fbpx

De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?

Sumar:

 1. Tableta, telefon, televizor – de când are voie copilul tău să le utilizeze?
 2. Cât ar trebui să lași electronicele și gadgeturile pe mâna copilului
 3. Efectele benefice ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor
 4. Efectele nocive ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor
 5. 4 cadouri gadgeturi sau electronice pe care poți să le oferi unui copil în funcție de vârstă
 6. Concluzii
 7. Resurse despre „De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?”

Preocupările părinților referitor la avantajele și dezavantajele pe care tehnologia le are asupra dezvoltării holistice a copilului sunt din ce în ce mai acute. În căutarea informațiilor privitoare la acestea, se ridică întrebările: cât timp poate fi lăsat un copil cu dispozitivele electronice pentru ca să nu fie victima efectelor negative? În ciuda a tot, există totuși gadgeturi care pot fi oferite în dar unui copil? Și dacă da, care din ele? Sunt doar unele din întrebările la care vom căuta răspuns la specialiști, pentru a nu mai fi niciun dubiu asupra acurateței informațiilor.

Tabletă, telefon, televizor – de când are voie copilul tău să le utilizeze?

Tableta, televizorul și telefonul reprezintă o bucurie pentru cei mici și un moment pentru cei mari când își dobândesc liniștea. În ciuda faptului că tehnologia pare lipsită de pericole și chiar educativă, folosirea calculatorului, smartphonului sau a consolelor de jocuri video poate avea consecințe grave asupra copilului atunci când le analizăm pe termen lung.

Situația copiilor care petrec mult timp cu astfel de dispozitive este alarmantă, părinții și educatorii deopotrivă nereușind să înțeleagă pe deplin până unde poate duce această dependență care se creează treptat, dar sigur. Datorită gravității și importanței subiectului, specialiștii analizează situații, fac studii, trag un semnal de alarmă unde este nevoie și vin cu soluții pentru a anticipa problemele sau pentru a le eradica acolo unde deja s-au instalat.

Astfel, Academia Americană de Pediatrie este extrem de precisă în acest sens: copiii sub vârsta de trei ani nu ar trebui să le folosească deloc, cei cu vârsta între trei și cinci ani – nu mai mult de o oră pe zi, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 ani – nu mai mult de două ore pe zi. Din nefericire, privind la realitatea din jur, timpul dedicat activităților online și a utilizării dispozitivelor tehnologice este de patru ori mai mare decât cel recomandat, conform psychology.com.

Cât ar trebui să lași electronicele și gadgeturile pe mâna copilului

Deși Academia Americană de Pediatrie prezintă indicații clare cu privire la timpul alocat dispozitivelor tehnologice, părerile referitoare la cât timp poate avea acces un copil la acestea sunt împărțite. Potrivit specialiștilor, pentru ca tehnologia să nu devină un lucru rău sau să nu fie eliminate avantajele, se impune un cuvânt: ECHILIBRUL. În felul acesta, adultul responsabil de educația copilului va impune anumite reguli pentru folosirea dispozitivelor digitale cu privire la timp și durată. De asemenea, este nevoie de o implicare directă a părinților în activitățile online ale copiilor pentru o supraveghere corectă. Accesul la tehnologie trebuie să se realizeze progresiv. Dacă pentru început îi facem cunoștință micuțului cu imagini, muzică și jocuri educative, mai târziu acesta își va arăta preferința și pentru alte activități online: divertisment, rețele de socializare etc.

Echilibrul trebuie să fie ingredientul care să fie adăugat fiecărei etape, pentru a nu se ajunge la dependența de lumea dispozitivelor digitale.

Dependența de tehnologie nu mai este o noutate, problema se agravează atunci când dependența se extinde și asupra generației tinere, asupra copiilor. Din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă, susținând că „Modul în care îi hrănim pe copiii noștri este la fel de important ca modul în care le hrănim mintea. Trebuie să înțelegem asta foarte bine. Trebuie să creăm un mediu sănătos pentru copiii noștri și să punem accent pe interacțiunea dintre noi.”, a declarat pentru CNNMoney, Michael Rich, pediatru la Harvard Medical School.

Un studiu al Fundației Kaiser făcut pe copiii de la școala primară a conchis că în SUA, aceștia folosesc 7 h/zi tehnologia de divertisment, 75% – au televizor în cameră, iar 50% au televizorul pornit toată ziua, conform intelligence.sri.ro

Aceastea sunt rezultatele doar unui studiu care deja arată îngrijorător, iar în ceea ce îi privește pe copii, totul stă în mâna părinților să găsească echilibrul necesar, ajungând să fie ei înșiși exemplul de care micuții lor au nevoie.

Efectele benefice ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor

Tehnologia este un pas înainte pentru omenire, informația fiind în felul acesta la îndemâna oricui și nu pot fi neglijate alte multiple efecte benefice pe care aceasta le aduce.

Președinta fundației Early Education, Helen Moylett, consideră că îndepărtarea pe deplin a tehnologiei din viața copiilor le-ar aduce un mare deserviciu, motiv pentru care trebuie căutat acel echilibru de care aminteam mai devreme: „Tehnologia poate fi un instrument util și interesant, dacă este folosită la locul potrivit pentru a ne ajuta în procesul de învățare, dar nu tot timpul și nici ca înlocuitor al altor lucruri.” , conform early-education.org.uk

În pledoaria ei, pune accent pe importanța exemplului pe care copiii îl văd la părinți. Dacă aceștia sunt dependenți de telefoane, televizor, tablete etc. și nu le acordă atenția de care micuții au nevoie în dezvoltarea lor (comunicarea părinte – copil având de suferit), cu siguranță și ei la rândul lor vor deveni copii/adolelescenți/adulți dependenți de tehnologie.

Un avantaj al dispozitivelor tehnologice asupra copiilor îl constituie faptul că prin ecrane tactile, copilul cu vârsta cuprinsă între 2 – 3 ani va învăța mult mai repede și face mai puține greșeli în procesul de învățare, fiindu-i încurajată creativitatea.

Tehnologia este folosită în domeniul educației, facilitând accesul la informație și chiar însuși procesul învățării. Prin informațiile pe care le oferă lumea virtuală, copilul supravegheat de un adult va putea explora lumea, o va putea cunoaște cum nu ar putea altfel. De exemplu, o călătorie alături de urșii panda, de cangurii australieni sau de neînfricatele feline poate stârni curiozitatea copilului, îi poate dezvolta gândirea cognitivă, ajutându-l să depășească barierele de timp și spațiu pentru a descoperi și un alt colț al planetei. Sfatul specialiștilor este ca tehnologia să nu înlocuiască activități precum cititul alături de copil, petrecerea timpului în aer liber unde să cunoască mediul înconjurător și pe cale empirică.

Efecte nocive ale gadgeturilor și electronicelor asupra copiilor

Pe lângă avantajele pe care le are, când privim relația dintre tehnologie și copil, nu putem ignora multiplele dezavantaje pe care aceasta le are asupra dezvoltării fragilei ființe.

Astfel, dintre efectele nocive ale dispozitivelor electronice  asupra copiilor, oamenii de știință susțin că:

 • Creează dependență, iar ca urmare a acesteia, copiii vor petrece din ce în ce mai puțin timp pentru joacă și cu alți copii, ceea ce le va tulbura procesul dezvoltării sociale și psihice. Un efect inevitabil poate fi izolarea, egoismul și agresivitatea în perioada copilăriei, adolescenței și a adultului de mai târziu.
 • Împiedică dezvoltarea abilităților verbale, nonverbale și paraverbale, necesare unei comunicări eficiente.
 • Constituie un obstacol în dezvoltarea inteligenței emoționale.
 • Afectează creierul copiilor.
 • Probleme de atenție.
 • Stări de iritabilitate și oboseală, depresie și tulburare bipolară.
 • Comportament alimentar haotic.
 • Diagnosticele de ADHA, autism, tulburări de coordonare, întârzieri de dezvoltare, obezitatea și diabetul la copii sunt corelate cu excesul de tehnologie.
 • Relațiile copiilor cu părinții au de suferit. Deoarece o astfel de relație depinde de o comunicare făță către față, de timp pentru a învăța să își exprime emoțiile, sentimentele. Psihologul Jim Taylor spune că „în prezent, copiii și părinții vorbesc două limbi diferite: copiii – cea digitală, iar părinții – cea analogică, ceea ce duce la neînțelegeri și probleme legate de relaționare”, conform deseretnews.com

Activitatea sănătoasă a unui copil se bazează pe joc (cu cine, unde sau cu ce să se joace), dar atunci când jocul copilului se bazează pe tehnologie, îi este redusă imaginația și creativitatea, deoarece el primește totul „de-a gata”.

Dezvoltarea armonioasă a copilului implică mișcare, cercetare, activități prin care să își exerseze simțurile (miros, tactil, văz, auz). Ceea ce oferă dependența de tehnologie este sedentarismul, diminuarea răbdării, izolarea în lumea virtuală.

Daniel Siegel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, identifică un dezechilibru care se petrece în mintea umană atunci când emisfera stângă a creierului devine dominantă în raport cu cea dreaptă, ca urmare a utilizării tehnologiei în mod excesiv. Emisfera stângă conține centrul vorbirii, se ocupă de procesarea simbolică, de percepția timpului, iar utilizarea excesivă a emisferei stângi diminuează capacitatea de empatie în viața copilului, conform intelligence.sri.ro

4 cadouri gadgeturi sau electronice pe care să le oferi unui copil în funcție de vârstă

Ritmul de dezvoltare al copiilor este mult mai rapid decât al generațiilor trecute, motiv pentru care s-au schimbat interesele și preferințele acestora. Astfel, dacă în trecut, bucuria unui copil era o păpușă sau o mașinuță, copiii secolului XXI sunt îndrăgostiți de cadouri din domeniul tehnologiei. Pentru a alege o astfel de jucărie e nevoie de discernământ pentru a face alegerea bună nu doar din punctul de vedere al pricipiului „carpe diem”, ci și privind consecințele respectivului cadou pe termen lung. Păstrând echilibrul recomandat de specialiști, îi putem face fericiți pe cei mici și prin astfel de cadouri, optând pentru jocuri/dispozitive educative și specifice vârstei celui care primește.

 • Tableta educativă este o variantă, fiind menită cu jocuri menite să stârnească imaginația și creativitatea copilului. Pentru siguranță, unele tablete pentru copii sunt construite foarte robust, fiind achiziționată cu aplicații deja instalate, ulterior, putându-se achiziționa și alte aplicații prin pachete suplimentare pe diferite tematici: muzică, artă, citire, matematică, știință, geografie, sănătate.
 • Jucării telecomandate: mașinuțe, tancuri, elicoptere, drone etc.
 • Roboței/căței/păpuși interactivi – pot fi controlați prin intermediul telefonului mobil, având multiple funcții, reacționând la vocea copilului, fiind capabili de mișcări fluide etc., conform https://familylivingtoday.com/best-gifts-for-kids/.
 • Smartwatch-urile aduc fericirea pe fețele micuților, motiv pentru care le puteți include pe lista de cadouri. Fiind concepute special pentru copii, au incluse funcții educaționale, încurajează activitatea fizică prin folosirea de jocuri de mișcare și diverse provocări la acțiune/misiuni. Totul fără a avea acces la internet, astfel încât părinții vor putea sta liniștiți că cel mic nu va întâlni în mediul online noi provocări cu elemente noi necunoscute. Cu ajutorul camerei încorporate, poate face fotografii, în felul acesta fotografiile de familie sunt asigurate.

Concluzii

Familia secolului XXI se află sub impactul tehnologiei. Dacă poate în urmă cu 20 de ani, fiecare familie avea propriile tradiții, existând un timp de calitate petrecut împreună cu membrii echipei, astăzi, în contemporaneitate se dedică mult prea mult timp tehnologiei de comunicare, de informare, de divertisment, de transport etc., în detrimentul adevăratelor valori care, cândva, țineau familia unită.

În copilăria adultului de azi, jocul era o activitate extraordinară, bucurându-se de el o parte cât mai îndelungată a zilei. Efectul jocului atât pentru copil, cât și pentru adult este benefic, un joc ne face mereu să ne simțim bine, ne ajută să ne deconectăm de stres, de grijile și preocupările zilnice. Un motiv în plus de a ne implica în activitățile ludice ale copiilor noștri.

Când vorbim însă de jocuri pe calculator, play station, telefon, lucrurile se schimbă, și inocența jocului de altă dată se pierde, putându-se foarte ușor transforma în dependență.

Psihiatri și psihologi de la universități cu renume își arată preocuparea și vin cu soluții în urma studiilor îngrijorătoare  care definesc realitatea în care trăim. Și pentru a nu încheia cu o notă pesimistă, vă invit să urmărim sfatul lor: să îmbinăm utilul cu plăcutul și tehnologia cu echilibrul.

„Este important ca familia să aibă un moment al ei, un ritual, cum ar fi cina, la care fiecare să povestească cum i-a fost ziua. În felul acesta, toți membrii familiei se contectează și reconectează emoțional după o zi în care au fost separați, iar acest lucru este foarte important pentru menținerea familiei unite. Acest fapt asigură un climat de siguranță și iubire, care oferă copiilor un mediu propice pentru o dezvoltare psihică și emoțională armonioasă. Este dovedit faptul că, atunci când există conectare emoțională cu cei dragi, posibilitatea de a dezvolta orice fel de adicții este redusă. În acest mod, eliminăm din factorii de vulnerabilitate psihică ce îi fac adesea pe copiii noștri să dezvolte dependențe și să adopte comportamente nesănătoase.” Psiholog Denisa Zdrobis

Resurse despre „De la ce vârstă le facem cunoștință copiilor cu electronicele și gadgeturile?”

 1. intelligence.sri.ro
 2. borncute.com
 3. www.lifewire.com
 4. familylivingtoday.com
 5. psychologytoday.com
 6. early-education.org.uk
 7. scalar.usc.edu
 8. webmd.com
 9. psychology.com
 10. bbc.com
 11. wehavekids.com

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul pediatru sau să contactați psiholog Denisa Zdrobis.

Psiholog Denisa Zdrobis

Tel.: 0721.881.977

Denisa.zdrobis@gmail.com

Dacă sunteți în căutare de jucării de calitate pentru copilul dvs., Mamici.info vă recomandă următoarele magazine:

În România: EuroArtOnline.ro

În Rep. Moldova: Mami.md

Zdrobis Denisa

Zdrobis Denisa

Psiholog

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share on facebook
Distribuie