SUMAR:
- Natură versus oraș
- Beneficiile naturii pentru copilul tău
- Tipuri de activități în natură
- Natura în contextul actual
- Cum alegi activitățile potrivite pentru copilul tău?
- Concluzii
- Resurse
Probabil că nu este nouă ideea sau că nu pare exagerată: natura fără om poate trăi, dar invers nu. Asta înseamnă că natura este casa noastră și ca în orice casă, avem nevoie să ne simtim bine, să fie curată, să o cunoaștem, să o întreținem și să îi respectăm regulile. Transmițându-le copiilor iubire și respect față de natură, le oferim șansa unui viitor mai bun. Un aer curat, oxigenarea creierului și a corpului, mișcarea în aer liber, expunerea la lumina care stimulează vitamina D care ajută la fixarea calciului în oase, toate întăresc sănătatea fizică a copiilor. De asemenea, reduc anxietatea, ajută la relaxare, consumă surplusul de energie, cresc starea de bine prin producerea de endorfine. Toate se întâmplă prin conexiunea cu natura, iar copiii au nevoie să cunoască și să simtă toate aceste beneficii. În afara faptului că este o sursă inepuizabilă de învățare, de multe ori practică, este o modalitate prin care copiii învață respectul de sine și de lumea din care fac parte și de care au atâta nevoie. psiholog Denisa Zdrobis
Natură versus oraș
Timpul petrecut în natură este esențial în păstrarea sănătății fizice și psihice atât în cazul adulților, cât și al copiilor de pretutindeni. Mai mult decât atât, copiii își pot dezvolta numeroase aptitudini și capacități atunci când se află în mijlocul naturii, iar datoria noastră este să facem tot ce ne stă în putință pentru a le asigura o creștere cât mai frumoasă.
Persoanele care au un stil de viață preponderent citadin se bucură de avantajele pe care le oferă marile orașe. Ele sunt universuri cu posibilități infinite. Orașul este locul în care ne câștigăm existența, în care ne exprimăm și ne cunoaștem prietenii, locul care ne oferă diverse posibilități de relaxare, dar și contextul potrivit în care ne putem rezolva problemele. Cu toate acestea, timpul petrecut în oraș poate deveni dăunător. Trăim într-o epocă a poluării care devine din ce în ce mai greu de controlat. Poluarea ne poate afecta negativ pe termen lung, însă este foarte greu să găsim soluții eficiente împotriva ei. Oamenii au început să facă demersuri la nivel individual pentru combaterea poluării, însă acestea nu produc efecte la nivel macro. Este important să încercăm să folosim cât mai puțin plastic, să reciclăm sau să nu ne deplasăm cu mașinile dacă nu este neapărată nevoie, însă toți acești pași sunt încă mici, dată fiind amploarea pe care a luat-o problema poluării în marile orașe.
De multe ori, spațiul urban devine gălăgios și obositor, greu de suportat și apăsător. Aglomerația ne dă senzația de sufocare, ne crește anxietatea și naște în noi dorința de fugă. Suntem norocoși, totuși, pentru că putem fugi atunci când simțim nevoia să facem asta. Chiar dacă nu sunt tot timpul chiar în fața casei noastre, colțurile de natură sunt nenumărate și ne putem bucura de ele oricând, alături de familiile noastre. Este important să ne învățăm copiii să relaționeze și să respecte natura de mici și să își creeze un scut împotriva factorilor de stres care îi pot afecta mai târziu. Fie că vorbim de parcurile din orașe, de locurile împădurite de la marginea orașelor, de munte sau de mare, de țara noastră sau de alte țări pline de peisaje fabuloase, avem de unde alege atunci când simțim nevoia unei guri de aer proaspăt pentru noi și pentru copiii noștri.
Beneficiile naturii pentru copilul tău
Natura, în toate formele ei minunate, poate fi extrem de prietenoasă pentru copii în orice anotimp. Mai mult decât atât, activitățile întreprinse în natură îi ajută pe cei mici să se dezvolte și să crească în condiții optime, să cunoască o parte uriașă a mediului care îi înconjoară. Iată câteva dintre beneficiile de care se pot bucura copiii noștri atunci când petrec timp în mijlocul naturii:
- Îmbunătățirea sănătății fizice și psihice
Copilul poate fi afectat de zgomotele și agitația orașului. Sistemul lui respirator poate avea de suferit din cauza poluării, la fel cum sedentarismul poate cauza afecțiuni precum obezitatea sau miopia. Prin exerciții fizice, prin mișcare și consum de energie în aer liber, copiii își pot păstra sănătatea fizică mai mult timp. De asemenea, activitățile din natură sunt benefice pentru sănătatea psihică a copilului. O zi petrecută în lumina naturală a soarelui este superioară unei zile petrecute la lumină artificială, în fața diferitelor ecrane din casă.
Din păcate, deși ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri, nu îi putem feri întotdeauna de afecțiuni psihice sau de diverse dezechilibre emoționale. Ieșirile în natură pot diminua stresul sau episoadele depresive ale copiilor. Stimulându-le buna dispoziție, natura îi poate ajuta pe copii să scape de anxietate.
- Creșterea capacității de învățare și lărgirea orizonturilor
Natura este un mediu prietenos, însă și un loc din care copiii pot învăța foarte multe lucruri noi. O ieșire poate avea și scopuri educative. De la îmbogățirea vocabularului prin învățarea de cuvinte noi (specii de plante, de animale etc.), până la locurile în care copiii se pot juca folosindu-și imaginația, putem vorbi despre numeroase căi prin care natura devine educatoarea copiilor noștri.
Mai mult decât atât, spre deosebire de jocurile cu reguli clare pe care copiii le pot încerca acasă (puzzle-uri, jocuri de societate etc.), natura oferă numeroase situații în care cei mici sunt puși în poziția de a improviza, deci de a-și pune imaginația la treabă. Ei trebuie să creeze jocuri și reguli noi, folosindu-se de obiectele pe care le găsesc în natură.
- Dezvoltarea abilităților sociale
De cele mai multe ori, copiii se bucură împreună de timpul petrecut în natură. Fie că vorbim de excursii și de tabere sau de simple ieșiri într-un parc aflat în apropierea locuințelor lor, copiii au ocazia de a se bucura împreună. Astfel, jocurile în echipă le dezvoltă abilitățile sociale. Ei învață să interacționeze, să discute, să se asculte unul pe celălalt sau să rezolve probleme împreună. Orice descoperire devine mai plăcută atunci când ai cu cine să o împărtășești, așa că este important ca cel mic să aibă câțiva prieteni alături de el atunci când se află în mijlocul naturii.
Tipuri de activități în natură
Natura este un concept vast care ne oferă numeroase posibilități atunci când avem nevoie de aer curat. Acest concept nu cuprinde doar stațiunile de la munte sau de la mare, ci se poate referi și la un parc aflat în apropierea casei sau la grădina bunicilor. Există mai multe tipuri de activități în natură pe care le poți încerca alături de copilul tău.
Există și o gamă variată de produse de care te poți ajuta în cazul unei excursii cu copilul. De pildă, în cazul în care e nevoie să conduci până la destinația aleasă pentru tine și cel mic, este important să ai grijă ca acesta să se simtă confortabil și în siguranță în timpul călătoriei, cu atât mai mult cu cât uneori poți alege să parcurgi distanțe lungi. Poți opta oricând pentru un scaun auto potrivit pentru copilul tău. Dacă vrei să cumperi un astfel de scaun dintr-un magazin online, mergi pe varianta celor realizate de branduri cunoscute, cum ar fi U-grow, deoarece acestea respectă cerințe stricte atunci când vine vorba de calitatea și rezistența produselor – spre exemplu, aici poți găsi o varietate de scaune auto de la brandul amintit, sigure pentru copii, la prețuri accesibile.
Ai ajuns la destinație. Ești în mijlocul naturii. Care sunt activitățile de care te poți bucura împreună cu cel mic? Iată câteva idei:
- Plimbările
O plimbare poate părea prea simplă și plictisitoare, însă nu este deloc așa. Plimbările sunt un mijloc excelent de descoperire a mediului înconjurător. Discută cu copilul tău despre tipurile de plante sau de copaci pe lângă care treceți. Explică-i diferența între un râu și un lac sau de ce cad frunzele toamna. Natura e o oază infinită de idei. Poți avea conversații lungi cu copilul tău despre ceea ce vă înconjoară. La finalul zilei, nu doar că vei avea un copil care a învățat lucruri noi, ci și unul mândru că are pe cineva cu care să discute tot timpul.
- Sporturile
Fie că vorbim de sporturi de echipă sau de sporturi individuale, natura este locul perfect în care copiii își pot consuma energia într-o manieră sănătoasă. Există nenumărate sporturi pe care copiii le pot adora odată ce ajung să le cunoască: mersul cu bicicleta, cu trotineta, mersul pe role, fotbalul sau tenisul sunt doar câteva dintre activitățile care îi vor îmbujora pe cei mici, le vor face poftă de mâncare și le vor garanta un somn cât se poate de liniștit.
- Picnicurile
Micuțul tău face mofturi la mâncare? Ai probleme atunci când încerci să îi dai să mănânce? Ce ar fi să schimbi puțin peisajul cu care l-ai obișnuit? Mergeți împreună într-un parc și bucurați-vă de un picnic pregătit împreună. Dă-i copilului tău senzația că trăiește o aventură, chiar dacă tot ce face este să mănânce un măr la umbra unui copac. Nu uita niciodată să te joci cu el și să îi propui lucruri noi, care să îl provoace. Natura este un mediu perfect pentru a face toate aceste lucruri.
Natura în contextul actual
În contextul pandemiei pe care o trăim la nivel mondial, orașele au devenit periculoase din cauza aglomerației. Există țări în care locuitorii sunt obligați să poarte o mască de protecție pe față chiar și pe stradă, deși sunt în aer liber. Uneori, deși toate măsurile sunt luate pentru protecția cetățeanului, obosești și îți dorești ca lucrurile să fie ca înainte. Până la normalizarea situației, ce poți să faci este să mergi împreună cu copilul tău într-un loc ferit de aglomerație, în care să uiți de problemele orașului și să te bucuri de aerul proaspăt găsit acolo.
Mai mult decât atât, unii adulți, dar și mulți copii au devenit mai sedentari odată cu instalarea acestei situații fără precedent, numită COVID-19. Părinții lucrează de acasă, cei mici nu mai pot merge nici cu ei, nici cu bunicii lor în locurile pe care le frecventau înainte, așa că de multe ori nu au de ales și trebuie să rămână acasă. Este, deci, vital pentru sănătatea ta și a copilului tău să te bucuri de orice moment în care puteți ieși împreună în mijlocul naturii. Nu rata ocazia unei excursii benefice atât pentru tine, cât și pentru micuțul tău. Într-o zi de sâmbătă, „răpește-l” pe cel mic din fața televizorului sau a tabletei și mergeți împreună în primul parc în care puteți agăța hamace în copaci sau puteți juca volei. Bucurați-vă de orice ocazie pentru a petrece timp împreună, într-un mediu prietenos!
Cum alegi activitățile potrivite pentru copilul tău
La fel cum se întâmplă și în cazul oricăror activități de interior, activitățile potrivite pentru copilul tău atunci când ieșiți împreună în natură sunt dictate de vârsta și de personalitatea acestuia. În perioada în care este foarte mic, evident că nu vei putea să joci volei cu copilul, însă puteți lua cu voi o minge potrivită pentru vârsta și statura lui. Poate că o să îi placă jocul cu mingea sau poate că așa îți vei da seama că trebuie să îl ții departe de ea de acum încolo.
Personalitatea copilului este importantă când vine vorba de alegerea unor activități în natură. Poate că ai un copil căruia îi place să fie în centrul atenției și preferă jocurile de echipă. Dă-i voie să iasă cu prietenii sau însoțește-i pe toți într-un parc. Poate că micuțului tău îi place să își pună la încercare abilitățile fizice și are un caracter competitiv. Încercați să faceți diverse circuite cu bicicletele, în care să vă puneți la încercare rezistența și viteza. Poate că ai un copil introvertit, căruia nu îi place agitația. Puteți oricând să stați pe iarbă într-un parc și să citiți o carte de povești împreună.
Indiferent de vârstă, personalitatea sau preferințele copilului, natura este un spațiu vast, oferind multe posibilități în orice anotimp.
Concluzii
Mediile urbane nu sunt întotdeauna cele mai prietenoase. Poluarea, aglomerația sau zgomotul ne pot crea senzații de neplăcere și alte probleme pe termen lung nouă și copiilor noștri. Trăim într-o epocă afectată de sedentarism și trebuie să facem tot ce putem să combatem această afecțiune.
Chiar dacă locuim la bloc, de exemplu, asta nu înseamnă că nu putem avea oricând acces la natură. Trebuie doar să facem în așa fel încât lucrurile să se întâmple. Fie că vorbim despre un parc aflat în apropierea casei sau la marginea orașului, fie că ne referim la stațiuni îndepărtate și vacanțe mai lungi, natura ne oferă numeroase locuri în care ne putem simți minunat alături de copiii noștri. Folosește-te de orice ieșire din oraș pentru a te conecta cu natura și cu micuțul tău. Discută cu el, stimulează-i curiozitatea oferindu-i peisaje noi, încurajează-l să descopere natura și apropie-te cât poți de mult de el. Folosește natura ca liant în relația dintre tine și copilul tău. Acesta se va bucura de beneficiile timpului petrecut în natură și se va întoarce acasă mai sănătos, cu forțe proaspete și cu multe informații noi învățate în aer liber.
Resurse