fbpx

Ce abilități dobândește copilul la grădiniță?

SUMAR:

  1. Abilități academice și comportamentale deprinse la grădiniță
  2. Dezvoltarea abilităților de citire la grădiniță
  3. Dezvoltarea abilităților de scriere la grădiniță
  4. Dezvoltarea abilităților matematice la grădiniță
  5. Dezvoltarea abilităților științifice la grădiniță
  6. Concluzii
  7. Resurse despre „Ce abilități dobândește copilul la grădiniță?

Abilități academice și comportamentale deprinse la grădiniță

Perioada de dinaintea școlii este foarte încărcată, solicitantă și importantă pentru copilași. Ei învață o multitudine de lucruri și dobândesc o varietate de abilități de care vor avea nevoie pe tot parcursul anilor de școală, și nu numai. Prin joc, prin cântec și prin felurite activități, preșcolarii dobândesc abilități care, în cele din urmă, îi ajută să învețe să citească, să scrie, să se familiarizeze cu conceptele matematice și științifice și să devină astfel elevi străluciți.

Preșcolarii dobândesc și abilități nonacademice, dar de o aceeași mare importanță. De exemplu, ei învață cum să lucreze în grup și individual, care este rutina zilnică, când și cum să intervină în timpul orei, cum să îi lase și pe ceilalți colegi să ia parte la discuții, și așa mai departe. În general, programul zilnic este organizat pe centre sau zone care sunt împărțite apoi pe diferite subiecte și tipuri de joc și de activități. Un program de grădiniță tipic poate include activități de lectură, arte și meserii, jocuri senzoriale, jocuri de construcție și matematică, dar și joc de rol. Toate acestea, datorită experienței și pregătirii cadrelor didactice din cadrul grădinițelor, stârnesc un interes deosebit pentru copii. Programul zilnic cuprinde atât activități nestructurate (ceea ce înseamnă că micuții vor decide cum să se joace, cu ce jucării sau ce alte subiecte să aprofundeze), cât și activități structurate dedicate fiecărei discipline. Iată că anii petrecuți la grădiniță prin distracție și joacă, îi învață pe preșcolari lucruri noi și îi ajută să își dezvolte abilități extrem de utile pentru anii de studiu ce vor urma. (vezi aici prima grădiniță online din România și curriculumul structurat pe grupe și pe abilitățile pe care trebuie să le dobândească copilul).

Cercetările au arătat că dezvoltarea timpurie a abilităților lingvistice și matematice este asociată cu succese academice în școală. În plus, preșcolarii sunt foarte entuziasmați de explorarea conceptelor de matematică și de știință, iar o atitudine pozitivă din partea lor contribuie la succese academice în anii de școală. Nici abilitățile cognitive nu sunt neglijate la grădiniță, căci copiii învață o multitudine de lucruri atunci când se joacă cu puzzle-uri, jucării de sortare, forme geometrice și cu alte tipuri de jucării., conform aeyc.org. Este important faptul ca toate aceste jocuri se fac în grup la grădiniță, fapt ce aduce un mare beneficiu pentru copii.

Dezvoltarea abilităților de citire la grădiniță

Preșcolarii își dezvoltă abilitățile de citire în cea mai mare parte a timpului, nu doar la grădiniță și nu doar în timpul orei de lectură. Educatorii obișnuiesc să citească povești, poezii și ghicitori cu voce tare, cântă împreună cu micuții, joacă jocuri de rime, iar mediul de învățare este foarte sugestiv bogat în semne și obiecte etichetate, fapt ce îi ajută pe copii să facă asocieri.

Chiar și acasă, puteți contribui la dezvoltarea abilităților de citire ale preșcolarului, cântând, citind poezii și povești și discutând despre ceea ce ați citit. De asemenea, puteți realiza marionete ale personajelor din povești, folosind șosete sau saci de hârtie maro. Folosiți marionetele astfel create pentru a interpreta roluri din poveștile copilului. Ceea ce mai puteți face este să utilizați un calculator sau o tastatură, pentru a identifica litere și pentru a tasta nume și cuvinte. Pentru a învăța mai bine literele, puteți să îi oferiți cereale și paste sub formă de litere și să vă jucați împreună cu forme de aluat sub formă de litere, obținând totodată și rezultate delicioase., conform verywellfamily.com.

Dezvoltarea abilităților de scriere la grădiniță

Multe dintre abilitățile de scriere ale preșcolarilor sunt dezvoltate prin diferite proiecte și activități creative. Pe măsură ce micuții pictează, desenează, decupează, potrivesc și lipesc, ei își dezvoltă abilitățile motorii fine și forță a mâinilor, dobândind puterea și abilitățile necesare pentru a ține în mână instrumente de scris și pentru a scrie. Abilitățile de citire se află în strânsă legătură cu dezvoltarea abilităților de scriere.

Și acasă puteți susține dezvoltarea abilităților de scriere. De exemplu, copilul își poate scrie numele în moduri creative, cum ar fi cu vopsea, pe o fereastră aburită, cu creioane de ceară sau cu creta pe trotuar. Activitățile creative sunt foarte recomandate. Cu cât copilul pictează mai mult, desenează, decupează și lipește, cu atât mânuțele sale devin din ce în ce mai puternice. În plus, preșcolarilor le place să decupeze și să taie orice, de la imagini de pe cutia cu cereale până la forme din reviste. Ghidați-vă copilul să taie diferite forme din hârtie, fetru sau alt material sau să taie alte obiecte, cum ar fi paie de plastic sau hârtie de ambalat. Copilul vă poate ajuta să îi scrieți o scrisoare sau o felicitare cuiva drag. O poate decora și vă poate ajuta să decideți ce să scrieți., conform core.ac.uk. Tot ceea ce trebuie să faceți este să contribuiți folosindu-vă de diferite metode și activități la dezvoltarea creativității copilului.

Dezvoltarea abilităților matematice la grădiniță

La grădiniță, activitățile zilnice de matematică vor include învățarea numerelor, exersarea numărării și învățarea formelor. Totodată, jocul cu puzzle-urile, dar și blocurile și celelalte tipuri de jucării de construit îi ajută pe preșcolari să practice și să își dezvolte abilitățile matematice pe măsură ce numără, manipulează tot felul de obiecte și lucrează cu diferite forme, spații și dimensiuni.

Acasă, vă puteți implica copilul într-o varietate de activități care îi vor încuraja dezvoltarea abilităților matematice. De exemplu, puteți număra pașii într-un mod distractiv și activ (numărați treptele pe măsură ce le urcați sau numărați alimentele pe măsură ce le achiziționați dintr-un supermarket), vă puteți juca cu forme și modele, asta însemnând să folosiți blocuri de construit, paie, bastoane și alte obiecte pentru a crea forme și alte modele. Jucăriile de sortare sunt foarte importante, deoarece micuțul învață să sorteze ținând cont de anumite criterii, cum ar fi forme și culori, mărime. Mai puteți crea diferite colaje sau cărți cu forme și culori variate sau puteți realiza propria carte cu numere, fiecare pagină fiind numerotată și prezentând un anumit număr de obiecte (folosiți desene, fotografii, imagini din reviste sau chiar obiecte reale, cum ar fi nasturi, figurine din lemn, jucării mici). Puteți chiar să vă jucați și cu mâncarea și să tăiați legumele în diferite forme, la fel și blatul de pizza., conform verywellfamily.com.

Dezvoltarea abilităților științifice la grădiniță

În general, curriculumul grădiniței cuprinde lecții specifice de știință o dată sau de mai multe ori pe săptămână. Pe parcursul acestor lecții, copiii învață despre anumite subiecte, cum ar fi apă, vreme, mediul înconjurător, regnul animal sau regnul vegetal. Educatorii utilizează cărți tematice, apelează la activități interactive, la demonstrații cu obiecte reale sau la explorări în natură. Toți copiii sunt oameni de știință înnăscuți, iar explorările în mediul înconjurător le hrănesc mințile curioase. Copiii experimentează și învață în mod constant în timp ce se joacă afară, explorează obiecte naturale, dar și atunci când se joacă cu lut, plastilină, nisip și alte astfel de materiale.

Chiar și acasă vă puteți implica micuțul în tot felul de activități științifice. De exemplu, vă puteți implica copilul în pregătirea meselor. Amestecarea și măsurarea ingredientelor, gătirea la foc sau fără foc îl expun pe micuț la o varietate de concepte și abilități științifice. Discutați despre ce se întâmplă atunci când mâncarea se încălzește sau se răcește sau despre ce se întâmplă atunci când adăugați ingrediente cu proprietăți specifice (de exemplu, drojdie, gelatină, praf de copt, amidon de porumb). Dacă aveți o mică grădină, cu atât mai bine, deoarece puteți planta semințe sau răsaduri, activitate care îl va învăța pe preșcolar despre cum cresc plantele și care sunt nevoile lor pentru a prospera. Dacă aveți animale de companie, discutați cu micuțul despre părțile științifice ale animalului  – corpul său, cum crește, habitatul său și care sunt nevoile sale pentru a trăi. Plimbările în natură sunt deosebit de recomandate, ocazie cu care puteți face fotografii cu peisaje care vă impresionează, cu plante și insecte., conform educationcorner.com.

Concluzii

În afară de abilitățile academice, copiii dobândesc la grădiniță și abilități sociale și emoționale. Preșcolarii interacționează între ei pe tot parcursul zilei și învață astfel să împartă lucruri, să colaboreze, să formeze echipe, să ceară păreri, să se sfătuiască, și așa mai departe. Prin astfel de interacțiuni, ei își dezvoltă abilitățile sociale care le vor fi de folos pe tot parcursul vieții. De exemplu, ca parte a dobândirii abilităților emoționale și sociale, copiii formează echipe în cadrul unor proiecte sau jocuri, curăță și ajută la organizarea clasei, exersează maniere în timpul mesei și al gustărilor, dezvoltă abilități de comunicare și de soluționare a conflictelor., conform youtube.com.

Grădinița este inițiatoarea multor abilități care contribuie la dezvoltarea ulterioară a copilului.

Resurse despre „Ce abilități dobândește copilul la grădiniță?”

  1. naeyc.org
  2. verywellfamily.com
  3. core.ac.uk
  4. educationcorner.com
  5. youtube.com
Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie