SUMAR:
- Abilitățile de bază pentru grădiniță
- Idei de activități prin care puteți îmbunătăți abilitățile de citire ale copilului
- Idei de activități prin care puteți îmbunătăți abilitățile de scriere ale copilului
- Concluzii
- Resurse despre „Activități practice prin care vă puteți ajuta copilul să scrie și să citească”
Abilitățile de bază pentru grădiniță
Fie că deja merg la grădiniță, fie că urmează să treacă în această etapă, cei mai mulți părinți își doresc să se implice direct în educația copiilor și să îi ajute să dobândească cele mai importante abilități academice – în special citirea, scrierea și matematica – precum și abilități comportamentale.
Cu toate că educatorii apreciază atunci când un copil deține deja unele cunoștințe de bază, nu acesta este cel mai important lucru. Poate mai important decât cunoașterea literelor, a cifrelor sau decât un vocabular bogat, este interesul copilului față de cunoaștere, de ceea ce este nou. Prin urmare, este recomandat ca părinții să nu pună presiune asupra micuților în ceea ce privește abilitățile academice, ci mai degrabă să insufle copiilor dorința de cunoaștere și de învățare, iar acest lucru poate fi atins prin joacă, prin activități variate de zi cu zi și prin momente pline de distracție., conform greatschools.org.
Idei de activități prin care puteți îmbunătăți abilitățile de citire ale copilului
Pentru ca micuțul să învețe să citească mai rapid și fără să facă eforturi uriașe, este necesar ca el să înțeleagă sensul cuvintelor, să prindă semnificația a ceea ce citește și să își dezvolte fluența. În lipsa fluenței, el va face mai multe pauze asupra cuvintelor necunoscute sau asupra cuvintelor mai dificile și va pierde legătura cu materialul pe care îl parcurge. Sunt nenumărate modalități prin care puteți înlesni dobândirea abilității de a citi.
Pentru început, adresați copilului întrebări referitoare la ceea ce citește, deoarece întrebările susțin gândirea critică și conduc către conversații intense despre personaje, despre tema poveștii, despre complot etc. Astfel, dezbătând ceea ce a citit, se pot dezvolta subiecte noi, interesante pentru copil. Pentru a înțelege mai bine lectura, puteți încuraja copilul să își creeze un film în minte. Practic, el trebuie să vizualizeze în minte ceea ce se întâmplă în text, exact așa cum ar face dacă i-ați povesti un film. Nu doar că va înțelege mai bine ceea ce citește, dar va și memora pe termen lung. Mai puteți crea noi finaluri pentru poveste. Împreună cu micuțul, încercați să găsiți finaluri alternative ale poveștii. Este o modalitate foarte distractivă prin care cel mic își poate îmbunătăți imaginația și abilitățile de citire. Așadar, după încheierea poveștii, propuneți-i copilului să creeze un final diferit sau, de ce nu, următoarea parte a aceleiași povești. O altă modalitate care oferă rezultate foarte bune este aceea de a vă îndemna copilul să citească cu voce tare în fiecare zi. Atunci când copiii se aud când citesc, ei înțeleg mai ușor limbajul. Puteți să faceți un obicei din a-i citi seara înainte de culcare, dar nu uitați că și fraților și surorilor mai mari le place adesea să îi citească mezinului familiei., conform youtube.com.
Mai puteți opta pentru povești audio, dar încercați să nu expuneți copilul doar la povești audio, căci beneficiile sunt mai multe atunci când micuțul ține în mâinile sale o carte. Varietatea este importantă, căci micuții își îmbunătățesc cel mai mult abilitățile de citire atunci când sunt expuși la o gamă vastă de materiale de lectură, inclusiv reviste, ziare și chiar site-uri web pentru copilași (iată aici activitățile propuse de prima grădiniță online din România, prin care copiii își dezvoltă atât abilitățile academice, cât și abilitățile comportamentale). Sporiți oportunitățile de a citi având în toată casa cărți cu povești, cărți cu poezii, cu ghicitori sau cântece.
Este foarte util ca cei mici să recitească, deoarece atunci când citesc din nou o poveste sau măcar paragrafele mai complexe, ei înțeleg mai bine sensul din spatele cuvintelor și își consolidează mai bine ideea principală a textului. Este bine ca micuții să recitească în fiecare zi timp de cel puțin 15 minute pentru a-și îmbunătăți abilitățile de citire și pentru a memora informațiile. Micuții își vor considera părinții ca fiind modele și vor tinde să le imite comportamentul. Prin urmare, încercați să vă inspirați copiii și citiți cât mai mult în prezența lor, acordați interes și chiar familiarizați-vă cu acele cărți de care sunt interesați cei mici, vizitați împreună biblioteca, cumpărați cărți din librării. Numai în felul acesta, veți putea dezvolta pasiunea pentru lectură., conform gov.pe.ca.
Idei de activități prin care puteți îmbunătăți abilitățile de scriere ale copilului
Pentru a vă asigura că micuțul nu va avea probleme de scriere, ceea ce puteți face este să îl ajutați să își dezvolte controlul asupra mușchilor mâinii prin intermediul unor activități de consolidare a abilităților motorii fine. Deși sunt foarte importante abilitățile de citire, asta nu înseamnă că abilitățile de scriere trebuie neglijate. De fapt, scrisul este la fel de important și chiar reprezintă o mare provocare pentru mulți copii. Fie că este vorba de actul fizic de a forma litere pe hârtie sau de abilități mai avansate, cum ar fi structura propoziției și punctuația, scrierea poate fi dificilă. Iar dacă micuțul se plânge că îl dor mâinile din cauza scrisului, cu atât mai important este să interveniți cu tot felul de activități prin care să îi dezvoltați abilitățile motorii fine.
În esență, dezvoltarea motricității fine implică dezvoltarea controlului asupra mișcării mușchilor mici ai mâinilor. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, el trece de la controlul de bază al acestor mușchi la un control mult mai coordonat. Și, pe măsură ce își dezvoltă controlul abilităților motorii fine, actul fizic al scrisului devine mai ușor. Acesta este și obiectivul inițial – ca scrierea să fie ușoară, să nu „doară” și în cele din urmă să nu devină o povară pentru copil. Dacă scrierea este ușoară, copilul va fi înclinat să scrie din ce în ce mai mult și, pe măsură ce va scrie mai mult, va deveni și un cititor mai bun. Pe măsură ce copilul citește mai mult, va scrie mai bine. Practic, aceste abilități se completează reciproc, fiind nevoie să vă axați pe îmbunătățirea abilităților motorii fine., conform understood.org.
Pentru a face asta, vă puteți juca împreună cu plastilină, cu lut sau chiar cu aluat făcut în casă. Chiar și aluatul cumpărat din magazin poate deveni o jucărie fantastică pentru exersarea abilităților motorii fine. O altă activitate distractivă și captivantă implică folosirea unui lacăt. Dacă micuțul învață să deschidă un lacăt, își va deschide calea spre și mai multe succese academice. A deschide un lacăt implică concentrare, iar răsucirea cheii în lacăt chiar necesită multă forță a mâinilor și ajută la dezvoltarea mușchilor. Copiilor le place această activitate și puteți cumpăra din foarte multe magazine lacăte ieftine. O altă activitate creativă implică mărgele și un șnur. Nu trebuie să investiți sume mari în cine știe ce seturi de creativitate, ci puteți cumpăra șireturi de pantofi și mărgele (poate chiar mărgele din lemn) și să îi propuneți micuțului să creeze un colier. Înșiruirea mărgelelor implică concentrare din partea copilului și îi dezvoltă abilitățile motorii fine, plus că este o activitate calmă și liniștitoare după o zi plină.
Blocurile de construit sunt exemple clasice când vine vorba de îmbunătățirea abilităților motorii fine. Nu contează ce anume dorește copilul să construiască, trebuie doar să îl determinați să manipuleze blocurile de construit, să le țină în mâini, să le potrivească după cum îi spune imaginația, iar dacă nu îi place rezultatul pe care îl obține, poate oricând să construiască altceva. Abțibildurile sunt mult mai utile decât am putea crede. Gândiți-vă că dezlipirea acestora de pe suport necesită foarte multă coordonare și ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine care facilitează procesul de scriere., conform greatschools.org.
Îmbinarea activităților care au la bază dezvoltarea abilităților motorii fine, va aduce un mare plus pentru copil în dobândirea mai ușoară a abilităților de scriere. Părinții trebuie să îi implice pe cei mici în tot felul de activități de acest gen.
Concluzii
O altă abilitate foarte apreciată la grădiniță și care se cultivă odată cu îmbunătățirea abilităților de scriere și de citire este cea de exprimare a propriilor sentimente. Pe măsură ce își intensifică abilitățile de bază, folosindu-se de aceleași instrumente și de aceleași activități precum cele descrise în rândurile anterioare, micuții pot învăța să își exprime sentimentele, ideile și dorințele. În general, copiii de 3 – 4 ani utilizează jocul dramatic ca o modalitate de a-și exprima ideile și sentimentele și de a se simți puternici și în control. De asemenea, jocul dramatic le permite copiilor să își asume riscuri, în timp ce își exprimă punctele de vedere. De exemplu, copiilor de 3 ani le place să joacă scenete care le sunt deja familiare. Astfel, ei își pot exprima nevoile reale prefăcându-se că sunt „bebeluși”, și asta pentru că noul frățior prezintă o provocare, solicitând toată atenția din partea familiei.
Pentru a vă ajuta copilul să se exprime mai eficient, îi puteți oferi oportunități de a-și testa ideile. Fiți flexibili când vine vorba de elaborarea programului zilnic, tocmai pentru a spori spontaneitatea și curiozitatea copilului. Oferiți-i timp pentru a lua propriile decizii, pentru a se juca și pentru a reflecta la ceea ce a descoperit. Încurajați-l să vorbească despre ideile sale și să descrie ceea ce simte despre inovațiile și realizările sale. Cărțile sunt foarte utile, mai ales cele care prezintă personaje care se exprimă în moduri diferite.
Într-un final, încercați să vă ascultați copilul, să îi acordați atenție deplină pentru ca el să se simtă din ce în ce mai confortabil să își exprime sentimentele și ideile, iar atunci când un copil se simte bine cu el însuși și în siguranță, abilitățile academice se vor dezvolta ca de la sine., conform readingrockets.org.
Resurse despre „Activități practice prin care vă puteți ajuta copilul să scrie și să citească”