fbpx

Educația de la distanță – cum ne asigurăm că este utilă și benefică pentru copil?

SUMAR:

  • Provocările educației de la distanță
  • Joaca îi ajută pe copii să integreze toate informațiile noi
  • Joaca completează educația de la distanță
  • Sprijin pentru părinți
  • Concluzii
  • Resurse despre „Educația de la distanță – cum ne asigurăm că este utilă și benefică pentru copil?”

Deși școlirea de acasă este o modalitate de educare a copiilor deja foarte bine înrădăcinată și în țara noastră, pentru foarte multe familii reprezintă o noutate, o provocare, dar și o problemă spinoasă. Cei care nu au adoptat metoda școlirii de acasă de bună voie, iată că în această perioadă au fost forțați de circumstanțele actuale să recurgă la această modalitate. Așa se face că părinții au fost nevoiți să acomodeze acasă unul sau mai multe birouri pentru copiii lor, plus birourile lor dacă au început și ei să lucreze de acasă și, totodată, au devenit și profesori.

Toți părinții-profesori simt nevoia de sprijin, chiar și părinții care au adoptat din motive personale metoda școlirii de acasă cu mult înainte de instalarea acestui haos. Cu toții caută resurse care să îi ajute pe copiii lor să se implice activ în educația de la distanță, precum și instrumente suplimentare să le ofere măcar un fragment din ceea ce pierd copiii în lipsa orelor față în față., conform ber.org.

Provocările educației de la distanță

Poate că știți cât este de anevoios să îi cereți unui copilaș de grădiniță să stea cuminte în cercul format pentru citirea poveștii. Cu atât mai anevoios poate fi să îi cerem aceluiași copilaș să stea cuminte în fața calculatorului, înconjurat de toate distragerile mediului de acasă și când mintea nu îi stă deloc la învățat, iar picioarele sale ar dori puțină mișcare. Desigur, părinții își pot monitoriza copiii și se pot asigura că sunt prezenți la orele de educație de la distanță, însă preocuparea reală este cât de mult pot absorbi copiii din ceea ce li se predă fără a avea experiența față în față din clasă.

Mai importante decât oricând, se dovedesc a fi momentele de joacă și asta pentru că, mai ales în cazul copiilor de vârsta grădiniței, joaca este cea mai bună modalitate de învățare. Joaca contribuie la dezvoltarea abilităților educaționale într-un mod distractiv și captivant, care încurajează dragostea de învățare., conform edutopia.org. În contextul actual, odată cu impunerea educației de la distanță, copiii sunt privați brusc de la joaca în grup, de la socializare, fapt ce ar putea aduce anumite minusuri în dezvoltarea psiho-emoțională a acestora.

Joaca îi ajută pe copii să integreze toate informațiile noi

O modalitate prin care putem să facilităm educația de la distanță implică jucării educative. Atunci când le oferim celor mici jucării practice, contribuim semnificativ la dezvoltarea abilităților lor. Jucăriile educative sunt special concepute pentru a consolida subiecte curriculare de bază. Indiferent dacă doriți să îi ajutați pe cei mici să înțeleagă anumite noțiuni, ca de exemplu fracțiile și care este semnificatia acestora în lumea reală sau dacă doriți să le oferiți modalități distractive prin care să poată stăpâni subiecte lingvistice, există o varietate de jucării și jocuri foarte atrăgătoare pentru cei mici și de mare ajutor pentru părinții care acum trebuie să călăuzească mai îndeaproape procesul de învățare al copiilor. Puteți căuta materiale și jucării în funcție de vârstă și de subiect, astfel încât să fiți siguri că îi veți oferi copilului acele elemente care îi vor răspunde la nevoile individuale și la interesele sale specifice.

Dincolo de materiile școlare tradiționale, se știe că părinții sunt preocupați de ceea ce s-ar numi „învățare social-emoțională”, adică acele abilități care țin de sfera emoțională și socială și pe care copiii le dobândesc atunci când iau parte la o experiență personală în sala de clasă. În cadrul unui sondaj recent, au fost chestionate mai multe mămici cu copii cu vârsta cuprinsă între 4-11 ani, care au început școala de acasă din martie, anul trecut. Peste 60% dintre mămici simt că micuții lor au fost privați, în primul rând, de învățarea abilităților social-emoționale, urmată apoi de dobândirea abilităților matematice și de comunicare. Acest lucru subliniază faptul că, deși progresul academic este important, părinții au mai multe probleme de rezolvat, nu doar să-și ajute copiii să înțeleagă concepte matematice. Ei trebuie să facă în așa fel încât micuții lor să reușească de acasă să dobândească abilități sociale și emoționale. Aici, intervin din nou jucăriile educative care îi ajută pe copii să prospere acasă, să se exprime și să înțeleagă schimbările prin care trecem cu toții. Sunt foarte multe jucării și alte instrumente practice pe care părinții se pot baza pentru a iniția cu cel mic discuții importante din sfera socio-emoțională. Sunt copii care răspund mai bine la jucăriile fizice, așa cum sunt și copii care se implică mai profund în jocurile și activitățile online, așa că este important să găsiți acele instrumente care facilitează procesul de învățare, chiar și după încheierea orelor de educație online.

În prezent, sunt disponibile o multitudine de resurse gratuite care variază de la conținut video educațional la aplicații de jocuri care oferă micuților beneficii educaționale. În esență, trebuie să încercăm pe cât mai mult posibil să le oferim copiilor materiale și resurse compatibile cu interesele lor, provocându-le totodată curiozitatea naturală și dorința de a explora și de a învăța., conform weareteachers.com.

În această perioadă, părinții trebuie să compenseze minusurile aduse de școala de la distanță, referitoare la acea latură psiho-emoțională a celor mici, folosindu-se de tot felul de metode și activități.

Joaca completează educația de la distanță

Având în vedere faptul că micuții trebuie să dobândească abilități sociale și emoționale în lipsa prezenței fizice într-o sală de clasă sau într-un mediu de grădiniță, s-ar putea spune că joaca acționează ca o formă de terapie. Poate că acum părinții încep să pună mai mult preț pe joacă și observă că joaca nu este doar distractivă sau doar educativă. Joaca merge dincolo de distracție și dincolo de simpla rezolvare a  problemelor. De exemplu, șahul aduce multe beneficii: îi învață pe copii mai multe lucruri despre ei înșiși, despre strategii de viață, despre cum ei și ceilalți participanți la joc pot aborda viața. Alte jucării și jocuri, în special jocurile de masă, îi învață pe cei mici importanța stabilirii unor obiective, despre planificare, despre munca în echipa, despre cât de importantă este familia, dar și despre integritate și răbdare. În plus, atunci când copiii sunt foarte concentrați la joc, ei vorbesc mult mai multe lucruri decât ar discuta în cadrul unei discuții intenționate.

Tot pentru a-i ajuta pe copii să dobândească abilități sociale și emoționale, puteți să le observați stilul personal de joacă – agresiv, retras, cooperant, argumentativ etc. Observați cu ce îi place să se joace – cu jocuri de societate, cu jocuri pe echipe, cu jocuri electronice sau cu jucării clasice. Poate că cel mai important este ca părinții să nu își critice și să nu își judece copiii. Este tentant să facă asta, acum că îi au în vizorul lor 24 de ore din 24. Totuși, critica – dacă nu este constructivă și nu este formulată blând – poate descuraja copilul și îi poate pune bețe în roate procesului său de învățare., conform youtube.com.

 Sprijin pentru părinți

Chiar în primele rânduri ale acestui articol, s-a scris despre faptul că părinții, vrând-nevrând, s-au transformat peste noapte în profesori pentru copiii lor. Pe de o parte, ei caută jucării, materiale și instrumente care să contribuie la întărirea conceptelor educaționale-cheie, dar pe de altă parte, ei înșiși au nevoie de îndrumare și de sprijin pentru a reuși să își îndeplinescă rolul de părinți-profesori. Iată aici prima grădiniță online din România care abordează o mare varietate de domenii și care ajută părinții să se descurce cu educația de la distanță. Micuții vor avea parte de subiecte care susțin învățarea tradițională a materiilor academice, dar și de jocuri și activități distractive care să îi relaxeze și care să îi ajute să dobândească abilități sociale și emoționale, în ciuda faptului că nu-și văd față în față colegii., conform ibo.org.

Concluzii

Cu toate că în ultima perioadă, educarea copiilor noștri a fost mai provocatoare ca oricând, poate că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem pentru copiii noștri este să îi ajutăm să se simtă în siguranță în mijlocul acestor schimbări și incertitudini. Când familiile implicate și educatorii dedicați își combină forțele și profită din plin de resursele disponibile în afara curriculumului tradițional, îi pot ajuta pe copii să își dezvolte dragostea de carte, dragostea de învățat, acum și pentru tot restul vieții., conform weareteachers.com.

Resurse despre „Educația de la distanță – cum ne asigurăm că este utilă și benefică pentru copil?”

  1. ber.org
  2. edutopia.org
  3. weareteachers.com
  4. ibo.org
Dr. Mihutescu Valeria

Dr. Mihutescu Valeria

Medic Primar

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share on facebook
Distribuie