fbpx

Venirea celui de-al doilea bebeluș pe lume – cum îl pregătim pe frățior?

SUMAR:

  • Venirea pe lume a unui copil – cum să purtăm discuția?
  • Un stil de viață mai independent
  • Implementați schimbările din timp
  • Discuții despre bebeluș – cum să răspundeți la întrebările copilului?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Venirea celui de-al doilea bebeluș pe lume – cum îl pregătim pe frățior?”

Cei mai mulți părinți presupun că micuțul lor îl va întâmpina pe noul membru al familiei cu multă dragoste, cu afecțiune, cu încântare și entuziasm. Mai sunt și părinți care, cunoscându-și copilul, se așteaptă la gelozie, ostilitate și încăpățânare din partea lui. Ca întotdeauna, adevărul este întotdeauna la mijloc, așa că specialiștii sunt de părere că ambele reacții sunt extreme. Majoritatea copiilor se vor confrunta cu felurite sentimente când se gândesc la venirea pe lume a frățiorului lor.

La urma urmei, cine nu s-ar supăra sau măcar îngrijora numai la gândul că vor pierde atenția părinților? Apoi, cine nu ar fi copleșit la vederea unui bebeluș mic, ușor și atât de plăpând? Iată că există unele strategii pe care părinții le pot pune în aplicare pentru a se asigura că vor deveni o familie fericită și armonioasă cu doi copii care se înțeleg de minune, conform scholastic.com.

Venirea pe lume a unui copil – cum să purtăm discuția?

Cu mult înainte să începeți să vorbiți despre venirea pe lume a unui bebeluș, încercați să pregătiți puțin terenul și să discutați cu copilul că familiile au adesea mai mulți copii. Pe măsură ce vă urmați rutina, oriunde veți merge împreună cu micuțul, indicați familiile pe care le vedeți, în special cele cu mai mulți copii. Cu alte cuvinte, cel mic trebuie să înțeleagă că a avea mai mulți copii este un lucru bun.

„Odată anunțată vestea sosirii unui bebeluș în familie, părinții vor avea parte de o doză de reticență și de întristare din partea celui mic.” farmacist Raluca Catana

În general, părinții își fac griji că nu pot discuta cu micuții lor prea multe lucruri pentru că ei nu ar înțelege sau pentru că ei nu ar spune cu adevărat ceea ce simt sau ceea ce le trece prin minte, însă copiii înțeleg mult mai multe lucruri decât exprimă ei prin cuvinte. Așadar, continuați să vorbiți cu micuțul, folosind un limbaj simplu și, ori de câte ori este posibil, discutați despre lucrurile pe care el le vede, cum ar fi frățiori jucându-se în parc sau despre părinții care se plimbă cu copiii, făcându-l astfel să conștientizeze că situatia nu este deloc gravă, din contră, chiar plăcută.

Cele nouă luni de sarcină reprezintă o perioadă foarte lungă de așteptare pentru un copilaș, așa că, dacă este posibil, nu vorbiți despre sarcină până când corpul deja trece prin schimbări pe care micuțul le poate observa. Pe de altă parte, dacă nu vă puteți abține din a da vestea prietenilor și familiei, asigurați-vă că îi spuneți și copilului, altfel se va simți lăsat pe dinafară. Chiar și copiii de vârstă foarte mică au urechi lungi și aud orice și se vor simți răniți dacă vor auzi discuții despre un nou copil despre care ei nu au habar. Indiferent de modul în care doriți să faceți acest anunț, cel mai bine este ca micuțul să nu afle de la altcineva vestea că va avea un frățior sau o surioară, conform kidshealth.org. Indicat este să îl pregătiți întâi pe cel mic că va avea un frățior și apoi să dați vestea celor din jur.

Un stil de viață mai independent

Dacă în mod obișnuit petreceți foarte mult timp alături de copil, încercați acum să îl ajutați să își dezvolte interese, pasiuni și prietenii în afara casei înainte de sosirea bebelușului pe lume. Poate că vă imaginați deja că odată cu venirea bebelușului, nu veți mai putea petrece la fel de mult timp cu copilul ca înainte, deoarece noul membru vă va solicita. Din fericire, venirea pe lume al celui de-al doilea bebeluș coincide, de obicei, cu dorința unui copil mic de a se juca în grup și adesea va beneficia de mai multe oportunități de a interacționa cu alți copii.

S-ar putea ca la început să fie timid așa că încercați din timp – poate chiar de la jumătatea perioadei de sarcină – să îl prezentați unui grup de joacă câteva dimineți pe săptămână și, totodată, pentru a lega prietenii cu alți părinți de copii cu vârste similare care și-ar dori ca micuții lor să aibă parteneri de joacă. Cumpără-i jocuri și jucării (aici vei găsi o varietate mare de astfel de produse) care încurajează socializarea între cei mici și vei vedea că timpul petrecut alături de alți copii îl va face să accepte mult mai ușor schimbările care vor apărea în familia voastră.

Cu alte cuvinte, copilul trebuie să aibă un stil de viață mai independent, pentru a accepta mai ușor vestea venirii unui bebeluș pe lume, pentru a se simți fratele mai mare și mai responsabil, dar și pentru a scăpa de excesul de energie, conform kidshealth.org.

Implementați schimbările din timp

După cum știți deja, copiilor nu le plac foarte mult schimbările, așa că încercați să faceți toate schimbările și modificările necesare cât mai din timp, astfel încât schimbările de rutină să  nu fie puse pe seama bebelușului, De exemplu, dacă trebuie să vă mutați într-un apartament mai mare, încercați să organizați mutarea cu mult înainte de sosirea bebelușului și evitați să spuneți – chiar și celorlalți adulți – că este necesară această mutare deoarece aveți nevoie de mai mult spațiu pentru noul membru al familiei – sau așteptați să faceți mutarea la câteva luni după naștere când lucrurile în familie sunt mai așezate.

„Important este ca instalarea într-o nouă locuință să nu se suprapună cu momentul nașterii deoarece s-ar crea un disconfort pentru toată lumea.” farmacist Raluca Catana

Dacă schimbările de rutină ale celui mic nu au avut loc încă, cum ar fi antrenamentul la oliță al copilului, înțărcarea sau somnul în patul propriu și, eventual în camera sa, se vor implementa, de asemenea, înainte de venirea pe lume a bebelușului. Persoanele noi sunt și ele destul de tulburătoare pentru copii, așadar, dacă intenționați să angajați o bonă, cel mai bine ar fi să o introduceți în familie cu mult înainte naștere, fie să așteptați câteva luni după naștere, conform pregnancybirthbaby.org.au.

Discuții despre bebeluș – cum să răspundeți la întrebările copilului?

După ce ați făcut anunțul venirii pe lume a noului membru al familiei, este foarte posibil ca cel mic să aibă câteva întrebări. Răspundeți cu calm și cu blândețe, dar și cu sinceritate la toate întrebările pe care vi le-ar putea adresa, dar dacă pare dezinteresat, nu trebuie să vă faceți griji. Din punctul de vedere al copilului, sarcina va dura foarte mult și, probabil că își va manifesta interesul de abia în ultimele două luni de sarcină sau nici măcar atunci. Dacă își va manifesta interesul, vă puteți folosi de cărți și de videoclipuri care ilustrează sarcina și nașterea într-un mod adecvat vârstei sale. Vă puteți uita împreună la fotografiile sale de când era el un bebeluș și îi puteți spune despre cât de entuziasmați erați atunci și cât de multă bucurie vă aduce în continuare.

Dacă intenționați să nașteți acasă sau doriți ca micuțul să fie prezent la nașterea fratelui său, asigurați-vă că este pregătit în mod corespunzător și discutați cu moașa sau cu medicul care vă va asista la naștere. Dacă veți naște la spital, cel mai bine este ca micuțul să rămână pe holul spitalului, pentru a ști unde vă aflați. De asemenea, dacă este necesar să stea cu bunica sau cu o mătușă în timpul nașterii, asigurați-vă că va avea parte de momente plăcute și distractive. Dacă veți naște acasă, asigurați-vă că cineva în care copilul are încredere – în afară de tatăl său – va fi în mod special responsabil pentru el.

Mai apoi, celor mai mulți copii, le place să fie de ajutor părinților, așa că puteți pregăti împreună camera bebelușului, să mergeți la cumpărături sau să împăturiți hăinuțele. De exemplu, puteți să vă sfătuiți și să mergeți la cumpărături împreună pentru a cumpăra o ținută pentru bebeluș și o nouă ținută pentru el, pe care să o poarte în ziua nașterii sau la venirea acasă a bebelușului. Pe măsură ce faceți tot felul de pregătiri, încercați să implicați copilul cât mai mult, să îi cereți opinia și sfaturile, poate despre o culoare sau despre un model de tapet. Este foarte probabil ca el să știe cel mai bine ce i-ar plăcea bebelușului.

Totodată, încercați să discutați în termeni cât mai realiști, evitând să folosiți expresii precum „partenerul tău de joacă”, deoarece bebelușul va deveni foarte târziu partenerul de joacă al frățiorului sau surioarei sale. Căutați oportunități de a-i arăta copilului cum arată și cum se comportă un nou-născut, deoarece copiilor le place foarte mult să știe la ce să se aștepte. Nu în ultimul rând, copilul trebuie să știe că sunt șanse mari ca bebelușul să fie vizitat de toți apropiații familiei și să primească tot felul de daruri, pentru că așa consideră oamenii mari că îi spun „bun venit pe lume” și exact așa s-a întâmplat și când s-a născut el. Îi puteți spune că dacă vizitele îl vor face să se simtă singur și lăsat deoparte, îl înțelegeți și că veți face orice vă stă în putință pentru a nu se simți așa, conform mayoclinic.org.

Concluzii

În momentul nașterii – chiar dacă se întâmplă să fie în miezul nopții – este bine să vă treziți copilul și să îi spuneți că mergeți la spital pentru a naște. Amintiți-i despre aranjamentele făcute – cum că imediat vin bunicii să stea cu el, că are mâncare în frigider, că i-ați pregătit tarta preferată cu fructe sau că echipamentul lui de sport este în hol – și asigurați-l că vă veți vedea în doar câteva zile, conform kidshealth.org.

„Vestea venirii pe lume a unui bebeluș în familie trebuie să fie un motiv de bucurie pentru toți membrii. De aceea, este foarte important modul în care se face anunțul. Chiar dacă viitorul frate mai mare la început va fi reticent, chiar supărat, pe parcurs, starea sa sigur se va schimba dacă părinții știu cum să se comporte în această privință.” farmacist Raluca Catana

Resurse despre „Venirea celui de-al doilea bebeluș pe lume – cum îl pregătim pe frățior?”

  1. scholastic.com
  2. kidshealth.org
  3. pregnancybirthbaby.org.au/
  4. mayoclinic.org

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie