SUMAR:
- Desenul și pictura – scurt istoric
- Beneficiile picturii și desenului
- Importanța culorilor pentru copii
- Creativitatea celui mic în contextul actual
- Cum poți fi alături de pasiunea copilului tău?
- Concluzii
- Resurse
Arta este și va fi o formă bogată prin care oamenii își dezvăluie sufletul. Pictura și desenul îi ajută mai ales pe cei care nu se pot exprima foarte bine prin limbaj sau o fac mai bine sub această formă. Copiii se exprimă cel mai mult sub forma jocului sau a artei, întrucât nu au dezvoltarea necesară limbajului și introspecției. Inclusiv în cabinetele de psihologie, în lucrul cu copiii, terapeuții folosesc jocul și desenul care relevă informații importante despre emoțiile, dificultățile, fricile, dorințele celor mici. Tot în acest fel, părinții își pot cunoaște mai bine copiii, pot comunica mai mult și pot crea o relație mai bună. Din desenul și pictura copiilor, aflăm informații despre aceștia și despre cum percep mediul în care trăiesc, persoanele sau relațiile dintre acestea. psiholog Denisa Zdrobis
Desenul și pictura – scurt istoric
Artele vizuale precum pictura și desenul sunt unele dintre cele mai vechi forme de artă, care au contribuit la dezvoltarea intelectului și spiritualității umane încă din cele mai vechi timpuri. Din perioada picturilor rupestre și până astăzi, această tehnică a fost folosită de oameni ca mijloc de expresie și s-a dezvoltat treptat pe parcursul istoriei. Atât picura, cât și desenul, pot fi incluse în diverse curente și mișcări artistice cu caracteristici diferite în funcție de spiritul spațiului și timpului în care au apărut.
În funcție de imaginea pe care o ilustrează, pictura este de mai multe feluri. Peisajul, de exemplu, a fost expresia preferată a multor artiști, pentru senzația de deschidere pe care o oferea. Odată cu avansul tehnologic și cu apariția noilor metode de expresie vizuală, peisajele și-au pierdut din popularitate. Mai departe, natura moartă sau natura statică este o formă de pictură care ilustrează obiecte neînsuflețite. Mărturii ale acestui tip de expresie datează încă din vremea Egiptului antic.
Există și mai multe tehnici de pictură, clasificate în funcție de felul în care pigmenții sunt diluați și apoi fixați pe suportul de pictură. Dintre cele mai cunoscute tehnici de pictură, amintim: uleiul, ceara, acuarela, tempera, vopseaua acrilică sau cerneala. La fel ca în cazul tehnicilor, există și numeroase materiale și suporturi de pictură, iar varietatea nu face decât să demonstreze importanța acestui tip de expresie, potrivit pentru oricine. Pictura are numeroase beneficii și, chiar dacă nu ești artist plastic, asta nu înseamnă că nu te poți bucura oricând de o astfel de experiență recreativă. Același lucru se poate spune și despre copiii fascinați instinctiv de vopseluri sau creioane colorate.
Beneficiile picturii și desenului
Orice mijloc de exprimare este important pentru un copil, mai ales în perioada de învățare. Poate că acum nu are un vocabular destul de dezvoltat și nu reușește să își exprime orice emoție prin cuvinte, dar poți vedea ce simte copilul tău dacă îi privești desenele sau picturile pe care le face la grădiniță sau acasă. Mai mult decât atât, arta are un rol important în dezvoltarea copiilor, deoarece îi ajută să își îmbunătățească abilitățile și să aibă o mai bună înțelegere față de mediul înconjurător. Iată câteva dintre beneficiile picturii în cazul celor mici!
- Construiește abilități de comunicare
De fiecare dată când un copil pictează un peisaj sau un portret, el încearcă să comunice un anumit lucru. Chiar dacă nu este la o vârstă la care să poată comunica orice prin cuvinte, el vorbește folosindu-se de alte metode. Este important să acordăm atenția necesară proiectelor copiilor noștri, pentru că ei ne pot transmite anumite mesaje prin intermediul acestora. Mai mult decât atât, prin pictură, copilul va învăța un întreg set de noi cuvinte (culorile, tipurile de linii, formele geometrice etc.) într-o manieră ușoară și plăcută, fără să se simtă stresat.
- Stimulează creativitatea și încrederea în sine
Pictura este un mijloc excelent de stimulare a creativității, dar și de creștere a încrederii în sine a copilului. Pentru a exprima un gând sau o emoție, el trebuie să aleagă o anumită culoare pentru pictura lui. Prin pictură sau desen, cel mic se va juca cu formele și texturile și toate aceste lucruri vor contribui inclusiv la creșterea încrederii de sine. Fiind pus în fața unei alegeri, copilul trebuie să se gândească, să găsească o soluție de comunicare cu exteriorul prin intermediul artei sale. Atunci când soluția i se va părea potrivită, asta îl va face să aibă încredere în el și să se simtă independent. Mai mult, asta îl va ajuta și pe viitor, când va avea de înfruntat probleme care presupun luarea unei decizii.
- Beneficii fizice
La fel ca în cazul altor jocuri sau activități recreative, pictura are și beneficii fizice. Cel mic își va îmbunătăți funcțiile motorii, va fi mai răbdător cu acțiunile care presupun finețe și, nu în ultimul rând, își va antrena coordonarea mână-ochi. Aceasta îi va folosi mai târziu, când va învăța să scrie sau când va practica diferite sporturi.
Importanța culorilor pentru copii
Pictura este o activitate strâns legată de culoare. Încă de mici, copiii sunt atrași de diferite culori, iar acestea le inspiră diferite emoții sau stări. S-a demonstrat faptul că pereții colorați sau jucăriile colorate îi ajută pe copii să fie mai activi, să învețe mai ușor și să își dorească să descopere lumea înconjurătoare. Cei mici își întăresc abilitățile vizuale atunci când urmăresc obiecte viu colorate. Cu atât mai mult, deci, atunci când cei mici au șansa de a experimenta prin desen sau pictură universul culorilor, acestea au diferite efecte asupra lor. De exemplu, verdele este o culoare liniștitoare cu efect calmant. Din punct de vedere medical, roșul ajută la dezvoltarea sistemului muscular, inspirând energie și tonus. Albastrul se încadrează în categoria culorilor liniștitoare, mai ales atunci când vorbim de nuanțe deschise, asemănătoare cerului sau oceanului. Portocaliul exprimă căldură și entuziasm, în timp ce galbenul sporește optimismul, însă poate avea și un efect obositor în cazul folosirii unor nuanțe prea puternice.
Copilul nu are nevoie să citească studii de specialitate pentru a folosi culorile. Ele sunt peste tot în jurul lui încă din primele secunde de viață. Așadar, din punct de vedere emoțional, va face întotdeauna alegerile cromatice corecte pentru el când își va dori să exprime o stare prin pictură sau desen. În aceste cazuri, nu există alegeri corecte sau alegeri greșite. Fii alături de copilul tău și încearcă să asculți ce are de spus, fără să îl corectezi atunci când soarele pictat de el este de un roșu prea aprins pentru gustul tău. Încearcă să înțelegi ce vrea să îți transmită și cum se văd lucrurile de la „fereastra” lui.
Creativitatea celui mic în contextul actual
Din păcate, ne confruntăm cu o situație fără precedent care este greu de gestionat pentru mulți dintre noi, în special pentru părinți. În contextul pandemiei actuale, multe familii au fost nevoite să își schimbe radical stilul de viață. Multe dintre instituțiile publice au fost sau încă sunt închise, în timp ce mulți angajatori au optat pentru varianta în care angajații să lucreze de acasă. Pe lângă toate aceste lucruri, în mentalul colectiv s-a instalat frica firească de infectare cu virusul care umblă printre noi, așa că cei mai mulți oameni au redus pe cât posibil interacțiunea cu ceilalți.
Multe parcuri, de pildă, au fost închise. Mulți părinți sau bunici nu au mai putut ieși cu copiii la joacă sau nu i-au mai putut duce la grădiniță, unde ar fi intrat în contact cu alți copii. Pentru un preșcolar, statul în casă nu este sănătos. Aflat într-o perioadă a descoperirilor și a energiei infinite, cel mic trebuie să se miște, să fie activ, să afle nenumărate lucruri în fiecare zi. Aflându-se în imposibilitatea de a mai ieși tot timpul cu copiii, adulții au fost nevoiți să găsească înlocuitori pentru vechile activități. Pictura sau desenul, de exemplu, sunt activități perfecte pe care cel mic le poate întreprinde în siguranța căminului, fără să pice pradă tentațiilor din casă, care invită la sedentarism, cum este cazul privitului la televizor.
Dacă ești un părinte care lucrează de acasă și uneori îți e greu să împaci toate planurile în același timp, încearcă să îi oferi copilului tău o metodă plăcută de a petrecere timpul alături de tine, însă fără supravegherea ta continuă. În timp ce tu ai de completat mai multe rapoarte urgente, propune-i copilului să picteze sau să deseneze lângă tine. Deveniți colegi. În timp ce tu îți îndeplinești sarcinile de serviciu, el se concentrează pe un proiect personal, care îl și dezvoltă din mai multe puncte de vedere. Luați o pauză împreună și vorbiți despre ce face fiecare. Pune-i întrebări copilului, încearcă să îl cunoști și vei vedea că și el va face același lucru. Stabiliți o comunicare prin artă și împrieteniți-vă cât puteți de mult.
Cum poți fi alături de pasiunea copilului tău?
Un copil are nevoie de atenție continuă din partea părinților. Din păcate, uneori părinții cred că știu ce e mai bine pentru copilul lor, însă uită să îl privească, să îl asculte și să îl cunoască. Astfel, ajung să îl neglijeze, fără să fie nicio secundă rău intenționați. Este important să găsești echilibrul între a-i oferi copilului tot ce e mai bun și tot ce își dorește. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să fii alături de pasiunile și descoperirile copilului tău:
- Ascultă-i personalitatea
Copilul vrea să fie mereu în centrul atenției sau este ceva mai retras? Vrei să îl îndrepți spre o activitate vocațională, dar nu știi ce să alegi? Ți-ar plăcea să facă balet, pentru că și ție îți plăcea baletul când erai mică? E posibil să îi placă și copilului sau e posibil să îl frustreze o activitate foarte solicitantă din punct de vedere fizic. Poate că îi place să picteze sau să deseneze. Poate că ar vrea să cânte la pian. Experimentează alături de el, nu îl obliga, dă-i voie să încerce lucruri noi și găsiți împreună pasiunile potrivite pentru el!
- Alege produsele potrivite
În cazul activităților precum desenul sau pictura, este important să alegi produsele potrivite pentru copilul tău, în funcție de vârstă, de gradul de dificultate al obiectelor sau de preferințele copilului. De exemplu, nu îi cumpăra cel mai complex set de carioci în perioada în care învață culorile primare. Nu transforma o activitate plăcută în ceva dificil. Nu îi cumpăra creioane negre, dacă știi că este pasionat de culoare și nuanțe. Încearcă să îl faci tot timpul curios, nu să îi oferi lucruri de care să se plictisească repede.
Din fericire, magazinele online oferă o gamă atât de variată de produse pentru micuțul tău, încât ai toate șansele să faci alegerile corecte pentru el. Mai mult decât atât, aceste magazine îți pun la dispoziție și filtre de căutare care îți ușurează munca. În cazul produselor consumabile pentru desen sau pictură, dacă vrei să le cumperi dintr-un magazin online, mergi pe varianta produselor realizate de branduri cunoscute, cum ar fi Djeco sau Tomy, pentru că acestea respectă cerințe stricte atunci când vine vorba de rezistența și calitatea produselor – spre exemplu, aici poți găsi o gamă largă de produse de la aceste branduri, la prețuri accesibile.
- Încurajează-l
Nu uita niciodată că pasiunea copilului tău este un mijloc de exprimare. Dacă reușești să îl asculți, vei reuși să îl cunoști mai bine. Și cu desenul sau pictura se petrece același lucru. Alegerea culorilor și a formelor sau trasarea liniilor sunt doar indicii legate de cine este sau devine copilul tău. E agitat sau liniștit? Optimist sau pesimist? Realist sau idealist? Încurajează-i toate proiectele și nu îl cenzura. Nu îl corecta atunci când tot ce face este să se exprime liber, pentru că în timp asta l-ar putea determina să își ascundă adevărata natură față de tine. Vorbește tot timpul cu el și nu îl neglija atunci când încearcă să îți arate cele trei linii trasate la întâmplare pe hârtie. Pentru el sunt importante și, prin intermediul lor, puteți crea un canal de comunicare veritabil.
Concluzii
Pictura și desenul sunt unele dintre cele mai importante forme de expresie vizuală. Copiii sunt interesați să creeze o legătură cu lumea din jurul lor încă de la început, chiar și atunci când încă nu știu să vorbească. Mai târziu, după ce învață să vorbească, poate că nu sunt capabili să exprime orice emoție sau stare cu ajutorul cuvintelor. Este foarte important să îi lăsăm să se dezvăluie prin diverse activități alternative și forme de artă, cum sunt pictura și desenul.
Alegerea culorilor, a formelor și texturilor, a liniilor trasate pe hârtie sau pe pânză, toate spun ceva despre personalitatea copilului. Lasă-l să își dezvolte creativitatea, imaginația, încrederea în sine, aptitudinile de comunicare și chiar și pe cele sociale prin intermediul uneia dintre cele mai vechi forme de exprimare vizuală și artistică!
Resurse