SUMAR:
- Ce știm despre muzică – scurt istoric
- Beneficiile muzicii în dezvoltarea copilului
- Muzica, o alternativă sănătoasă
- Tipuri de instrumente
- Alegerea instrumentului potrivit pentru copilul tău
- Concluzii
- Resurse
Cel mai mult am învățat să comunicăm prin intermediul vorbirii și auzului. Așa că poate nu e de mirare de ce muzica joacă un rol atât de important în viața omului încă din cele mai vechi timpuri, creând conexiuni între oameni prin intermediul ei și al dansului, al preferințelor și înclinațiilor fiecăruia, ceea ce îi poate face să adere la un anumit grup. Studiile arată că încă din viața intrauterină, copilul aude și recunoaște sunetele din exterior, cum sunt vocile părinților sau muzica pe care aceștia o ascultă și preferința manifestată spre acestea după naștere pentru că sunt sunete familiare. Vocea mamei liniștește întotdeauna copilul când este mic, ceea ce reprezintă încă o dovadă a faptului că sunetele au o influență majoră. Cert este că muzica stimulează capacitățile cognitive și crește sensibilitatea, iar tot mai mulți părinți își încurajează copiii să o studieze cât mai devreme. Este recomandat ca cel mic să aibă două, maxim trei activități pe săptămână, sportul și muzica fiind considerate esențiale. psiholog Denisa Zdrobis
Ce știm despre muzică – scurt istoric
Încă din cele mai vechi timpuri, omul a simțit nevoia să se exprime prin diferite metode. Ceea ce numim astăzi „muzică”, o succesiune de sunete sau note organizate ritmic pentru alcătuirea unei opere complete, își are originile în preistorie, când oamenii loveau pietre, lemne sau alte obiecte pentru a emite diverse sunete. Fie că se cânta în templele păgâne pentru slăvirea zeilor, fie că doicile o foloseau pentru a liniști copiii, muzica a făcut parte încă de la început din viața oamenilor. Mai mult decât atât, deși nu există documente scrise, s-au găsit numeroase desene cu forme de instrumente preistorice.
În antichitate, încep să se contureze primele forme de muzică văzută ca artă sonoră, iar alăturarea sunetelor cunoaște un anumit grad de organizare și conștientizare a procesului creativ. Sunetele sunt asociate și combinate cu dansul și vorbirea, astfel încât nivelul de complexitate al acestora începe să crească. În China antică, existau deja instrumente cu coarde, precum și instrumente de percuție sau de suflat. Același lucru se poate spune și despre India antică, în timp ce Egiptul antic introduce harpa egipteană sau lira, ambele instrumente fiind folosite pentru exprimarea mai multor tipuri de emoții. Grecia antică, un adevărat leagăn de cultură, începe să recunoască importanța muzicii. Astfel, ea este strâns legată de tragediile și comediile vremii, fiind considerată vitală pentru obținerea armoniei și frumuseții spirituale. Roma antică preia influențele grecești, astfel încât muzica devine esențială în dezvoltarea și educația tinerilor, mai ales a celor veniți din familii nobile.
Muzica rămâne un element important ce traversează toate marile perioade istorice, dezvoltându-se odată cu omenirea. Apar muzica renascentistă, muzica barocă, cea romantică, toate fiind în continuă legătură cu spiritul timpului pe care l-au traversat.
În prezent, muzica și instrumentele muzicale se bucură de numeroasele avantaje ale progresului tehnologic și nu numai. Deși diferența între sunetele pe care le produceau oamenii la început și ceea ce recunoaștem astăzi ca fiind muzică este uriașă, principiile acesteia au rămas aceleași și se referă la dorința de exprimare a emoțiilor, la conectarea cu sinele, dar și cu lumea înconjurătoare.
Beneficiile muzicii în dezvoltarea copilului
Trăim într-o societate și într-un spațiu cultural în care muzica este tot timpul prezentă, în diferite forme. Copilul tău nu numai că are acces imediat la ea, însă această formă de artă prezintă numeroase avantaje pentru cel mic, atunci când începe să fie practicată chiar de el însuși. Iată câteva dintre beneficiile pe care le are muzica în dezvoltarea copilului tău:
- Stimulează memoria și procesele cognitive
Muzica are un efect benefic în dezvoltarea proceselor cognitive ale copiilor. Muzica ajută la stimularea părților din creier care se ocupă de citire, matematică sau dezvoltarea emoțională a acestuia. Fie că este ascultată, fie că micuții o produc singuri, muzica poate deveni un element esențial în creșterea și educația lor.
- Ajută la dezvoltarea abilităților sociale
Deși putem spune că avem ritmul în sânge, asta nu înseamnă că ne naștem învățați când vine vorba de reproduceri sau compoziții muzicale. Astfel, în cazul în care copilul tău învață să cânte la un instrument muzical, de pildă, el trebuie să învețe și să lucreze în echipă sau să își asculte profesorii și să își creeze disciplina învățării. El relaționează cu exteriorul nu doar prin muzica propriu-zisă, ci și prin procesul de învățare a principiilor acesteia. Un copil creativ, răbdător și disciplinat este un copil care mai târziu va face față mai ușor diferitelor situații din viață.
- Îmbunătățește capacitatea senzorială și coordonarea
La fel cum culorile, formele sau texturile contează în dezvoltarea copilului, același lucru se poate spune și despre muzică. Odată ce copilul intră în contact cu principiile muzicale, în creierul lui se creează noi conexiuni. Mai mult decât atât, în cazul în care micuțul tău învață să cânte la un instrument, acest lucru devine important și în dezvoltarea coordonării simțurilor. De cele mai multe ori, copiii au instinctiv pornirea de a se mișca în ritmul muzicii. Dacă păstrarea acestui ritm este stimulată prin folosirea unui instrument muzical, este de la sine înțeles că cel mic va începe să își îmbunătățească, de pildă, coordonarea între simțul vizual și cel tactil.
- Crește creativitatea și încrederea în sine
Copilul tău învață să cânte la un nou instrument. Pe zi ce trece, el găsește tot mai multe soluții de învățare și își dezvoltă creativitatea. Mai mult decât atât, se află într-o perioadă în care absoarbe cu ușurință informațiile noi. Ca în cazul puzzle-urilor sau al altor astfel de jocuri, cântatul îl ajută să își dezvolte încrederea în sine. Să nu uităm cât de minunat este sentimentul pe care îl trăim atunci când reușim să mai adăugăm o cărămidă sau să mai facem un pas în direcția în care ne dorim să mergem. Dacă micuțul tău are probleme de încredere, încearcă să îl îndrepți spre un instrument muzical. Vei vedea că încrederea în sine va crește vizibil atunci când va afla că este capabil să își dezvolte singur o nouă aptitudine.
Muzica, o alternativă sănătoasă
Din păcate, trăim într-o societate în care tot mai mulți părinți se confruntă cu sedentarismul copiilor. Încă de la vârstele cele mai fragede, unii copii devin captivi în fața ecranelor de televizor, computer, telefon și nu numai. Într-o perioadă în care cel mic este receptiv la orice, în care este un burete care așteaptă să absoarbă orice informație nouă, unii copii își irosesc energia și devin pasivi, devin simpli privitori în fața așa-numitei „lumini albastre” a ecranelor.
Muzica este o alternativă sănătoasă în fața acestui sedentarism. Copilul tău poate învăța să cânte la un instrument muzical sau chiar la mai multe și tot acest proces nu face decât să îl provoace, să îl pună în mișcare, să îl țină activ și să îi dezvolte creativitatea într-un mod sănătos. Mai mult decât atât, acest proces îl poate lega mult mai ușor de lumea înconjurătoare din care faci și tu parte. De exemplu, în loc să stea în fața televizorului ore întregi, micuțul poate avea un program mult mai sănătos, la care să participi și tu. Drumul până la orele de pian, de exemplu, poate fi o modalitate plăcută de a petrece timp împreună cu el în aer liber. Discuțiile pe care le veți avea despre ce s-a întâmplat la curs nu vor face decât să consolideze prietenia dintre voi. Acasă, copilul va vrea să repete și va uita de televizor sau internet, tentații care nu sunt întotdeauna sănătoase pentru dezvoltarea lui.
Tipuri de instrumente
Instrumentele muzicale sunt clasificate de obicei în patru mari categorii: instrumentele cu coarde, instrumentele de suflat din lemn, cele de suflat din alamă și instrumentele de percuție.
Instrumentele cu coarde se împart și ele în trei categorii. Instrumentele cu coarde „ciupite”, precum chitara, harpa sau clavecinul sunt cunoscute și folosite și astăzi. Chitara, de exemplu, este unul dintre cele mai populare instrumente din lume. Mai departe, avem instrumentele cu arcuș, precum vioara, care are o istorie lungă și a reușit să pătrundă în toate domeniile muzicale. Nu în ultimul rând, instrumentele cu coarde „lovite”, precum pianul, sunt atât de importante încât nu ne putem imagina muzica fără ele.
Instrumentele de suflat din lemn sunt cunoscute încă din cele mai îndepărtate timpuri. Cel mai vechi instrument de suflat cunoscut este un fluier de 35000 de ani găsit în Germania. Alte instrumente de suflat cunoscute sunt flautul, oboiul, clarinetul sau fagotul. Tot în categoria instrumentelor de suflat se află și cele din alamă, precum trompeta, trombonul sau tuba.
Instrumentele de percuție sunt vechi de când lumea. Gongul, de pildă, este un instrument originar din Asia, folosit încă de pe vremea Chinei antice. Alte instrumente pe care le cunoaștem astăzi sunt toba, tamburina sau castanietele.
Odată cu avansul societății au apărut și instrumentele muzicale electronice. Fie că vorbim despre versiuni electronice ale instrumentelor clasice (chitara electrică, orga electronică sau pianul digital), fie de aparate cu totul noi, precum sintetizatoarele, toate acestea ajută unul dintre cele mai vechi tipuri de artă să rămână în pas cu dezvoltarea lumii.
Alegerea instrumentului potrivit pentru copilul tău
Am identificat în rândurile anterioare tipurile de instrumente muzicale pe care le cunoaștem până în prezent. Atunci când alegi un instrument muzical pentru copilul tău, trebuie să fii atent la mai multe criterii în afară de tipul instrumentului:
- Vârsta, forța și înălțimea
Forța și înălțimea copilului tău sunt strâns legate de vârstă. Trebuie să ai grijă să nu transformi o activitate plăcută într-un motiv de frustrare. Copilului îi poate face rău un instrument prea mare și prea greu, pe care nu îl poate manevra sau transporta așa cum ar trebui. De obicei, unele instrumente au și mărimi diferite, în funcție de vârstă, însă trebuie să ai în vedere schimbarea acestora pe măsură ce copilul crește.
- Personalitatea
Copilul tău este în formare. Cu toate acestea, poți observa caracteristici de personalitate care îl fac să fie unic și special. Trebuie să ai în vedere personalitatea pe care o dezvoltă atunci când alegi un instrument muzical pentru el. De exemplu, dacă are o personalitate mai introvertită, pianul ar putea fi o alegere potrivită pentru el. Poate învăța să cânte într-un grup restrâns sau doar el împreună cu profesorul. Pianul poate fi un instrument de sine stătător la care să cânte singur, fără să fie nevoit să facă parte dintr-o formație sau grup muzical.
- Interesele
Atunci când te hotărăști să alegi un instrument muzical pentru copilul tău, ar trebui să formezi o echipă împreună cu el și să îi oferi șansa de a exprima ce-și dorește, chiar dacă este mic. Trebuie să afli ce instrument îl interesează pe copil. Poate fi mai receptiv și mai încântat de unele sunete sau instrumente, în timp ce altele îi pot fi indiferente sau i se pot părea neplăcute. Astfel, o idee bună ar fi să îl lași să le testeze într-un magazin, de exemplu, înainte de a lua o hotărâre.
Există jucării care imită foarte bine diverse instrumente muzicale. Poți începe cu astfel de fluiere, tamburine sau pian de jucărie, pentru a descoperi care sunt interesele celui mic și sunetele spre care se îndreaptă cu plăcere. Dacă vrei să cumperi jucăriile dintr-un magazin online, alege varianta jucăriilor realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Djeco, acestea respectând cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența jucăriilor. De exemplu, aici poți găsi o varietate mare de jucării sigure pentru copii de la mai multe branduri, la prețuri accesibile.
Concluzii
În acest , am privit în urmă și am aflat că, încă din cele mai vechi timpuri, omul a simțit nevoia să se exprime prin ritm și emiterea de sunete. Muzica a traversat toate marile perioade istorice și a ajuns în toate colțurile lumii, fiind unul dintre cele mai vechi și mai importante tipuri de artă.
Mai departe, ea poate avea un rol esențial în dezvoltarea copilului tău. Fie că vorbim despre stimularea creativității sau despre antrenarea conceptelor precum răbdarea și disciplina, învățarea unui instrument îi poate schimba viața copilului. Nu numai că îl ajută să ia decizii și să se raporteze corect la diferite situații din viața lui, dar lucrurile pe care le învață de mic ar putea chiar să îi modeleze cariera. Cine știe? Poate că micuțul tău va ajunge un pianist de renume pe plan mondial. Dă-i șansa să descopere cine e, îndreaptă-l spre o astfel de activitate și ajută-l să se îndepărteze de activitățile mai puțin sănătoase la care are acces atât de ușor astăzi.
Există numeroase tipuri de instrumente, deci alegerea celui potrivit pentru copilul tău nu ar trebui să fie o problemă. Poate că îi place să fie în centrul atenției și chitara este instrumentul care îl stimulează cel mai mult. Poate că preferă să rămână retras și pianul este mijlocul lui de exprimare. Oricum ar fi, dacă ești atent la personalitatea și interesele celui mic, restul ar trebui să fie simplu. Astăzi, găsești până și o gamă largă de jucării și instrumente muzicale special create pentru bebeluși sau preșcolari, deci achiziționarea unor astfel de obiecte nu ar trebui să fie o problemă. Fii alături de copilul tău în această călătorie muzicală ce îi poate schimba viața, ajutându-l să se dezvolte și să descopere lucruri despre cei din jur și, nu în ultimul rând, despre el însuși!
Resurse