să îi asigurăm că fiecare persoană are capacități STEM excelente. Mulți dintre noi, adulții, am crescut cu frică față de ceea ce reprezintă STEM – știință, tehnologie, inginerie și matematică – dar asta pentru că pe atunci mediul nu era atât de stimulant, nu aveam telefoane, tablete și calculatoare așa cum au copiii în prezent, iar matematica era materia preferată doar pentru câțiva copii, și asta pentru că se considera că matematica este greoaie și dificilă. Având aceste experiențe în spate, cu atât mai mult ar trebui să încercăm să îi ajutăm pe copiii noștri să adopte o atitudine pozitivă față de STEM, o atitudine care se va menține nu doar pe parcursul anilor de școală, ci întreaga viață. Zi de zi, putem să susținem procesul de familiarizare și învățare STEM, și asta nu înseamnă că trebuie să facem cine știe ce eforturi uriașe sau că trebuie să investim averi în tot felul de dispozitive., conform youtube.com.
Să citim împreună
Cu siguranță, știți deja cât de importantă este lectura pentru copiii noștri, dar poate că nu ați luat în considerare până acum introducerea cărților de matematică și de știință. Sau poate să căutați exemple de concepte matematice și științifice în cărțile pe care le aveți deja. Iată că abilitățile lingvistice contează la fel de mult ca matematica și știința, așa că le putem contopi atunci când achiziționăm cărți pentru cei mici. Recomandat ar fi să optați pentru acele cărți care prezintă idei explicite de matematică, știință și/sau STEM. Cărțile nonficțiune sunt printre cele mai indicate, căci îi ajută pe copiii să înțeleagă cum funcționează tot mediul care ne înconjoară, prezentând totodată concepte STEM. Cel puțin până la vârsta de 6 ani, este bine să expunem copiii doar la cărți nonficțiune, pentru ca ei să învețe adevărul despre cum se desfășoară lucrurile în această lume. În schimb, dacă îi expunem la cărți cu subiecte fanteziste, ei vor deborda de tot felul de idei fanteziste, dar nu vor ști mare lucru despre cum se întâmplă lucrurile în lume. Într-un final, căutați concepte de matematică și de știință în orice carte și în orice poveste. Nu trebuie numaidecât să cumpărați cărți de matematică sau cărți de știință.
Un alt aspect important este acela de a adresa întrebări în timp ce lecturați sau întrebări referitoare la ilustratele din carte și să încurajați copilul la rândul său să adreseze întrebări. Nu vă feriți să formulați întrebări „copilărești”, cum ar fi „Oare unde a dispărut șoricelul? Crezi că are o ascunzătoare a sa?”, „Pe această pagină, sunt 16 maimuțe. Dacă fiecare maimuță poartă 1 pălărie, câte pălării sunt în imagine?”, „Ce s-ar întâmpla dacă am acționa în alt mod?”, „De unde știi? Cum ai aflat?”, „Cine are dinții mai lungi – tu sau crocodilul din carte?”. Prin intermediul unor astfel de întrebări, copilul se familiarizează cu conștientizarea spațială, cu operațiile matematice, cu conceptele științifice de cauză și efect, cu dimensiunile reale etc., conform ed.gov.
Să testăm teorii
În timp ce se joacă, dar și pe tot parcursul zilei, este bine să îi lăsați pe copii să își testeze teoriile, chiar și pe cele mai sălbatice. În general, copiii au nevoie de timp și de spațiul lor personal pentru a gândi, pentru a formula tot felul de strategii și pentru a rezolva problemele. Permițându-le să își testeze teoriile – și uneori să eșueze – ei vor învăța că este bine să încerce, să eșueze și să încerce din nou. Astfel, creierul lor se dezvoltă, iar abilitățile lor se consolidează.
De asemenea, ori de câte ori este posibil, disecați problema în patru. Data viitoare când micuțul vă întreabă ceva, în loc să îi oferiți răspunsul direct, adresați-i alte întrebări ajutătoare, cum ar fi „Cum putem afla?”, „Cum crezi tu că funcționează?” sau „Avem oare o carte în casă care ne-ar putea oferi răspunsul?”.
Ceea ce mai trebuie părinții să facă este să își înfrunte dezgustul față de dezordine și mizerie sau să încerce să amenajeze o zonă sigură unde copilul să poată să facă mizerie. În acea zonă, el ar trebui să își testeze teoriile, asta însemnând să facă orice îi trece prin cap, cum ar fi să facă lipici din apă și făină, să coloreze un aluat de joc cu mină de creion colorat, dar și să încerce să găsească soluții la probleme aparent fără soluții, cum ar fi cum putem scoate jucăriile din cuburile de gheață. Puteți chiar să lansați noi provocări și să vedeți apoi ce soluții va propune micuțul.
Foarte important este și să vă lăsați copilul să vă ajute să rezolvați problemele reale. De exemplu, nu aveți un recipient adecvat pentru a planta semințe de busuioc – oare ce ați putea folosi și de ce – sau furtunul de grădină s-a rupt, așa că acum va trebui să descoperiți împreună ce alte modalități există pentru a uda plantele., conform familyeducation.com.
Găsiți concepte STEM pretutindeni
Cu puțină atenție, ne vom da seama că STEM este pretutindeni. Chiar și în timpul băiței, copilul poate învăța concepte de matematică și știință. De exemplu, poate umple cu apă diferite cupe, învățând concepte precum volum, dimensiuni, jumătate, sfert, întreg, și așa mai departe. De asemenea, în timp ce pregătiți masa, puteți măsura împreună ingredientele sau copilul poate observa ce efect are drojdia, gelatina sau amidonul de porumb.
Foarte multe jocuri de construcție sunt invitații în lumea STEM. Cuburile, sferele, prismele dreptunghiulare fac parte toate din geometria tridimensională (aici veți găsi o varietate de jocuri și jucării care încurajează și consolidează abilitățile STEM ale copiilor). Iată doar câteva modalități prin care jucăriile îi ajută pe copii să se familiarizeze cu domeniul STEM: aprind interesul și pasiunea pentru STEM; îi învață să încerce, să eșueze, să încerce din nou, dar și să se distreze, cultivându-le astfel perseverența; îi învață să colaboreze și să își dezvolte abilitățile sociale; să își asume riscuri prin care să-și consolideze încrederea în sine și curajul; îi învață cât de important este să adopte diferite perspective; îi învață și cât de variate sunt culturile lumii; îi ajută să relaționeze mai bine cu mediul din jurul lor din moment ce învață cum anume funcționează lucrurile în această lume; dar totodată jucăriile îi susțin pe micuți să exploreze, să facă tot felul de descoperiri, să își îmbunătățească abilitățile cognitive, să rezolve probleme, să gândească în profunzime, să își acorde timp și să mizeze pe imaginația și creativitatea lor., conform hechingerreport.org.
Concluzii
Odată ce vedem lumea copiilor ca fiind plină de oportunități STEM, putem să îi încurajăm mult mai mult, să le oferim idei, să venim cu tot felul de propuneri și să le amenajăm un spațiu doar a lor unde pot testa, pot eșua și pot reîncerca. Puneți bazele unui minilaborator de matematică, știință, inginerie și tehnologie, iar întreaga lume STEM se va deschide în fața copilului. Asta poate însemna o copilărie plină de aventuri, dar și viziuni ample și un viitor de succes., conform hechingerreport.org/.
Resurse despre „Cum putem interveni pentru a dezvolta abilitățile STEM ale copiilor noștri?”