SUMAR:
- De ce este important ca micuții să meargă la grădiniță?
- Ce funcții îndeplinește grădinița?
- Cum putem alege o grădiniță bună?
- Angajăm o bonă sau alegem o grădiniță?
- Care sunt principalele beneficii pe care le oferă grădinița?
- Concluzii
- Resurse despre „Cât costă grădinița în România?”
Perioada de timp pe care micuții o petrec la grădiniță este ca o introducere plăcută, ușoară și distractivă în procesul de învățare care va lua un avânt mai serios puțin mai târziu pe băncile școlii. Deși grădinița se dorește a fi o experiență senină care să îmbogățească și să înfrumusețeze copilăriile celor mici, este adevărat că reprezintă fundamentul pentru restul educației de care va beneficia copilul.
O educație timpurie de bună calitate are puterea de a transforma viitorul copilului. Există copii care nu au beneficiat de educație timpurie și nu au mers la grădiniță, iar la vârsta adultă s-au mulțumit cu un nivel moderat de trai, așa cum sunt și copiii care au beneficiat de educație timpurie și care au mers la grădiniță – eventual grădinițe cu anumite sisteme de predare sau grădinițe cu predare în limbi străine – devenind astfel adulți cu o viziune amplă, cu dorința de a schimba lumea, mereu în căutare de expansiune și de cunoaștere. Iată, deci, cât de importantă este educația din primii ani de viață ai copilului și ce impact poate avea grădinița asupra perspectivelor de viitor! Deși niciun program nu este 100% perfect, unele grădinițe au un program mai bun decât altele, conform scholastic.com.
De ce este important ca micuții să meargă la grădiniță?
În primul rând, grădinița oferă copiilor posibilitatea de a învăța și de a exersa abilități esențiale sociale, emoționale și de rezolvare a problemelor, pe lângă faptul că inițiază procesul de învățare. Toate aceste abilități vor fi necesare pe parcursul școlii. În al doilea rând, un alt obiectiv important al grădiniței este acela de a-i ajuta pe copii să își dezvolte stima de sine, să se descopere pe ei înșiși și să fie încrezători în forțele proprii și în capacitatea lor de a aborda provocările învățării. Mai apoi, tot în grădiniță, copiii învață ce înseamnă cooperarea și dobândesc astfel abilitatea de a lucra, de a învăța și de a se înțelege cu ceilalți.
Iată cum grădinița oferă copilului posibilitatea de a învăța să fie răbdător, de a-și aștepta rândul, de a-i asculta pe ceilalți, de a împărți, plus multe alte abilități sociale și emoționale care vor fi foarte utile de-a lungul anilor de școală și nu numai. Majoritatea copiilor sunt curioși în mod natural, dar unii nu știu cum să își direcționeze, concentreze sau să își folosească această curiozitate. Grădinița stimulează și direcționează corect curiozitatea naturală și dragostea copilului pentru carte., conform pediatrics.aappublications.org.
Grădinița joacă un rol important în conturarea personalității și formarea comportamentului celui mic.
Ce funcții îndeplinește grădinița?
- Dacă ar fi să întrebăm mai mulți educatori și părinți cum consideră ei că ar fi grădinița ideală, atunci cu siguranță am primi tot felul de răspunsuri și descrieri. Totuși, majoritatea educatorilor și părinților sunt de acord că un program bun de grădiniță trebuie să:
- Extindă capacitatea copilului de a învăța despre lumea care îl înconjoară, de a organiza informații și de a rezolva probleme. Astfel, copilul ajunge să fie mai încrezător și, totodată, se îmbunătățește capacitatea sa de a lucra cu ceilalți, dar și interesul său pentru sarcini provocatoare.
- Ofere o combinație de activități formale (inițiate de educator) și informale. O varietate de astfel de activități formale și informale îi vor permite copilului să lucreze atât pe cont propriu, cât și în grupuri mici. De asemenea, activitățile de tip outdoor, nonformale, realizate în afara sălii de clasă (curtea grădiniței, în natură) în combinație cu cele formale ajută copilul să se familiarizeze cu diferite aspecte legate de natură, de ceea ce îl înconjoară.
- Minimizeze activitățile în grup mare care implică stat pe scaun. În schimb, un program bun de grădiniță trebuie să includă activități în grupuri mici, bazate pe joc și mișcare. Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, activitățile pot deveni puțin mai lungi, pentru a-i pregăti pentru clasa pregătitoare.
- Încurajeze dragostea pentru carte, pentru citit și scris. Literatura pentru copii cuprinde o varietate de povești, cântece, poezii, fabule și alte scrieri potrivite pentru copiii de toate vârstele, care au rolul de a stimula și consolida abilitățile lingvistice și de a îmbogăți vocabularul micuților., conform scholastic.com.
Cum putem alege o grădiniță bună?
Atunci când sunteți în căutarea unei grădinițe pentru copil, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să consultați programa. Cu toate că este aceeași, emisă de Ministerul Educației Naționale atât pentru grădinițele de stat, cât și pentru cele private, un lucru important este stilul de abordare al acesteia de către personalul didactic. În mod ideal, programa unei grădinițe ar trebui să îndeplinească toate funcțiile enumerate în rândurile anterioare, dar și să răspundă la nevoile specifice ale copilului și ale întregii familii. Trebuie ținut cont de faptul că programa de studiu a grădiniței nu poate fi perfectă pentru fiecare copil, și asta pentru că toți copiii sunt diferiți și au propriul lor ritm de învățare și dezvoltare. Unii copii prosperă într-un program complex, iar alți copii preferă un program mai simplu, dar în situația în care cadrele didactice au experiență și sunt apropiate de cei mici, atunci obiectivele pot fi atinse mult mai ușor. Un alt lucru pe care îl puteți face este să discutați cu educatorii, să vizitați mai multe grădinițe și să purtați o discuție chiar cu directorul grădiniței înainte de a lua o decizie.
Sunt și situații în care părinții nu au prea multe grădinițe la dispoziție, așa că este firesc să aibă îndoieli cu privință la calitatea grădinițelor disponibile. Ce puteți face este să acordați timp, căci doar timpul poate decide dacă o grădiniță este sau nu potrivită pentru copil Modificarea programei se poate face de la an la an pe baza unor motive întemeiate. În general, majoritatea grădinițelor încep încet parcurgerea programei până când micuții reușesc să se detașeze de familiile lor și să se simtă din ce în ce mai încrezători, urmând mai apoi să amplifice cerințele de studiu. Dacă după câteva săptămâni, mai aveți îngrijorări sau vi se pare că micuțul este suprasolicitat, discutați cu educatorii sau cu directorul grădiniței. Aflați care sunt obiectivele grădiniței, care sunt abordările, solicitați cât mai multe informații pentru a putea urmări respectarea programei și îndeplinirea obiectivelor.
Trebuie să luați în considerare și riscul ca o grădiniță să nu fie compatibilă cu micuțul. La baza acestei incompatibilități poate sta nepotrivirea dintre modul de abordare a programei de studiu a personalului didactic și temperamentul sau comportamentul copilului. Într-o astfel de situație, cu siguranță educatorii vă pot oferi unele sugestii care vă pot ajuta copilul sau vă pot îndruma către o altă grădiniță, poate chiar o grădiniță online, educația de la distanță fiind deja o formă modernă de educație în multe țări., conform childventures.ca.
Angajăm o bonă sau alegem o grădiniță?
Când vine vorba de cea mai bună modalitate prin care îi pot oferi copilului îngrijirea și educația de care are nevoie, multe familii se văd nevoite să aleagă între o bonă și o grădiniță. Deși grădinița oferă foarte multe beneficii, s-ar putea să nu fie alegerea ideală pentru toate familiile. Pentru fiecare familie în parte, decizia va depinde de situația specifică, de bugetul disponibil, de numărul de copii, de programul de lucru al părinților, dar și cât de importante sunt educația timpurie și abilitățile sociale pe care copiii le pot dobândi mergând la grădiniță.
Există mai multe situații în care o bonă ar putea fi alegerea potrivită. De exemplu, dacă lucrați seara sau pe timp de noapte, dacă obișnuiți să călătoriți mult sau dacă aveți un program de lucru imprevizibil, atunci programul structurat al unei grădinițe s-ar putea să nu se potrivească nevoilor personale. De asemenea, dacă aveți doi sau mai mulți copii care au nevoie de îngrijire, bona poate fi mai accesibilă din punct de vedere financiar în comparație cu cât ați avea de plătit dacă ar trebui să alegeți, din anumite motive, grădinița privată. În plus, dacă aveți nevoie și de alte servicii casnice ușoare, cum ar fi curățenie sau pregătirea meselor sau dacă știți că nu vă puteți lua zile libere de la serviciu în mod spontan, o bonă poate fi alegerea cea mai bună. Totuși, dacă programul personal de lucru este previzibil și se încadrează în orele de lucru obișnuite, atunci grădinița poate fi o alegere mai bună decât bona, avantajele pe termen lung fiind multiple pentru cel mic.
Înainte de a vedea de ce grădinița poate fi decizia cea mai potrivită atât pentru copii, cât și pentru părinți, haideți să vedem cât costă un loc la o grădiniță în România și cum se justifică prețurile!
Grădinița de stat în România, deși se spune că este gratuită, de fapt nu este gratuită, deoarece părinții trebuie să achite mesele zilnice ale micuților, la care se adaugă cheltuielile legate de rechizite și, eventual, hăinuțe. Dacă mesele pot ajunge la 300 – 500 lei/lună, atunci rechizitele, jucăriile și hainuțele pot depăși 1500 lei/an.
Grădinița privată în România are un alt sistem de calculare a taxelor. Pe lângă taxa de școlarizare care variază între 2000 – 6000 euro/an și care se poate plăti lunar, trimestrial sau anual, se va adăuga prețul mesei care variază între 15 – 25 lei/zi. Taxele de școlarizare diferă de la o grădiniță la alta, în funcție de metoda de predare (Montessori, Reggio Emilia, predare în limbă străină etc.). Taxa de școlarizare va depăși sumele menționate dacă părinții optează și pentru unele opționale, precum șah, pian, muzică, dans, yoga sau orice altă activitate extracurriculară.
Grădinița online – una dintre cele mai moderne forme de educație timpurie – este mai accesibilă și oferă multiple beneficii, chiar dacă educația are loc de la distanță. Sunt acceptați copii de grupă mică cu vârsta cuprinsă între 3 – 4 ani și copii de grupă mare cu vârsta cuprinsă între 5 – 6 ani. Programul zilnic cuprinde patru activități, iar taxa începe de la 250 lei/lună., conform youtube.com.
Care sunt principalele beneficii pe care le oferă grădinița?
Pentru familiile care au ajuns la concluzia că bona nu este cea mai potrivită alegere, atunci grădinița – fie cea tradițională, fie cea online- rămâne singura opțiune disponibilă. Deși taxele pot fi destul de usturătoare, beneficiile sunt mai multe la număr.
În primul rând, trebuie menționate oportunitățile de dezvoltare socială. Dacă micuțul rămâne acasă cu bona și, eventual, cu frații mai mici sau mai mari, nu va putea interacționa cu alți copii în mod regulat. La grădiniță, oportunitățile de interacțiune cu alți copii sunt practic nelimitate, ceea ce facilitează dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi schimbul, alternarea, rezolvarea conflictelor și comunicarea. În plus, este mai distractiv pentru copil să fie alături de alți copii cu care se poate juca aproape în fiecare zi. Chiar și grădinița online facilitează într-o anumită măsură interacțiunea cu alte persoane, chiar dacă această interacțiune vine sub formă virtuală.
Un alt mare avantaj are legătură cu dezvoltarea limbajului. Grădinița tradițională, precum și cea online, are la bază un curriculum structurat din care nu lipsesc oportunitățile de comunicare și de interacțiune. Copiii învață prin jocuri, prin cântece și prin alte activități menite să încurajeze dezvoltarea limbajului și alte abilități-cheie.
Nu în ultimul rând, grădinița susține dezvoltarea academică, oferind copiilor o bază excelentă pentru procesul de învățare din viitor. La grădiniță, copiii se vor familiariza cu alfabetul, cu cititul și scrierea, cu numerele și calculele de bază, cu formele și culorile și cu multe alte informații, reușind astfel să facă mai ușor trecerea la un cadru școlar tradițional. Cu cât copiii sunt expuși la mai multe oportunități de învățare, cu atât ei dobândesc mai multe cunoștințe., conform childventures.ca.
Resurse despre „Cât costă grădinița în România?”
- youtube.com
- The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children – Michael Yogman, Andrew Garner, Jeffrey Hutchinson, Kathy Hirsh-Pasek, Roberta Michnick Golinkoff
- childventures.ca
Date contact:
Farmacist Raluca Catana
catanaraluca1206@yahoo.com