fbpx

Activități la grădiniță

SUMAR:

  • Cum este conceput programul unei grădinițe?
  • Avantajele învățării prin joc asupra dezvoltării copiilor
  • De ce este importantă învățarea prin joc?
  • Care sunt cele trei tipuri de joc?
  • Jocul inițiat de adult versus jocul inițiat de copil
  • Concluzii
  • Resurse despre „Activități la grădiniță”

Mersul la grădiniță este o etapă importantă atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor. La grădiniță, copiii dobândesc o multitudine de abilități necesare în școală, dar și în viață, așa că se poate spune că anii petrecuți la grădiniță alcătuiesc o bază solidă pentru călătoria educațională și pentru viață în tot ansamblul ei. Partea frumoasă este că la grădiniță, copiii învață tot felul de lucruri noi și dobândesc toate aceste abilități esențiale jucându-se și distrându-se.

Iată cum grădinița este un mediu sigur și susținut, unde copiii se simt ocrotiți și iubiți și unde sunt sprijiniți pentru a se descoperi pe ei înșiși și pentru a fi cât mai încrezători în forțele proprii.

Cum este conceput programul unei grădinițe?

Grădinița extinde abilitățile copiilor și îi ajută să construiască o conexiune mai profundă cu ei înșiși, cu familia lor, cu mediul și cu comunitatea mai largă. Programul unei grădinițe este conceput pentru a extinde dezvoltarea celor mici în domenii-cheie. Educatorii știu că micuții capătă un puternic sentiment de identitate pe măsură ce devin mai independenți și li se oferă oportunități de a-și explora sentimentele și relațiile cu ceilalți. De asemenea, copiii sunt conectați și contribuie la tot ceea ce îi înconjoară, așa că la grădiniță vor explora și mai mult mediul și culturile. Deloc mai prejos, programul unei grădinițe ține cont de faptul că micuții se simt bine fizic, psihic și emoțional atunci când sunt implicați în activități fizice, dar și atunci când li se oferă oportunități de a-și consolida abilitățile de luare a deciziilor.

Atunci când sunt provocați și inspirați să investigheze și să exploreze, copiii pot da dovadă de foarte multă implicare și curaj. Programul grădiniței pune un mare accent și pe dezvoltarea limbajului, așa că încearcă să dezvolte abilitățile de vorbire ale celor mici printr-o expunere la o gamă cât mai largă de contexte și materiale., conform youtube.com.

Avantajele învățării prin joc asupra dezvoltării copiilor

Când vine vorba de procesul de învățare în primii ani de viață ai unui copil, părinții, educatorii și experții caută întotdeauna modalități interesante și unice și tehnici mai bune prin care să îl ajute să învețe într-un mod cât mai plăcut tot felul de lucruri noi și să dobândească abilități esențiale. În primul rând, aceste tehnici au funcția de a crea acel mediu sigur și prosper în care copilul să crească și să se dezvolte echilibrat și, de abia în al doilea rând, sunt vizate și succesele academice din viitor. La urma urmei, o metodă mai bună de învățare și de predare poate susține copilul să dobândească abilitățile necesare pentru viață.

Învățarea bazată pe joc este un proces de învățare care implică joc. În trecut, se considera că tabla și demonstrațiile nesfârșite reprezintă metoda ideală prin care un copil poate fi învățat lucruri noi. În prezent, părinții, educatorii și specialiștii își dau seama că, cel puțin în primii ani de viață, felul în care învață cei mici trebuie să fie cât mai natural și deloc extenuant. Copiii au o natură curioasă care îi inspiră să exploreze în mod consecvent lumea, de aceea nu îi putem forța să stea prea mult timp în clasă, cuminți pe un scaun. Metoda de învățare bazată pe joc ia în calcul natura jucăușă și curiozitatea copiilor și este deosebit de eficientă atât pentru învățarea numerelor, a alfabetului, cât și pentru dobândirea abilităților sociale (vezi aici cum arată curriculum-ul unei grădinițe online și cum copiii își pot dezvolta de acasă abilitățile esențiale)..

Dacă un copil ar sta într-o sălă tradițională de clasă, ar învăța cum să adauge și cum să scadă numere pe o tablă. În schimb, poate învăța aceste operații, precum și multe altele, jucându-se. De exemplu, poate pretinde că este deținătorul unui magazin alimentar. Pe parcursul acestui joc, copilul învață cum să adauge și cum să scadă numere, dar totodată își dezvoltă și alte abilități, precum cele de negociere și de socializare. Cu cât se joacă mai mult, cu atât învață mai multe., conform thegeniusofplay.org.

De ce este importantă învățarea prin joc?

Motivul pentru care copiii trebuie să beneficieze de educație timpurie este acela de a evolua și, pentru că micuții se află încă în stadiul de dezvoltare, grădinița caută metode alternative care facilitează procesul de învățare. Cel puțin până la intrarea în școală, cea mai bună metodă alternativă de învățare este prin joc.

Joaca face din învățare un conceput mult mai realist pentru copii. Copiii învață cel mai bine prin explorare fizică. Prin includerea jocului în procesul de învățare, programul grădiniței oferă resurse care implică toate simțurile, făcând astfel învățarea mai reală pentru ei, spre deosebire de un concept sau o demonstrație scrisă pe tablă.

Joaca permite copilului să își exprime individualitatea. Prin angajarea activă a copilului, grădinița îi contureaza personalitatea. Când metoda de predare este compatibilă cu personalitatea copilului, el devine mai implicat și asimilează mai multe informații. Rezultatul acestui proces de învățare este mai eficient atât pentru copil, cât și pentru educator.

Joaca ajută grădinița să elaboreze un sistem de învățare mult mai personalizat pentru copil. Unul dintre cele mai pozitive aspecte despre integrarea învățării bazate pe joc în programul grădiniței este faptul că poate contribui la crearea unei educații personalizate, special adaptat nevoilor copilului. Prin învățarea bazată pe joc, educatorii reușesc să înțeleagă mai bine fiecare copil, deoarece jocul reprezintă o oportunitate excelentă de a observa abilitățile fiecărui copil în mediul său natural. Apoi, după familiarizarea cu aceste abilități, educatorul trebuie să adapteze metodele de învățare la nevoile copilului.

Dacă este efectuat corect, includerea unui joc structurat în programul de învățare al unei grădinițe se poate dovedi foarte eficient pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Nu în ultimul rând, jocul este foarte important pentru dezvoltarea creierului, deoarece prin joc un copil poate explora noi concepte și astfel se dezvoltă noi căi la acest nivel. De asemenea, când vine vorba de trecerea de la viața de acasă la viața de la școală, învățarea bazată pe joc îl ajută pe copil să se integreze mai repede., conform pediatrics.aappublications.org.

Care sunt cele trei tipuri de joc?

Se poate vorbi despre diferite tipuri de activități practice care încurajează învățarea bazată pe joc și fiecare dintre ele servește unor scopuri diferite. Sigur, activitățile care încurajează învățarea nu se limitează la cele trei enumerate în rândurile anterioare, însă acestea sunt incluse cel mai adesea în programul grădinițelor, deoarece sunt potrivite pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 – 6 ani. Este vorba despre jocul inițiat de copil, jocul inițiat de adulți și jocul ghidat.

Jocul inițiat de copil. Este un proces de învățare spontan, bazat pe un joc inițiat de copil. Necesită participarea unui adult, dar nu ca să direcționeze jocul, ci ca să observe comportamentul, gesturile, gândirea și acțiunile copilului.

Jocul inițiat de adulți. În acest scenariu, adultul din ecuație este cel care a inițiat jocul. În timp ce jocul este însoțit de instrucțiuni specifice care vizează dobândirea de noi cunoștințe și abilități, conține elemente distractive și ludice. Jocul inițiat de adulți nu este în totalitate condus de adulți, ci ia în considerare preferințele celor mici.

Joc ghidat. Nu contează cine inițiază jocul ghidat. Cel mai important este ca adultul implicat să îl ghideze pe copil spre toate tipurile de activități în care se implică. În cazul jocului ghidat, atât adultul, cât și copilul dețin partea lor de implicare. Rolul adultului este de a-l ghida pe copil în mod corespunzător, dar fără să îi restricționeze creativitatea.

Programa grădinițelor încurajează interacțiunile jucăușe, cuprinde scenarii imaginare și implică copiii în activități de învățare interactive care îi ajută să dezvolte abilități sociale. Activitățile efectuate la grădiniță stârnesc creativitatea celor mici și le întăresc capacitatea de rezolvare a problemelor. conform thegeniusofplay.org.

Jocul inițiat de adult versus jocul inițiat de copil

Jocul inițiat de adult, numit și joc structurat și jocul inițiat de copil, numit și joc nestructurat, sunt vitale pentru creșterea, dezvoltarea și procesul de învățare al copilului.

Jocul structurat este orientat spre obiective și implică utilizarea logicii pentru rezolvarea problemelor, în timp ce jocul nestructurat este creativ, liber, deschis. Mai întâi, grădinița trebuie să observe modul în care copilul învață cel mai bine, după care să caute să îmbogățească viața celor mici cu jocuri care implică atât logica, cât și gândirea creativă.

Exemple de joc structurat. Jocul structurat implică respectarea regulilor sau instrucțiunilor pentru a atinge un anumit obiectiv. Idei populare de activități structurate de joacă pentru copii includ:

Urmarea instrucțiunilor pentru asamblarea unei jucării, a unui model de avion sau a unui set de piese Lego.

Sporturi organizate, precum fotbal.

Jocuri de cărți sau jocuri de masă care implică reguli.

Jocul nestructurat, numit uneori și joc liber, este creativ și improvizat, fără un scop stabilit și cu posibilități nelimitate. Exemple de joc nestructurat includ joaca cu blocuri de construit, colorat, desenat sau pictat, mișcare în aer liber după cum se simte bine fiecare copil.

Ambele categorii de jocuri sunt importante pentru stimularea curiozității copilului și pentru accelerarea procesului de învățare. Când un copil este implicat într-o activitate de joc structurat, el învață cum să recunoască tiparele și cum să îndeplinească un obiectiv prestabilit în cel mai eficient mod. În schimb, jocul nestructurat îl învață pe copil cum să creeze de la zero și cum să exploreze posibilitățile.

Pentru micuții care trebuie să învețe cum să rezolve probleme, cum să lucreze pentru un scop individual sau colectiv și care trebuie să își îmbunătățească ascultarea activă, activitățile de joc structurate sunt cele mai recomandate. Această formă de joc este, de asemenea, utilă pentru ca micuții să fie mai încrezători în forțele lor proprii, să învețe să coopereze în cadrul unei echipe și să își dezvolte abilități de comunicare mai puternice.

Pe de altă parte, jocul nestructurat construiește calități importante precum imaginația, creativitatea și empatia. Jocul liber le permite copiilor să se bucure de un sentiment de independență și control, putând face greșeli într-un mediu fără presiune. Această formă de joc poate ajuta un copil timid să învețe cum să se exprime mai clar și cum să abordeze rezolvarea problemelor dintr-o perspectivă originală.

Echilibrul este cheia. Atât jocul structurat, cât și cel nestructurat sunt importante pentru bunăstarea și creșterea copiilor. Un program sănătos și echilibrat de activități se va concentra în mod egal în a ajuta copilul să își dezvolte abilități de gândire logică și creativă. Pe parcursul desfășurării activităților, copiii ar trebui să fie pe deplin implicați și să fie recompensați pentru procesul de învățare. Dacă micuții își pierd concentrarea, se plictisesc sau ating obiectivul activității structurate, este indicat să se treacă la un alt tip de activitate, de exemplu o activitate nestructurată., conform thegeniusofplay.org.

Resurse despre „Activități la grădiniță”

  1. thegeniusofplay.org
  1. youtube.com
  2. The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds – Kenneth R. Ginsburg and the Committee on Communications and the Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Health
  1. thegeniusofplay.org

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie