SUMAR:
- Grădinița și dilemele părinților
- Care sunt avantajele grădiniței tradiționale?
- Care sunt avantajele grădiniței online?
- Cum înțelegi preferințele copilului legate de grădiniță?
- La cine să apelezi pentru cea mai bună alegere legată de grădinița copilului?
- Concluzii
- Resurse
Grădinița și dilemele părinților
Alegerea unei grădinițe nu este niciodată ușoară. Părinții se vor întreba întotdeauna care este cel mai bun loc pentru ca cel mic să se dezvolte cât mai sănătos și mai frumos. De asemenea, părinții se vor gândi de multe ori să opteze pentru o grădiniță unde merge un prieten al celui mic, prieten cu care acesta este foarte confortabil. De asemenea, atunci când alegi o grădiniță tradițională, ia în calcul mai mulți factori, precum distanța față de casă, educatorii care sunt în acea grădiniță și altele asemenea. Este evident că fiecare părinte își dorește doar ceea ce e mai bun pentru copilul său așa că e normal să existe anumite dileme. O altă întrebare pe care și-o pun părinții mai ales în această perioadă este dacă să opteze pentru grădinița tradițională sau pentru grădinița online. Desigur, această dilemă vine pe fondul grijii față de sănătatea copilului, ceea ce este perfect rezonabil și de înțeles. Este bine să ai în vedere cât mai mulți factori atunci când faci o asemenea alegere, deoarece următorii ani, în mod normal, copilul îi va petrece în respectiva grădiniță. Conform csid.ro, un copil care face parte dintr-un grup în care se simte bine va fi un copil mai fericit și mai sănătos, stabil din punct de vedere emoțional și plin de energie. Din fericire, în lumea în care trăim, există numeroase surse de informare, precum și numeroase opțiuni în ceea ce privește grădinița. Oricum, atunci când iei o decizie și faci o alegere, ai grijă ca prioritatea să fie copilul tău!
„Intrarea în colectivitate a copilului este un pas firesc și recomandat de la o anumită vârstă, însă socializarea se poate compensa cu grupul de prieteni alcătuit din copiii de la locul de joacă, de lângă casă sau din copiii prietenilor părinților. Trebuie avut în vedere faptul că în timpul activităților online ale grădiniței, copilul necesită ajutorul și supravegherea din partea unui adult. Orice decizie vor lua părinții, este nevoie să țină cont și de acest aspect. De asemenea, pentru o sănătate emoțională, avem nevoie, în primul rând, de una fizică.” psiholog Denisa Zdrobis
Care sunt avantajele grădiniței tradiționale?
Grădinița tradițională este de cele mai multe ori prima luată în calcul de părinții care se află în această etapă cu copilul lor. Grădinița tradițională presupune interacțiune față în față și petrecerea unei părți din zi alături de educatori și de colegi. Activitățile la grădinița tradițională includ luarea mesei împreună cu alți copii, învățarea și practicarea unor reguli de bază de igienă, dar și practicarea unor mici activități sportive sau jocuri de echipă. De ce preferă mulți părinți grădinița tradițională? Datorită interacțiunii față în față. Socializarea este extrem de importantă în primii ani din viață ai copilului conform parents.com, jocurile clasice ale copilăriei sunt definitorii în dezvoltarea copilului din punct de vedere al creativității și al imaginației. De asemenea, un alt avantaj al grădiniței tradiționale este acela că cel mic trebuie să iasă din zona lui de confort și să se adapteze unor situații noi, ceea ce îi poate stimula logica și, din nou, creativitatea. Chiar dacă la început cel mic nu se va simți în pielea lui atunci când va ieși din casă, cu timpul se va obișnui și mersul la grădiniță în colectivitate va deveni o rutină zilnică. Copiii mai timizi vor deveni ușor-ușor tot mai integrați în colectiv și vor învăța să își exprime și ei emoțiile și chiar să ia inițiativa dacă este cazul. Grădinița tradițională are într-adevăr avantajele ei și trebuie ținut cont de acestea atunci când se ia o decizie.
Care sunt avantajele grădiniței online?
Grădinița online este o altă opțiune care trebuie luată în calcul și analizată în detaliu atunci când părinții trebuie să ia o decizie. De ce a-i alege ca cel mic să frecventeze activitățile unei grădinițe online? Din câteva motive simple! De exemplu, dacă nu ai posibilitatea de a transporta copilul la locația grădiniței este mai ușor ca toate activitățile să se întâmple din confortul casei tale în fața unui calculator. De asemenea, este un avantaj în sensul că poți supraveghea îndeaproape toate activitățile și poți ține pasul cu modul în care cel mic se dezvoltă. Un alt avantaj este că materialele didactice pot fi consultate atunci când copilul are energie și nu la ore fixe. De exemplu, dacă trebuie să coloreze într-o carte de colorat, poate să facă asta atunci când își dorește și când simte că are inspirația necesară.
În contextul actual, este înțelept să te consulți cu specialiști atunci când iei o decizie. Pe gradinitaonline.ro, găsești detalii despre cum se manifestă activitățile în mediul online și ce presupune grădinița în această formulă. Nu te teme, cei mici vor putea lega în continuare prietenii prin intermediul tehnologiei și vor putea să aibă conexiuni puternice atât cu educatorii cu care își petrec fizic o bună parte din zi, cât și cu colegii alături de care cel mai probabil vor trebui să execute anumite sarcini și să îndeplinească niște cerințe de grup.
Cum înțelegi preferințele copilului legate de grădiniță?
Am vorbit despre deciziile pe care trebuie să le ia părinții atunci când copiii sunt înscriși la grădiniță. Totuși, nu trebuie să uităm că cel mic are deja o personalitate care e tot mai conturată și că are dreptul și el la o părere. Așadar, înainte de a-l înscrie pe copil la grădiniță, încearcă să discuți cu el să îi explici ce înseamnă grădinița tradițională, ce presupune grădinița în mediul online și încearcă să determini care este o opțiune mai potrivită pentru el. Întreabă-l ce i-ar plăcea, dar ține cont de modul în care se manifestă în viața de zi cu zi, de felul în care ar prefera să interacționeze cu colegii și cu educatorii. Desigur, alegerea finală și rațională trebuie să aparțină părinților, conform whatmomslove.com. Poți să ții cont de anumite însușiri și păreri pe care le are și cel mic, mai ales dacă sunteți obișnuiți să discutați deschis și dacă cel mic dovedește o oarecare maturitate la vârsta lui. O altă opțiune este să îl înscrii la o grădiniță tradițională, iar dacă vezi că lucrurile nu merg prea bine și dacă preferi să îl știi în propria casă, atunci poți opta pentru o schimbare. Întotdeauna când se iau asemenea decizii, trebuie avută în vedere starea de bine a copilului. Acesta are nevoie de un mediu înconjurător favorabil unei dezvoltări sănătoase, mai ales că el este în primii ani din viață, anii în care se pune o bază pentru viitorul său. Dacă dorești, poți chiar să apelezi la ajutorul unui specialist în domeniu și anume un psiholog specializat și pe copii. Acesta te poate sfătui cu privire la opțiunile pe care le ai astfel încât să iei o decizie cât mai potrivită pentru copilul tău. Conform parents.com, copilul la vârsta la care intră la grădiniță are capacitatea de a înțelege unele lucruri dacă îi sunt explicate clar. Așadar, comunică cu el și obișnuiește-te să îi ceri părerea. Nu doar că acest lucru îl va face să se simtă important, dar va realiza că este o parte din familie, o parte care are păreri opinii și, bineînțeles, care contează.
La cine să apelezi pentru cea mai bună alegere legată de grădinița copilului?
În primul rând, poți să apelezi în ceea ce privește alegerea grădiniței pentru copil la câteva persoane apropiate pe care le cunoști și care au trecut deja cu cel mic prin această etapă. De exemplu, consultă o prietenă al cărei copil frecventează cursurile unei grădinițe tradiționale. Încearcă să afli detalii despre programul de acolo și despre modul în care cel mic s-a dezvoltat după, să zicem, primul an de grădiniță. De cealaltă parte, ia legătura cu o persoană pe care o cunoști și în care ai încredere, o cunoștință al cărei copil frecventează activitățile unei grădinițe în mediul online. Cere și de acolo feedback și cântărește foarte bine cele două variante care ți-au fost prezentate.
Dacă nici așa nu te-ai lămurit și simți că ai nevoie de ajutor în plus, atunci apelează la sprijinul unui specialist – cum ar fi un psiholog pentru copii care îți poate da răspunsurile pe care le cauți. Împreună cu cel mic programează o vizită și cere sfatul specialistului. Oricum, înainte de a lua această decizie, este important să cunoști educatorii, fie că vorbim despre o grădiniță tradițională sau despre o grădiniță care se desfășoară în mediul online. Trebuie să cunoști persoana sau persoanele care vor fi alături de copilul tău în următorii ani astfel încât să descoperi ce modele va avea acesta.
Concluzii
Orice lucru care implică bunăstarea și, mai mult decât atât, viitorul copilului tău, este un lucru care necesită multă atenție și care trebuie cântărit foarte bine. Decizia alegerii grădiniței nu are cum să fie ușoară, așa că ia-ți timpul necesar pentru a descoperi cea mai bună soluție! Atunci când trebuie să alegi între grădinița tradițională și grădinița online, ține cont de toți factorii implicați, inclusiv de modul în care se comportă în general copilul. De asemenea, cere sfatul specialiștilor, cere sfatul altor părinți care s-au aflat în situația ta, consultă-te cu toți membrii familiei și explică și celui mic care sunt opțiunile. Contează foarte mult să ai mereu în vedere sănătatea fizică și mentală a celui mic, astfel încât orice decizie a-i lua, el să fie fericit și să aibă un climat favorabil dezvoltării. Ia în considerare faptul că următorii ani din viață îi va petrece acolo, iar copilăria este o etapă a vieții cu amintiri care îl vor însoți pentru totdeauna. Așadar, asigură-te că iei cea mai corectă și cea mai bună decizie pentru cel mic.
Resurse despre „Grădinița tradițională sau grădinița online”