fbpx

Grădiniță sau centru educațional?

SUMAR:

  • Care sunt diferențele dintre grădiniță și centru educațional?
  • Cum se desfășoară activitățile educaționale în grădinițe și în centrele educaționale?
  • Cât de mult contează calificările educatorilor?
  • Cele mai importante diferențe între grădiniță și centrul educațional
  • Concluzii
  • Resurse despre „Grădiniță sau centru educațional?”

În timp ce studiile au arătat că majoritatea grădinițelor asigură o educație timpurie de calitate mai înaltă în comparație cu centrele educaționale, alegerea poate fi dificilă pentru părinții care sunt nevoiți să se întoarcă la muncă la scurt timp după venirea pe lume a copilului. Pentru multe familii, centrul educațional este singura opțiune cât timp copilul este încă de vârstă mică. Cu toate acestea, ceea ce și-ar dori toți părinții este ca centrul educațional să pună la dispoziție și un program bun de grădiniță pentru când copilul va fi mai mare și va avea nevoie deja de mai multe oportunități de învățare.

Pe de altă parte, sunt și familii care nu au nevoie de serviciile oferite de un centru educațional, ci sunt în căutare de o grădiniță cu o programă foarte bine pusă la punct, care să contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Decizia între grădiniță și centru educațional trebuie să fie foarte bine cântărită, deoarece în prezent, multe grădinițe oferă îngrijire înainte și după program, la fel cum multe centre educaționale se concentrează pe învățare prin joc și includ un program preșcolar potrivit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani., conform kindercareers.com.au.

Care sunt diferențele dintre grădiniță și centru educațional?

Dintotdeauna, s-a considerat că centrul educațional oferă servicii de îngrijire a copiilor, în timp ce grădinița oferă servicii de educație timpurie. Cu toate acestea, diferențele dintre cele două tind să se estompeze din ce în ce mai mult, pe măsură ce se încearcă să se răspundă la toate nevoile și cerințele părinților. Studiile arată clar că există o diferență de calitate între serviciile pe care le oferă grădinițele și centrele educaționale.

În primul rând, la grădiniță, programul de învățare este mai scurt și interacțiunea educator-copil este mai profundă, iar în al doilea rând, educatorii de la grădinițe dețin anumite certificate și diplome care le atestă pregătirea. Părinții sunt de părere că și centrele de educație ar trebuie să ofere o educație timpurie calitativă, în special în zonele cu venituri mai mici, unde copiii au nevoie din ce în ce mai mult de acest lucru.

Pe de o parte, grădinița reprezintă un prim mediu educațional mai serios pentru copii, programul ei este asemănător cu cel al unei școli, iar educatorii dețin diplome și certificate care le atestă pregătirea și competențele în domeniu. Pe de altă parte, principalul scop al unui centru educațional este să se ocupe de îngrijirea copilului, iar pe planul secund se află și nevoia copiilor de educație timpurie.

În prezent, dată fiind cererea ridicată, majoritatea grădinițelor și centrelor educaționale sunt suprasolicitate, multe dintre ele dispunând de liste de așteptare. Din păcate, calitatea serviciilor educaționale tinde să fie trecută cu vederea de către părinții care sunt nevoiți să se întoarcă la muncă și ale căror priorități sunt încadrarea în buget și adaptarea programului copilului la programul lor de lucru. De multe ori, părinții nici nu mai iau în considerare curriculumul grădiniței sau calitatea serviciilor oferite de un centru educațional, ci cel mai important este ca micuțul lor să fie acceptat în colectiv. Deși guvernul s-a asigurat că grădinița este disponibilă pentru toți copiii înainte de începerea școlii, anumite grădinițe private și publice întocmesc liste de așteptare.

Între grădinițe și centre educaționale există anumite diferențe de ordin practic pe care părinții trebuie să le știe înainte de a lua decizia finală. Grădinița are un program de educație cuprins între 3-5 ore pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani și este condus de un educator certificat. Sunt grădinițe care funcționează zilnic, așa cum sunt și grădinițe care desfășoară activități doar în anumite zile ale săptămânii. Programul începe, în general, de la ora 9.00 și durează până la 14.00-14.30 și poate fi împărțit în mai multe sesiuni.

Pe de altă parte, majoritatea centrelor educaționale se deschid de la ora 7.00 și își desfășoară activitatea până la ora 18.00, astfel încât părinții să își poată respecta programul de lucru standard. Unele grădinițe oferă și programe after și before school. De asemenea, părinții care optează pentru educația timpurie oferită de grădinițe, trebuie să ia în considerare și faptul că programele grădinițelor pt fi bazate pe filozofii sau modele religioase, cum ar fi grădinițe Montessori, Steiner sau Reggio Emilia., conform kindercareers.com.au.

Cum se desfășoară activitățile educaționale în grădinițe și în centrele educaționale?

Pentru că sunt cunoscute beneficiile pe care le oferă copiilor un program de educație timpurie, grădinițele se asigură că pun la punct o programă de învățare consistentă și de calitate. În ansamblu, programa grădiniței se concentrează pe învățarea bazată pe joc, împreună cu dezvoltarea și consolidarea abilităților de comunicare și limbaj, abilităților sociale, dar și cu pregătirea pentru intrarea în școală.

La rândul lor, centrele educaționale încearcă să respecte această programă de educație, dar există un anumit grad de flexibilitate în modul în care fac acest lucru. Problemele de logistică, numărul de copii și intervalul lor de vârstă poate face dificil ca activitățile educaționale să se desfășoare într-un mod ordonat și cât de cât separat. Dacă la grădiniță, există educatori diferiți și copiii sunt împărțiți pe grupe de vârstă, în centrele educaționale poate fi dificil de implementat un astfel de sistem de organizare. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea studiilor și cercetărilor consideră că centrele educaționale nu oferă servicii educaționale similare cu cele oferite de grădinițe., conform youtube.com.

Cât de mult contează calificările educatorilor?

Sunt foarte mulți părinți care consideră că un program de educație de foarte bună calitate nu depinde atât de mult de grădiniță sau de centrul educațional, ci depinde de profesorul, educatorul sau îngrijitorul care participă în mod direct la educarea copiilor. La finalul programului, cât și ce anume a învățat copilului depinde în principal de educator. Calificările sale, experiența și filozofia sa didactică fac diferența între copiii care sunt fericiți și cei care vor să plece mai repede acasă. Din acest motiv, este recomandat ca părinții să viziteze grădinița sau centrul educațional, să examineze mediul de acolo și cât de bine se simte copilul. La rândul său, profesorul se poate analiza în funcție de nivelul de implicare pe care îl are cu copiii, de cât de bine a conceput activitățile în funcție de vârstele acestora și cum are loc interacțiunea educator – copil atât în timpul jocului liber, cât și în timpul activităților structurate.

Se poate spune astfel că obiectivul unui program de grădiniță și al unui centru educațional este ca micuții să își dezvolte abilitățile esențiale de viață și să își cultive dragostea pentru carte, pregătindu-se astfel pentru școală. Unde se va dezvolta și pregăti copilul depinde în totalitate de dinamica și preferințele familiei., conform urban.org.

Cele mai importante diferențe între grădiniță și centrul educațional

Centrele educaționale oferă servicii de îngrijire ale copiilor și desfășoară anumite programe de dezvoltare, în timp ce grădinița oferă programe instructive pentru anumite grupe de vârstă. Raportul profesor-copil în centrele educaționale variază în funcție de grupele de vârstă ale copiilor. Majoritatea programelor de grădiniță sunt susținute de către un profesor certificat și, eventual, de un asistent pentru fiecare grupă de copii. În ambele tipuri de instituții, profesorii și ceilalți angajați sunt obligați să mențină o comunicare deschisă cu părinții și să informeze cu privire la progresul și dezvoltarea copiilor.

Programul de funcționare. Programul de grădiniță este asemănător celui de la școală și chiar funcționează în timpul orelor obișnuite de școală. Programele de grădiniță pot fi de jumătate de zi sau pot fi doar de trei-patru ore. Alternativ, copiii pot fi înscriși la alte activități extracurriculare. De asemenea, aveți posibilitatea de a vă înscrie copilul la o grădiniță online (vezi aici prima grădiniță online din România). Grădinița online se poate ocupa pe deplin de educarea copilului sau poate completa școlirea de acasă, tocmai pentru ca micuțul să aibă un program educativ cât mai variat și captivant

Pe de altă parte, centrele educaționale desfășoară un program de activități mai extins și, de asemenea, pot propune activități extracurriculare. Astfel, programul lor de funcționare îl depășește pe cel al grădinițelor. Dacă programul unei grădinițe se încheie la orele 14.00 – 15.00, atunci programul unui centru educațional se încheie de abia la orele 18.00.

Angajați și profesori. Programele de grădiniță sunt elaborate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 – 6 ani și au ca scop pregătirea lor pentru școală. Profesorii vor stabili activitățile în conformitate cu programele curriculare specifice. De asemenea, educatorii de grădiniță trebuie să fie certificați în învățământul elementar. Cât despre angajații din centrele educaționale, ei trebuie să dețină experiență în îngrijirea copiilor, iar unii dintre ei pot fi certificați în educația timpurie a copiilor. Totuși, angajații din centrele educaționale nu sunt obligați să dețină certificat de profesor, cu excepția cazului în care se implică în predarea programelor preșcolare.

Activități de învățare. Angajații din centrele educaționale desfășoară activități de dezvoltare adecvate vârstelor copiilor, în timp ce profesorii de grădiniță structurează activitățile pentru a susține dezvoltarea și consolidarea abilităților academice ale copiilor. Programul zilnic al copiilor care merg la grădiniță include materii academice de bază, cum ar fi matematică, lectură, știință și arte. Timpul de joacă nestructurat și activitățile în aer liber pot fi limitate în comparație cu programul care se desfășoară într-un centru educațional. Pe de cealaltă parte, într-un centru educațional, angajații organizează tot felul de activități pentru a-i ajuta pe copil să își dezvolte abilitățile cognitive, sociale sau emoționale și le oferă micuților din fiecare grupă de vârstă mai mult timp de joacă supravegheat.

Îngrijirea copiilor. Programele de grădiniță nu includ servicii de îngrijire a copilului, în timp ce centrele educaționale se concentrează în principal pe oferirea de servicii de îngriijire a copiilor, astfel încât părinții să își poată respecta programul standard de muncă. Centrele educaționale oferă servicii de îngrijire pentru sugari, copii de vârstă mică și preșcolari. Unele grădinițe oferă, de asemenea, servicii before și after school pentru toți copiii înscriși, servicii care nu au legătură cu programul educațional al grădiniței., conform childventures.ca.

Este important ca părinții să pună în balanță toate avantajele și dezavantajele când sunt puși în situația de a alege între grădiniță și centrul educațional. Trebuie ținut cont în primul rând de faptul că dezvoltarea și educarea armonioasă a celui mic este mai presus de orice.

Resurse despre „Grădiniță sau centru educațional?”

  1. kindercareers.com.au
  2. youtube.com
  3. Capizzano J, Tout K, Adams G. – Child care patterns of school-age children with employed mothers: a report from the Urban Institute
  4. childventures.ca

Catana Raluca

Catana Raluca

Farmacist

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Email

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Distribuie