fbpx

De ce copiii trebuie să petreacă timp în aer liber?

SUMAR:

  • De ce copiii nu mai stau afară la joacă?
  • De ce este atât de important ca micuții să petreacă timp afară?
  • Ce beneficii oferă joaca în aer liber?
  • Cum să ne convingem copiii să iasă afară la joacă?
  • Concluzii
  • Resurse despre „De ce copiii trebuie să petreacă timp în aer liber?”

De ce copiii nu mai stau afară la joacă?

În anii 1980, un biolog de la Universitatea Harvard propunea o teorie, și anume teoria biofiliei, conform căreia oamenii sunt atrași instinctiv de mediul natural. În prezent, majoritatea părinților ar contrazice această teorie, dându-i exemplu pe copiii lor care adoră să stea pe canapea în fața televizorului sau pe scaun în fața calculatorului. S-ar putea spune că în ultimii ani, cei mai mulți dintre copii își exprimă preferința clară pentru statul în fața unui ecran decât să se joace afară.

Pentru că micuții au început să petreacă mai mult timp în casă, s-a născut o panică în rândul părinților. Așa se face că specialiștii au venit și cu un diagnostic pentru copiii care preferă statul în fața calculatorului decât joaca în aer liber, și anume tulburare de deficit de natură. Poate că termenul de „tulburare” este prea sever, însă este clar că micuții petrec mult mai mult timp în casă decât în natură. Această preferința este cauzată și susținută de tehnologie, iar statisticile arată că un copil petrece 4 până la 7 minute pe zi jucându-se nestructurat în aer liber și peste 7 ore pe zi în fața unui ecran. La rândul lor, temerile părinților cu privire la boli și la pericolele care pot apărea dacă cei mici se vor juca afară – în ciuda dovezilor contrare – reprezintă un alt factor important, care încurajează statul celor mici în casă.

Pe măsură ce construcțiile se extind către periferiile orașelor și ansamblurile imobiliare își fac loc chiar și unde nu ne-am fi așteptat, natura este din ce în ce mai restrânsă, iar copiii par mai puțin înclinați să își petreacă timpul în curtea casei sau să se plimbe în pădure. În schimb, activitățile în interior sunt mai la îndemână, pot părea mai ușoare, mai sigure și mai atrăgătoare pentru copiii care cresc cu jocuri video și conturi pe platformele de socializare., conform apa.org.

De ce este atât de important ca micuții să petreacă timp afară?

Un număr mare de studii recente au arătat avantajele și chiar necesitatea atât pentru copii, cât și pentru adulți de a petreace timp în aer liber. Unii specialiști ne îndeamnă pur și simplu să ieșim afară și să ne bucurăm de aer, în timp ce alți specialiști ne încurajează să facem pe cât posibil ieșiri în pădure sau la munte. Sunt și studii care au demonstrat că doar o imagine cu un peisaj verde poate aduce beneficii stării noastre de sănătate mentală, iar plantele naturale de interior sunt printre cele mai recomandate pentru decorul caselor noastre.

Lăsând la o parte aceste detalii, majoritatea studiilor au căzut de acord că micuții care se joacă mai mult timp în aer liber sunt mai inteligenți, mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec majoritatea timpului în casă. Deși nu este clar încă cum anume natura susține funcționarea cognitivă sau starea de bine a copiilor, există mai multe motive pentru care copiii trebuie încurajați să se joace afară., conform nwf.org.

Ce beneficii oferă joaca în aer liber?

Pentru început, trebuie subliniat faptul că joaca în aer liber îi ajută pe copii să devină mai încrezători, și asta deoarece joaca afară este cu mult mai puțin structurată decât cele mai multe tipuri de jocuri care au loc în interior. Există infinite modalități prin care un copil poate interacționa cu natura, indiferent că este vorba de curtea casei, de parcul din spatele blocului, de potecile pădurii, de un traseu de drumeție sau de un lac local. Permițându-i copilului să decidă cum anume să se joace în aer liber, îi transmitem un mesaj foarte important, și anume că are puterea de a-și controla propriile acțiuni. De asemenea, joaca în natură susține creativitatea și imaginația copilului. În general, stilul de joc nestructurat – adică joc fără reguli, născut din imaginația copilului sau bazat pe reguli inventate de copil – îi permite acestuia să interacționeze semnificativ cu mediul înconjurător și să își dezvolte o serie de abilități. Prin urmare, copilul poate gândi mai liber, își planifică propriile activități, reușește să abordeze lumea în moduri inventive și să comunice mult mai bine cu cei din jur. Toate acestea reprezintă avantaje care stau la baza unei dezvoltări aromioase a celui mic atât pe plan social, cât și emoțional.

În al doilea rând, joaca îi aer liber îi face pe copii să fie mai responsabili. Părinții și persoanele adulte apropiate copilului sunt cei care pot să îi insufle plăcerea pentru natură. De exemplu, poți să îi spui că lucrurile vii mor dacă sunt maltratate sau dacă nu sunt îngrijire corespunzător. Dacă îi vom atribui copilului unele sarcini în grădină sau dacă îl vom ruga să aibă grijă de părțile vii ale mediului înconjurător, cel mai probabil el va învăța ce se întâmplă atunci când uită să ude o plantă sau va învăța ce se întâmplă dacă smulge o plantă din pământ.

În al treilea rând, natura este foarte stimulativă. Deși poate părea mai puțin stimulativă decât un joc video, în realitate natura activează mai multe simțuri – copilul vede, aude, miroase și atinge diferite texturi naturale, de la firul ierbii, frunzele fragede ale plantelor și până la nisip sau pietre. Pe măsură ce copiii își petrec tot mai puțin timp într-un mediu natural, simțurile lor se restrâng și acest lucru reduce bogăția experienței umane., conform texaschildreninnature.org.

Ieșirile în natură îi determină pe copii să facă mișcare. Majoritatea modurilor prin care un copil poate interacționa cu natura implică cu mult mai multă mișcare decât statul în fața televizorului. Nu este obligatoriu ca micuțul să se alăture echipei de fotbal sau să meargă cu bicicleta în parc, deoarece și o simplă plimbare la pas îi va pune sângele în mișcare. Exercițiile fizice sunt excelente pentru starea generală de sănătate, dar și pentru puterea de concentrare a copiilor, ceea ce este deosebit de benefic mai ales pentru copiii cu ADHD.

Oricâtă mișcare am face în aer liber, natura prezintă un avantaj major, acela de a contribui la reducerea stresului și a oboselii. Conform unor teorii, mediul urban necesită ceea ce s-ar numi „atenție direcționată”, ceea ce ne obligă să ignorăm distragerile și să ne obosim creierul. În schimb, într-un mediu natural, practicăm un tip de atenție care nu necesită efort, care creează stări de plăcere, nicidecum de oboseală.

În special în cazul celor mici, natura dă naștere unui sentiment unic de mirare pe care niciun alt mediu nu îl poate crea. Fenomenele care apar în mod natural în pădure, în curțile caselor noastre, în parcurile de pretutindeni îi determină pe copii să adreseze tot felul de întrebări și să învețe astfel cât mai multe lucruri despre pământ și despre mediul înconjurător.

Deși adesea este mai comod să ne lăsăm copiii să se uite la televizor sau să joace un joc la calculator, este important să alocăm suficient timp pentru joaca în aer liber a acestora., conform greatergood.berkeley.edu.

Cum să ne convingem copiii să iasă afară la joacă?

O invitație la o plimbare în parc s-ar putea să nu fie foarte tentantă pentru copiii înnebuniți să joace un joc video sau să se uite la desene animate. Dar date fiind beneficiile pe care le oferă joaca în aer liber, chiar este necesar să depunem un efort suplimentar și să ne convingem copiii să iasă afară la joacă. Iată câteva idei referitoare la cum să vă convingeți copilul să iasă afară și chiar să aibă parte de momente încărcate de veselie!

Organizați o vânătoare de comori. Faceți o listă scurtă și simplă cu lucruri pe care copiii trebuie să le caute afară, cum ar fi un „obiect strălucitor” sau „ceva în care să puteți depozita un lichid”. Satisfacția de a găsi obiecte care corespund cerințelor îi determină pe copii să stea și mai mult afară, deciși să caute următorul lucru de pe listă.

Identificați elementele naturale. În primul rând, achiziționați o carte cu ilustrate – cu păsări, insecte, gândaci, frunze, copaci sau flori – și ieșiți la plimbare în căutarea elementelor din carte sau măcar elemente asemănătoare cu cele din carte. La fel de bine, vă puteți învăța copiii să își creeze singuri propriul ierbar sau insectar sau măcar să preseze flori și frunze.

Joaca în natură necesită jucării speciale. O cutie frumoasă pentru frunze și flori care urmează să fie puse la presat, o lopată, câteva unelte de grădinărit sau o lupă vor da naștere la și mai multe modalități de explorare a mediului înconjurător, la mai multă distracție și voioșie.

Începeți o colecție. Împreună cu cel mic, gândiți-vă ce colecție ați putea demara. Poate că îi plac pietrele de diferite forme și culori sau poate că îi plac scoicile. Crearea propriei sale colecții îi va oferi și mai multă motivație pentru a petrece timp în aer liber.

Mergeți la cules de fructe sau legume. A veni acasă cu un coșuleț cu roade ale naturii pe care el singur le-a cules poate să îi confere micuțului o uriașă stare de bine și de satisfacție. În funcție de sezon, puteți merge să vă înfruptați din câte are natura să ne ofere gratuit. Toamna abundă în fructe, așa că puteți merge într-o livadă la cules de mere, pere și gutui, dar și vara puteți culege cireșe, vișine sau piersici, mai ales dacă aveți o livadă în regiune sau faceți o vizită la țară. Mai puteți culege ciuperci, deși va fi foarte important să îi explicați micuțului care sunt ciupercile comestibile. Mai puteți culege flori de tei, soc, măceșe, precum și ghinde, castane și conuri.

Creați ceva artistic. Pentru copiii care preferă să stea în casă și să se relaxeze făcând ceva artistic, găsiți pe mami.md numeroase materiale creative care pot fi ușor îmbinate cu elementele naturale pentru a crea ceva cu totul unic. De la hârtie colorată, cretă, carioci, creioane colorate și până la lipici, agende, vopsea acrilică și plastilină, toate aceste materiale de artă pot fi folosite alături de pietre, flori, conifere sau nisip pentru a crea o operă artistică personală. Cel mic poate crea un tablou cu flori presate folosind flori din pădure, hârtie colorată și ramuri de copac pentru ramele tabloului sau poate utiliza suc de fructe de pădure sau suc de sfeclă pentru a picta ceva sau poate face un arici din conuri, redând astfel natura prin activitățile sale artistice., conform centerforparentingeducation.org/.

Concluzii

În cele din urmă, încercați să folosiți tehnologia în propriul avantaj. Dacă cel mic este foarte atașat de dispozitivele electronice, puteți să îi propuneți să meargă la o plimbare cu telefonul sau cu o cameră video și să creeze un jurnal video sau foto cu diferite plimbări în natură. Astfel, va fi în continuare conectat la tehnologie, dar o va folosi pentru a se concentra asupra mediului care îl înconjoară., conform centerforparentingeducation.org.

Natura aduce beneficii importante pentru buna dezvoltare a copiilor. Părinții, folosindu-se de diverse trucuri, pot să îi facă pe cei mici să petreacă cât mai mult timp afară, la joacă.

Resurse despre „De ce copiii trebuie să petreacă timp în aer liber?”

  1. apa.org
  2. nwf.org
  3. texaschildreninnature.org
  4. greatergood.berkeley.edu
  5. centerforparentingeducation.org

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie