fbpx

Alimentația la grădiniță

SUMAR:

  • Ce mănâncă copilul la grădiniță?
  • Alimente care nu trebuie incluse în mesele de la grădiniță
  • Cum poți să faci mesele mai atractive la grădiniță?
  • Alimentația la grădiniță timp de o săptămână
  • Importanța unui regim alimentar sănătos la grădiniță
  • Concluzii
  • Resurse despre „Alimentația la grădiniță”

Ce mănâncă copilul la grădiniță?

Un copil sănătos se va transforma într-un adult sănătos. Stilul de viață cu care îl obișnuiești din primii ani de viață va deveni un obicei și va face parte din rutina sa. De aceea, atunci când vorbim despre alimentație, vorbim de fapt despre sănătate. Mesele zilei trebuie să conțină toate substanțele de care cel mic are nevoie pentru a se dezvolta normal. Deoarece primele mese le ia la grădiniță, este foarte important să știi ce consumă copilul și să ții acest lucru sub control. Micul dejun este unul dintre cele mai importante momente ale zilei. Trebuie să conțină alimente care asigură un aport echilibrat de nutrienți necesari unei bune dezvoltări. Pentru un mic dejun cât mai sănătos, trebuie să te asiguri că este alcătuit din lactate care au conținut crescut de calciu, legume și fructe proaspete, pentru concentrația crescută de vitamine și minerale, pâine sau cereale pentru aportul de fibre și, bineînțeles, lichide, conform https://www.csid.ro/. Apa este esențială pentru organismul uman iar copilul trebuie să fie hidratat în permanență.

La grădiniță, copilul ia micul dejun și prânzul, două mese care îl ajută să aibă energie să desfășoare toate activitățile, să se joace și să poată rămâne concentrat o perioadă mai mare de timp. Fructele pot fi incluse în regimul său alimentar ca gustări și e indicat să fie obișnuit ca atunci când simte nevoia de ceva dulce, educatoarele să îl îndrume către un măr, o pară sau o banană, acestea fiind mult mai sănătoase decât ciocolata sau alte dulciuri care conțin o cantitate mult prea mare de zahăr. Fiind consumate la micul dejun, unele fructe pot crea totuși un  disconfort abdominal copilului.

Prânzul la grădiniță este, de cele mai multe ori, o supă care să îl ajute pe cel mic cu procesul de digestie, alături de un fel principal care să conțină substanțele nutritive de care are nevoie pentru dezvoltarea organismului. O bucățică de carne de pui sau de pește alături de o garnitură de legume îi conferă copilului energia de care are nevoie și substanțele necesare creșterii.

Copilului îi place compania, iar înconjurat de colegii săi de la grădiniță va învăța să se bucure de mesele zilei, va mânca cu plăcere și cu răbdare, deoarece se va obișnui cu această rutină zilnică.

„Regimul alimentar al copilului trebuie să fie echilibrat, să conțină substanțele principale pentru o bună dezvoltare atât fizică, cât și intelectuală. Trebuie incluse alimente pe bază de proteine, minerale, vitamine și fibre, toate contribuind la sporirea energiei de care are nevoie un copil.” farmacist Raluca Catana

Alimente care nu trebuie incluse în mesele de la grădiniță

La grădiniță, copiii trebuie să deprindă comportamente și obiceiuri cât mai sănătoase pentru a avea parte de o dezvoltare normală. Alimentația este ca un motor al organismului, de aceea contează foarte multe ce mănâncă cei mici. Dacă în prima parte, am vorbit despre obiceiuri sănătoase și alimente care trebuie incluse în meniul zilnic al juniorilor, acum trebuie să amintim și ce alimente nu ar trebui să se regăsească în dieta lor.

Conform totuldespremame.ro, sunt câteva alimente cu care cel mic nu trebuie să se obișnuiască și, pe cât posibil, e necesar să fie excluse din meniul acestuia. Ne referim aici la băuturile care conțin mult zahăr, cum ar fi sucurile din comerț. Obișnuiește-l pe cel mic cu sucuri naturale produse în casă, siropuri care nu conțin prea mult zahăr care pot înlocui băuturile care se găsesc în magazine și care nu sunt deloc sănătoase.

Dulciurile în exces trebuie evitate și înlocuite cu fructe. Bineînțeles că uneori cel mic poate să primească ciocolată sau alte dulciuri care îi plac în mod deosebit, însă nu trebuie să devină un obicei. Cantitatea mare de zahăr nu numai că nu este deloc sănătoasă pentru organismul copilului, dar dăunează și danturii acestuia, fiind o cauză importantă a apariției cariilor. Este de asemenea una din cauzele principale pentru instalarea supraponderalității la copii.

De asemenea, excesul de sare nu este deloc recomandat deoarece poate cauza creșterea tensiunii, afectări renale, fapt ce ar putea avea urmări grave ulterior. Cantitatea maximă de sare care este permisă unui copil nu trebuie să depășească 6 grame. Nu folosiți prea multă sare atunci când gătiți, iar când copilul este la grădiniță, asigurați-vă că nu consumă alimente prea sărate.

Dieta celui mic nu trebuie să reprezinte o corvoadă nici pentru el, nici pentru părinți. Obișnuiește-l cu o alimentație echilibrată atât acasă, cât și la grădiniță. Nu trebuie interzise în totalitate gustările sau dulciurile, dar nici nu trebuie creat un obicei din consumul acestora. Fructele, legumele și alte alimente sănătoase nu trebuie să lipsească din regimul său alimentar, dar asigură-te că cel mic mănâncă ceea ce îi place, deoarece există o gamă largă din care poate să aleagă.

„Alimentația copilului trebuie să fie una echilibrată, fără excese. Trebuie educat în acest sens atât la grădiniță, cât și acasă. Părinții sunt principalii responsabili în acest sens. Trebuie să conștientizeze cât de importantă este sănătatea celui mic.” farmacist Raluca Catana

Cum poți să faci mesele mai atractive la grădiniță?

E drept că atunci când mai mulți prichindei se adună, sunt șanse mari să scapi puțin situația de sub control. Din fericire, există numeroase activități prin care îi putem face să se concentreze și să ne acorde atenție nouă sau unei anumite acțiuni care e în desfășurare. Pentru acestea, există specialiști care sunt acolo să ne ajute, precum cei de la gradinitaonline.ro care s-au adaptat vremurilor și continuă să își desfășoare programul în folosul celor mici.

Mesele la grădiniță, fie că juniorii sunt în aceeași sală sau în fața unui ecran, pot reprezenta momente mult așteptate, plăcute și nu un moment de agitație continuă. După cum scoteam în evidență și în paragrafele anterioare, alimentația la grădiniță este importantă pentru dezvoltarea normală a copiilor. Aceștia trebuie ajutați să facă din mese obiceiuri zilnice, aproximativ la aceeași oră. Conform kidshealth.org, există anumite metode prin care educatorii pot să îi ajute pe cei mici să se bucure de mesele zilnice. Indiferent că vorbim despre mic dejun sau prânz, mese pe care copilul le va lua alături de colegi, adulții pot să facă din aceste momente unele dintre cele mai plăcute ale zilei. Cum? Nu e deloc complicat. În timp ce mănâncă, educatorii pot să le spună copiilor o poveste interesantă care să le capteze atenția, dar să nu îi distragă de la activitatea principală. Gândește-te cum tu, ca adult, stai în fața televizorului la un film și îți place să mănânci ceva în acel timp. Tot așa și cel mic are nevoie de o mică distracție care să îl țină locului, însă să nu îl deranjeze atât de mult încât să îl facă să simtă nevoia de mișcare. Influențele din jur sunt de asemenea importante, astfel că e ideal să poți să îi conectezi pe toți cei mici și să îi obișnuiești să ia masa în același timp pentru a crea momente frumoase de socializare.

„Pentru obișnuirea copiilor cu orarul de masă și cu anumite meniuri un rol esențial, îl au persoanele adulte din cadrul grădiniței. Ca orice activitate, dacă este desfășurată într-un mod plăcut, va fi mult mai ușor acceptată de cel mic.” farmacist Raluca Catana

Alimentația la grădiniță timp de o săptămână

Conform csid.ro, mesele la grădiniță nu numai că trebuie să fie sănătoase, dar trebuie să fie și variate. Ar fi ideal ca într-o săptămână să nu existe aceleași feluri de mâncare atât pentru a-i stârni copilului curiozitatea, cât și pentru a-i oferi toată gama de nutrienți de care are nevoie.

Începe săptămâna cu un mic dejun care să conțină lichide și lactate, spre exemplu un ceai cu aromele preferate și pâine cu unt, cașcaval și legume. Pentru prânz, este recomandat să fie incluse două feluri de mâncare, o supă ușoară, cum ar fi de curcan, și un fel principal alcătuit din pilaf de orez cu legume. Un desert precum prăjitura cu mere va satisface nevoia copiilor de dulce și nu conține zahăr în exces.

Marți, continuă cu ceai și pâine cu brânză telemea, de exemplu. Pentru prânz, masa trebuie să conțină o supă cremă de legume foarte bogată în vitamine, dar și un fel principal, de exemplu mâncare de mazăre și morcovi cu pui. În loc de ciocolată sau acadele, optează pentru rulori cu brânză dulce pe post de desert.

Miercuri, poți să incluzi în masa de dimineață un iaurt natural și tartine cu cremă de brânză și legume. Pentru prânz, cei mici ar putea primi supă de curcan cu găluște și spaghete bolognese care să le asigure doza de carbohidrați. Brioșele cu fructe sunt un desert atractiv inclusiv din punct de vedere vizual.

Micul dejun în ziua de joi poate fi un orez cu lapte și scorțișoară, iar pentru prânz, la bucătărie, se poate prepara o ciorbă delicioasă de dovleac și pentru felul doi, pulpă de curcan cu roșii și piure de cartofi. O tartă cu mere ca la bunica acasă va fi cu siguranță pe placul celor mici la desert.

Ultima zi din săptămâna petrecută la grădiniță, nu trebuie să te lase în pană de idei. La micul dejun, optează pentru un pahar de lapte și o omletă cu legume la cuptor, și nu prăjită deoarece ar putea crea tulburări digestive celui mic. La masa de prânz, delectează-i pe cei mici cu supă de tăieței  și friptură de pui la cuptor cu legume gratinate. La desert, testează un chec cu lămâie.

„Regimul alimentar al copilului trebuie să fie echilibrat, variat, preparat într-un mod corespunzător, adaptat vârstei și să asigure un aport suficient de substanțe necesare dezvoltării sale fizice și intelectuale.” farmacist Raluca Catana

Importanța unui regim alimentar sănătos la grădiniță

Pentru o dezvoltare sănătoase, copiii trebuie să consume alimente din care corpul lor să absoarbă toți nutrienții și toate vitaminele necesare. Așa cum acasă ai grijă de regimul alimentar al celor mici, tot așa trebuie și la grădiniță, mai ales pentru că acolo copilul își petrece o mare parte din zi și ia două mese importante ale zilei, micul dejun și prânzul. Conform totuldespremame.ro, mesele de la grădiniță trebuie să fie regulate, luate la aceeași oră pentru a intra în rutina zilnică a copiilor. Acest lucru este important, inclusiv pentru o digestie sănătoasă. Regimul alimentar sănătos va contribui la o dezvoltare normală și sănătoasă a organismului și îl va ajuta pe cel mic să aibă energie și capacitate de concentrare la activitățile zilnice.

Excesele nu trebuie încurajate și alimentele dăunătoare trebuie, pe cât posibil, excluse din dieta zilnică. Dulciurile, alimentele din categoria fast food trebuie evitate pe cât posibil în alimentație, pentru a nu conduce la dezvoltarea unor afecțiuni întâlnite în prezent tot mai des, precum obezitatea infantilă sau diabetul zaharat.

Deoarece copilul petrece mult timp la grădiniță, trebuie ajutat să înțeleagă că mâncarea, igiena și activitățile precum exercițiile fizice trebuie incluse în stilul său de viață. Desigur, educatorii joacă un rol important în construirea unor obiceiuri sănătoase, obiceiuri consolidate apoi și în sânul familiei.

„Pentru o bună dezvoltare a celui mic, este esențial ca regimul alimentar să fie echilibrat și să fie combinat în permanență cu diverse activități fizice (diverse sporturi, plimbări în natură). În acest fel, se poate întreține starea sa de sănătate pe termen lung.” farmacist Raluca Catana

Concluzii

Grădinița reprezintă locul și perioada în care copiii învață să se cunoască mai bine, să interacționeze și își dezvoltă personalitatea. De asemenea, este perioada în care deprind anumite obiceiuri care îi vor însoți pe tot parcursul vieții. Alimentația este temelia unui organism sănătos și un motor pentru un stil de viață activ. Mesele luate la grădiniță nu sunt simple momente din rutina zilnică, ci contribuie la o dezvoltare armonioasă și sănătoasă. Copiii vor învăța să distingă alimentele benefice sănătății de cele dăunătoare și, cu puțin ajutor din exterior atât de la părinți, cât și de la educatori, vor dezvolta o rutină zilnică ce va contribui la dezvoltarea de obiceiuri sănătoase.

Mesele regulate și care conțin alimente bune pentru corpul și mintea celui mic, pot reprezenta o adevărată provocare, însă specialiștii ne ajută să construim o dietă echilibrată, atractivă și, foarte important, variată, astfel încât copiii să aștepte mesele și să nu să le considere o pedeapsă.

Este important să te documentezi, să înveți să îl cunoști pe cel mic și să îi asiguri un stil de viață cât mai sănătos.

Resurse

  1. gradinitaonline.ro
  2. csid.ro
  3. kidshealth.org

Farmacist Raluca Catana

catanaraluca1206@yahoo.com

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie