SUMAR:
- Schimbări la grădiniță. Preșcolarii și pandemia
- Grădinița în pandemie – măsuri de siguranță de bază
- Cum să vorbești cu copilul de grădiniță despre coronavirus?
- Grădinița în pandemie – modalități de desfășurare a activităților în mediul online
- Grija față de copiii de grădiniță în pandemie
- Concluzii
- Resurse
Schimbări la grădiniță. Preșcolarii și pandemia
Pandemia a afectat activitățile din toate sectoarele. Grădinița în pandemie vine cu câteva modificări față de ce se obișnuia înainte, schimbări care vizează atât educatorii, cât și părinții și, mai ales, copiii. Ministerul Educației și Cercetării a pregătit câteva ghiduri pliate pentru toate scenariile în parte, astfel încât toți cei implicați să fie pregătiți pentru ce urmează. Conform educatiacontinua.edu.ro, actul educațional este extrem de important la vârste fragede și nu poate fi sistat. Copiii de grădiniță au nevoie de interacțiune, de socializare și de activități de grup pentru o bună dezvoltare și pentru a beneficia de un start bun în viață.
Ghidul elaborat de specialiștii din cadrul Ministerului Educației și Cercetării este bazat tocmai pe aceste nevoi ale copiilor de grădiniță și este recomandat atât unităților de învățământ din mediul public, cât și celor din mediul privat.
Suspendarea activităților și schimbările generate de trecerea activităților în mediul online au generat confuzie, dar au contribuit și la adaptarea copiilor și cadrelor didactice într-o nouă situație. De asemenea, aceste schimbări au contribuit la ajutarea profesorilor și copiilor la deprinderea unor abilități tehnice sau la dezvoltarea celor existente deja.
Cu siguranță, pentru toată lumea implicată, schimbările generate de pandemie au fost și sunt în continuare o adevărată provocare. Cel mai important este să ținem cont că actorii principali sunt copiii care trebuie ajutați să treacă cu bine și peste această perioadă mai complicată. Copiii de grădiniță nu au capacitatea de a înțelege foarte bine tot ce se întâmplă acum în jurul lor, însă adulții – în speță părinții și educatorii – au datoria morală și profesională de a-i ajuta să se adapteze schimbărilor și de a continua eforturile de educare și dezvoltare a celor mici.
„În această perioadă dificilă pentru toată lumea, rolul familiei este esențial în adaptarea copiilor la noile condiții de educare.Totul trebuie făcut cu calm, cu răbdare și într-un mod cât mai plăcut.” farmacist Raluca Catana
Grădinița în pandemie – măsuri de siguranță de bază
Conform Ghidului pentru unitățile de învățământ preșcolar, există câteva măsuri de siguranță de care trebuie ținut cont la grădiniță – pentru a evita răspândirea virusului. În primul rând, copiii care au avut contact cu persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 sau care au în familie cazuri de persoane infectate, nu trebuie să meargă la grădiniță, trebuie să respecte indicațiile specialiștilor, împreună cu toată familia. De asemenea, chiar dacă copilul nu este confirmat ca fiind infectat cu coronavirus, dar prezintă simptome de răceală sau gripă, nu trebuie să meargă la grădiniță.
Altă măsură de siguranță pentru a evita răspândirea virusului este: conform recomandărilor Ministerului Sănătății, păstrarea unei distanțe fizice de cel puțin un metru. Desigur, la vârste atât de fragede, e dificil să îi facem pe copii să înțeleagă că nu se pot atinge sau că nu pot să interacționeze ca înainte. Însă, totul ține de obișnuință și după mai multe exemple, cu siguranță, copiii de grădiniță vor înțelege ce au și ce nu au voie să facă și ce comportamente trebuie schimbate în conformitate cu noile reguli.
În plus, prin exerciții, copiii trebuie educați în privința respectării unor condiții esențiale de igienă în această perioadă. Aceștia trebuie să se spele des pe mâini și să nu își atingă nasul, ochii sau gura. Toți copiii trebuie să aibă zilnic batistuțe de unică folosință, șervețele sau gel dezinfectant și să le utilizeze. Apoi, trebuie învățați să strănute sau să tușească numai în pliul cotului. Pe cât posibil, contactul fizic trebuie redus.
Nu este deloc ușor să modifici comportamentele de apropiere și de interacțiune frecvente în rândul copiilor de grădiniță, însă cu exercițiu și cu exemple zilnice, cei mici pot ajunge să se obișnuiască și să se comporte cât mai preventiv, conform instrucțiunilor primite – desigur, adaptate vârstei și capacității lor de înțelegere.
„Copiilor le este greu să accepte anumite reguli noi impuse de pandemie, însă dacă educarea lor în acest sens se face cu perseverență de acasă de către familie, acceptarea acestora va fi mult mai ușoară.” farmacist Raluca Catana
Cum să vorbești cu copilul de grădiniță despre coronavirus?
Pentru un copil de grădiniță, este dificil să înțeleagă ce înseamnă o pandemie și de ce trebuie să existe atât de multe schimbări în ceea ce privește interacțiunea cu colegii la grădiniță.
Până la instalarea pandemiei, copiii erau încurajati să socializeze, să interacționeze, de aceea ce se întâmplă în această perioadă, este destul de greu de perceput de către aceștia. Ca părinte și ca educator, trebuie să știi că cel mic poate fi ajutat să înțeleagă.
Conform unicef.org, chiar dacă pentru copii e mai dificil să înțeleagă, nu este deloc imposibil. O discuție deschisă și sinceră va ajuta foarte mult, explicându-i cu desene sau cu diverse scheme pe care el să le priceapă care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le luăm și de ce trebuie să evităm îmbolnăvirea.
În afară de a-i explica ce înseamnă pandemia și ce schimbări apar în mediul lui obișnuit, adică la grădiniță, trebuie să îl asiguri că are tot sprijinul tău, că se poate baza pe tine și că orice problemă are o soluție. În plus, trebuie să îi explici că toți prietenii vor rămâne în continuare prieteni chiar dacă unele jocuri se vor schimba și va fi nevoit să mențină o oarecare distanță fizică. E important să îl ajuți să înțeleagă diferența dintre distanța fizică și cea emoțională.
Poți chiar să inventezi un joc de rol în familie, în care cineva să reprezinte virusul, astfel încât să ilustrezi cum se transmite acesta prin atingeri. Vei obține atât o activitate distractivă pentru familie, cât și o mică lecție de educație pentru sănătate de care este mare nevoie în această perioadă în care și grădinița este afectată de pandemie, iar copiii sunt destul de debusolați și au nevoie de tot ajutorul posibil.
„În această perioadă dificilă în special pentru copii, un rol important îl au atât părinții, cât și educatorii. Aceștia sunt cei care prin diferite modalități, cu calm, fără a prezenta situația actuală într-o formă gravă, trebuie să îi facă pe cei mici să respecte regulile impuse”. farmacist Raluca Catana
Grădinița în pandemie – modalități de desfășurare a activităților în mediul online
Una dintre opțiunile pe care părinții le au la dispoziție în acest context nou pentru toată lumea este grădinița online. Acest mod de învățare este recomandat pentru părinții care nu doresc ca cel mic să intre într-un colectiv unde virusul se poate transmite ușor sau pentru cei care nu au posibilitatea de a transporta în siguranță copilul la grădiniță. Pe gradinitaonline.ro, găsești mai multe informații cu privire la modul în care se desfășoară activitățile la grădiniță în pandemie cu ajutorul tehnologiei. Dintre beneficiile grădiniței online, amintim faptul că activitățile se desfășoară acasă, acolo unde copilul se simte în siguranță și relaxat. În acest mod, el poate chiar să se concentreze mai ușor și mai bine la activitățile pe care trebuie să le desfășoare în orele de cursuri. Există și situații în care cel mic, datorită atracțiilor din mediul familiei nu își concentrează suficient atenția asupra activităților online desfășurate. De asemenea, materialele video puse la dispoziția copiilor și a părinților pot fi parcurse oricând cel mic se simte confortabil și când este cel mai odihnit, adică în funcție de nevoile și disponibilitatea fiecărui copil în parte.
Activitățile grădiniței în mediul online sunt centrate pe activități care dezvoltă motricitatea, limbajul, abilitățile logice și matematice, ritmul, atenția, dar și activitățile de creație și care contribuie la dezvoltarea laturii artistice a copiilor.
„Grădinița online poate fi o variantă bună din punct de vedere al siguranței pentru cel mic în vreme de pandemie. Important este ca atât cadrele didactice, cât și părinții să antreneze și să încurajeze copiii să participe activ la cursurile desfășurate în mediul online.” farmacist Raluca Catana
Grija față de copiii de grădiniță în pandemie
Copiii de grădiniță sunt, cu siguranță, afectați de schimbările majore apărute din cauza pandemiei. Părinții și educatorii trebuie să le fie alături celor mici pentru a-i sprijini și îndruma. Din punct de vedere psihologic, aceste modificări pot să vină ca un șoc asupra celor mici, dar acest lucru poate fi evitat prin grijă și atenție acordată copilului. Discuțiile deschise, umplerea timpului cu activități interesante, sunt doar câteva dintre modalitățile care pot contribui la ajutarea celui mic în acest proces de adaptare.
Învățământul preșcolar și participarea efectivă la activități este definitorie în dezvoltarea copiilor, însă în cazuri extreme, activitățile pot să treacă în mediul online în exclusivitate, deoarece prioritară este sănătatea copilului și a tuturor celor din jurul său.
Ca părinte, trebuie să îi acorzi tot sprijinul moral de care are nevoie și orice explicații cere, trebuie să îi fie oferite pentru a-l asigura că e în siguranță și pentru a-i conferi încrederea că este doar o etapă prin care veți trece împreună.
„Atât părinții, cât și educatorii, trebuie să îi facă pe cei mici să înțeleaga că situația actuală nu este una foarte gravă și că este trecatoare. Pentru a se acomoda mai ușor cu ceea ce înseamnă pandemie și în special pentru a nu simți atât de mult această distanțare socială impusă, copiii trebuie să fie antrenați în diferite activități și jocuri. Totul trebuie făcut cu răbdare și calm, pentru a-i putea ajuta cu adevărat pe cei mici.” farmacist Raluca Catana
Concluzii
Grădinița în pandemie este o nouă provocare cu care sistemele de sănătate și de educație se întâlnesc, asta la nivel global. Ceea ce trebuie să conteze în acest nou context, este sănătatea și bunăstarea copiilor. Pentru ei, este mai dificil deoarece nu înțeleg la fel de ușor ca adulții, însă cei mari trebuie să acorde tot sprijinul de care aceștia au nevoie și trebuie să îi ghideze în tot acest proces.
Ministerul Educației și Cercetării a publicat un ghid pentru fiecare scenariu în parte, în funcție de evoluția numărului de cazuri, ghid care trebuie consultat atât de cadre didactice, cât și de părinți. Cu cât vom respecta seturile de reguli, cu atât avem mai multe șanse să ne întoarcem la viața normală.
În funcție de zona geografică și de situația fiecărei familii în parte, se poate opta pentru grădinița cu program normal sau cu program prelungit sau pentru mutarea activităților în online. Cu cât deciziile sunt mai înțelepte, cu atât cel mic va fi mai în siguranță și se va simți mai bine.
Resurse
Farmacist Raluca Catana
catanaraluca1206@yahoo.com